Legenda o golubačkoj mušici

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
316.705
391-1.jpg

Iako relativno nepoznata vrsta golubačka mušica (latinski: Simulium raptans golubacense) je endemski insekt za područje Srbije, a posebno za opštinu Golubac po kojoj je dobila ime, koja je u XIX i prvoj polovini XX veka izazivala pomor stoke. Uz golubačku mušicu ide i predanje o vekovnom fenomenu poznatom kao "leteća smrt".

Prema verovanju ovdašnjeg naroda Sveti Đorđe je negde u Stigu u borbi nadjačao aždaju, ona se dokopala jedne od golubačkih pećina i tu uginula, a iz njenog tela se legu golubačke mušice. Objašnjenja o nastanku i drugih toponima govore u prilogu ove legende o Svetom Đorđu, "...u Stigu je stigao aždaju a u Zviždu ju je zviznuo, te je ona pobegla u pećinu..". Priča dalje kaže da su se u proleće iz golubačkih pećina dizali rojevi, nalik na crnim oblacima, a vetrovi bi ih nosili po Podunavlju i Pomoravlju, sve do Makedonije i Bosne. "Leteća smrt" je napadala ljude, stoku, uvlačila se u nos i ždrelo, izazivala upale, otekline i uginuća. Odbrana je bila mazanje katranom i paljenje stajanja.

O golubačkoj mušici i njenom nastanku piše i A. Peregraš (Peregraš 1989) navodeći da je troglava golubačka aždaja bila verovatno jedna od poslednjih rečnih aždaja u Evropi. Kada je ova aždaja ubijena, iz njenog tela izlegle su se golubačke mušice, a narod priča poetičniju verziju da su ovi nesnosni insekti nastali od suza aždajinog mladunčeta koje je plakalo za ubijenom majkom.

(etnolog)
 

Back
Top