Letovanje u Albaniji za srpske turiste

Desničara ima i kod nas isto kao kod Hrvata.... sve je to isti đavo.

Ali ovo je tema o letovanju u Albaniji, pa bih zamolio da se vratimo na temu, a za poruke o Hrvatskoj postoji druga tema.
Koliko se sjećam moji početni postivi na ovoj temi su bili o mom ljetovanju u Albaniji 2022. godine i tu sam naveo pozitivna iskustva sa ljetovanja tamo. Prije odlaska sam imao neke predrasude i strahove moram priznati. Umjesto da se na to navodežeš što je u skladu s temom, ti ode na Hrvate.

Koliko se sjećam moj prvi post na ovoj temi je bio o mom ljetovanju u Albaniji 2022. godine i tu sam naveo pozitivna iskustva sa tog mog ljetovanja tamo. Prije odlaska sam imao neke predrasude i strahove moram priznati. Umjesto da se na to navodežeš što je u skladu s temom, ti ode na Hrvate.
Nisam ja već Sizif. On ih smatra braćom, ne ja.
Lično nisam bio u Albaniji, ali jeste više mojih poznanaika i svi su zadovoljni. Naročito tim delom koji se nastavlja na grčku obalu.

Koliko se sjećam moji početni postivi na ovoj temi su bili o mom ljetovanju u Albaniji 2022. godine i tu sam naveo pozitivna iskustva sa ljetovanja tamo. Prije odlaska sam imao neke predrasude i strahove moram priznati. Umjesto da se na to navodežeš što je u skladu s temom, ti ode na Hrvate.
Slažem se, pogrešio sam, ali nije kasno da ispravimo grešku nadam se. :)

Kamo sreće da je bilo više takvih direktnih priča i iskustava, a manje predrasuda...

Slažem se, pogrešio sam, ali nije kasno da ispravimo grešku nadam se. :)

Kamo sreće da je bilo više takvih direktnih priča i iskustava, a manje predrasuda...
Ja sam dobio ideju da idem u Albaniju jer sam čuo od nekih poznanika da su bili tamo 2021. godine i rekoše da im je bilo super te da su sretali Srbe tamo. Onda sam i lično imao pozitivna iskustva u Albaniji.

Ono što ti očigledno ne razumeš je da ti nisu Hrvati uradili ništa, već neki Jozo, Anto ili Josip... ljudi imaju svoja imena.

Isto kao što ja nisam kriv što je Srbin pobio buljuk dece u beogradskoj osnovnoj školi.

Bilo bi sjajno da to možeš da razdvojiš, stvari bi dobile sasvim novu perspektivu.
Pazi sizife, jesu klali jozo, anto ili josip, ljudi sa imenima, ali treba postaviti pitanje koliko se ljudi iz tog naroda pobunilo protiv tog čina, koliko se zgražavalo, a koliko se radovalo...stvar sa hrvatima je što se raduju našoj nesreći, ogroman broj njih....i ja sam upoznao dosta dobrih hrvata i družio se sa njima, nisu svi isti, ali nekako ne mogu da se otmem utisku da i najbolji među njima gaji određenu vrstu antagonizma prema srbima...to su geni verovatno i vekovi zajedničke istorije, nikad se to neće promeniti

Ne razumem zašto bih išao u albaniju (cg, hrvatsku) ako već možemo ići u istinske turističke sile kao što su španija, italija, portugalija, francuska i pre svih grčka sa svojih 3000 ostrva i najlepšim obalom na svetu...potpuno nevezano ko nas voli a ko ne...zašto bih izgubio jedno leto na drač ili ulcinj, ako mogu da budem na siciliji ili na krfu?
A tek sardinija, tenerife, toskana, azurna obala....stvarno ne razumem potrebu da se ide u primitivnu albaniju, tursku, cg...hrvatsku ne bih komentarisao jer sve je rečeno 1000x
Većina Srba koji idu u Hrvatsku su prognani Krajišnici i njihovi potomci koji tamo odlaze obići svoja sela i grobove predaka, neki od njih usput skoknu do mora koje je blizu ili relativno blizu njihovih sela. Te ljude Hrvati poput @Mej bregami pokušavaju prodati kao srbijanske turiste u Hrvatskoj. Srba iz Srbije koji u svom porijeklu nemaju nikakve veze sa Krajinom/Hrvatskom, a idu na more tamo je malo. Srbijananci idu na more u Grčku, Tursku, Crnu Goru, Egipat, zadnjih godina sve više u Albaniju, a slabo u Hrvatsku. Eto @Sizif je možda primjer Srbina koji nema krajiške korjene a bira Hrvatska za ljetovanje.

