Lepota divljih mačaka

ilovedoggos

Aktivan član
Poruka
1.950
1.Lav
Najmnogobrojnija i najpoznatija vrsta divlje mačke je lav. Svima nam je ostao upamćen kao kralj džungle. Krasi ga velika griva, i prepoznatljiv je po oglašavanju. On je drugi po redu najvećih mačaka, odmah posle tigra. Može dostići težinu do 180 i 200 kilograma, dok visina može biti 90 do 110 centimetara. U proseku žive 18 godina i imaju ugriz jačine 650 PSI. Žive u džunglama afrike i savane, a danas ukupno postoji 6 vrsta lavova (Berberski, azijski, kongo, senegalski, istočnoafrički i jugozapadnoafrički lav)
IMG_20220303_225221.jpg


2.Tigar
Tigrovi su unikatni zbog njihovih specifičnih šara i boja, a jedine su mačke koje uživaju u vodi. Nekada bi plivali kilometrima radi zabave, a nekad radi lova. Tigrovi su jedne od najugroženijih životinja. Najveća je živa mačka na svetu i veoma dobar predator. Živi u područjima Azije. Težina im doseže od 90 do 310 kilograma, a visina od 70 do 120 centimetara. Ugriz im je jačine 1050 PSI. Žive oko 25 godina.
g125695.jpg
3.Jaguar
Jaguar je treća najveća divlja mačka na svetu i iznenađujuća činjenica je da on ima jači ugriz i od njegove mnogo veće braće lava i tigra. Naime, njihov ugriz iznosi 1500 PSI. Jaguari su prepoznatljivi po njihovoj narandžastoj boji i crnim tačkama. Trče čak 80 km/h, težina im je 56-96 kg i visina 63-76 centimetara. Kao i tigrovi, veoma su ugroženi i priča se da ih je ostalo manje od 15.000 u prirodi. Jaguari naseljavaju Centralnu i Južnu Ameriku. Divlja mačka po imenu Panter je smatrana zasebnom vrstom, dok je ona samo crna verzija jaguara. Jaguari su takođe dobri plivači i penjači, ali ne uživaju u vodi kao tigrovi. Životni vek 10-15 godina.
g315610.jpg
4.Gepard
Gepard je poznat po njegovoj brzini i dobio je zasluženo mesto najbrže kopnene životinje na svetu. Njegova brzina iznosi čak 130km/h. I ako su mali naspram drugih divljih mačaka, gepardi su jedni od najspretnijih životinja. Teški su 65 kila i visoki 90 centimetara. Žive u Africi.
m494772.jpg
 
5.Leopard
Često su mešani sa jaguarima, pritom razlika je velika. Leopardi su najmanja vrsta divlje mačke od 7 različitih vrsta. Žive u Africi, životni vek im je u proseku od 12 do 17 godina. Visina im je 60 cm i težina 30 kilograma. Oni su većinski samotnjaci, žive u krošnjama drveća. I oni spadaju u ugroženu vrstu.
m575253.jpg
6.Snežni leopard
Snežni leopard je velika mačka koja živi u krajevima centralne i južne Azije. Jedni su od najugroženijih životinja i vrlo ih je malo u prirodi. Krase njihovom lepotom i krznom. Težina im je 32kg i visina oko 50 cm
c196107.jpg
7.Oblačasti leopard
Oblačasti leopardi nastanjuju Himalaje, i dobili su ime po njihovom izgledu. Ostalo ih je samo 10,000 što ih čini ugroženim. Težina im je 12 do 32 kg i visina 40 cm. Smatrani su izumrlim, ali na svu sreću dogodilo se suprotno. Vrsta je ponovo oživela, ali sa vrlo malim brojem jedinki.
e98104.jpg

8.Ris
Risevi su samotnjačke životinje koje nastanjuju Evropu, Aziju i Ameriku. Žive 7 godina, težine su 11 kg i visine 40 centimetara. Dosta ih je manje u divljini, a manjina se drži kao kućni ljubimac..
u193631.jpg
 
