• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Либерман хтeo да прода оружје Хрватској, а Додику средио да спорну вилу на Дедињу изда Амбасади Израела

комшија

Stara legenda
Poruka
82.610

1658320298669.png

Liberman Hrvatskoj htio prodati oružje, a Dodiku sredio da spornu vilu na Dedinju izda Ambasadi Izraela


Dok predsjednik Izraela gospodin Hercog prima predsjednika SAD Džo Bajdena, ministar u Vladi Izraela prima lice sa "crne liste. Još je gore ako se ispostavi da je neko podmetnuo predsesdniku Hercogu selfi sa Dodikom. Tek će onda sve postati bizarnije. A, hoće", tvrdi Trifunović.

1658320313694.png


20.07.2022 | 09:09

- Član Predsjedništva BiH Miload Dodik bio je u privatnoj poseti Izraelu. Izmedju ostalih, što je izuzetno neuobičajeno vidio se sa Avigdorom Libermanom, ministrom finansija Izraela. Član predsjedništva i ministar finansija? Na sve to u tri sekunde i selfi sa Predsjednikom Izraela, pa se svima postavlja pitanje, čemu sve to?

Ovo je u izjavi BN-u rekao prof. dr Darko Trifunović, direktor beogradskog Institut za međunarodnu i nacionalnu bezbjednost.

"Na zvaničnim stranicama Ministarstva finansija Izraela, ali i Vlade Izraela ni riječi o posjeti Dodika i sastancima sa Libermanom", ističe Trifunović i dodaje da isto i na zvaničnoj stranici Predsjednika Izraela Isaka Hercoga .

"Jos je interesantno pomenuti da je Dodik došao da obidje grob Arijala Livnea dugogodisnjeg predstavnika Republike Srpske u Izraelu od koga se zvanično MFA Izraela ogradilo i dalo zvaničnu izjavu da takvo predstavništvo ne postoji.


07202022090146.jpg



Dodik je, kaže Trifunović, povodom ovog incidenta optuživao jednog od najbližih saradnika Avigdora Libermana.

Trifunović dalje podsjeća da je Liberman svojevremeno sredio Dodiku da spornu vilu na Dedinju izda amasadi Izraela.

"Liberman je Republici Hrvatskoj kao ministar odbrane htio da proda F 16 Barak avione ali je Amerika to spriječila. Interesantno. Još je interesantnije sto su najbliži saradnici Libermana organizovali posjetu Dodika Izraelu od gradonačelnika Modina, Jad Vašemu, Patrijaršiji itd", kaže Trifunović.

Prema njegovim riječima, obzirom da je Dodik na listi američkih sankcija, biće još interesantnije kako će se SAD postaviti poslije ove posjte Dodika i prema Libermanu i prema njegovim saradnicima jer kako stvari stoje Željka Cvijanović koja se dala na potragu za američkim lobistima neće imati puno uspjeha sem što će joj tražiti puno para za nemoguću misiju.

"Nekad miljenik Medlin Olbrajt sad favorit Moskve, Dodik i njegova svita razumiju da se situacija komplikuje i da dolazi vrijeme ozbiljnih promjena ali i politickih rezova. LIberman i njegova ekipa su zaboravili da je Milorad Dodik na "crnoj listi" SAD zbog destabilizacije i korupcije.





Da li će ovim svojim potezom ugroziti odnose ove dvije zemlje ostaje da se vidi. Dok predsjednik Izraela gospodin Hercog prima predsjednika SAD Džo Bajdena, ministar u Vladi Izraela prima lice sa "crne liste. Još je gore ako se ispostavi da je neko podmetnuo predsesdniku Hercogu selfi sa Dodikom. Tek će onda sve postati bizarnije. A, hoće", tvrdi Trifunović.


07202022090259.jpg



link



Двоје највиших функционера из СНСД-а, председница мањег босанско-херцеговачког ентитета Жељка Цвијановић и члан Председништва БиХ Милорад Додик управо се налазе на два различита континента. И док Додик из Изреала шаље селфије са министром Либерманом који је хтео да Хрватској прода борбене авионе F16 Barak шта је спречио сам Вашингтон, Цвијановић састанчи у САД. То уопште није случајност, већ део плана распродаје преосталих ресурса мањег босанско-херцеговачког ентитета у покушају да режим СНСД-а некако опстане на власти, па тако док Додик израелским компанијама нуди рудник Љубију, Цвијановић у Америци за тепсију рибе нуди Електропривреду РС-а, заправо у замену за подршку и још четири године власти за СНСД.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
82.610

1658344144483.png

Dodik u Izraelu dogovarao prodaju rudnika Ljubija?!


