Levorukost

Poznajem jednog dečaka koji sada kreće u 1. razred osnovne škole.On je levoruk.Da li će mu smetati ili pomoći ta osobina.Posmatrala sam ga i on sve radi levom rukom.Molim za pomoć.

Није једноставно одговорити на ово питање.
Уколико је латерализација у мозгу завршена, не би требало да има већих проблема.
Међутим, деца која пишу левом руком не вуку оловку тако лако као дешњаци.
Углавном пишу некако одозго. Затим, левом руком заклањају оно што су написали, тако да им није довољно прегледно.
Ако је дете амбидекстер, а могуће је у том узрасту, може имати мало већих проблема.
Но, уз помоћ родитеља и учитеља, неће се разликовати од остале деце.

Poznajem jednog dečaka koji sada kreće u 1. razred osnovne škole.On je levoruk.Da li će mu smetati ili pomoći ta osobina.Posmatrala sam ga i on sve radi levom rukom.Molim za pomoć.

To se odavno prestalo smatrati anomalijom. Pre su levoruku decu u skolama na silu u terali da pisu desnom rukom, i time im nanosili bespotrebnu traumu.
Ja sam levoruka i nikad mi nista nije falilo:). Niti mi je pomogla, niti mi je odmogla ta osobina.

Poslednja izmena:
Moj muz je bio levoruk,ali je njegova mama radila sa njim neke vezbe kad je tek krenuo u skolu,pa je postao desnoruk,ali i sada dosta stvari radi levom rukom.A moj Aca,sa njim mi tek nista nije jasno,on kad crta drzi olovku malo u levoj,a malo u desnoj ruci,kako mu se ruka umori tako prebaci olovku,i jako je spretno drzi i sa jednom i sa drugom rukom (ista je situacija i sa priborom za jelo,i sa cetkicom za zube).Cak i kad mu,probe radi,nesto dodajem da vidim kojom ce rukom uzeti,nekad pruzi levu,a nekad desnu....

Vanda, šta je ambidekster?:dontunderstand:

Најједноставније речено, имаш објашњено у посту изнад. :)
Када је детету свеједно у коју ће руку узети предмет и којом ће руком цртати, писати..
Такву децу требало би усмеравати да више користе десну руку, јер је свет ипак направљен за дешњаке. ;)
Понекад родитељи такве деце кажу да је њихово дете левак (не волим израз ,,леворук'', он дословно значи да је то неко ко има само леву руку) и усмеравају га да ради левом руком.
То би требало избегавати.
Деца која су амбидекстери слабије схватају просторне односе и треба им више помоћи.
Често је већина деце у тој фази, до пете или шесте године, али то је нормална фаза у сазревању.

Trapaviji smo definitivno od desnorukih, skloniji povredama u radu i tako to. Ali i pored toga, ne treba menjati deci ruku kojom pisu, jer to moze ostaviti trag na njima kasnije. Pogledajte sta je napisao onaj momak na linku koji sam stavio negde gore u postu, njega su terali da pise desnom, momak je zbog toga stvano imao problema.
Ja imam cerkicu od 9 meseci, i ona vec sve hvata levom rukom. Sta da radim povukla na mene neki gen, bice levoruka na tatu :lol:

Poslednja izmena:
Neće. Ako se desi da ga u školi teraju da piše desnom rukom, (a neće se desiti, ne brini) to se prijavi školskom psihologu, pedagogu ili direktoru...

U današnje vreme se smatra prisiljavanje deteta da koristi desnu ruku a levoruko je, mogućim uzrokom pojave neuroza u kasnijem životu.

Samo da napomenem, da je levorukost osobina, kao i boja kose, talenat za pevanje, antitlenat (verujte da i to postoji - to je smanjena sposobnost za neku oblast, a ne mala inteligencija), i slično.

Ne mogu da proverim, samo sam čitala da među levorukima ima veći procenat umetnički nadarenih.[/QUOTE]

Ovo sam i ja cula!

Mm je levoruk i i kada je bio dete (a davno je to bilo:mrgreen:) roditelji ga odveli lekaru bas da se posavetuju sta raditi sa tom levorukosti.

Dr na papiru napravio rupicu sa olovkom i dao mu da pogleda kroz rupicu(:rumenko: opet zvucim vulgarno).
Kada je video da je prineo automatski levom oku naglasio je strogo da se nikada ali bas nikada ne forsira. I pustili su ga. Nije umetnik ali je dobar u matematici!

