• Dragi prijatelji, kreiran je nov forum "Socijalna zastita" na kome ce se pricati o svim pitanjima vezanim za ovu aktuelnu temu u drustvu

Левица на прагу победе у Бразилу: Лула да Силва убедљиво води са 51 одсто освојених гласова, Болсонаро други са 37 одсто

комшија

Stara legenda
Poruka
82.619

1664755299451.pngLEVICA NA PRAGU POBEDE U BRAZILU: Lula da Silva ubedljivo vodi sa 51 odsto osvojenih glasova, Bolsonaro drugi sa 37 odsto


W6AVYTMWNJCPHMS3DXH26V7RAU.jpg


Ponedeljak 3. okt 2022.

Bivši predsednik Brazila, levičar Luiz Injasio Lula da Silva osvojio je 51 odsto glasova, a aktuelni šef države, desničar Žair Bolsonaro 37 odsto, saopštio je brazilski Vrhovni izborni sud, najviši izborni organ Brazila, na osnovu samo 0,1 odsto prebrojanih glasova posle današnjih izbora.

Ukoliko nijedan od kandidata ne osvoji više od 50 odsto glasova izašlih birača, dva kandidata sa najviše glasova učestvovaće u drugom krugu glasanja 30. oktobra, prenosi Rojters. Više od 150 miliona građana Brazila izašlo je danas na birališta da bi izabrali novog predsednika države, senatore, odbornike i državne guverenere.

U fokusu su predsednički izbori, a prema ispitivanjima javnog mnjenja, očekuje se ubedljiva pobeda Da Silve. On bi, kako je navedeno u istraživanjima, trebalo da osvoji 48,3 odsto glasova, a Bolsonaro 36,3 procenata. Bolsonaro je glasao u Rio de Žaneiru i rekao da očekuje da će pobediti na izborima u prvom krugu, uprokos tome što mu ankete daju male šanse.

Na predsedničkim izborima učestvovalo je 11 kandidata. Građani Brazila, takođe su birali svih 513 poslanika donjeg doma Kongresa, trećinu od 81 člana Senata, guvernere država i odbornike. Iako Lula da Silva vodi u predsedničkoj trci, očekuje se da će konzervativna koalicija koja podržava Bolsonara imati većinu u oba doma Kongresa.

link


Па зар то није фантастично?! Након Чилеа и Колумбије, и Бразил добија левичара за председника. Честитке за друга Лулаа и бразилску левицу!
 

комшија

Stara legenda
Poruka
82.619

1664778964868.png

Izbori u Brazilu: Lula de Silva malo ispred Bolsonara, drugi krug glasanja 30. oktobra


Izbori u Brazilu: Lula de Silva malo ispred Bolsonara, drugi krug glasanja 30. oktobra 1


Beta-AFPdanas 08:10

Bivši predsednik Luis Inasio Lula de Silva je u prvom krugu predsedničkih izbora u Brazilu osvojio više glasova od dosadašnjeg predsednika Žaira Bolsonara, ali je razlika manja nego što su predviđale ankete.

Očekuje se žestoka izborna borba do drugog kruga glasanja 30. oktobra.

Lula da Silva dobio je 48,4 odsto glasova, a Bolsonaro 43,2 odsto, pokazuju rezultati prvog kruga izbora, koji još uvek nisu konačni.

Da Silva, levičar koji je upravljao Brazilom od 2003. do 2010, vodio je i u svim predizbornim anketama. Desničar Žair Bolsonaro je tvrdio da ankete ne govore istinu i da postoji mogućnost izborne krađe koja bi ga lišila predsedničke funkcije.

Brazilci su za vikenda masovno izašli na izbore za predsednika, ali i poslanike, trećinu senatora i guvernera 27 država.

Glasanje, na koje je pozvano 156 miliona birača, proteklo je bez nasilja i velikih incidenata u najvećoj zemlji Latinske Amerike.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
82.619

1664787544367.png

Predsjednički izbori u Brazilu idu u drugi krug: Ljevičar Lula uvjeren da aktualni predsjednik Bolsonaro nema šansi u pripetavanju<p>Lula da Silva (lijevo) vodi nakon prvog kruga pred aktualnim predjednikom koji se nada reizboru, Jairom Bolsonarom</p>

Lula da Silva (lijevo) vodi nakon prvog kruga pred aktualnim predjednikom koji se nada reizboru, Jairom Bolsonarom


3. listopada 2022. - 07:57

Luiz Inácio Lula da Silva pobijedio je u prvom krugu predsjedničkih izbora u Brazilu i u drugom će se krugu sučeliti s aktualnim predsjednikom Jairom Bolsonarom.

