Lekarima plata na normu od oktobra

• Začetnik teme Začetnik teme MMMD
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

MMMD

Zainteresovan član
Poruka
296
Ministarka zdravlja Srbije Slavica Đukić Dejanović najavila je da će kapitacija, odnosno, plaćanje lekara po pacijentu, početi od 1. oktobra. Kapitacija je nešto što postoji u svim zemljama.

Cilj kapitacije je da pacijent ima što kvalitetniju uslugu i da zdravstveni radnici zaista rade svoj posao u svoje radno vreme. Mi ćemo za početak krenuti sa primenom te formule o kapitaciji od 1. oktobra i cilj će biti da se u jednoj ustanovi ustanovi prosek rada. Onaj ko radi prosečno imaće sto posto platu.Onaj ko radi malo iznad proseka (to će se odnositi na lekare, medicinske sestre i tehničare) imaće nešto više...

http://www.***************/politika/-lekarima-plata-na-normu-od-oktobra---05-08

E sad će pacijenti postati roba a lekari pijačari. Počeće i da viču ispred ordinacija: "Ajmo narode, pregledi, pregledi prrrregledi, navali narode! Nikad se ne zna ko je bolestan, pregledajte se kod dr Petrovića" Pa će početi i hvalospevi lekarima koji za smenu pregldaju po 500 pacijenata, nema veze što je svakom posvetio 15 sekundi radnog vremena. Možda neki čak i osvane na novčanici kao Alija Sirotanović, a neko novo Zabranjeno pušenje speva stihove "Samo srce, ruke i stetoskop, oOOO, hiljadu pacijenata za jedan dan..."

Ужас колико су унизили лекарску професију.
Шест година медицинског факултета и минимум три године специјализације за шта?
Па да се ради на норму и за плату мању од возача ГСП-а.
И после се чуде што сви одлазе из Србије.

Можда им је и циљ да одемо, ко зна.
Рецимо, Немци су укинули нострификације у свим покрајинама изизев у Баден Виртенбергу.
Боле их уши, добију кадар у који цент нису уложили.

Богата Србија школује кадрове за сиромашну Немачку.

Poslednja izmena:

Рецимо, Немци су укинули нострификације у свим покрајинама изизев у Баден Виртенбергу.

Pokusaj da odes u Nemacku. 90% lekara bi otislo, da moze. Ali NE moze. A zasto ne moze? Ti znas.

Како не може?
Знаш ли колико их је с бироа покупљено у последње две године?
КОлико хоћеш....
Лично, моја два добра другара су отишла у Франкфурт, а једна другарица у Штутгарт. Додуше, она, пошто је изабрала најразвијенију покрајину у Немачкој, морала је да нострификује два испита: хирургију и неку глупост попут наше Хигијене или Социјалне медицине.

Како не може?
КОлико хоћеш....
Лично, моја два добра другара су отишла у Франкфурт, а једна другарица у Штутгарт. Додуше, она, пошто је изабрала најразвијенију покрајину у Немачкој, морала је да нострификује два испита: хирургију и неку глупост попут наше Хигијене или Социјалне медицине.

Sad ce SNS da spreci "odliv mozgova",oporezovace roditelje onih koji odose,i jednim udarcem,ubice dve muve!

Sad ce SNS da spreci "odliv mozgova",oporezovace roditelje onih koji odose,i jednim udarcem,ubice dve muve!

Ма какво спречавање, од актуалених политичара нико нема визију.

И ја ћу да одем 1000%, само да положим специјалистички испит.
Шест година факултета и пет специјализације и да радим за плату мало већу од шофера...
Није ми ова држава ништа дала, немам разлога ни да се кидам за њу.

Шест година факултета и пет специјализације и да радим за плату мало већу од шофера...

To je vec mnogo lepse razmisljanje. Usput uci Nemacki, i koliko vidim, sve ce biti u redu.

Ovo je odličan potez. A, ne, ja odem da zakažem pregled kod opšte prakse zbog uveta, može al prekosutra, uzmem uput u kom piše upala srednjeg uha, odem kod specijaliste ispred cekaju dvoje, a sestra kaže, ček da vidim HOĆE li doktor sad da vas primi...ali doktor naravno neće, nego mi zakaže za 20 dana. Alo bre...I onda ja lepo odem preko veze kod drugog koji me pregleda i sve sredi za 5 minuta. Da je bilo od norme, prostro bi mi onaj prvi crveni tepih ispred samo da udjem...Mamu li im maminu...

Ovo je odličan potez. A, ne, ja odem da zakažem pregled kod opšte prakse zbog uveta, može al prekosutra, uzmem uput u kom piše upala srednjeg uha, odem kod specijaliste ispred cekaju dvoje, a sestra kaže, ček da vidim HOĆE li doktor sad da vas primi...ali doktor naravno neće, nego mi zakaže za 20 dana. Alo bre...I onda ja lepo odem preko veze kod drugog koji me pregleda i sve sredi za 5 minuta. Da je bilo od norme, prostro bi mi onaj prvi crveni tepih ispred samo da udjem...Mamu li im maminu...

Da, ali koliko ce biti kvalitetan takav pregled ako lekar jednim okom viri na cekaonicu i zuri da te otkaci da bi primio sledeceg? I hoce li se otimati oko pacijenata da bi 'prebacili' normu?
Slazem se sa Sofijom, ovo ce biti potpuno degradiranje lekarske struke, a pacijentima sve losije lecenje.

