Legitimisanje i zastrašivanje tinejdžera u Beogradu

dlugomir

stari roker
Moderator
Poruka
230.275

Policija i tinejdžeri na ulicama Beograda: Legitimisanje i zastrašivanje​

Susret sa policijom u Srbiji na ulici nam nije nepoznata stvar, ukoliko uzmemo u obzir proteste u prošlosti i sadašnjosti, to je, nama odraslima "prirodna stvar“. Čak i ako hodamo ulicom i priđe nam policajac, mi kako tako znamo da se ponašamo, nešto smo tokom života naučili. Kako da se ponašamo, pričamo bez obzira na odrešenu dozu nelogodnosti i straha kada znamo da nas zaustavljaju bez razloga.

Međutim, javili su nam se i roditelji tinejdžera čiju decu, uglavnom dečake, policija svako malo zaustavlja na ulici. Niti su to ista deca, niti iz istog kraja, sa različitim društvom, sa i bez dosijea, nekada potpuno sami u sred dana, odjednom se ispred njih pojavi policajac, zaustavi ih, traži im dokumenta i neretko ih pretresa. Kako nam je rekao jedan tinejdžer (ime poznato redakciji) koji sada ima 19 godina, njega pretresaju i zaustavljaju već unazad tri godine.

"Opet su me pre neki dan zaustavili na Vračaru dok sam išao od Slavije peške. Na sebi sam imao kačket, šorts i majicu, slušao sam muziku. Sada sam već navikao ali uvek mi bude nelagodno jer ne znam zašto me zaustavljaju,“ rekao nam je tinejdžer koji će ostati anoniman.

Kako kaže, jednom ih je pitao pre par godina zašto ga zaustavljaju, i policajac je bio vrlo grub, konkretnog odgovora nije bilo već umesto toga ga je pitao: "Hoćeš da te sada privedemo?“

Bilo je i izuvanja i skidanja čarapa, detaljnog pretresa, da bi ga na kraju pustili. Sve je ovo, prema njegovim rečima, vrlo traumatično jer iako zna da ništa nije skrivio i nema ništa nedozvoljeno kod sebe, to je policija i ne želi da se suprotstavi da "ne bi dobio batine ili završio u zatvoru".

"Od tada više ne pitam ništa, samo ćutim i radim šta mi govore. Jednom mi je ostao upaljač u džepu nakon pretresa, kada su ga pronašli, opet su bili grubi. Uglavnom nikada mi ništa nisu pronašli, nemam dosije, i uredno nosim dokumenta.“

Roditelji su zabrinuti jer često nemaju uvid u to kada im policija legitimiše maloletnu decu na ulici bez ikakvog upozorenja i obrazloženja zašto, dok sa druge strane tinejdćeri se vraćaju kući preplašeni i istraumirani ovim susretom.

Prošli smo kroz Vodič: Moja prava u slučaju legitimisanja, pretresa i lišenja slobode Komiteta za ljudska prava (Jukom) i tamo je jasno navedeno kada policija sme da vas zaustavi i kada da se zaustavljate.

https://www.vreme.com/vesti/policija-i-tinejdzeri-na-ulicama-beograda-legitimisanje-i-zastrasivanje/

Na linku imate još o tome. Da li ste vi imali problema? Ja ne živim u Beogradu pa nisam u toku. Ovde kod mene mislim da nije tako.

Susret sa policijom u Srbiji na ulici nam nije nepoznata stvar, ukoliko uzmemo u obzir proteste u prošlosti i sadašnjosti, to je, nama odraslima "prirodna stvar“. Čak i ako hodamo ulicom i priđe nam policajac, mi kako tako znamo da se ponašamo, nešto smo tokom života naučili. Kako da se ponašamo, pričamo bez obzira na odrešenu dozu nelogodnosti i straha kada znamo da nas zaustavljaju bez razloga.

Međutim, javili su nam se i roditelji tinejdžera čiju decu, uglavnom dečake, policija svako malo zaustavlja na ulici. Niti su to ista deca, niti iz istog kraja, sa različitim društvom, sa i bez dosijea, nekada potpuno sami u sred dana, odjednom se ispred njih pojavi policajac, zaustavi ih, traži im dokumenta i neretko ih pretresa. Kako nam je rekao jedan tinejdžer (ime poznato redakciji) koji sada ima 19 godina, njega pretresaju i zaustavljaju već unazad tri godine.