Nakon prebrojanih 99,7 posto elektronskih glasova, ljevičarski bivši predsjednik Lula dobio je 48,4 posto, dok je desničar Bolsonaro dobio 43,3 posto, objavio je izborni ured u nedjelju.

Budući da nijedan kandidat nije osvojio više od 50 posto glasova, Lula i Bolsonaro kao dva najjača kandidata ići će u drugi krug 30. listopada.

"Borba se nastavlja do konačne pobjede", izjavio je u nedjelju navečer Lula. "Pobijedit ćemo na ovim izborima."

Rezultat je bio puno tješnji od očekivanog budući da su predizborne ankete pokazivale Lulu daleko ispred. Neki su stručnjaci sugerirali da se ispitanici nisu izjasnili o svojim pravim favoritima ili su se tek odlučili na dan izbora.

Ako Lula pobijedi u drugom krugu bit će prvi brazilski demokratski predsjednik koji je ušao u treći mandat. Prethodno je bio predsjednik od 2003. do 2010. godine.

Više od 156 milijuna ljudi imalo je pravo glasa na nedjeljnim izborima na kojima su se također birali guverneri, trećina senatora te federalni zastupnici i zastupnici 27 država.

Ranije je dosadašnji predsjednik Jair Bolsonaro izrazio sumnju u izborni sustav i dao naznake da možda neće priznati rezultate izbora, koji su podijelili najveće gospodarstvo Latinske Amerike.

U svojoj posljednjoj debati prije nedjeljnih izbora dvojica kandidata su razmjenjivala optužbe za korupciju, a malo su raspravljali o prijedlozima za upravljanje tom južnoameričkom državom.

Bolsonaro je nazvao svog ljevičarskog suparnika šefom kriminalne skupine koja je vodila "kleptokraciju" tijekom dva predsjednička mandata i "lopovom" jer je bivši predsjednik bio u zatvoru zbog korupcije.
Lula je nazvao Bolsonara "besramnim" lažljivcem čija je vlada prikrila mito pri kupnji cjepiva tijekom pandemije covida-19 u kojoj je umrlo više od 680.000 Brazilaca. Također ga je optužio za "genocid" zbog oklijevajuće politike u borbi protiv koronavirusa.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
82.619

1665004337784.png

Najveći levi društveni pokret u Brazilu prvi put ulazi u parlament

Ukoliko Lula pobedi 30-og oktobra u drugom krugu predsedničkih izbora, sprovođenje progresivnih politika će zahtevati podršku na parlamentarnom nivou. Možda ih nije mnogo, ali narodni poslanici Pokreta seoskih radnika bezemljaša su iskusni saveznici u borbi za bolji Brazil.​

JTNBJTJGJTJGd3d3Lm1hc2luYS5ycyUyRndwLWNvbnRlbnQlMkZ1cGxvYWRzJTJGMjAyMiUyRjEwJTJGbWl0aW5nLXBvZHJzJTI1Q0MlMjU4Q2tlLWJlemVtbGphcyUyNUNDJTI1OENhLUx1bGEtZGEtU2lsdmktMTIwMHg4MDAuanBlZyZjYWNoZU1hcmtlcj0xNjY0ODc4NjY0LTExNDI2NiZ0b2tlbj0zMjBiYjk1MWMyODQwOWE3.q.jpeg

Miting podrške Pokreta seoskih radnika bezemljaša kandidaturi Lula da Silvi

Mašina 04.10.2022.

Pokret seoskih radnika bezemljaša, Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra (MST), je masovni društveni pokret koji su formirali seoski radnici i svi oni koji žele da se bore za zemljišnu reformu i protiv nepravde i socijalne nejednakosti u ruralnim područjima.

Sa oko 1,5 miliona članica i članova, pokret radnika bezemljaša nije samo najveći društveni pokret u Brazilu, već i u celoj Južnoj Americi. Osnovan je 1984. godine, a izrastao je iz okupacija velikih nekorišćenih zemljišta zarad obezbeđivanja egzistencije ljudima bez zemlje i posla.

Otada Pokret je predvodio preko 2500 okupacija zemljišta u kojima je učestvovalo oko 370 hiljada porodica, koje danas žive na 7,5 miliona hektara okupiranog zemljišta. Pokret se bori za obezbeđivanje školovanja i zdravstvene nege, zemljoradničke zajmove i osniva zadruge.

Opšti izbori održani u nedelju 2. oktobra u Brazilu su prvi na kojima su se kandidovali predstavnice i predstavnici Pokreta seoskih radnika bezemljaša. Na to su se odlučili, kako sami objašnjavaju, na osnovu vere da za promenu stanja u zemlji na bolje za siromašne nije dovoljno izabrati boljeg predsednika, nego je neophodno imati i narodne poslanike koji su posvećeni progresivnom političkom projektu.