9.Karakal je vrsta divlje mačke koja je danas najzastupljenija kao ljubimac. Težina (10-18kg) i visina (40-50cm). Poznati su po velikim resastim ušima. Dobila je ime od turske reči "kara" što znači crno i "kulak" u prevodu uši. Nastanjuje Afriku, ali i mnoge domove. Čak su i one ugrožena vrsta. Životni vek im je 19 godina, a žive kao samotnjaci.
Screenshot_20220303_225113.jpg

10.Serval
Izvrstan je skakač i predator. Spada u divlje mačke, nastanjuje Afriku. Kao i većina, živi samotnjačkim životom. Imaju izvrsno čulo sluha i vida. Dostižu težinu od 18kg i visinu od 67 cm. U divljini žive 10 godina, dok u zatočeništvu 20.
c205353.jpg
11.Puma je vrsta divlje mačke, nastanjuje Ameriku. Izuzetna je trkačica. Visina doseže 50 cm a težina oko 70 kg. Love ujutro i u sumrak, iz zasede. Ugrožene su životinje. Mnogi dizajni i umetnici su inspirisani pumom, većinski žive kao samotnjaci.
z124179.jpg

Koja od ovih 11 je vaša omiljena i zašto?
 
Kad god naletim na video ili fotografije bilo kojeg od ovih lepotana, osećam se momentalno bbbbolje (b je bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbolesno, prosula sam kafu i sad treba očistiti to :zcepanje:, ali do daljnjeg ću izbegavati reči koje sadrže bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb!),
divne su, ne za sresti, već samo za gledati... ali i to je već mnogo.
Hvala dragom Bogu jer postoje da se možemo nagledati lepote i svrsishodnosti na licu mesta.
Nisam znala za Obbbblačastog leoparda! So exquisite!!!
 
Meni su najlepši oblačasti leopardi , o njima sam i pisala , a gepardi su mi posebno simpatični.
jer se ponašaju kao psi , više psećih odlika imaju .


Moramo i nju da pomenemo..Mramorna mačka

1646347172786.png(lat. Pardofelis marmorata) je mala mačka o kojoj se relativno malo zna
. Živi u tropskim kišnim šumama Jugoistočne Azije, na Borneu i Sumatri,
a ponekad se može naći čak i u planinama Nepala. Može se naći na nadmorskoj visini do 3000 metara.
Zbog teškog pristupa njenom životnom području ne zna se koliko ima primjeraka i koliko je ugrožena kao vrsta

Po veličini ova mačka je velika kao i domaća mačka, a po pojavi je vrlo slična oblačastom leopardu.
. Krzno je po izgledu slično mramoru, po čemu je mačka i dobila ime,
a često se uspoređuje s onim oblačastog leoparda. Ima zaobljene uši.

Stražnje noge su vrlo duge i mršave, a leđa malo zaobljena. Rep ove mačke je jako dug i čupav, dug je 35-55 centimetara.
Veličina mramorne mačke je od 45 do 62 centimetra, a težina od 4 do 7 kilograma.
Ima izrazito velike očnjake, nalik onima velikih mačaka, iako se čini da je to rezultat paralelne evolucije.

1646347220275.png

Malo je poznato o životnim navikama mramorne mačke. Prilagođena je drvnom načinu života, gdje joj rep služi kao protuteža.
Samotna je noćna životinja, lovi većinom u drvećima, pa najčešći plijen mramorne mačke su mali glodavci i ptice,
a zanimljivo je i što postoje svjedočanstva da lovi plijen veći od sebe.
. Životni vijek mramorne mačke u prirodi je 8-12 godina, a u zatočeništvu je oko 12 godina.
 
