gost 170870
Aktivan član
- Poruka
- 1.419
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Interesuje me kako bi vi definisali ovu osobinu?
Koji mentalni sklop je prati?
Da li je urodjena, ili se razvija vremenom, ili oba slucaja istovremeno?
Kako se boriti protiv lenjosti?
Evo jednog od mogućih objašnjenja:
Eriksonova (1950) TEORIJA RAZVOJNIH KRIZA otvorila je nove mogućnosti da se prikupi niz podataka o fenomenologiji procesa i funkcionalnoj usmerenosti osećanja STIDA. Istraživači su iskoristili implicitnu logiku nerazrešenih afektivno-kognitivnih sukoba, čiji razvojni sled obrazuje produbljeno osećanje stida, da bi ono, zatim, svojim primesama obojilo afektivni stil čitave ličnosti i time podstaklo dalju NEGATIVNU PRERSONALIZACIJU IDENTITETA. Početni zamah ovome, daje manjkava dimenzija BAZIČNOG POVERENJA, koja bi – kao početni od ERISKONOVIH OSAM RAZVOJNIH STUPNJEVA IDENTITETA, trebalo da je celoviti proizvod sklada između novorođenčeta i osobe koja se o njemu stara; s tim što se u oštrijim nerazrešenostima ove razvojne krize, bazično nepoverenje širi i na druge ljude iz detetove neposredne, a onda i dalje okoline.
Taj slom ima za ishod osećanje da čovek nije željen, osećanje da ga ne shvataju, da je izopšten, da nema poverenja u sopstvene snage. U suštini, proces koji je počeo nepoverenjem u roditelje i zahvatio neposrednu socijalnu sredinu, završava se NAGRIZAJUĆOM SUMNJOM U SAMOG SEBE, što dovodi do toga da pojedinac nije u stanju da u punoj meri ostvari svoju "AUTONOMNOST" – uverenost (poverenje) u sopstveno pravo odlučivanja. Tako narušena celovitost mišljenja, osećanja i delanja proizvodi RASPLINUTU, SLOBODNO LEBDEĆU ANKSIOZNOST, a posledična šara jeste ODBOJNOST PREMA SOPSTVENOJ VOLJNOSTI. Iako je egzistencijalna zebnja prikriveno prisutna u svakoj razvojnoj krizi, njeno je prisustvo manifestno naglašeno kod POSTIĐENOG IDENTITETA. U takvim slučajevima neminovno je da osoba stvori (najčešće visok) EGO IDEAL, uzor šta bi trebalo (ili bi želeo) da čini, te da svoje buduće porive i postupke primeri takvoj (često strogoj) samoproceni.
I mada se osećanje KRIVICE javlja kasnije od STIDA – kada dete odmakne u kognitivnom razvoju i tako bude u stanju da kroz proces socijalizacije usvoji određena pravila i norme – OSEĆANJA STIDA I KRIVICE NAJČEŠĆE SE JAVLJAJU U ISTOJ ŽIVOTNOJ SITUACIJI, KOČEĆI NE SAMO DELATNOST VEĆ PREDUZIMLJIVOST POJEDINCA UOPŠTE, SLABEĆI MU MOTIVACIJU DA USAVRŠI SVOJU KOMPETENTNOST i JAČAJUĆI SUMNJU U SOPSTVENU DORASLOST IZAZOVIMA KOJE JE SAM POSTAVIO.
Sve to bi zbirno moglo da opiše sadržaj obuhvatnog OSEĆANJA NIŽE VREDNOSTI, kao negativnog razrešenja Eriksonove TREĆE razvojne krize u procesu sticanja identiteta. Svakako da je jedan od daljih, kumulativnih ishoda takve inferiorne slike o sebi oslabljeno osećanje LIČNOG IDENTITETA, pometnja oko sopstvene uloge u životu i opšte osećanje nesigurnosti u kontinuitet sopstvene ličnosti. A to, nadalje, vodi OSEĆANJU IZOLOVANOSTI, pa onda i stvarnom otuđenju i nesposobnosti da se bude blizak sa drugima.
Sada je sve to već NEUROTIČNA SPUTANOST ŽIVOTNE PRODUKTIVNOSTI, koja se nerazrešivo vezuje za "očajanje, neizvesnost i strah". Umesto da izgradnju identiteta dovrši VEROM U NAĐENI SMISAO – kao ishodom odgovora na pitanje "Ko sam ja?" i "Kakav je svet čiji sam deo?" – necelovita ličnost, NEZATVORENOG EGZISTENCIJALNOG GEŠTALTA, zauzima DEPRESIVNU POZICIJU.
evo ja sam lenja.
sada u ovim godinama mogu da sagledam posledice svoje lenjosti i vidim koliko mi je štete ta osobina donela.
Naravno, mislim da se kod dece, ako se krene na vreme, to donekle može korigovati, ali kod odraslih, mislim da ne.
Još jedan zanimljiv podatak - osobe koje imaju usporen metabolizam imaju i ovu osobinu, tako da nije sve u karakteru, nešto je i dar majke prirode![]()
mozda je pitanje pogresno postavljeno? mislimd abi pitanje trebalo da glasi "kako sebe motivisati"![]()
Mozda ima dosta veze sa motivacijom,ali ne i iskljucivo samo s njom.
Motivacija je trenutno raspolozenje, prolazno i promenljivo,na nju se moze lakse uticati.
Lenjost je stanje bica. Osobina, vise ili manje izrazena kod mnogih (kod mene takodje)
Mislis da se prevazilazi konstantnim motivisanjem za radom?
Hvala na doprinosu.
Ako pretpostavimo da se ovako razvija "odbojnost prema sopstvenoj voljnosti", da li to znaci da je problem ozbiljniji, i da se moze resiti samo lecenjem (psihoterapijom ili sl)?
Na koji nacin se prevazilaze zastoji izazvani takvim krizama?
A sta je sa cinjenicom da mnogi ljudi imaju ovu osobinu, vise ili manje izrazenu?
Postoji li neki prakticni savet, kao promena radnih navika, ili najpre utvrdjivanje i uspostavljanje istih ?
Moze li se lenjost iskoreniti? Savladati?
Koji je vas licni stav?
p.s. psihoterapija se najvise isplati ..terapeutima![]()
nisam ni ocekivaoNaravno, ne bih se složio.
mozda je pitanje pogresno postavljeno? mislimd abi pitanje trebalo da glasi "kako sebe motivisati"![]()
Eh, to je sad brkanje uzroka i posledice. Brzi metabolizam je posledica aktivnijeg nacina zivota.
tacno...
a lenjost nije osobina....
neko moze biti zao a vredan![]()
Interesuje me kako bi vi definisali ovu osobinu?
Koji mentalni sklop je prati?
Da li je urodjena, ili se razvija vremenom, ili oba slucaja istovremeno?
Kako se boriti protiv lenjosti?