Lični muzički dnevnik

Ovo ne bih slušao da mi nije prijateljica pomenula da je svirala flautu u našoj postavci ovog dela. Usput mi je prepričala još neke utiske sa tog izvođenja.

Delo je monumentalno. Engleska, po mom mišljenju, od Persla do Britna nije imala niđe nikoga da nešto konkretno i dobro napiše u klasičnoj muzici (za razliku od Rusije i Njemačke koje su stožeri klasične muzičke literature stoljećima).

Međutim i Persl i Britn su veoma duboki i ozbiljni kompozitori.

Treba procitati i komentare ispod zapisa.

Ne čudi me ako je Šostakovič ovo delo smatrao za najbolje u XX veku (čuje se uticaj Šostakoviča ili prosto srodnost Britna i Šostaka ali i mnogo neobičnih, genijalnih Britnovih rešenja i ideja).

Najbolja, ako se tako može reći, Mocartova klavirska sonata.
Navodno je pisana po smrti njegove majke, kao izraz stanja.
Drugi stav je po meni najlepši lagani stav u njegovim sonatama. Prvi stav je kao živi spomenik, jak motiv prve teme, "uzbudljiv" dalji razvoj, dostojanstvena muzika.
Treći stav kao sumaglica, možda mali pandan budućem trećem stavu Betovenove d moll sonate.

Po mom lažno-skromnom mišljenju, najbolji ciklus solo pesama Šumana i možda jedno od top 3, njegovih dela uopšte.

Potresno, dirljivo, dramatično. Život žene i ljubav u prevodu. Ciklus od 8 pesama na stihove Šamisoa.

Klavir igra snažnu ulogu, motiv kojim počinje će biti onaj kojim se ciklus završava bez glasa, samo klavir solo.

Žena je u ovoj mini drami i nežna i naivna. Na početku dirljivo zaljubljena. Povređena na kraju a prethodno dečje uzbuđena zbog venčanja i krhko strašljiva u saopštavanju prve trudnoće svom mužu.

si sol! ...i ništa više, dva "atoma" (koji čine glavni motiv) i hiljade talasa. Prilog mojoj teoriji da je Rahmanjinov najveći minimalista u muzici.

Treba ipak preslušati ceo opus muzičkih momenata jer čine smisaonu i poetsku celinu. Ali e moll muzički moment je biser strasti koje nisu prizemne već pre svega duhovne prirode.

Poslednja izmena:

Najbolja Šumanova simfonija.
Raskošan prvi stav.
Drugi stav je valjda lendler ili tako nešto ali buja od dobrog jutarnjeg, zdravog seljačkog raspoloženja.
Treći stav je tipična prefinjena romantičarska kontemplacija.

Četvrti stav su mutne vode "reke"

Peti je valjda hepi end ušće u punom jeku.

Prvi od dva Bramsova klavirska koncerta.
Brahms je iskren i pošten kompozitor.
Sva osećanja su ljudska i ne proračunata.

Jedina "zamerka" je onaj čuveni tremolo z prvom stavu koji pijanista treba da odsvira valjda sa 4 ruke 🤔

Drugi stav je predivna i dirljiva poema (navodno je prva tema posvećena neostvarenoj ljubavi Klari Šuman)

Treći stav je snažan i poletan.

Sad nešto sasvim lično.

Pre svega zbog izvođača. Darinka Mihailović Dusja, moj najdraži profesor, studirao sam u klasi njene ćerke.
Žena tigar. Aristokratskog držanja i klasičnog svestranog obrazovanja i erudicije.

Grigov koncert (na ploči je snimila i Šumanov ali na žalost nema na jutjubu) je izuzetno poznato delo. Ali uvek sveže i uvek uzbudljivo i ono što na kraju dolazi to je Sunce Života!

Dusja bi danas napunila 77 ljeta! ❤️

Znate šta
Verujte u svoje snove i idite za njima.
Jer
Nikad se ne zna.

Počeo sam da sviram klavir tek sa punih 13 godina. Sa 16 sam kupio note Čajkovski b moll koncerta i rekao sebi da ću to svirati jednog dana.

I gle

Na Petrovdan 2002ge sam u okviru prvog dela diplomskog odsvirao Čajkovski b moll u sali FMU uz pratnju moje profesorke za drugim klavirom (ona je svirala orkestarsku deonicu, kako je inače praksa kad sviramo klavirske koncerte na ispitima).

Put do tog trenutka nije bio lak. Uvek imamo skeptike i one koji nam duvaju vetar u leđa. Dobio sam 10ku (jedinu moju 10ku iz glavnog predmeta, tačnije 9.80 kad su se sabrale ocene svih profesora) ali sam dobio i priznanje od članova komisije za koje nemam vremena ovde da iskucam kako treba. Naravno čuo sam i da su se neki smejali kad su čuli šta spremam za ispit (posle se nisu smejali).

Bio sam neostvareno zaljubljen, što je dodatno dalo žara mom izvođenju. Ali neka moj omiljeni Džon Ogdon posvedoči lepotu P.I. Čajkovskog. Muzika srca, Rusije, literature i aristokratije. ( u klipu je samo prvi stav, ne mogu da nađem drugi ali ima da se nađe treći u Ogdonovom izvođenju).

Чайковский

Danas malo samo-promocije

Odavno nisam javno svirao, preslušavam svoje snimke (nema ih puno, ali mislim da su uglavnom dobri)

Posebno mi je drago što sam sa koleginicom violinistkinjom izveo nekoliko kompozicija domaćih autora od kojih mi je Dušan Radić među najdražima.

Ova kompozicija oslikava i (narodnu) bol i polet.

Znate šta
Verujte u svoje snove i idite za njima.
Jer
Nikad se ne zna.

Počeo sam da sviram klavir tek sa punih 13 godina. Sa 16 sam kupio note Čajkovski b moll koncerta i rekao sebi da ću to svirati jednog dana.

I gle

Na Petrovdan 2002ge sam u okviru prvog dela diplomskog odsvirao Čajkovski b moll u sali FMU uz pratnju moje profesorke za drugim klavirom (ona je svirala orkestarsku deonicu, kako je inače praksa kad sviramo klavirske koncerte na ispitima).

Put do tog trenutka nije bio lak. Uvek imamo skeptike i one koji nam duvaju vetar u leđa. Dobio sam 10ku (jedinu moju 10ku iz glavnog predmeta, tačnije 9.80 kad su se sabrale ocene svih profesora) ali sam dobio i priznanje od članova komisije za koje nemam vremena ovde da iskucam kako treba. Naravno čuo sam i da su se neki smejali kad su čuli šta spremam za ispit (posle se nisu smejali).

Bio sam neostvareno zaljubljen, što je dodatno dalo žara mom izvođenju. Ali neka moj omiljeni Džon Ogdon posvedoči lepotu P.I. Čajkovskog. Muzika srca, Rusije, literature i aristokratije. ( u klipu je samo prvi stav, ne mogu da nađem drugi ali ima da se nađe treći u Ogdonovom izvođenju).

Чайковский

Meni je ovo, iskreno, fanstasticno...
Osim sto sam slusalac nisam strucnjak za muziku, ali me fascinira cinjenica da neko odsvira Cajkovski b moll jer mi deluje bas tesko.
I to za 10- :)

Svaka cast milance, ali zaista :)
I nastavi i dalje da verujes u sebe :)

Back