Pampasta mačka
Pampas je mala divlja mačka poreklom iz Južne Amerike. Ime je dobila po pampasima, travnatim stepama na jugoistoku Južne Amerike.
Pampas mačka je malo veća od domaće mačke i ima gust rep. Veličina varira od 46-75 centimetara sa repom dužine 23-29 centimetara. Postoji šest varijanti boje njene dlake, ali sve su prepoznatljive po dve tamne linije na obrazima. Težina varira od 3-7 kilograma. U proseku ima dva mladunca po leglu i može da živi 9-16 godina.
Živi u pampasima i na području zapadne i središne Južne Amerike, od juga Kolumbije, Ekvadora, Čilea, preko Anda do juga Argentine. Malo se zna o načinu na koji lovi, ali se smatra da je noćni lovac, a glavni plen su joj ptice i mali sisavci.
Screenshot_20220304_071003.jpg
 
Pustinjska mačka
Ova izrazito ljupka i slatka maca na prvi pogled ne deluje kao predator, ali ona to svakako jeste. Prirodni uslovi izoštrili su čula ove životinje, napravivši od njenog tela i organa savršeni sistem za preživljavanje

Arapska legenda glasi ovako: božji poslanik Muhamed sa svojom ćerkom Fatimom išao je kroz pustinju. Tokom putovanja otac i dete, međutim, nisu bili usamljeni. Njih je pratio veliki broj divljih životinja, koje su poslušno i krotko pristupale proroku, mirno koračajući za njim. U ovoj jedinstvenoj pratnji najviše je bilo divljih mačaka.
g139543.jpg

Istorija

Ovo verovanje, koje se oslanja i na muslimansku svetu knjigu Kuran, prenošeno u beskrajnim pričama tokom dugih zvezdanih noći u pustinjama Arabije, najstariji je trag o postojanju životinje koja se danas naziva pustinjska ili peščana mačka (sand cat). Reč je o jedinstvenoj maci koja uprkos svojoj divljoj prirodi ima niz zajedničkih osobina sa svojom domaćom rođakom.

Stanište

Pustinjske mačke su zbog ovog verovanja vekovima bile veoma poštovane među muslimanima. Žive u Sahari, na Arabijskom poluostrvu i u Centralnoj Aziji – Iranu, Turkmenistanu, Pakistanu, Avganistanu. Najviše vole život u suvim područjima, sa malo vegetacije. Naseljavaju suve ravnice, peščare i stenovite planine.
Ekstremne temperature

Uslovi u prirodnim staništima ove vrste mačaka zaista su ekstremni, jer u njima osim suve klime glavnu klimatsku osobinu čine ogromne temperaturne razlike. U samo jednom danu živa na termometru penje se i do pedeset stepeni Celzijusovih, da bi noću pala na ivicu mraza. U najtoplijem i najhladnijem delu dana mačke se zato povlače u svoja skloništa.

Izgled

Nijanse krzna pustinjske mačke se kreću od svetle boje peska do sivo-braon, sa obaveznim crnim linijama po šapama. Po pravilu, dlaka je svetlija na leđima, a tamnija na stomaku. Ove životinje odlikuje i niz gotovo jedinstvenih karakteristika – imaju široku glavu, kratke noge, niske uši. Ceo njihov organizam prilagođen je klimatskim i geografskim uslovima u kojima žive.
Mali predator

Ova izrazito ljupka i slatka maca na prvi pogled ne deluje kao predator, ali ona to svakako jeste. Prirodni uslovi izoštrili su čula ove životinje, napravivši od njenog tela i organa savršeni sistem za preživljavanje. Njena urođena divlja priroda jedina garantuje opstanak u najsurovijim uslovima. Zbog toga se često naziva kraljicom pustinje.

Kraljica pustinje

Ova maca se smatra jedinom mačjom vrstom koja se potpuno prilagodila životu u pustinji. O tome svedoče njene dlakave šape, zahvaljujući kojima može da se kreće po užarenom pesku i kamenu, kao i velike uši, koje imaju funkciju da brže hlade telo. Gusta i homogena dlaka ima ulogu termoizolatora – danju je zaštita od visokih temperatura, dok noću dobro greje organizam. Njeno krzno je, zbog boje i šara, odličan kamuflažni prekrivač, zahvaljujući kome je ova ljupka životinja u prirodi gotovo nevidljiva.
Brza maca

Život u pustinji izbrusio je sposobnosti ove životinje. Ona je neobično brza – može da trči i do 40 kilometara na čas! S lakoćom se kreće po kamenitom tlu, a zbog veštine skakanja po planinskim stranama odaje utisak da može da leti. Ove mačke žive u jazbinama nalik na tunele, koje same kopaju i u kojima obitavaju po jedinstvenom sistemu korišćenja skloništa. Naime, u jednom tunelu živi samo jedna mačka i nikada se ne udružuju radi suživota. Svoje kućice, međutim, često međusobno razmenjuju. Vrhunski su lovci, poseduju neverovatne instinkte i reflekse. Imaju naviku da višak hrane zakopavaju u zemlju, poput veverica, a za sobom ne ostavljaju gotovo nikakve tragove.