Poslednja izmena:
Pazi sizife, jesu klali jozo, anto ili josip, ljudi sa imenima, ali treba postaviti pitanje koliko se ljudi iz tog naroda pobunilo protiv tog čina, koliko se zgražavalo, a koliko se radovalo...stvar sa hrvatima je što se raduju našoj nesreći, ogroman broj njih....i ja sam upoznao dosta dobrih hrvata i družio se sa njima, nisu svi isti, ali nekako ne mogu da se otmem utisku da i najbolji među njima gaji određenu vrstu antagonizma prema srbima...to su geni verovatno i vekovi zajedničke istorije, nikad se to neće promeniti
Upravo tako, zato i pišem stalno da se nisu slučajno ustaše pojavile u Hrvatskoj, da nisu slučajno nastali logori, da nisu slučajno prisluškivali, pratili i ubijali Srbe u vreme terorizna u SFRJ.
I kao što sam pisao, nije tako u Zagorju gde su "čisti" Hrvati i gde nema Srba, već u Dalmaciji i Slavoniji gde su ti Hrvati uglavnom sa mešanim poreklom i gde su nekad živeli zajedno sa Srbima.
Da li danas treba ići tamo na more? Pa ko želi, neka ide. Ta obala je lepa, obišao sam je većinom .Ali ne može da se meri njihov turizam sa grčkim, recimo. Imaju previsoke cene, dosta slabiju kuhinju (realno ne postoji hrvatska nacionalna kuhinja) prilično loše ponašane kako meštana tako i ugostitelja, Uz poznavanje istorije, Hrvatska bi mi bila poslednji izbor za odmor u Evropi.

Većina Srba koji idu u Hrvatsku su prognani Krajišnici i njihovi potomci koji tamo odlaze obići svoja sela i grobove predaka, neki od njih usput skoknu do mora koje je blizu ili relativno blizu njihovih sela. Te ljude Hrvati poput @Mej bregami pokušavaju prodati kao srbijanske turiste u Hrvatskoj. Srba iz Srbije koji u svom porijeklu nemaju nikakve veze sa Krajinom/Hrvatskom, a idu na more tamo je malo. Srbijananci idu na more u Grčku, Tursku, Crnu Goru, Egipat, zadnjih godina sve više u Albaniju, a slabo u Hrvatsku. Eto @Sizif je možda primjer Srbina koji nema krajiške korjene i ciljano bira Hrvatska za ljetovanje.
To ti je isto da se razvedes od zene; tj. ona se razvela od tebe, pobegla; a ti i dalje se trudis da ste dobri i da odes na kafu i popravis ako sta treba; klasicni pickopacenik.

Tako i Srbija; konkretno BG i NS.
Hrvati se razdruzili sa njima jer nisu mogli ocima da ih vide; a oni trce tamo jer eto ne mogu bez Plitvica i Crikvenice :lol:

O Albaniji je tek suvisno pricati; moras biti bas avanturista, obisao ceo svet pa ajde i do Albanije; plitkog dzepa pa odo jeftino je; a u oba slucaja nenormalan; jer ne pricamo o Amerikancu ili Svabi :mrgreen:

To ti je isto da se razvedes od zene; tj. ona se razvela od tebe, pobegla; a ti i dalje se trudis da ste dobri i da odes na kafu i popravis ako sta treba; klasicni pickopacenik.

Tako i Srbija; konkretno BG i NS.
Hrvati se razdruzili sa njima jer nisu mogli ocima da ih vide; a oni trce tamo jer eto ne mogu bez Plitvica i Crikvenice :lol:

O Albaniji je tek suvisno pricati; moras biti bas avanturista, obisao ceo svet pa ajde i do Albanije; plitkog dzepa pa odo jeftino je; a u oba slucaja nenormalan; jer ne pricamo o Amerikancu ili Svabi :mrgreen:
Pa za onoga ko je rođen na Plitvicama ili kome su preci od tamo, Plitvice imaju značaj. Eto ja sam iz Knina rodom, ali sam nekih 85% života proveo u Srbiji (prinudno). Za mene je Knin rodni grad i postojbina i ne gledam ga kao neki tamo hrvatsko-ustaški grad iako danas tamo Hrvati žive i vrše vlast. Kad Srbin iz Benkovca ili Knina koji su na 'pljuneš' od mora skoknu do tog mora na kome su se kupali u mladosti/djetinstvu ili su čak imali kuće i vikendice tamo to je jedna stvar, a kad Beograđanin ili Nišlija koji sa tim krajevima nema nikakve veze dođe u Dalmaciju na ljetovanje je nešto sasvim drugo.