Bezemljaši su svojom podrškom stali iza predsedničkog kandidata Radničke partije Luisa Inasija Lula da Silve, i njihovi kandidati su učestvovali na izborima ispred Luline stranke.

Od ukupno 15 kandidata Pokreta seoskih radnika bezemljaša njih šestoro je izabrano za narodne poslanike u skupštinama nekoliko brazilskih država i u donji dom Federacije.

Bezemljaši smatraju da su poslanici poput njihovih značajni za upravljanje zemljom pod potencijalnim Lulinim predsedništvom.

Podsetimo, kandidat levice za predsednika Brazila, Lula da Silva, je osvojio najviše glasova na izborima u nedelju, ali nedovoljno da bi u prvom krugu pobedio ekstremnog desničara i aktuelnog predsednika Žaira Bolsonara.

Drugi krug predsedničkih izbora se održava 30. oktobra, a kandidati su već nastavili svoje kampanje.

Za progresivne pokrete ulog je ogroman. Pored pogoršanja životnih uslova u Brazilu, pod Bolsonarom su porasle i druge nesigurnosti, uključujući i pitanje bezbednosti aktivista.

Još tokom izborne kampanje 2018. godine Bolsonaro je izjavio da će očistiti zemlju od levičara. Protivnik je prava žena i manjina, umrežen je kako sa delovima vojske tako i sa kriminalom. Tokom kampanje za poslednje izbore Bolsonarove pristalice su počinile niz nasilnih dela prema Lulinim pristalicama, od prebijanja trudnica do ubistva.
 

Nikac od Rovina

Iskusan
Poruka
6.860

комшија

Stara legenda
Poruka
82.619
1667180664890.pngLula po treći put predsednik Brazila


1667180689074.png


prije 56 minuta

Luiz Inacio Lula da Silva iz levičarske Radničke stranke pobedio je na predsedničkim izborima u Brazilu u nedelju, 30. oktobra, aktuelnog šefa države Žaira Bolsonara, došavši na čelo najmnogoljudnije države u Južnoj Americi po treći put.

Posle 98,8 odsto prebrojanih glasova, da Silva je osvojio 50,8 odsto a Bolsonaro 49,2. Izborna komisija je saopštila da je da Silvina pobeda matematički sigurna.

Obraćajući se novinarima u hotelu u Sao Paulu, Lula je obećao da će ponovo ujediniti svoju zemlju nakon toksične trke za moć koja je duboko podelila jednu od najvećih svetskih demokratija.

"Živećemo u novim vremenima mira, ljubavi i nade", rekao je 77-godišnji Lula.

"Vladaću za 215 miliona Brazilaca… a ne samo za one koji su glasali za mene. Ne postoje dva Brazila. Mi smo jedna zemlja, jedan narod – velika nacija", kazao je novi predsednik Brazila.

"Nikome nije u interesu da živi u zemlji koja je podeljena i u stalnom ratnom stanju", dodao je.

Obećao je "nemilosrdnu borbu protiv rasizma, predrasuda i diskriminacije kako bi belci i crnci i starosedeoci imali ista prava i mogućnosti".

"Dužni smo da garantujemo da svaki Brazilac može da priušti doručak, ručak i večeru svakog dana i to će ponovo biti prioritet moje vlade," istakao je Lula.

U svoja prva dva mandata, Lula je izgradio opsežan program socijalne zaštite, "Bolsa Familia", koji je pomogao da se desetine miliona Brazilaca pređe u srednju klasu.

Bolsonaro je okončao Bolsa Familiju 2021. godine, uvevši novi sistem pod nazivom "Auksilio Brazil", što je opozicija kritikovala kao njegov pokušaj da poboljša šanse na predsedničkim izborima.

Lula je pozvao na međunarodnu saradnju na očuvanju amazonske prašume i rekao da će tražiti fer globalnu trgovinu, a ne trgovinske sporazume koji "osuđuju našu zemlju da bude večiti izvoznik sirovina".

Da Silva, bivši predsednik zemlje od 2003. do 2010, obećao je da će obnoviti prosperitetniju prošlost zemlje, ali se suočava s preprekama u polarizovanom društvu.

Ovo je zapanjujući povratak na vlast za da Silvu (77), jer je zbog optužbe za korupciju i 580 dana provedenih u zatvoru, bio onemogućen da učestvuje na izborima 2018, što je omogućilo Bolsonarovu pobedu i četvorogodišnju politiku krajnje desnice.