Ishrana

Na jelovniku ove vrste mačaka najčešće su gmizavci, ptice, glodari i insekti. U potragu za obrokom uglavnom kreću u suton, a tokom jedne noći znaju da pređu i po 500 kilometara. Imaju odličan sluh, pomoću kojeg u najvećem broju slučajeva otkrivaju plen. Vrlo lako detektuju sitne životinje u zemlji, do kojih dolaze veštim kopanjem. Vodu gotovo da ne piju, a reka i izvora, gde bi bili na meti drugih predatora, svesno se klone. Gotovo sva voda koju unose u organizam potiče iz hrane koju ulove. Zanimljivo je da mačka s peska, iako potpuno divlja životinja, nema strah od ljudi. U kontaktu sa čovekom samo se sklanja i gotovo nikada se ne bori.
Usamljenički život

Pustinjska kraljica pripada grupi najmanjih divljih mačaka – njena prosečna težina ne prelazi 3,5 kilograma. Dugačka je do 50, sa repom od oko 30 centimetara. Vodi gotovo isključivo samotnjački život, a s drugim mačkama se sreće samo radi parenja. Udvaranje protiče u znaku različitih zvukova kojima se dozivaju. Osim što mjauču, predu i frkću poput kućnih mačaka, često se oglašavaju lavežom koji podseća na lajanje čivave. Posle kratkih trenutaka ljubavi ponovo se razilaze, a na svet obično dolazi pet neverovatno slatkih mačića.
Enigma u životinjskom svetu

Za postojanje pustinjskih mačaka zna se od pamtiveka. Zbog njihovog noćnog načina života, međutim, samo retki su uspevali su da ih vide. Prvi put su snimljene tek prošle godine. Za ovu životinjsku vrstu zainteresovala se međunarodna organizacija za zaštitu ugroženih mačjih vrsta „Pantera”. Francuski ogranak ovog udruženja je pune četiri godine u marokanskom delu Sahare otkrivao pustinjske mačke i proučavao njihov način života.

Francuski istraživač Gregori Breton, koji je bio na čelu ovog nesvakidašnjeg projekta, kaže da će snimci i obilje prikupljenog materijala o navikama ovih životinja pomoći njihovom očuvanju na planeti.

‒ Bilo je neverovatno otkrivati ove divne životinje. Posao je bio složen i često mukotrpan – ponekad smo znali satima da čekamo na ekstremnim vrućinama ili hladnoćama kako bi specijalne kamere samo na trenutak uhvatile pustinjsku mačku. Ipak, uradili smo posao za istoriju ‒ preneo je Breton svoje utiske po povratku u Francusku.

Ime

U zvaničnoj literaturi ova vrsta naziva se Felis margarita, što je naziv koji datira iz 19. veka. Ime je dobila po poznatom francuskom generalu Žan-Ogistu Margaritu, koji je 1858. godine predvodio francusku vojnu ekspediciju u Africi. On se tada sreo sa ovom vrstom životinja i napravio zapis o njima.

