Doktori i predoperacione procedure

gost 274412

Aktivan član
Poruka
1.049
Nedavno sam imala vrlo mučan utisak,
naime, poznanica je bila na operaciji, pa se ta tema pretresala na kafi na kojoj je konačan zaključak bio da svi ljudi koji su prošli neku operaciju su dali ( i to zbog vrlo indikativnog ponašanja ljudi u bijelom) čokoladu, piće i .....koverat. Elem, ja sam dala za člana porodice 100 evra, pa sam shvatila da sam dobro prošla jer je ta cifra uvredljiva za naše drage medicinske radnike. Cijene se kreću od 300 BAM do 500 evra, a ljudi, kada im život i život dragih visi na koncu, ne gledaju šta daju, već koliko mogu dati.
Pomislila sam da bi ovo bilo dobro mijesto da se izvuče prljavština ispod tepiha, gdje bi mogli otprilike vidjeti razmjere ove pojave, anonimno. (Nezgodno je dići glas protiv nekoga za koga ne znaš kada će zauzeti poziciju Boga i odlučivati o životu i smrti)
Da li vi plaćate tim ljudima da obavljaju svoju dužnost, kolike su cijene u vašem kraju?

Ne razumem, da li ti je neko tražio pare ? Ako jeste, to je njegov problem i tvoj , ako si ih dala. Njegov, zato što je to prvenstveno nemoralan čin, drugo to je zakonski kažnjivo. Tvoj, zato što nisi prijavila.
Malo mi je muka od tema u kojoj se svi zdravstveni radnici trpaju u isti koš. To su osobe sa imenom i prezimenom , pa je anonimna diskusija irelevantna .

Ne razumem, da li ti je neko tražio pare ? Ako jeste, to je njegov problem i tvoj , ako si ih dala. Njegov, zato što je to prvenstveno nemoralan čin, drugo to je zakonski kažnjivo. Tvoj, zato što nisi prijavila.
Malo mi je muka od tema u kojoj se svi zdravstveni radnici trpaju u isti koš. To su osobe sa imenom i prezimenom , pa je anonimna diskusija irelevantna .

pa da, na jedan posredan način obično se stavi do znanja da je pametno častiti ako želiš da sve bude u redu.
Ajde ne moramo da trpamo sve u siti koš, doktori ovde i nisu bitni, bitno je koliko je taj sistem korupcije raširen
ok?

pa da, na jedan posredan način obično se stavi do znanja da je pametno častiti ako želiš da sve bude u redu.
Ajde ne moramo da trpamo sve u siti koš, doktori ovde i nisu bitni, bitno je koliko je taj sistem korupcije raširen
ok?
Ok, tako može.Verujem da jeste raširen i to svuda, ne samo u zdravstvu. Lično nemam takva iskustva ni sa ove, ni sa druge strane, ali verujem ljudima kada kažu da jesu to iskusili. Mislim da je rešenje u kažnjavanju, višem standardu uopšte i za sve, i prijavljivanju.

Mislim da vecina lekara ne trazi 'koverat' i da su pacijenti ti koji misle da moraju da ga daju a kasnije pricaju kako su dali,a istina je da im niko nista nije trazio. Moj deda je posle operacije dao hirurgu 150e iako mu ovaj ni na koji nacin nije to trazio. Dao mu je da se zahvali a ne da bi imao neki poseban tretman.
Po mom misljenju koliko god je problem u nekim lekarima mislim da je jos veci problem u pacijentima. Ne poricem cinjenicu da ima onih lekara koji traze 'koverat', sto je za svaku osudu, ali vecina to ne radi. Ne racunam kafu,pica i cokolade, koji se smatraju za korupciju, posto su za to uglavnom krivi pacijenti a ne lekari.

Mislim da vecina lekara ne trazi 'koverat' i da su pacijenti ti koji misle da moraju da ga daju a kasnije pricaju kako su dali,a istina je da im niko nista nije trazio. Moj deda je posle operacije dao hirurgu 150e iako mu ovaj ni na koji nacin nije to trazio. Dao mu je da se zahvali a ne da bi imao neki poseban tretman.
Po mom misljenju koliko god je problem u nekim lekarima mislim da je jos veci problem u pacijentima. Ne poricem cinjenicu da ima onih lekara koji traze 'koverat', sto je za svaku osudu, ali vecina to ne radi. Ne racunam kafu,pica i cokolade, koji se smatraju za korupciju, posto su za to uglavnom krivi pacijenti a ne lekari.

slažem se da su oni koji podržavaju korupciju tako što s ene bore protiv nje podjednako ili više krivi od ovih koji primaju mito, ali kada su u pitanju stvari poput života i zdravlja, mislim da ljudi i nemaju previše izbora, zato je ovaj segment posebno kritičan

slažem se da su oni koji podržavaju korupciju tako što s ene bore protiv nje podjednako ili više krivi od ovih koji primaju mito, ali kada su u pitanju stvari poput života i zdravlja, mislim da ljudi i nemaju previše izbora, zato je ovaj segment posebno kritičan

Mislim da izbor u stvari i ne postoji. Bar se nadam da je tako. Ne verujem da neki lekar vise brine o nekom pacijentu ako mu ovaj plati i da ce mu zato pruziti vise nego da nije platio. Bar tako ne bi trebalo da bude. Meni je to neshvatljivo. Ja to nikad ne bih mogao. Novac nikad ne bih uzeo. Prosto bih se osecao neprijatno,jer bih i bez tog novca uradio isto. Ali takvih 'lekara' verovatno ima. Najvaznije je ne generalizovati i zbog nekoliko pojedinaca optuzivati sve lekare.