Pa za onoga ko je rođen na Plitvicama ili kome su preci od tamo, Plitvice imaju značaj. Eto ja sam iz Knina rodom, ali sam nekih 85% života proveo u Srbiji (prinudno). Za mene je Knin rodni grad i postojbina i ne gledam ga kao neki tamo hrvatsko-ustaški grad iako danas tamo Hrvati žive i vrše vlast. Kad Srbin iz Benkovca ili Knina koji su na 'pljuneš' od mora skoknu do tog mora na kome su se kupali u mladosti/djetinstvu ili su čak imali kuće i vikendice tamo to je jedna stvar, a kad Beograđanin ili Nišlija koji sa tim krajevima nema nikakve veze dođe u Dalmaciju na ljetovanje je nešto sasvim drugo.
Sa problemom da oni koji su (verovatno) malo stariji od tebe, ne smeju da se vrate u Hrvatsku.
Karinski zaliv je pun Srba sa obe strane i Obrovačke i Benkovačke, jer tamo ima dosta srpskih kuća koje ili nisu uništene ili su obnovljene. Čak nije bilo problema sa tom obnovom, jer su to vikendice, pa su samim tim male kvadrature. I logično je da ljudi koji imaju tamo vikendice odu, naravno, opet je tamo većina Srba u tim vikendicama.
Ići u Zadar, Šibenik ili Split u neki hotel ili apartman je totalno ludilo i nedostatak osećaja da su tamo Srbi ubijani i etnički očišćeni.

Jeste; ali da te neko protera silom i ti danas imas dokumente te drzave je isto diskutabilno u prvom redu; pa tek ovi iz BG sto tamo idu na more da im ostave eure jer se to njih ne tice.
Izgleda malo su ih zasuli bombama ‘99.

Svi ljudi koje sam upoznao u Hrvatskoj su izuzetni, a upoznao sam ih mnogo, i tamo a i van Hrvatske po svetu kojekude. Nikada neprijatnost nisam imao ni najmanju.

Ali to je karma. Kad je neko baksuz, to se oseti, i onda ne može da očekuje da će se dobro provesti.

Možda su zato moja iskustva pozitivna.
Kakve veze imaju tvoja iskustva sa istorijskim desavanjima?
Da li se moze poreci ono sto se desavalo Srbima tokom 20.vijeka u Hrvatskoj?
A sve od onih koji ih vole.
Mislim,razmisljanje ti je na nivou malog Perice...leptiri i cvijece...ali nazalost nije bas tako.
I to ne znaci da nema normalnih ljudi u Hrvatskoj i da ne treba teziti normalizovanju odnosa.
Ali oprez nije na odmet.

Covek se obicno ne plasi i ne razmislja puno ako zlo ne misli i ne cini; sto nista ne znaci.
Ljudi koji zlo ne cine i zlo ne misle su obicno naivni i misle da su svi ljudi isto tako dobri.
Ali nazalost nisu.
Sta meni vrijedi ako ja smatram druge ljude prijateljskim,ako oni u meni vide neprijatelja?
Srbi i Hrvati nisu prijateljski narodi,istorija je to vise puta pokazala...sto ne znaci da nema pojedinacnih prijateljstava.

Ono što ti očigledno ne razumeš je da ti nisu Hrvati uradili ništa, već neki Jozo, Anto ili Josip... ljudi imaju svoja imena.

Isto kao što ja nisam kriv što je Srbin pobio buljuk dece u beogradskoj osnovnoj školi.

Bilo bi sjajno da to možeš da razdvojiš, stvari bi dobile sasvim novu perspektivu.
Nije neki Anto i Jozo....nego su vecina bili Anto i Jozo.
Jasenovac na primer i Ndh nije djelo pojedinca nego projekat.
Taj projekat je uspjesno nastavljen devedesetih.
Srba u Hrvatskoj ima na nivou statisticke greske.
Ne znam kako mozes biti toliko slijep i praviti se da nista nije bilo jer eto,ti imas prijatelje Hrvate.
Imam ih mozda i ja...ali necu tvrditi da Hrvati kao narod vole Srbe jer to djela pokazuju,a ne rijeci.