Ovde ima istine...moje dete jako talentovano za muziku, a to nismo ni znali...pa je na njeno insisitiranje krenula na klavir...Boga mi, bili smo zaprepasceni ocenama profesora.

Poslednja izmena:
Trapaviji smo definitivno od desnorukih, skloniji povredama u radu i tako to. Ali i pored toga, ne treba menjati deci ruku kojom pisu, jer to moze ostaviti trag na njima kasnije. Pogledajte sta je napisao onaj momak na linku koji sam stavio negde gore u postu, njega su terali da pise desnom, momak je zbog toga stvano imao problema.
Ja imam cerkicu od 9 meseci, i ona vec sve hvata levom rukom. Sta da radim povukla na mene neki gen, bice levoruka na tatu :lol:

ovo definitivno nije tacno.
ta trapavost zavisi od osobe prije svega i nema veza da li je neko ljevak ili desnjak.

ne znam u sta tacno podrazumevas pod smetnjama ali recimo da kad si levoruk mozes jos kako da osetis u mnogo prilika,koje vi desnjaci ni ne primecujete,da je vecina stvari oko nas napravljena za vasu upotrebu i da nam to nekad dosta otezava koriscenje svih mogucih stvari i aparata koji nas okruzuju....posebno kod nas gde ta neka kultura levorukosti jos uvek nije dovoljno izrazena,pa se i dalje deca teraju da se prebace na upotrebu desne ruke...secam se da je meni uvek bilo problematicno u skoli da koristim lenjir,jer sam uvek morala da odbrojavam centimetre sa desna na levo,unazad...i uvek bih pogresno vrtela olovku u zarezacu,a da ne pricam da postoje nozevi koji su naostreni samo sa jedne strane pa obavezno idu nakrivo kada pokusas nesto da seces njima...i tako je slicno sa gomilom kucnih aparata,makaza i slicno :neutral: ja primecujem i da imam prilicno losu orijentaciju,ali ne znam da li to ima veze sa levorukoscu.
Најједноставније речено, имаш објашњено у посту изнад. :)
Када је детету свеједно у коју ће руку узети предмет и којом ће руком цртати, писати..
Такву децу требало би усмеравати да више користе десну руку, јер је свет ипак направљен за дешњаке. ;)
Понекад родитељи такве деце кажу да је њихово дете левак (не волим израз ,,леворук'', он дословно значи да је то неко ко има само леву руку) и усмеравају га да ради левом руком.
То би требало избегавати.
Деца која су амбидекстери слабије схватају просторне односе и треба им више помоћи.
Често је већина деце у тој фази, до пете или шесте године, али то је нормална фаза у сазревању.
ja sam citala da su vecina levorukih ambideksteri,najcesce jer su se prilagodili da koriste neke stvari desnom rukom,koje je mnogo teze bilo koristiti levom rukom.i da,danan danas mesam levu i desnu stranu,jer mi je uvek leva strana "prava" a desma pogresna :roll:

primera radi ja sam levoruka kada pisem na papiru,escajg drzim obrnuto i vecinu tih finih stvari obicno radim suprotnim rasporedom,ali za stvari koje podrazumevaju snagu,kao sto je sutiranje lopte,prenosenje tereta i slicno,koristim pretezno desnu ruku ili ih menjam cesto u toku same radnje...takodje na tabli pisem malo levom malo desnom rukom,posto mi u tom slucaju,za razliku od papira,rukopis potpuno isto izgleda.

ovo definitivno nije tacno.
ta trapavost zavisi od osobe prije svega i nema veza da li je neko ljevak ili desnjak.

Da li si nekad radila sa alatom koji je pravljen za desnjake? Nije to bas tako lako...
Pa u vojsci, svima caure lete od ruke a meni preko...
Definitivno sam procitao negde da su levoruke osobe sklonije povredama, ali mislim da je to bas zbog toga sto je sve pravljeno za desnjake. I to onda ispadne trapavost. :)

e a da ste me videli kad sam pocela da ucim da vozim,uvek sam isla levom trakom,bas mi nekako bilo mnogo logicnije da se vozi onako ko sto englezi voze nego kao sto se na kontinentu vozi....dobro kad tu na pocetku nismo izginuli i instriktor i ja :lol: onda da bih dobro signalizirala kada mi kaze da skrenem levo ili desno,obavezno sam nosila sat na desnoj da bih uvek znala gde tacno idem...i onda kad kaze banshee skreci desno,ja pogledam moje zavrnute rukave,vidim gde mi sat i skrecem :zper:

e a da ste me videli kad sam pocela da ucim da vozim,uvek sam isla levom trakom,bas mi nekako bilo mnogo logicnije da se vozi onako ko sto englezi voze nego kao sto se na kontinentu vozi....dobro kad tu na pocetku nismo izginuli i instriktor i ja :lol: onda da bih dobro signalizirala kada mi kaze da skrenem levo ili desno,obavezno sam nosila sat na desnoj da bih uvek znala gde tacno idem...i onda kad kaze banshee skreci desno,ja pogledam moje zavrnute rukave,vidim gde mi sat i skrecem :zper:

Зато и рекох да је много теже оном ко је амбидекстер. Зна се да се такве особе слабије сналазе у простору.
Изразити леваци немају толико тих проблема.
Али, поновићу, свет је направљен за дешњаке, и знам да није лако онима којима је лева рука ,,права рука''.
Али, свако има нешто због чега му је живот отежан, само треба да научи да живи са тим и што лакше се сналази.

Зато и рекох да је много теже оном ко је амбидекстер. Зна се да се такве особе слабије сналазе у простору.
Изразити леваци немају толико тих проблема.
Али, поновићу, свет је направљен за дешњаке, и знам да није лако онима којима је лева рука ,,права рука''.
Али, свако има нешто због чега му је живот отежан, само треба да научи да живи са тим и што лакше се сналази.

Da sam znao da sam ambidekster to bi mi bio nik :) :) :)

ja sam citala da su vecina levorukih ambideksteri,najcesce jer su se prilagodili da koriste neke stvari desnom rukom,koje je mnogo teze bilo koristiti levom rukom.i da,danan danas mesam levu i desnu stranu,jer mi je uvek leva strana "prava" a desma pogresna :roll:

primera radi ja sam levoruka kada pisem na papiru,escajg drzim obrnuto i vecinu tih finih stvari obicno radim suprotnim rasporedom,ali za stvari koje podrazumevaju snagu,kao sto je sutiranje lopte,prenosenje tereta i slicno,koristim pretezno desnu ruku ili ih menjam cesto u toku same radnje...takodje na tabli pisem malo levom malo desnom rukom,posto mi u tom slucaju,za razliku od papira,rukopis potpuno isto izgleda.
Ako je neko levoruk, ne može da bude ambidekster, jer to podrazumeva da podjednako dobro koristi obe ruke za iste radnje . Pravi ambideksteri su ekstremni (i redak) primer kros dominantnosti, tj. toga da osoba preferira da neke radnje obavlja jednom, a neke radnje drugom rukom. Nije to toliko retka pojava. U principu, levorukost /desnorukost je stvar stepena. I kros dominantnost se ne odnosi samo na korišćenje ruke, već i noge, oka i uveta.

е сад ми лакше, нисам абидекстеран, само сам левак који пише десним руком.
мада кад мало боље размислим, прибор за ручавање подједнако успешно користим, лопту сам некада шутирао десном ногом,...
кажу да су деца рођена у седмом месецу трудноће чешће леваци, ваљда је у том периоду развитка активнија десна хемисфера мозга.

ja sam levoruk :mrgreen:
i imao sam keca iz mateatike u prvoj godini :lol:
i meni informaticharka koja je diplomirani matematichar krene da objashnjava funkciju neku i objashnjava i objashnjava i objashnjava a ja je samo gledam belo :lol:
i ona vidi da ja nishta ne kontam i pita me odjednom "kojom rukom pishesh"?
a ja kazhem "levom"
i ona se uhvati za glavu i kazhe "jao zato ne razumesh, kod vas levaka sve ide naopako!" :lol:
pao sam sa stolice od smeha :hahaha1:

Ako je neko levoruk, ne može da bude ambidekster, jer to podrazumeva da podjednako dobro koristi obe ruke za iste radnje . Pravi ambideksteri su ekstremni (i redak) primer kros dominantnosti, tj. toga da osoba preferira da neke radnje obavlja jednom, a neke radnje drugom rukom. Nije to toliko retka pojava. U principu, levorukost /desnorukost je stvar stepena. I kros dominantnost se ne odnosi samo na korišćenje ruke, već i noge, oka i uveta.
nah, i ljudi koji su naucili da koriste drugu ruku se ubrajaju u ambi.
i to da li su naucili ili ne nije ono sto uslovljava sklonost rada nekih stvari jednom, nekih drugom a nekih naizmjenicno

Ja nisam nikad pisao desnom, ali se gubim nekad za strane levo-desno. Inace se u prostoru odlicno snalazim. Sutirao desnom, kosrkasku ubacivao levom... Jesam li ili nisam ambidekster?

Back