Bolsonaro, koji je u kampanji isticao da možda neće priznati rezultate izbora dovodeći u pitanje regularnost elektronskog sistema brojanja glasova, za sada se nije oglasio.
 

jos_1_5ak

Poznat
Poruka
9.411
Viva Brasil 🇧🇷 🇧🇷 🇧🇷 🇧🇷 🇧🇷 🇧🇷 🇧🇷 🇧🇷 🇧🇷 🇧🇷

giphy.gifZaista od sveg srca cestitke za NASEG predsednika Luiza Inasija Lulu da Silvu i Radnicku partiju (PT), moram da priznam da mi je mnogo drago zbog pobede Lule na izborima i takodje moram da priznam da sam pre svega osetio jedno olaksanje kad sam video da ce pobediti na izborima, hvala Bogu dragom 🙏 🇧🇷

Nema sta Lula je sigurno jedan od najvecih svetskih drzavnika 21 veka , pre svega covek ciji je zivot jedna filmska prica, covek koji dolazi iz jedne vrlo siromasne sredine, covek koji je sa 12 godina napustio skolu kako bi cistio cipele na ulici i radio (kako bi preziveo, e takav covek moze da prica o radu i radnoj etici a ne ovaj nas jebivetar i parazit bez dana radnog staza), covek koji je 2018-te bio zatvoren pod laznom optuzbm za korupciju kako bi bio onemogucen da ucestvuje na proslim izborima (jer bi i tad pobedio) i covek koji je 2000-ih od Brazila jedne zemlje koja je bila skoro pa sinonim za siromastvo, korupciju i kriminal napravio petu ekonomiju sveta i zemlju sa maltene evropskim standardom i covek je sa Putinom i jos nekima jedan od osnivaca BRIKS-a (mislim malo li je), tako da ako je iko zasluzio da bude nacelu Brazila to je onda on.

Tako da sto se mene tice moj predsednik je Lula a ne Vucic. ;)

Lula-Victoria.jpg
 

комшија

Stara legenda
Poruka
82.619

1667182395976.png

Lula da Silva novi predsednik Brazila, na ulicama brazilskih gradova slavlje njegovih pristalica


Lula da Silva novi predsednik Brazila, na ulicama brazilskih gradova slavlje njegovih pristalica (FOTO) 1


Beta, Danas Online danas 00:11

Brazilska izborna komisija proglasila je pobedu levičara Luisa Inasija Lule da Silve. Bolsonaro neće zadržati predsedničku funkciju.

Ovo je jedan od najvažnijih političkih momenata u najvećoj južnoameričkoj demokratiji poslednjih decenija.

Posle 98,8 odsto prebrojanih glasova, da Silva je osvojio 50,8 odsto a Bolsonaro 49,2%. Izborni organi su saopštili da je da Silvina pobeda matematički sigurna.

Da Silva, bivši predsednik zemlje od 2003. do 2010, obećao je da će obnoviti prosperitetniju prošlost zemlje, ali se suočava s preprekama u polarizovanom društvu.

Novi predsednik će položiti zakletvu 1. januara 2023. godine, prenosi BBC.

h_58025573-scaled.jpg


Ovo je zapanjujući povratak na vlast za da Silvu (77), jer ga je odlazak u zatvor 2018. zbog korupcijskog skandala onemogućilo da učestvuje na izborima te godine i utro put pobedi tadašnjeg kandidata Bolsonara i četvorogodišnjoj politici krajnje desnice.

h_58025569-1-scaled.jpg


Na ulicama velikih gradova u Brazili, poput Sao Paola i Ria de Žaneira pristalice novoizabranog predsednika izašle su na ulice i slave pobedu Lule da Silve.


Lula je na svom Tviteru postavio sliku svoje ruke iznad brazilske zastave uz natpis: „Demokratija“.


Građani su u drugom krugu predsedničkih izbora birali između dva oštro suprotstavljena politička lidera, desničara Žaira Bolsonara i levičara Luisa Inasija Lule da Silve.

Glasanje su obeležili navodi da su Bolsonarove pristalice pokušavale da suzbiju izlaznost glasača za koje se pretpostavlja da bi glasali za da Silvu.

Rezultati istraživanja javnog mnjenja ranije su pokazali da Lula Da Silva ima prednost, ali su se politički analitičari složili da je trka postala neizvesnija poslednjih nedelja.

On se u kampanji fokusirao na svoja prva dva predsednička mandata (2003-2010), tokom kojih je naglo skočio izvoz iz Brazila, a desetine miliona prešle iz niže u srednju klasu.

Iako je mesecima delovalo da će bivši predsednik Da Silva lako pobediti na izborima, on je u prvom krugu 2. oktobra dobio 48,4 odsto glasova, a Bolsonaro, aktuelni šef države, 43,2 odsto.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.