Kako biste rekli u određenim slučajevima?
Na primer
Dao sam kompliment Anici Dobri. Ili Anici Dobroj? Ili se ne menja prezime Dobra?
Na primer
Dao sam kompliment Anici Dobri. Ili Anici Dobroj? Ili se ne menja prezime Dobra?
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Dobri.Kako biste rekli u određenim slučajevima?
Na primer
Pravilno je hej Dina, ali uhu milije, učestalije je hej Dino!Da li se žensko ime Dina, u vokativu menja u Dino! Ili ostaje Dina?
Hej Dina!
Ili hej Dino!
(Imam jednu poznanicu Dinu koja se naljutila kad sam je nazvao "hej Dino")
Hej Dina za žensko i hej Dino za muško.Da li se žensko ime Dina, u vokativu menja u Dino! Ili ostaje Dina?
Hej Dina!
Ili hej Dino!
Anici DobrojKako biste rekli u određenim slučajevima?
Na primer
Hej DinoDa li se žensko ime Dina, u vokativu menja u Dino! Ili ostaje Dina?
Hej Dina!
Ili hej Dino!
Sve zavisi od kraja do kraja.Ako je ime Dina,kada je zoves kazes "Hej Dino",Mara,"Hej Maro"Ispravno je i jedno i drugo,samo zavisi,kao sto sam rekao,koji je kraj i okolina u pitanju.Da li se žensko ime Dina, u vokativu menja u Dino! Ili ostaje Dina?
Hej Dina!
Ili hej Dino!
ako je kompliment onda Anici NajboljojDao sam kompliment Anici Dobri. Ili Anici Dobroj?
Hvala JolemisoEvo primer jedne stare narodne pesme.
Evo primer jedne stare narodne pesme.
Preti opasnost od rime...Hvala Jolemiso
Kolega?Preti opasnost od rime...
Ако је акценат на и, тј Диииина онда је Дино. Само је само Дина са кратким и онда је ДинаDa li se žensko ime Dina, u vokativu menja u Dino! Ili ostaje Dina?
Hej Dina!
Ili hej Dino!
IscrpnoИмена Лола, Јана, Нера, Ива, Ида, Каја, Маја, Уна, Луна, Ева, Ава, Нена, Срна, Сена, Сара, Лена, Лара, Мара, Дара, Рада, Нада, Сава имају вокатив на -о, јер двосложна имена на -а с дугоузлазним акцентом добијају у вокативу наставак -о: Јано, Мајо, Уно, Луно, Ево, Аво, Нено, Сено, Саро, Лено, Ларо.
Ова имена представљају највећи проблем, јер сви би да девојчице и девојке које се тако зову дозивају у номинативу, јер им ваљда звучи савремено и инострано, али тако не може по граматичким правилима српског језика.
Двосложна имена с краткосилазним акцентом: Ана, Ена, Миа, Ема, Ниа, Ела, Мина, Мила, Ања, Сања, Дуња, Леа, Теа, Реа, дозиваћемо исто тако као што је у номинативу
Имена Ирис и Инес не мењају се по падежима, као ни друга имена страног порекла, као што су Брижит, Кармен, Нивес, Ингрид, Лив, Шерон...
Kako ko rođoСвирајте ми јесен стиже ДУЊО моја...
ДУЊО моја зрелааааа...
Вид' има вокатив кад се хоће, а кад се глуми малограЏанство онда нема, јер рећи МариЈО, мамО, ДуњО то је сељАчки, а ми дођОсмо у БиЈООООград па постАдосмо бре велегрАђани, те дадосмо ћеркама имена ки што се некад даваше имена кокошкама, кучићима, мачићима и осталој живини.