Mislim da izbor u stvari i ne postoji. Bar se nadam da je tako. Ne verujem da neki lekar vise brine o nekom pacijentu ako mu ovaj plati i da ce mu zato pruziti vise nego da nije platio. Bar tako ne bi trebalo da bude. Meni je to neshvatljivo. Ja to nikad ne bih mogao. Novac nikad ne bih uzeo. Prosto bih se osecao neprijatno,jer bih i bez tog novca uradio isto. Ali takvih 'lekara' verovatno ima. Najvaznije je ne generalizovati i zbog nekoliko pojedinaca optuzivati sve lekare.
Ja imam takvo iskustvo. Dakle -postoji.

U nasem zdravstvu ne postoji lekar koji nije korumpiran.Mislim na lekare u bolnicama i Klinickim centrima.Svi!

Pa sad da su svi korumpirani, nisu. Ne kazem da korupcije nema, ima je i to dosta. Medjutim, ne mogu se samo lekari optuzivati kao jedini krivci za korupciju a da pacijenti nisu nista krivi. Sve dok pacijenti ne promene svoje stavove, prestanu da sami nude novac, cokolade, kafu ili odbiju da daju zatrazeni novac, nista se nece promeniti.

Потпуно сам сагласна с тобом...
Постоји закон који санкционише корупцију у свим сферама друштва, па тако и у здравству...

Мени се повраћа од тема где се "пљује" по свим здравственим радницима...
Већина савесно обавља свој посао...

Хајде , нека већ једном сви пацијенти од којих је неко "тражио новац" за интервенцинју која се обавља о трошку фонда, оснују своје удружење и јавно прозову оне здравствене раднике који то раде...
Сигурна сам да их је мање од 10%, али су веома дрски и тиме бацају љагу на све остале...

Дакле..ништа анонимно...Име и презиме ,здравственог радника и пацијента...
Само тако се то решава...

Neverovatno da je nko toliko glup da plasira tu tezu, da su jednako krivi o onaj koji traži pare i onaj koji daje. Čovek, čijem članu porodice je ugrožen život sigurno neće da ignoriše, taj reket koji se perfidno nameće, jer su preplašeni, ovi imaju sistem na svojoj strani. Nije u pitanju to, da li će neko odbiti da da i ostati bez operacije, nego kakav se bezobrazluk toleriše. Moj tata je letos operisao bruh i posle operacije, hirurg ga je posetio samo jedno i preko one stvari, samo rekao da ne treba ni da se previje, ali je sestra to videla i uputila, ga u previjalište i rekla da to ipak mora da se previje. Naravno moj otac, nije platio, a ostali koji jesu su imali redovne posete, sreća da je relativno prosta operacija bila.

ali nema ništa od svih tih saznanja i osuda, dok je ovakva društvena klima gde se na pokvarenost i nemoral gleda kao na nešto poželjno, biće toga u ogromnim razmerama.

U nasem zdravstvu ne postoji lekar koji nije korumpiran.Mislim na lekare u bolnicama i Klinickim centrima.Svi!
Ne slazem se .ne treba sve doktore , trpati u isti kos .Ja recimo nisam naletela ni na jednog koji je trazio nesto ,niti sam od bliskih cula za to.
A bila sam na operaciji i doktor je bio divan ,sestre takodje ,ostala sam u bolnici nedelju dana
Mislim da oni koji daju novac ne treba posle da se zale ,mada ih razumem u potpunosti,ljudi se nadaju da ce im se neko na taj nacin posvetiti puno vise nego drugima .Ja licno mislim da nece ,da bi istu negu dobili i bez cascavanja

ma sami daju jer misle da ce za 100 evra da im dube na trepavicama pa im posle krivo...ja sam pregled kad me bolelo grlo platila 400$ pa mi ponudio samo lizalicu...htela sam sve da mu ih uzmem od mukez:((

Тачно је ово што кажеш много је више тих који сами дају па се после покају и онда кукају...
Али...на жалост постоји мали проценат корумпираних...И опет на жалост на њих нико од пацијената да покаже прстом..

mislim da smo mi TI koji su medicinske radnike navikli na to davanje para,poklona i sl,znaci mi smo krivi,a ne ljudi u belom.

majka mi je posle udesa par dana lezala u bolnici (cacak) cekajuci operaciju kolena.dr nam je uredno objasnio da je operacija komplikovana.....2-3 dana je lezala tamo i `cekala` operaciju,kao `popunjeni termini`,ustvari mislimo da je dr cekao neku paru..ali kad je video da nema `leba od nas,uspesno je obavio operaciju.

moj drug je dupli deda,i oba puta je ovde (bolnica zvezdara) dao dr 500e....kad sam ga pitala zasto to radi,rekao je `jednostavno,svi daju tako da bi dr u tom trenutku bio prisutan u bolnici,ako nesto podje kako ne treba`.
davno,zet tek zapocinjao rad u jednoj bolnici,i dolazi mu jedna starija zena,nosi punu torbu `ponuda`...on je pita `pa zasto to bako`,a ona kaze `pa tako,da me bolje zapamtis`

da, zapravo 300 posto su mi 100 posle vratili... mislim da tamo ljudi odvajaju neku sumu u fond za socijalno pa kad se razbole iz tog fonda placaju lecenje a ako se ne razbole mogu novac da uzmu nazad...meni zao ovih nasih dr imaju po 50 pacijenata dnevno a plata 500 evra
Таквих Др је највећи број у здравственом систему Србије...
Прво дуго студирање, па специјализација, онда по 50 и више пацијента за 500 евра месечно...
Заиста је мали број оних који су корумпирани..а бацају љагу на комплетну лекарску професију...

Back