Sa problemom da oni koji su (verovatno) malo stariji od tebe, ne smeju da se vrate u Hrvatsku.
Karinski zaliv je pun Srba sa obe strane i Obrovačke i Benkovačke, jer tamo ima dosta srpskih kuća koje ili nisu uništene ili su obnovljene. Čak nije bilo problema sa tom obnovom, jer su to vikendice, pa su samim tim male kvadrature. I logično je da ljudi koji imaju tamo vikendice odu, naravno, opet je tamo većina Srba u tim vikendicama.
Ići u Zadar, Šibenik ili Split u neki hotel ili apartman je totalno ludilo i nedostatak osećaja da su tamo Srbi ubijani i etnički očišćeni.
U Benkovcu i Obrovcu prije rata Srbi su bili većina, a u Karinu jedino stanovništvo. Benkovac je od Karinskog mora udaljen 9 km, a od biogradskog 20-ak km. Obrovac je 12 km od Karinskog mora. Karin je odmah pored mora.

Znam za nekoliko mojih zemljaka koji su iz sela blizu mora i koji su prodali zemlju nekim strancima i uzeli ogromne pare. A znam ih nekoliko iz sela blizu mora koji su sredili svoje kuće i izdaju ih turistima ili planiraju to da rade.
U primorskom selu Tribanju (https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Tribanj), do 1991. je bilo oko 30% autohtonih Srba koji su tu živili vjekovima. Prije WW2 Srbi su bili većina u Tribnju, ali su zbog sterdanja od ustaša u ratu i iseljavanja u Vojvodinu i Ravne Kotare postali manjina nakon rata. Neki Srbi iz Tribnja zadnjih godina izdaju svoje kuće turistima u sezoni, tamo najviše dolaze Česi, Poljaci i Njemci. Video ispod je o životu preostalih Srba u Tribnju mahom starijih ljudi, u svakom slučaju vrijedi pogledati.

@limunada @revolucionario @Perperius @C0NSIGLIERI

Poslednja izmena:

Или има неку мртву петљу из које не може да изађе или има интерес

Ljudi koji zlo ne cine i zlo ne misle su obicno naivni i misle da su svi ljudi isto tako dobri.
Ali nazalost nisu.
Sta meni vrijedi ako ja smatram druge ljude prijateljskim,ako oni u meni vide neprijatelja?
Srbi i Hrvati nisu prijateljski narodi,istorija je to vise puta pokazala...sto ne znaci da nema pojedinacnih prijateljstava.
Ima ali sve do momenta kad se pokrene bilo kakava politička priča. Neka proba neko takvom svom prijatelju Hrvatu, punom bratsva i jedinstva, da kaže da je jasenovac bio najstrašniji fašistički logor ili da su hrvatsk iteroristi napali JNA i SFRj, da vidiš tog prijateljstva.

U Benkovcu i Obrovcu prije rata Srbi su bili većina, a u Karinu jedino stanovništvo. Benkovac je od Karinskog mora udaljen 9 km, a od biogradskog 20-ak km. Obrovac je 12 km od Karinskog mora. Karin je odmah pored mora.

Znam za nekoliko mojih zemljaka koji su iz sela blizu mora i koji su prodali zemlju nekim strancima i uzeli ogromne pare. A znam ih nekoliko iz sela blizu mora koji su sredili svoje kuće i izdaju ih turistima ili planiraju to da rade.
U primorskom selu Tribanju (https://sr.m.wikipedia.org/wiki/Tribanj), do 1991. je bilo oko 30% autohtonih Srba koji su tu živili vjekovima. Prije WW2 Srbi su bili većina u Tribnju, ali su zbog sterdanja od ustaša u ratu i iseljavanja u Vojvodinu i Ravne Kotare postali manjina nakon rata. Neki Srbi iz Tribnja zadnjih godina izdaju svoje kuće turistima u sezoni, tamo najviše dolaze Česi, Poljaci i Njemci. Video ispod je o životu preostalih Srba u Tribnju mahom starijih ljudi, u svakom slučaju vrijedi pogledati.

