Quantcast

Leskovac

proka

Buduća legenda
Moderator
Poruka
43.974
Leskovac

pa da čujem, šta je novo a šta je staro u leskovac??? :D

za početak evo par umotvorina o leskovčanima, čisto da raznijem led :bye:

- - - - - - - - - -



- - - - - - - - - -



- - - - - - - - - -

 

mari47

Stara legenda
Poruka
91.221
Dok u celom svetu deca spavaju kao anđeli, u Leskovcu „spijev k'o zaklani“. Takođe, samo u Leskovcu otac ćerku zove „sine“, a sina „ti be, majmune“.
Verovatno ćete teško razumeti i poređenja poput „Žmije k'o ćuran na motku“ ili „Zapenija k'o sivonja“ ukoliko niste iz Leskovca.

Evo nekoliko primera:

"Najeo se k’o ciganče na zadušnicu" – poređenje sa dozom crnog humora o nekome ko halapljivo jede.

"Utepuje se k’o mače od tavan" – za nekog ko stalno priča gluposti.

"Zapenija k’o sivonja" – kada neko ne odustaje od svoje namere.

Ima i onih novijeg datuma tipa:

“Izgoreja sam k'o licna na osigurač”

ili:

“Gle kako se iskrivija k’o niški avtobus”.

Ipak, osim humora, Leskovčani poseduju veliku građu sa poslovicama koje su jako poučne. Ima jedne koja ukazuje na predostrožnost:

"Poklopeno mleko mačke ne lapav!"

Ili:

“U falene jagode idi s malečku korpu "

( izvor: Južne vesti )
 

hakim bej

Elita
Poruka
16.167
U dvorište travka gu nema kad mu viknem s total, dvared ga išpricam, - vikav razredi s vodu, more za koje ce ga razriđam, kiša nek razriđa, košta manje nego paklo cigare. Na plastični buriki za vodu azbes, na livadu glifozan, tuj berev ekološki čajevi, u baštu svič - trired pred cvetanje a pred berbu pa, na lozu jenput fungin drugput plav kamen, i tako na smenu, i onoj treće, atrazin li beše, protiv plamenjaču, etiol na paradajz, i prasci od buve da čisti, špricanje stoku kod Limka, pa kod Tozu, i on si znaje a ne trazi pare nego frtalj rakiju, pa kod državnog pa, da napređuju, na zidovi poludisperzija mesto kreč, gde lojze digne crep turim azbes. Podrum ne miriše na rakiju nego na tuberofen i dimikolol trojka, koncentrovan u džaci. U prodavnicu maske dajev džabe, toj za deca da se igrav. Ispod svaki krevet tacna mišomor sa žito. Stajnjak nijedan u selo ne skuplja, koj će smrdi na lajina, njiva se u leto beli od mešan NPK i KAN, a bašta od 20-40-10 BASF. Tablete za komarci non stop ni goriv, kad nema komarci i pčele begav, slaninarci odavno nema. Orli ni vise ne dirav kokoške, svaka ima po devet kila od neki nov koncentrat, valjda ga stra će ga uapev. Juče prskamo maline, a sutra pa. Kad pretekne u prskalicu obavezno isprskav i divlje kupine, nji vole oni u grad, daju dvesta od kilo nekad i više, kupujev si za deca. Ja si jedem samo ovoj naše zdravo selsko, pa nesam šprican u glavu da kupujem onoj u prodavnicu, toj kupeno je otrov.

- - - - - - - - - -

 
Top