"Opet su me pre neki dan zaustavili na Vračaru dok sam išao od Slavije peške. Na sebi sam imao kačket, šorts i majicu, slušao sam muziku. Sada sam već navikao ali uvek mi bude nelagodno jer ne znam zašto me zaustavljaju,“ rekao nam je tinejdžer koji će ostati anoniman.

Kako kaže, jednom ih je pitao pre par godina zašto ga zaustavljaju, i policajac je bio vrlo grub, konkretnog odgovora nije bilo već umesto toga ga je pitao: "Hoćeš da te sada privedemo?“

Bilo je i izuvanja i skidanja čarapa, detaljnog pretresa, da bi ga na kraju pustili. Sve je ovo, prema njegovim rečima, vrlo traumatično jer iako zna da ništa nije skrivio i nema ništa nedozvoljeno kod sebe, to je policija i ne želi da se suprotstavi da "ne bi dobio batine ili završio u zatvoru".

"Od tada više ne pitam ništa, samo ćutim i radim šta mi govore. Jednom mi je ostao upaljač u džepu nakon pretresa, kada su ga pronašli, opet su bili grubi. Uglavnom nikada mi ništa nisu pronašli, nemam dosije, i uredno nosim dokumenta.“

Roditelji su zabrinuti jer često nemaju uvid u to kada im policija legitimiše maloletnu decu na ulici bez ikakvog upozorenja i obrazloženja zašto, dok sa druge strane tinejdćeri se vraćaju kući preplašeni i istraumirani ovim susretom.

Prošli smo kroz Vodič: Moja prava u slučaju legitimisanja, pretresa i lišenja slobode Komiteta za ljudska prava (Jukom) i tamo je jasno navedeno kada policija sme da vas zaustavi i kada da se zaustavljate.

https://www.vreme.com/vesti/policija-i-tinejdzeri-na-ulicama-beograda-legitimisanje-i-zastrasivanje/

Na linku imate još o tome. Da li ste vi imali problema? Ja ne živim u Beogradu pa nisam u toku. Ovde kod mene mislim da nije tako.
Mene su nekoliko puta legitimisali kao tinejdžera
Otad uvek nosim ličnu kartu sa sobom

Док сам бријо главу заустављали су ме пар пута.

Мог другара у осмом разреду који се уплашио и почео да бежи, оборили су и ухватили у полугу.

Шта да ти кажем брате. Али исто тако, већина њих дува или ваља неку дрогу. Мислим на моје.

Не само у БГ, ја нисам из БГ.

Ја сам им раније збрисо пар пута, кад нас је било више, да ме не виде јер дају казне ако немаш личну, а ја је не носим никад.
Baš to što si rekao
Kad sam bio na keca ošišan, odmah sam im delovao kao... ne znam ko... a uvek sam bio smotanko i šonjavko u tom dobu

Čak me jedan pandur pitao dal imam neku rizlu, travu... pa "zašto tako nervozno odmahujem glavom"
... idi bre
...

Baš to što si rekao
Kad sam bio na keca ošišan, odmah sam im delovao kao... ne znam ko... a uvek sam bio smotanko i šonjavko u tom dobu

Čak me jedan pandur pitao dal imam neku rizlu, travu... pa "zašto tako nervozno odmahujem glavom"
... idi bre
...
Брт, мене су привели на информативни јер сам пријавио неке мигранте. Имао сам 16, можда чак и 15 година...🥴

Nisam ni blizu Beograda ali me zaustavljali par puta kao mladjeg. Grupa nas kosijanera pa se mozda nadali da ce naci neku travu.
Bili su kulturni svaki put i nikada nisu nista nasli.

Dva drugara su jednom cekali bus za Bugarsku u Nisu, isli na neki koncert, kada je prisao pandur i rekao ''dobro vece'' oni mu odgovorili sa ''znamo'' i povadili odmah dokumenta.

Ovde mi par puta trazili dokumenta, pristojni i kulturni bez povisenog glasa.

