Letnje Olimpijske igre u Sent Luisu iz 1904. godine

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
345.630
26993203_1557583357683923_6871663680882487200_n.jpg

Letnje Olimpijske igre u Sent Luisu iz 1904. godine sigurno će ostati zapamćene kao jedne od najbizarnijih zahvaljujući okolnostima u kojima su se odvijale. Ipak, maraton je sigurno bio najčudniji. Trčao se u teškim uslovima, a takmičari su radili sve i svašta. Bilo je veoma vruće i put kojom se trčalo je bio prašnjav. Dodatne probleme je uzrokovala prašina koja se dizala zbog konja i automobila koji su krčili put trkačima.

Prvi je do cilja stigao Frederik Lorc koji se pola puta vozio u automobilu. Ipak, na 30. kilometru mu se pokvarilo vozilo pa je trčao do kraja. Svi su mislili da je pobedio i on je nastavio sa svojom šalom. Na ceremoniji su mu dodelili zlatnu medalju, ali su nedugo nakon toga saznali šta je uradio i za kaznu mu zabranili da godinu dana učestvuje u takmičenjima.

Takmičar koji je prvi na regularan način došao do cilja je Tomas Hiks. Pri tome su mu pomogle doze strihnin sulfata pomešanog s brendijem. Iako su nakon cilja morali treneri da ga nose, smatrao se pravim pobednikom. Verovatno bi preminuo na stadionu da ga nije lečilo nekoliko doktora.

Bizarna je i priča Feliksa Karabajala. Kako bi uopšte doputovao u Sent Luis, ovaj poštar je skupljao novčane priloge širom Kube i trčao ukrug po trgu u Havani kao deo treninga. U zadnji tren uspeo je da se pridruži trci nakon što nije jeo ni spavao 40 sati. Na maratonu je nosio običnu odeću i imao čak beretku, a vunene pantalone je isekao tako da budu kratke. Tokom trčanja je našao vremena za užinu i pojeo nekoliko jabuka koje su bile trule. Zbog toga je imao potrebu da malo prilegne zbog čega je odremao tokom trke. Uprkos neobičnoj taktici na kraju je bio četvrti.

Letnje Olimpijske igre 1904. godine ostaće zapamćene i po tome što su na njima prvi put učestvovali crnci, i to baš u disciplini maratona. Len Taunjane i Jan Mašiani bili su pripadnici plemena Tswana iz Afrike. Zapravo, razlog njihovog dolaska u Ameriku je bila izložba Burskog rata i služili su kao neka vrsta predstave. Taunjane je osvojio deveto, a Mašiani dvanaesto mesto. Razočarao ih je takav rezultat i mnogi posmatrači su smatrali da je Taunkane mogao pre da stigne do cilja da ga više od kilometra nisu jurili agresivni psi.
 
U to vreme je sportistima bilo zabranjeno da uzimaju pare, i izbacivani su sa takmicenja ako se sazna da su uzimali pare i bili profesionalci.

Ceo MOK i nacionalni savezi su osnovani pod tim klosaraskim pravilima, kaznjavali su sportiste decenijama, a danas preuzimaju na sebe zasluge zasto je sport toliko popularan, i zasto je ogroman biznis koji otvara toliko radnih mesta, na svim nivoima ekonomije.

MOK i ti nacionalni savezi su uvek bili besmisleni komunjarsko-etatisticki klosari.

Zato uvek i svuda, po svim pitanjima, treba podrzavati interese koji su suprotni od njihovih.
 

Back
Top