Da, ali koliko ce biti kvalitetan takav pregled ako lekar jednim okom viri na cekaonicu i zuri da te otkaci da bi primio sledeceg? I hoce li se otimati oko pacijenata da bi 'prebacili' normu?
Slazem se sa Sofijom, ovo ce biti potpuno degradiranje lekarske struke, a pacijentima sve losije lecenje.

Doći će i kvalitet na svoje, jedan nezadovoljan otaljanim pregledom, drugi, treći, pa ovaj kaže onom, onaj ovom... pa polako više niko neće ni stajati ispred njegovih vrata. Kao kad sam bio dečak, pa odem u dečiji dispanzer, a tamo dežuraju dva doktora. Jedan pijanac, drugi ok. Ispred ordinacije pijanca čekaju samo srednoškolci, nose kilo rakije, da im napiše opravdanje. A ni jedan stvarno bolestan ne ulazi.

i po meni svi dosadasnji diskutanti su u pravu...a zasto..??
zato sto se plata lekara ne moze odredjivati samo na osnovu jednog parametra...zadnjih deceniju se ministri igraju...kako koji dodje pokusava problem u zdrastvu da resi samo jednim parametrom...
po meni resenje je u izjednacavanju privatne i drzavne prakse...tj.da i privatnik moze da pise recepte i da i njemu bude placeno od strane drzave od zdrastvenog osiguranja pregled pacijenta...i sve ce se resiti samo od sebe...to ce nametnuti standard drzavnom zdrastvu...i po pitanju kvaliteta usluge i po svemu ostalom...

sve je to posledica ekonomskog razaranja srbije od strane demokratske stranke

jednostavno budzet je prso i u njemu nema para ni za lekare ni za prosvetu i sve ovo sto izmisljaju je zbog toga sto nema novca i sto su prinudjeni zbog razorene srpske privrede i enormne nezaposlenosti da i lekare svedu na platu koju mogu da isplate.

Ма какво спречавање, од актуалених политичара нико нема визију.

Moj post je bio sarkastican,tako da se slazem s tobom.Pali ako mozes,i ja cu svoju decu poslati,jer ovde boljeg zivota biti nece nikada!

Како не може?
КОлико хоћеш....

Tako je Sofija. Ja sam sudski tumac ( oni sto udaraju stambilje na prevode dokumenata) pa samo da se javnem i kazem da si u pravu.

Najvise se traze lekari u bivsem DDR-u i to lekari opste prakse koji ce autom obilaziti pacijente jer je u medjuvremenu taj deo Nemacke nekako i naneseljen,
Traze se u celoj Nemackoj lekari za bolnice , jer nemacki lekari izbegavaju da rade u bolnicama jer su relativno malo placeni. Oko 2.400 evra neto mesecno,
a to jeste zaista malo. Jezik se brzo nauci ( naravno da mora malo da se uci i pre nego se dodje), veci su neki problemi cisto tehnicke prirode, ali i to se nauci
za nekoliko meseci. I u Nemackoj ima dovoljno lekara, medjutim nemacki odlaze u Norvesku, pa da covek ne poveruje i u UK, jer tamo duplo vise zaradjuju.

Pokusaj da odes u Nemacku. 90% lekara bi otislo, da moze. Ali NE moze. A zasto ne moze? Ti znas.

Mnogo ljekara iz Srbije ide u Njemačku, čak su prošle godine 150 najboljih svršenih studenata tražili. Čuo sam u gradskom prevozu djevojku koja kaže da je kod njih praksa bolja, ali da su naši studenti bogovi u teoriji (dijagnostika) u odnosu na njihove. Švabe preuzmu, malo te praktično istreniraju par mjeseci i njima super.

i po meni svi dosadasnji diskutanti su u pravu...a zasto..??
zato sto se plata lekara ne moze odredjivati samo na osnovu jednog parametra...zadnjih deceniju se ministri igraju...kako koji dodje pokusava problem u zdrastvu da resi samo jednim parametrom...
po meni resenje je u izjednacavanju privatne i drzavne prakse...tj.da i privatnik moze da pise recepte i da i njemu bude placeno od strane drzave od zdrastvenog osiguranja pregled pacijenta...i sve ce se resiti samo od sebe...to ce nametnuti standard drzavnom zdrastvu...i po pitanju kvaliteta usluge i po svemu ostalom...
Браво Пајо!

Само претходне власт ДС није то хтела да одради да би имали читав републички фонд за своја приватна и страначка черупања.

И очерупали су га толико да нема сирупа бруфена за децу.

Mnogo ljekara iz Srbije ide u Njemačku, čak su prošle godine 150 najboljih svršenih studenata tražili. Čuo sam u gradskom prevozu djevojku koja kaže da je kod njih praksa bolja, ali da su naši studenti bogovi u teoriji (dijagnostika) u odnosu na njihove. Švabe preuzmu, malo te praktično istreniraju par mjeseci i njima super.

Баш тако.
Стицајем околности сам имала прилику да видим својим очима колико њихови свршени лекари, специјалисти не знају неке основне ствари.
Наши људи тамо за пар година избијају на шефовске позиције.

Још давно као студенту ми је то причао чувени Проф. др Слободан Апостолски, само за Америку. Мени је било чудно.
Е после тог директног суочавања постало ми је савршено јасно о чему прича.

Оно на чему им завидим је палијативна медицина и чистоћа.
Западњаци су у том смислу Богови!

Back