Cika Dlugomire zaninljivo da se klinac koga Vreme uzima za dokaz kako narodna milicija tlaci taj dobrocudni narod krece po Vracaru, opstini gde pocinju i desavaju se sva zla koja tiste tu drzavu, gde zivi elita ekonomskog tigra. E stos je u tome pojimu "elita", "elita" je nasla vezu da novinar Vremena (ako ni sam on ne zivi tamo i ako njegovo dete nisu pretresali) pise o nezakonitoj torturi nad tamo nekim imaginarnim (kad kazu ime poznato redakciji - znaci da ta osoba NE postoji nego je izmisljena u svrhe tog teksta odnosno politicke namere samog teksta) klincem.

Pa tako klinac kaze da je isao od Slavije peske (prepostavljam Makenzijevom) prema gornjem Vracaru, na 100m od Slavije na tom istom Vracaru se nalazi skola na koju se zadnjih par meseci obraca posebna paznaj (Ribnikar) a izmedju Makenzijeve i Sv.Save nalazi se druga "elitna": skola u tom kraju Sv.Sava (tamo takodje u skolu idu deca srpske elite), par stotina metara uzbrdo je i Jovan Miodragovic takodje elitna skola (u koju uzgred idu moj sestric i sestricina) pa je sasvim opravdano da narodna milicija sitne dilrercice pretresa. Jer su kapo-dileri ti klinci koji su napustili tu osnovnu skolu pa ih oni iznad vrbuju da rade u poznatom skolskom okruzenju. Dakle, svaki tinejdzer koji se muva oko osnovnih skola je sumnjiv, aposlutno sumnjiv i narodna milicija po meni to opravdano radi (pogotovo sto, kao sto napisah, imam gore sestrica i sestricinu).

Nisam ni blizu Beograda ali me zaustavljali par puta kao mladjeg. Grupa nas kosijanera pa se mozda nadali da ce naci neku travu.

Dva drugara su jednom cekali bus za Bugarsku u Nisu, isli na neki koncert, kada je prisao pandur i rekao ''dobro vece'' oni mu odgovorili sa ''znamo'' i povadili odmah dokumenta.

Tako su radili i u staroj i nikada prezaljenoj SFRJ, nema teorije da si recimo mogao kasno uvece da se izvuces od pandura ako nemas kod sebe bilo kakav dokument, cak i GSP povlasticu sa slikom, zapravo mogao si tako sto pipijes par sljaga ili cuski. A odlazak iz BG, u recimo ZG ili SA (NS je za nas tad bio tad teska provincija i niko nije isao tamo) bez licne karte (sa 18+) ili djacke knjizice (ako si imao 15-17) je znacio veliku mogucnost da ces zavrsiti u stanici narodne milicije i da ce po tebe jutarnjim vozom dolaziti roditelji da te vade napolje. Meni se desilo da smo se u Splitu pocetkom '80-tih negde oko ponoci zezali po dioklencijanovoj palati (bio je zimski raspust, nije bilo turista), pevali i vikali, prisla nam je patrola, postrojila nas uz zid, vadi dokumenta, cus po glavi, sta reves kao pule ( pule - mladi magarac), aaa beogradjani, nemas licnu, daj djacku, ti nemas, ajd sa nama a vi kuci i da ste cutali, i cuska za rastanak. Drugara su odveli, ujutro je njegova tetka iz Splita otisla po njega u stanicu narodne milicije, da nije bilo nje morao bi cale da mu zapuca iz BGD.

Znači ipak postoji diskriminacija na osnovu izgleda. To onda nije u redu. Uostalom šta ima ko da te zaustavlja ako ništa nisi zgrešio?
Ispred osnovne skole u Fjutogu dvostruko ubistvo pre 2 dana, ubijen jedan tinejdzer i jedan mladic od 20, ubice uhapsise danas. Motiv? Naravno, svima poznat, dops. Da je narodna milicija u Fjutogu pretrazivala klince i oduzimala im dops i oruzje danas bi mozda ova dva klinca bila medju nama zivima, ali nisu.

Secam se da se pre par godina digla velika frka u BGD kada su narodni milicionari capili na dvoristu dortjolske osnovne skole sina zene koja decenijama vodi onu uzasno dosadnu emisiju "utisak nedelje". Neki lokalni narodni miliocioner skebao dilercica koji je prodavao robu u dvoristu skole koju je godinu-dve pre toga napustio, mada se pricalo da je to naredjena akcija da bi majku klinca Vucic drzao u shaci (a evo i 7-8 godina posle toga ta zena prica istu pricu u svojoj olinjaloj emisiji). Doduse klincev deda ima veliki uticaj kod vaseg preCednika pa verujem da je koliko sam cuo to radilo a ne navodno majcino pristajanje na saradnju sa tim istim vasim preCednikom.

