Leonid Rogozov - ruski lekar koji je sam sebe operisao

pikax

Buduća legenda
Poruka
28.451
Leonid Ivanovič Rogozov ( 14. mart 1934, - 21. septembar 2000.) je bio sovjetski lekar opšte prakse koji je učestvovao u šestoj sovjetskoj antarktičkoj ekspediciji (1960–1961) Aprila 1961. razvio je upalu slepog creva dok je bio na stanici Novolazarevskaja, i kao jedini medicinski stručnjak u to vreme, morao je da uradi sopstvenu operaciju slepog creva.
Ujutro 29. aprila 1961. Rogozov je osetio opštu slabost, mučninu i umerenu temperaturu, a kasnije i bol u donjem desnom delu stomaka. Nijedan od mogućih konzervativnih tretmana nije pomogao. Do 30. aprila postali su očigledni znaci lokalizovanog peritonitisa, a njegovo stanje se uveče znatno pogoršalo. Mirni, najbliža sovjetska istraživačka stanica, bila je udaljena više od 1.000 milja od Novolazarevske. Antarktičke istraživačke stanice drugih zemalja nisu imale na raspolaganju avion. Jake mećave su u svakom slučaju sprečile sletanje aviona. Rogozov nije imao drugog izbora osim da sam izvrši operaciju.

leonid-rogozov-750x422.jpg


Operacija je počela u 02:00 po lokalnom vremenu 1. maja uz pomoć vozača i meteorologa, koji su obezbedili instrumente i držali ogledalo kako bi Rogozov mogao da posmatra oblasti koje nisu direktno vidljive. Rogozov je ležao u poluležećem položaju, poluokrenut na levu stranu. Za lokalnu anesteziju trbušnog zida korišćen je rastvor 0,5% ........... Rogozov je napravio rez na trbušnom zidu od 10–12 cm, ali je prilikom otvaranja peritoneuma slučajno presekao cekum i morao da ga zašije. Zatim je razotkrio slepo crevo. Prema njegovom izveštaju, utvrđeno je da slepo crevo ima tamnu mrlju na svom dnu, a Rogozov je procenio da će puknuti u roku od jednog dana. Apendiks je reseciran i antibiotici su aplicirani direktno u peritonealnu šupljinu. Opšta slabost i mučnina razvili su se oko 30-40 minuta nakon početka operacije, tako da su nakon toga bile potrebne kratke pauze za odmor. Oko 04:00 operacija je završena.
Nakon operacije došlo je do postepenog poboljšanja znakova peritonitisa i opšteg stanja Rogozova. Telesna temperatura se normalizovala posle pet dana, a šavovi su uklonjeni sedam dana posle operacije. Svoje redovne dužnosti je nastavio za oko dve nedelje.
Samooperacija, koju su fotografisale njegove kolege, zaokupila je maštu tadašnje sovjetske javnosti. Godine 1961. odlikovan je Ordenom Crvene zastave rada.Incident je doveo do promene politike, a nakon toga, opsežne zdravstvene provere bile su obavezne da bi osoblje bilo raspoređeno u takvim ekspedicijama.
https://en.wikipedia.org/wiki/Leonid_Rogozov

Da dodam, ogledalo koje su držali asistenti mu je smetalo zbog obrnute slike , pa je ubrzo prešao na sistem slepog pipanja . :worth:
U kasnijim godinama, Rogozov je odbacivao sva veličanja njegovog dela. Obično je odgovarao sa osmehom, skromnim rečima: „Bio je to posao kao i svaki drugi, a moj život kao i svaki drugi“.

Kakav čovek ! Ovaj prosto neverovatan medicinski poduhvat i želja za životom ostaje kao večita inspiracija koliko je čovek zapravo u stanju da se bori i ne predaje , svima nama .:heart:
Naravno , uz savet, ne pokušavajte ovo kod kuće !:lol:
 
Sam sebi sam kljestima izvadio zub gore cetvorku. Boleo me je 5 dana, nisam spavao a pomalo se klatio..Tokom noci sam vise poludeo od bolova uzeo duguljasta kljesta prvo napunio i isprao usta sa ljutom rakijom a onda cimanjem i uvrtanjem izvadio zub!! Kad sam ipak otisao kod zubara da pregleda da nije nesto od korena ostalo rekao mi je da nisam normalan te da sam mogao napraviti zesci problem.

Naravno to je daleko od ovoga sto je uradio ovaj covek ali kad vas muka pritisne posebno oko zdravlja na svasta mozete biti spremni.
 
S obzirom na to da ga je delio 1 dan od perforacije slepog creva i sigurne smrti , to mu je bila jedina opcija . Vozaču i meteorologu je objasnio do detalja proceduru i šta da rade ako se onesvesti . Sama operacija spada u jednostavnije , ali izvesti to na sebi u nemogućem i nepreglednom položaju za rad je neverovatan podvig.
 

Back
Top