Lekovi za umirenje kaslja,Antitusici

Петар

Iskusan
Banovan
Poruka
6.981
Moje pitanje je koji se danas u praksi antitusici najcesce prepisuju pacijentima za umirenje suvog,neproduktivnog kaslja? Radim referat iz farmakologije,a knjiga je stara koliko i ja ,u najboljem slucaju :) Hvala unapred nasim cenjenim moderatorkama i ostalim lekarima i onima koji poznaju materiju! ;)

I DA ,NAPRAVIO SAM STAMPARSKU GRESKU,NISU ANTITISICI,VEC ANTITUSICI. UBI ME MOJA TASTATURA :)

Moje pitanje je koji se danas u praksi antitusici najcesce prepisuju pacijentima za umirenje suvog,neproduktivnog kaslja? Radim referat iz farmakologije,a knjiga je stara koliko i ja ,u najboljem slucaju :) Hvala unapred nasim cenjenim moderatorkama i ostalim lekarima i onima koji poznaju materiju! ;)

I DA ,NAPRAVIO SAM STAMPARSKU GRESKU,NISU ANTITISICI,VEC ANTITUSICI. UBI ME MOJA TASTATURA :)

Ej Petre druže,viđoh temu,pa rekoh ajd da dam mali doprinos tvom referatu!
Ja imam neku knjigu iz farmakologije og Varagića čuvenog iz '99,pa sam provjerila u njoj za antitusike :
Antitusici sa opoidnim djelovanjem:
Codeini phosphas tabl.30mg
Pholcodin kaps.10mg,sirup 5mg/5ml
Petuval C šum.tabl.20mg akt.supst.

Ostali antitusici i mukolitici(mijenjaju molek.sastav mukusa):
Sinecod,Sinetus(bromheksin) draž.20mg i 50 mg,sirup 4mg/5ml,kapi 5mg/5ml
Bisolvon(bromheksin) amp.4 mg/2 ml,soluc.4mg/2ml
Bisolvon F tabl.16mg
Mucodyne kaps.375 mg,sirup15mg/5ml i Karbocistein kaps.i tabl. 375mg,sirup 125 i 250 mg/5ml
Mucofar,Mucosolvan(Ambroksol) tabl.30mg,sirup 15mg/ml

Nadam se da sam bar malo pomogla,a ti gladaj da nađeš od nekog Farmakologiju og Varagića novije izdanje pa još proširi,ali u principu to je to!:bye:

Da sacekamo da se pojavi na Zdravlju koleginica Marinac..
Ona je pulmolog i dace ti najtacniji odgovor...
Ili probaj da je pitas na pp...
Ako ima vremena da ti odgovori..

Potrudila se i koleginica Gaga pa da se ja ne ponavljam..

Poslednja izmena:

http://www.stetoskop.info/antitusici-b13-bs185-p101-nc1-book.htm
Antitussive agents са PubMed-a ;)

Ако те занимају антитусици. ;)

Ej Petre druže,viđoh temu,pa rekoh ajd da dam mali doprinos tvom referatu!
Ja imam neku knjigu iz farmakologije og Varagića čuvenog iz '99,pa sam provjerila u njoj za antitusike :
Antitusici sa opoidnim djelovanjem:
Codeini phosphas tabl.30mg
Pholcodin kaps.10mg,sirup 5mg/5ml
Petuval C šum.tabl.20mg akt.supst.

Ostali antitusici i mukolitici(mijenjaju molek.sastav mukusa):
Sinecod,Sinetus(bromheksin) draž.20mg i 50 mg,sirup 4mg/5ml,kapi 5mg/5ml
Bisolvon(bromheksin) amp.4 mg/2 ml,soluc.4mg/2ml
Bisolvon F tabl.16mg
Mucodyne kaps.375 mg,sirup15mg/5ml i Karbocistein kaps.i tabl. 375mg,sirup 125 i 250 mg/5ml
Mucofar,Mucosolvan(Ambroksol) tabl.30mg,sirup 15mg/ml

Nadam se da sam bar malo pomogla,a ti gladaj da nađeš od nekog Farmakologiju og Varagića novije izdanje pa još proširi,ali u principu to je to!:bye:

E Gago hvala ti puno! ;) Imam i ja Varagicevu knjigu,ali ne tu istu koju i ti,moje izdanje je iz 2005 godine imam dato ovako :centralni antitusici sa narkoticnimm svojstvima (kodein, metadon),centralni sa nenarkotičnim svojstvima (noskapin,pipazetat,i kofedanol)
-i periferne antitusike(pentoksiverin,i prenoksidiazin) ;) pozz tebi ;)

E Gago hvala ti puno! ;) Imam i ja Varagicevu knjigu,ali ne tu istu koju i ti,moje izdanje je iz 2005 godine imam dato ovako :centralni antitusici sa narkoticnimm svojstvima (kodein, metadon),centralni sa nenarkotičnim svojstvima (noskapin,pipazetat,i kofedanol)
-i periferne antitusike(pentoksiverin,i prenoksidiazin) ;) pozz tebi ;)

Ma ništa Petre ;)
Ima i kod mene podjela:
centralni(kodein*,metadon,morfin,dekstrometorfan(Petuval C *),folkodin(Pholcodin *) i noskapin),sintetski centralni(butamirat,fedrilat,klofedanol i pipazetat) i periferni(Benzonatat još pored ona dva što si i ti napisao),a o vi sa zvjez.su regisrovani,od kojih samo kodein stvara zavisnost!
A ove današnje sam ti napisala iz tabele koji su opet prepisani iz registra lijekova! :bye:

Ako sam dobro razumeo ovde neko pise referat iz farmakologije... I ucite da "jedino kodein stvara zavisnost". Sramota za nekoga ko verovatno planra da se bavi farmakologijom, a jos veca za nekog ko je pisao to!

Ne budite glupi i sada dobro za svakog po jedna lekcija:

Svi derivati opijuma, u-agonisti opijatskih receptora CNS-a kao: morfin, kodein, i ostali prirodni derivati i sintetski kao tramadol sta vise su i te kako adiktivni, i stvaraju zavistnost!!!!!! - To je prva sramota da ste naveli morfin i dekstromorfan kao neadiktivne!

Metadon- agonist u-opioidnih receptora, opioid, stereomer - i samo desno-orijentisan ili d-metadon je koristen u nekim lekovima (nigde u Srbji) za kasalj, dok stereomer d,l-metadon hidrohlorid se koristi za suspresiju opijatskog sindroma zavisnosti (sifra bolesti 11.2).

- Istina, nisam pratio celu pricu, ali ako ovako obucavaju buduce farmaceute, lekare, farmakologe- ovo je nevidjena sramota.

Ovo sto sam bold-ovao je istina i te recenice naucite ili ce Vas rad biti u najmanju ruku oboren.

Hvala.

Moyda ti ovo pomogne.
https://www.stetoskop.info/odeljci-knjiga/antitusici

Back