Ugrožena vrsta

Na listi su životinja koje se smatraju gotovo ugroženima, iako na pojedinim područjima to već jesu. Najveći neprijatelji su im divlji psi, šakali i ptice grabljivice. Naravno, na ovoj listi neslavno mesto ima i čovek. Peščane mačke često su plen ljudi koji ih hvataju i prodaju kao kućne ljubimce. https://petmagazine.rs/pustinjska-macka-kraljica-sa-peska/
Screenshot_20220304_072355.jpg
 
Ocelot

https://en.wikipedia.org/wiki/Ocelo...opardus pardalis) is,by Carl Linnaeus in 1758.
1280px-Ocelot_01.jpg

( Leopardus pardalis), poznat i kao obojeni leopard, McKenneyeva divlja mačka te Manigordo
divlja je mačka sa staništem u Južnoj i Srednjoj Americi i Meksiku.
Naraste do jednoga metra uz prosječnu težinu od 10 do 15 kilograma .
Istrebljivani su zbog svoga krzna što ih je dovelo na popis ugroženih vrsta u osamdesetim godinama dvadesetoga veka
no od 2006. godine njihov status je, prema IUCN-u vrlo siguran.

Ime ocelot dolazi od riječi ōcēlōtl (koja se ponajprije odnosi na jaguara)

Ocelot_(Jaguatirica)_Zoo_Itatiba.jpgOcelot je aktivniji noću. U borbama za teritorij borit će se i do smrti s drugim pripadnicima svoje vrste.
Većinu godine živi usamljeno, a izuzetak je doba parenja.
Dan provodi po drveću ili uzvisini povremeno dijeleći svoje stanište s drugim ocelotom istoga spola.
Vrijeme potrebno da ženka okoti mladunčad procjenjuje se na 70 dana, pri čemu na svijet dolaze 2-4 ocelota.

Iako se vrlo dobro snalazi na drveću, primarno je životinja koja provodi vrijeme na tlu.
Lovi životinje koje su manje od njega prateći njihov miris, iako ima vrlo razvijen vid.

OCELOTE_PRIMER_PLANO.jpg

Oceloti se ponekad drže kao ljubimci.
Poznati slikar dvadesetoga stoljeća Salvador Dali često je putovao sa svojim ocelotom,
a vodio ga je i na luksuzne brodove tijekom dalekih putovanja.
Pripadnici naroda Moche u Peruu klanjali su se životinjama te često prikazivali ocelote u svojoj umjetnosti.

 
Mačka ''pecaroš''
lat. Prionailurus viverrinus,
je životinja iz porodice mačaka, čije se stanište proteže kroz: Indokinu, Indiju, Pakistan, Šri Lanku, Sumatru i Javu.
1646415539222.png


Krzno je maslinovo-sive boje s crnim tačkama, raspoređenim u uzdužne pruge. Nos ove vrste je karakteristično spljošten. Veličina se razlikuje, zavisno od staništa: u Indiji, dužina je oko 80 cm, težina oko 11,7 kg, dok je u Indoneziji, dužina oko 65 cm, težina oko 6 kg. Zdepaste su građe sa srednje-kratkim nogama i kratkim mišićavim repom, koji je dužine jedne polovine dužine ostatka tela.

1646415561331.png


Kao i njen najbliži srodnik leopard mačka, mačka ''pecaroš'' (AKA Fishing Cat) živi pored reke, malih potoka i močvara sa šumom mangrova, a pošto često i vešto pliva, prilagođena je ovom staništu.
Glavna hrana ove mačke su ribe od kojih lovi oko 10 različitih vrsta. Takođe, lovi i druge vodene životinje, kao što su žabe ili rečni rakovi, ali i kopnene životinje, poput glodara i ptica. Kao i drugim sisarima koji žive u poluvodenim sredinama, posebno građene šape joj omogućavaju bolje kretanje u blatnjavom okruženju i vodi.
Od 2016. godine nalazi se na Crvenoj listi IUCN-a kao ugrožena.
Source: wikipedia.org
 
Poslednja izmena:
Azijska zlatna mačka
Preferira suptropske i tropske šume, ali naseljava i kamenite pustinje Azije. Poput većine svojih divljih rođaka, i ova maca je biće noći
Ova predivna divlja mačka ima snažno, nabijeno i mišićavo telo, duge noge i spada u mačke srednje veličine. Na listi je „gotovo ugroženih vrsta” jer postoji uverenje da njena dlaka tera tigrove i donosi sreću, dok se meso ovih životinja u pojedinim delovima Azije smatra delikatesom.

