Lekar osumnjičen za trgovinu organima pušten iz pritvora

Mingo

Poznat
Banovan
Poruka
8.115
Lekar osumnjičen za trgovinu organima pušten iz pritvora
Blic - Pre 35 minuta
ISTANBUL - Lekar Jusuf Sonmez koji je osumnjičen za trgovinu ljudskim organima u klinici Medikus u Prištini, saslušan je danas u Istanbulu i odlukom sudije oslobođen iz pritvora da se brani sa slobode. Jusuf Sonmez ispred suda u Istanbulu

Sudija je svoju odluku obrazložio time da Sonmez, koga tužilaštvo Euleksa tereti za umešanost u trgovinu ljudskim organima na Kosovu, ima stalno prebivalište u Istanbulu, da je dostupan Euleksu i da se ne pretpostavlja da bi mogao pokušati da pobegne, prenosi B92.

Sudija je rekao da će se Sonmezu suditi u Istanbulu, a ne na Kosovu.

Doktor Jusuf Sonmez, poznat po nadimcima "doktor Frankenštajn" i "doktor-strvinar", priveden je kasno uveče u utorak u Istanbulu zbog sumnje da je izvršio više desetina operacija na Kosovu u okviru međunarodne mreže za koju se veruje da je trgovala ljudskim organima.

Nakon višečasovnog saslušanja kod istražnog sudije, on je pušten da se brani sa slobode.

Lekar, koga mediji označavaju kao "doktor vampir", nije se pred novinarima izjašnjavao o optužbama Euleksa, već je na svom sajtu ostavio sledeću poruku: "Da se predstavim. Cilj mi je da saopštim svoj stav. Presuđeno mi je bez suđenja. Bar hoću da saopštim istinu koju znam i podelim je sa ljudima koji žele da je pročitaju i shvate me. Jusuf Sonmez."

Sonmez je u više navrata privođen u Turskoj zbog nelegalne transplatacije organa i sumnjivih radnji, ali je 2005. godine izbegao zatvor pošto je te godine stupila na snagu amnestija, prenosi B92.

Prema navodima turske štampe, Sonmez je 2008. godine u odsustvu osuđen na osam godina zatvora.

FoNet
 
u prilog temi, ko nije gledao,
predlazem Turski akcioni film
,,DOLINA VUKOVA''
film je novije proizvodnje , pored
ostalih tretira i temu vadjenja i
prodaje ljudskih organa. Radnja
se desava u Iraku. Film je dosta
popularan a u Americi je
zabranjen.
Jedan od likova u filmu je lik Lejle
koju glumi glumica iz serije
1001noc Seherzada
Ala si bre naporan,sta si navalio na taj film?Jel ta navalentnost iz sadistickih afiniteta,ili..... Sta je u pitanju?z:((
 
Bogdanović: Puštanje turskog lekara loša poruka
Politika - Pre sat i 7 minuta
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je da je odluka turskog suda kojom je lekar Jusuf Sonmez pušten na slobodu do eventualnog suđenja za ilegalnu trgovinu i presađivanje ljudskih organa na Kosovu loša poruka svima onima koji su činili zlodela.

Bogdanović je Tanjugu rekao da se tom odlukom osporavaju napori Euleksa da do kraja rasvetli slučaj ilegalne trgovine ljudskim organima posle operacija obavljenih na privatnoj klinici "Medikus" u Prištini.

"Ovakva odluka je i loša poruka svima koji su činili zlodela da mogu biti na neki način abolirani, bez obzira što se u toj odluci navodi da tužioci Euleksa mogu da dođu u Tursku i ispitaju sve to", kazao je Bogdanović.

On je dodao da takva odluka, međutim, ne služi na čast turskim vlastima da se tako ozbiljan slučaj, koji zabrinjava sve građane, ne samo u Srbiji i na Kosovu, nego i na celom Balkanu, tako odvija.

Sonmez je među devet lica protiv kojih se vodi istraga za ilegalnu trgovinu ljudskim organima posle operacija obavljanih na privatnoj klinici "Medikus" u Prištini.

Turska ne izručuje svoje državljane drugim zemljama, ali dozvoljava da oni učestvuju u saslušanju kada se za to ukaže potreba.

Hirurg Sonmez (53), koji je juče uhapšen u Istanbulu po poternici iz Prištine, i ranije je u Turskoj optuživan da se bavio ilegalnom trgovinom ljudskim organima.

On je na jednom sajtu demantovao optužbe i napao turske medije da protiv njega "vode prljavu kampanju".

Privatnu kliniku "Medikus" pominje i izvestilac Saveta Evrope Dik Marti koji je ukazao na ubistva zarobljenih Srba i vađenje njihovih organa na Kosovu i u Albaniji.
 

Back
Top