Priča o prodaji RŽR Ljubija ponovo je aktuelizovana tokom posjete član Predsjedništva BiH Milorada Dodika Izraelu i njegovog sastanka sa izraelskim ministrom finansija Avigdorom Libermanom. U pokušaju da ovoj posjeti što više da na značaju, Dodik je otišao tako daleko da je fingirao susret sa šefom izraelske države Isakom Hercogom što je objavio i na Tviteru.

1658344125216.png


20.07.2022 | 20:04

Sastanak Milorada Dodika sa predsjednikom Izraela nije se dogodio, već je to bilo usputno slikanje dok je Isak Herceg prolazio, a Milorad Dodik mu se našao na putu. U medijima pod Dodikovom kontrolom to je drugačije prikazano. Iako o Dodikovoj famoznoj posjeti Izraelu zvanično ni slovo nije objavljeno iz Vlade, niti iz kabineta izraelskog predsjednika, za njih je to bio zvaničan susret.

Sastanka na najvišem nivou nije bilo, ali je dogovora o prodaji RŽR Ljubija i te kao bilo. Ovaj put izabran je američko – kanadski konzorcijum čiji su vlasnici američki državljani jevrejskog porijekla.

Za ponuđene akcije koje će Vlada RS ponuditi kroz dokapitalizaciju, konzorcijum je spreman da plati 50,7 miliona KM. Mali akcionari koje niko ništa nije pitao, protive se prodaji većinskog državnog kapitala.

“Stav udruženja malih akcionara je da država ne prodaje državni kapital nego da država radi na tome da 700 radnika koji rade u rudniku Omarska u završnoj fazi eksploatacije da tih 700 radnika prebace u rudnik Ljubiju da se otvori novi kop Videnjak i da se oni zaposle na eksploataciji u Videnjaku a da s tim raspolaže država odnosno da država vrši eksploataciju rude i da država prodaje rudu za račun građana RS”, kaže Mirko Šašić, Udruženje malih akcionara RŽR „Ljubija“.

Dokapitalizacija i prodaja akcija državne firme unaprijed dogovorenom investitoru je zakonit, ali najmanje transparentan i prihvatljiv način jer se prodaje državni kapital bez mogućnosti dobijanja veće cijene, ističu ekonomisti.

“To je nešto što je neuobičajeno u postupku prodaje javnih dobara jer rudnik Ljubija je u vlasništvu Republike Srpske a o njima upravlja vlada. Želite da dobijete najviše za ono što prodajete onda raspišete informaciju javnu i pozivate sve zainteresovane strane da se upoznaju sa vrijednostima kompanije imovinom kako bi na osnovu toga se pripremila najbolja ponuda za prodavca u ovom slučaju za vladu odnosno građane RS”, kaže Zoran Pavlović, ekonomista.

Očito je da je izborna godina navela Milorada Dodika da ubrza prodaju Ljubije. Posljednji pokušaj prodaje akcija na berzi propao je 2019. godine, a IRB RS je tada državni kapital nudila po početnoj cijeni od 69 miliona KM, što je za oko 10 miliona više od cijene dogovorene sa kanadsko-američkim konzorcijumom.

U otvorenom pismu za medije iz ove kompanije su potvrdili da su ponudili 50.7 miliona ulaganja i da je RŽR Ljubija to prihvatio.

"RŽR Ljubija a.d. je podržalo naš projekat i sada pripremamo prvu fazu direktnog ulaganja u capital RŽR Ljubija a.d. u iznosu od 50,7 miliona KM postupkom dokapitalizacije. Investicije će ići iz drzavne institucije SAD - Trezora SAD preko zlatnog ekvivalenta verifikovanog od strane državnog sekretara Floride. Koliko znamo, to je prvi primjer značajnijeg američkog ulaganja u Republiku Srpsku i definitivno je primjer ekonomske saradnje SAD i Republike Srpske bez ikakve političke pozadine u Izraelu ili SAD".

Konzorcij,čiji je vlasnik Evgenije Zotov i Arcelor Mittal, koji sa Ljubijom ima zajedničko preduzeće u Prijedoru i posluje sa milionskom dobiti.

Za prodaju je tada bila potrebna saglasnost Narodne skupštine, ali DNS, koji je bio u vladajućoj koaliciji, glasao je protiv. Ljubija više nije na listi strateških preduzeća i o njenoj sudbini ne odlučuje NSRS.

Evgeniju Zotovu, koji je jedan od akcionara američko-kanadskog konzorcijuma, kako stoje stvari, uspjelo je da konačno preuzme Ljubiju i postane većinski vlasnik.

Odluka o dokapitalizaciji i povećanju kapitala biće razmatrana na vanrednoj Skupštini akcionara Rudnika željezne rude Ljubija koja je zakazana za 10.avgust.


(BN)
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.