Dlaka

Krzno ovih mačaka može biti crveno kao kod lisice, zlatnobraon, crno, braon ili sivo. Imaju gusto krzno i uglavnom su bez upadljivih šara kao njihovi divlji rođaci, ali u severnijim predelima Azije ima i mačaka koje krase pruge i tufne nalik na one kod leoparda. Najupadljivija fizička karakteristika ovih mačaka su bele i crne linije duž obraza, i od očiju ka temenu.

Stanište

Ova mačka naseljava istočnu i jugoistočnu Aziju. Prisutna je u Kini, Indiji, Tajlandu, Laosu, Vijetnamu, Mjanmaru, Maleziji, Indoneziji, Bangladešu, Butanu, Kambodži i Nepalu. Njena staništa su šume, travnata vegetacija i brdoviti predeli. Preferira suptropske i tropske šume, ali naseljava i kamenite pustinje Azije. U pojedinim delovima Kine nazivaju ih i „stenovitim mačkama”.

Izgled

Azijske zlatne mačke imaju izrazito dugačak rep, koji čini trećinu do čak polovine dužine njihovog tela. Azijska zlatna mačka je snažne građe. Njeno telo je dugo od 66 do 105 cm, a rep od 40 do 57 centimetara. Težina im varira od devet do 16 kilograma, što je dva do tri puta više od domaće mačke.

Status vrste

Lokalni stanovnici tvrde da je zlatna mačka veoma neustrašiva, ali se u zatočeništvu pokazala mirnom i pitomom. U pojedinim regijama Tajlanda i dalje se veruje da spaljivanje krzna zlatne mačke drži tigrove na odstojanju, dok narod Karen živi u ubeđenju da je za zaštitu od zla dovoljna samo jedna dlaka ove vrste. Azijska zlatna mačka smatra se „gotovo ugroženom vrstom”. U pojedinim delovima Azije meso ovih divljih mačaka važi za delikates i one se peku cele na ražnju, poput praseta ili jagnjeta. U pojedinim delovima Bangladeša veruje se da meso azijske zlatne mačke daje nadljudsku snagu i neustrašivost. Njihove kosti neretko se melju u prah i daju deci koja imaju temperaturu.
Lovi noću

Poput većine svojih divljih rođaka, i ova maca je biće noći. Gospodari znatno većom teritorijom od drugih divljih mačaka. Kako pokazuju podaci, njihova staništa su po površini za 20 odsto veća od leopardovih. Ove mačke su još uvek prilična nepoznanica i o njima se ne zna mnogo. Izuzetno su dobri penjači i mogu se uzverati na svako drvo, ali to čine retko i veći deo dana provode na zemlji. U blizini ljudskih naselja love živinu, ovce i koze, dok se u divljini hrane divljim vevericama, manjim zmijama, pticama, glodarima, zečevima. Visoko u planinama Indije jedu i divlje svinje, vodene bivole i jelene.

Usamljenici

Poput drugih divljih mačaka, i ova cica-maca uglavnom živi sama, osim u periodima parenja Interesantno je to da ženke u velikom broju slučajeva ubiju upravo njihovi partneri, čak i u dugogodišnjim zajednicama. Najduži zabeležen životni vek ove mačke je 20 godina.

Mladunci

Ženke azijske zlatne mačke gravidne su između 75 i 80 dana i na svet donose od jednog do tri mladunčeta. Po rođenju, mladi teže svega oko 250 grama. Posle devet dana njihove oči se otvaraju, a prestaju da sisaju sa oko šest meseci. Nešto su tamnije boje od odraslih jedinki. Postaju nezavisni sa oko 12 meseci
.https://petmagazine.rs/azijska-zlatna-macka-neustrasivo-bice-noci/
Screenshot_20220304_191357.jpg
 
Sa svoje mikroskopski male tačke glasam za to da ih sačuvamo. Kako?
Samo treba da ih se držimo podalje.
Ostavimo im taj mali raj iz kog će nastaviti da nas nadahnjuju svojim postojanjem!
Bez njih ćemo izgubiti uzor za dobre kvalitete...
Bez njih će ovaj svet postati samo ružnije mesto!
 

Back
Top