@limunada @revolucionario @Perperius @C0NSIGLIERI
Znam dobro taj kraj, mnogo puta sam bio i u Karinu i Biogradu. Ali i Vranjskom jezeru, Pakoštanima, Šibeniku, slapovima Krke, Plitvicama...
Naša kuma ima kuću u Karinu i idu tamo svake godine na letovanje. Ali zato nemaju više ništa u Benkovcu i okolini.

Znam dobro taj kraj, mnogo puta sam bio i u Karinu i Biogradu. Ali i Vranjskom jezeru, Pakoštanima, Šibeniku, slapovima Krke, Plitvicama...
To su predivni krajevi, nije što sam od tamo nego je stvarno tako.
Kad smo kod tih krajeva, evo jedne zanimljivosti. Moje selo kod Knina je vazdušnom linijom malo bliže karinskom nego šibenskom moru (oko 45 vs 55 km). Ali sa planine iznad sela ne nekih 1200 m nadmorske visine po vedrom vremenu se naziralo šibebensko more visoko na horizintu. Premda je šibensko more malo dalje ono se moglo ponekad viditi sa te visine jer prema Šibeniku nema značajnih uzvišenja, a u pravcu prema Karinu su najjužniji vrhovi Velebita koji blokiraju vidik.

Naša kuma ima kuću u Karinu i idu tamo svake godine na letovanje. Ali zato nemaju više ništa u Benkovcu i okolini.
Puno je bolje je što ima kuću na moru u svom rodnom kraju u koju može doći kad hoće i biti koliko hoće, nego da se potuca po hotelima kojekuda po Grčkoj, Turskoj itd. i puca masne pare za tričavih 7 ili 10 dana. Jedan moj komšija isto ima kuću u Karinu, imao je i prije rata. On je iz okoline Knina inače. Svako ljeto on, njegovi sinovi i unuci idu tamo (sinovi i unuci budu baš dugo).

Poslednja izmena:
Evo iz Budve sveze predrasude, nisu mogli da kontrolisu omladinske fudbalere koji su napadali dva srpska tima koji su igrali utakmice na turniru.....
Stvarno mislite da Budvanska policija fizicki ne moze da nadjaca 22 albanska tinejdzera na moru ili im dzabe snaga jer su im muda uvrnuta bas kao sto bi bila svakome ko pokusa da zastiti i Srpske turiste u CG ili Albaniji...

Tajna je sto su novac davali Crnogorcima za smestaj a ne Albancima koji poseduju nekretnine u istom gradu.....
Mora da se zna sa kim si dobar...

Evo iz Budve sveze predrasude, nisu mogli da kontrolisu omladinske fudbalere koji su napadali dva srpska tima koji su igrali utakmice na turniru.....
Stvarno mislite da Budvanska policija fizicki ne moze da nadjaca 22 albanska tinejdzera na moru ili im dzabe snaga jer su im muda uvrnuta bas kao sto bi bila svakome ko pokusa da zastiti i Srpske turiste u CG ili Albaniji...

Tajna je sto su novac davali Crnogorcima za smestaj a ne Albancima koji poseduju nekretnine u istom gradu.....
Mora da se zna sa kim si dobar...
U Budvi i okolini živi i radi dosta Cetinjana/Katunjana koji su srbomrzci, zato se tamo relativno često dešavaju incidenti prema Srbima na nacionalnoj osnovi. Te montenegrinske ustaše su naročito alergične kad čuju ekavicu, imaju posebno pik na Srbijance tj. na Srbe iz Srbije. Pominjao sam na nekoj drugoj temi svojevremeno da sam prošle godine u Septembru bio u Dobroj Vodi kod Bara i tamo mi jedan Crnogorac reče da u Rafailovićima u lokalima nisu htjeli pustiti finale SP u košarci između Srbije i Njemačke. U Dobroj Vodi u svakom lokalu je puštana ta utakmica i bilo je krcato, a dio ljudi koji je gledao je bio iz CG. Po mom mišljenju Srbima koji dolaze iz drugih država posebno iz Srbije je najbolje da idu u Herceg Novi ili mjesta na barskom području, tamo je najmanja šansa da dožive incidente i provokacije i generalno tamo će se najprijatnije osjećati. @Demagogic zna puno bolje prilike na crnogorskom primorju od mene, pa se može nadovezati.

Poslednja izmena:

Back