No, poenta je da se i tad "gradjanski" Beograd digao na ustanak, zasto hapse majcinog sina, vrse pritisak na opoziciju, na novnare, na dortjolce i vracharce... jbt, kakva gomila licemera, dobro je da sam utekao iz te zabokrecine.

Uzgred, pada mi na pamet i Jovanjica, pa brate i ta firma i njen gazda su krenuli sa Vrachara, iz Koce Kapetana, jbt, tamo se koncentrisla sva narkomafija.

Koliko sam razumeo to se dešava svuda, a uostalom ako je nekome najkraći put baš tuda znači mora da obiđe pola kvarta ili šta?
Koliko destina/stotina klinaca su panduri prislonili na zid i legitimisali u tom kraju i celoj Srbiji? I gle od svih tih destina klinaca samo N.N (17 god) iz teksta Vremena ciji, gle otac radi u Vremenu ili gle je clan u.sra.ne vracarske DS ili gle sedi u Tregeru sa Sutanovcem/Djilasom je zavrsio kao primer policijske tortute? Ako N.N (17g) uopste i postoji. I zanimljivo N.N je tri puta zaustavljan, cudno, sta mu fali? Mozda vracarski panduri bolje od oca tog klinca znaju sta on radi i za koga? Ako klinac uopste postoji.

Eto, aktuelnija je prica iz Fjutoga, tvoga zavicaja, tamo su takvi neki klinci pobijeni od malo veceg dilera, pa ti to ne smeta. Zasto se ne bunis za svoje sugradjane iz Fjutoga koje maloletnicke bande maltretiraju, zasto se ne bunis zasto novosadska policija ne radi svoj posao?

Znači ipak postoji diskriminacija na osnovu izgleda. To onda nije u redu. Uostalom šta ima ko da te zaustavlja ako ništa nisi zgrešio?
Слажем се ал они се воде најврв логиком да ипак већина њих који раде прљаве ствари и јесу тог стереотипичног изгледа, ћелави, обријане главе.

Мсм свакако није леп осећај ал није да ме стартују сваки дан. Било је пар пута. Буде непријатно ал немам за шта да се бојим, јер сам чист

Ни према мени нису били кад су ме стартовали нешто посебно непријатни. Сама ситуација да, али ништа спец. Превенција од дроге.

Cika Dlugomire zaninljivo da se klinac koga Vreme uzima za dokaz kako narodna milicija tlaci taj dobrocudni narod krece po Vracaru, opstini gde pocinju i desavaju se sva zla koja tiste tu drzavu, gde zivi elita ekonomskog tigra. E stos je u tome pojimu "elita", "elita" je nasla vezu da novinar Vremena (ako ni sam on ne zivi tamo i ako njegovo dete nisu pretresali) pise o nezakonitoj torturi nad tamo nekim imaginarnim (kad kazu ime poznato redakciji - znaci da ta osoba NE postoji nego je izmisljena u svrhe tog teksta odnosno politicke namere samog teksta) klincem.

Pa tako klinac kaze da je isao od Slavije peske (prepostavljam Makenzijevom) prema gornjem Vracaru, na 100m od Slavije na tom istom Vracaru se nalazi skola na koju se zadnjih par meseci obraca posebna paznaj (Ribnikar) a izmedju Makenzijeve i Sv.Save nalazi se druga "elitna": skola u tom kraju Sv.Sava (tamo takodje u skolu idu deca srpske elite), par stotina metara uzbrdo je i Jovan Miodragovic takodje elitna skola (u koju uzgred idu moj sestric i sestricina) pa je sasvim opravdano da narodna milicija sitne dilrercice pretresa. Jer su kapo-dileri ti klinci koji su napustili tu osnovnu skolu pa ih oni iznad vrbuju da rade u poznatom skolskom okruzenju. Dakle, svaki tinejdzer koji se muva oko osnovnih skola je sumnjiv, aposlutno sumnjiv i narodna milicija po meni to opravdano radi (pogotovo sto, kao sto napisah, imam gore sestrica i sestricinu).
Ма и нека раде, само да нису непеистојни, непријатни, а тек не брутлани.

Back