- Poruka
- 230.275
Policija i tinejdžeri na ulicama Beograda: Legitimisanje i zastrašivanje
Susret sa policijom u Srbiji na ulici nam nije nepoznata stvar, ukoliko uzmemo u obzir proteste u prošlosti i sadašnjosti, to je, nama odraslima "prirodna stvar“. Čak i ako hodamo ulicom i priđe nam policajac, mi kako tako znamo da se ponašamo, nešto smo tokom života naučili. Kako da se ponašamo, pričamo bez obzira na odrešenu dozu nelogodnosti i straha kada znamo da nas zaustavljaju bez razloga.
Međutim, javili su nam se i roditelji tinejdžera čiju decu, uglavnom dečake, policija svako malo zaustavlja na ulici. Niti su to ista deca, niti iz istog kraja, sa različitim društvom, sa i bez dosijea, nekada potpuno sami u sred dana, odjednom se ispred njih pojavi policajac, zaustavi ih, traži im dokumenta i neretko ih pretresa. Kako nam je rekao jedan tinejdžer (ime poznato redakciji) koji sada ima 19 godina, njega pretresaju i zaustavljaju već unazad tri godine.
"Opet su me pre neki dan zaustavili na Vračaru dok sam išao od Slavije peške. Na sebi sam imao kačket, šorts i majicu, slušao sam muziku. Sada sam već navikao ali uvek mi bude nelagodno jer ne znam zašto me zaustavljaju,“ rekao nam je tinejdžer koji će ostati anoniman.
Kako kaže, jednom ih je pitao pre par godina zašto ga zaustavljaju, i policajac je bio vrlo grub, konkretnog odgovora nije bilo već umesto toga ga je pitao: "Hoćeš da te sada privedemo?“
Bilo je i izuvanja i skidanja čarapa, detaljnog pretresa, da bi ga na kraju pustili. Sve je ovo, prema njegovim rečima, vrlo traumatično jer iako zna da ništa nije skrivio i nema ništa nedozvoljeno kod sebe, to je policija i ne želi da se suprotstavi da "ne bi dobio batine ili završio u zatvoru".
"Od tada više ne pitam ništa, samo ćutim i radim šta mi govore. Jednom mi je ostao upaljač u džepu nakon pretresa, kada su ga pronašli, opet su bili grubi. Uglavnom nikada mi ništa nisu pronašli, nemam dosije, i uredno nosim dokumenta.“
Roditelji su zabrinuti jer često nemaju uvid u to kada im policija legitimiše maloletnu decu na ulici bez ikakvog upozorenja i obrazloženja zašto, dok sa druge strane tinejdćeri se vraćaju kući preplašeni i istraumirani ovim susretom.
Prošli smo kroz Vodič: Moja prava u slučaju legitimisanja, pretresa i lišenja slobode Komiteta za ljudska prava (Jukom) i tamo je jasno navedeno kada policija sme da vas zaustavi i kada da se zaustavljate.
https://www.vreme.com/vesti/policija-i-tinejdzeri-na-ulicama-beograda-legitimisanje-i-zastrasivanje/
Na linku imate još o tome. Da li ste vi imali problema? Ja ne živim u Beogradu pa nisam u toku. Ovde kod mene mislim da nije tako.