LEGA CALCIO, PREMIER LEAGUE, BUNDESLIGA, PRIMERA, LIGUE 1

Vash tim?

• Inter

• Milan

• Lazio

• Roma

• Napoli

• Sampdoria

• Juventus

• Torino

• Fiorentina

• Neki drugi, ybg svetu se ne moze ugoditi

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Svi se slazu da je to bila italijanska liga u tom razdoblju, igrali su najbolji svetski fudbaleri tog vremena u njoj ali zaista da li je to tako. Zasigurno je da je najvecu gledanost imala na ovim prostorima u odnosu recimo na englesku ili njemacku ligu.

Po meni mozda je i broj stranaca u klubovima tog vremena ucinio da se ipak najbolji fudbal igrao na Apeninima ili je opet nesto drugo u pitanju. Misljenja su razlicita
ali ako se vratimo unazad i sami trofeji italijanskih klubova u Evropi iz tog perioda sve ce vam reci.Itina je da i da su englezi u tom periodu bili van Evrope svi znamo zbog cega su bili udaljeni pa je mozda i to uzrokovalo da italijanski klubovi budu najaci u Evropi. Da li je sve to tako?

Svi se slazu da je to bila italijanska liga u tom razdoblju, igrali su najbolji svetski fudbaleri tog vremena u njoj ali zaista da li je to tako. Zasigurno je da je najvecu gledanost imala na ovim prostorima u odnosu recimo na englesku ili njemacku ligu.

Po meni mozda je i broj stranaca u klubovima tog vremena ucinio da se ipak najbolji fudbal igrao na Apeninima ili je opet nesto drugo u pitanju. Misljenja su razlicita
ali ako se vratimo unazad i sami trofeji italijanskih klubova u Evropi iz tog perioda sve ce vam reci.Itina je da i da su englezi u tom periodu bili van Evrope svi znamo zbog cega su bili udaljeni pa je mozda i to uzrokovalo da italijanski klubovi budu najaci u Evropi. Da li je sve to tako?

Mislim da jeste. A zašto je sad toliko propala italijanska liga?
Kolko se sećam krenula je da propada kad je Juventus izbačen iz lige. Da li je taj skandal sa nameštanjem pokrenuo propast.

Sve Ok, znaci u pitanju je iskljucivo italijanska liga slazem se, pa sam zato i naveo taj period od recimo 87 god. pa sve do neke recimo 94 god. sto znaci mene nikako ne interesuje sta je bilo nakon toga pa sam u okviru toga i postavio temu, znaci trazim odgovor na to pitanje s obzirom na sastav klubova CALCIA iz tog vremena i da li su igrali najkvalitetniji fudbal u Evropi.

Mislim da bi kao recimo neko uporedjenje trebali biti presudni sastavi klubova sa Apenina u odnosu na neke evropske timove iz tog vremena. Jer mislim da su tada Milan, Inter, Sampdorija, Napoli, Juventus, Roma po kvalitetu i igri bili medju prvih 20 klubova u Evropi.Mozda tu jos treba pomenuti i na momente Parmu koja je isto tako imala ubitacan sastav ili Torino, pa zatim Djenovu ili naprimer Kaljari ili Atalantu koji su bas tih godina imali zapazene epizode igrajuci u evropskim kupovima.

Treba napomenuti i da se najvise novca tih godina za kupovinu igraca trosilo u Italiji pa je to i jedini razlog zasto su mozda imali najacu ligu jer samim tim klubovi su dovodili najbolje svetske fudbalere u svoje redove ili je sve to sticaj nekih drugih okolnosti recimo organizacija Mundijala 90 god. i naravno popularnost lige pre i posle Mundijala. Znaci da se ne osvrcemo na trenutno stanje u italijanskom fudbalu ili kvalitetu lige i prije nekih 10 do 15 godina znaci iskljucivo period od nekih 7,8 godina tacnije do 1994 godine.

Zabari su imali najbolji klupski fudbal sve do samog pocetka 21. veka. Sad je malo i dosadno bez njih...

Нисам објективан! Од кад знам за себе, велики сам фан италијанског фудбала! Ја и Серију Б пратим. :mrgreen:

Palermo se vratio :mrgreen:

Волим луде Сицилијанце у Серији А! Држим фиге да се Катанија експресно врати у Серију А, па да опет гледамо сицилијански дерби. :respekt: Мада, не иде им баш најбоље у Серији Б, таворе око средине табеле. :roll:

Ma ja kalco jednostavno volim, i bez obzira sto trenutno finansijski ne mogu da izdrze trku za englezima, spancima, svabama ja cu uvek pre gledati Djenova - Parma nego bilo koji mec primere, a da nije el cashico :lol:

:super:
F_C__Internazionale.jpg
:heart:

Ma ja kalco jednostavno volim, i bez obzira sto trenutno finansijski ne mogu da izdrze trku za englezima, spancima, svabama ja cu uvek pre gledati Djenova - Parma nego bilo koji mec primere, a da nije el cashico :lol:

Сећам се да ме је Ђенова одушевила кад сам био. Цео град је луд за фудбалом, дубоко су подељени на Ђенову или Сампдорију. Ривалство се осећа на сваком кораку. Графити на све стране, на сваком ћошку обележје једног од клубова.
Сећам се бакице на једној тераси у центру града. Шири веш, а на тераси огромна плаво-црвена застава Ђенове. :super:

Veliki uspeh je klub sa Lugi Ferarisa po meni zabelezio krajem osamdesetih i pocetkom devedesetih godina u vreme kada je direktor kluba bio Aldo Spineli, bilo je dosta novca i nije zalio kupovati vrhunske ali i za ono vreme vec afirmisane i iskusne igrace.
Tako je vec mislim 92 god. u timu imao igrace kao sto su bili sada vec pokojni libero Signorini, Aguilera, Eranio, zatim ceh Skuhravi, brazilac Branko, zatim i holandjanin Van ship. Secam se cetvrtfinala Kupa Uefa i dvomeca sa Liverpulom kada su ga bukvalno u obadve utakmice pregazili i one golcine brazilca Branka u poslednjim minutama utakmice na Luigi Ferarisu. Onda su kasnije igrali polufinale protiv Ajaksa koji je te godine i osvojio Kup Uefa jednostavno nisu bili bolji od Jonka, Petersona, Roja, Vintera. Inace tih godina je po meni bila prava vladavina italijanskog fudbala po evropskim terenima. Mozda se neko seca samo sto je Napoli predvodjen Maradonom, Karekom i Alemaom radio dve, tri godine pre toga u Evropi ili recimo Inter sa Klinsmanom i Mateusom, pa Milan sa neverovatnim triom holandjana, Fiorentina secam se jednu sezonu pre nego je Roberto Baggio otisao u Juve, sa njim su tu jos igrali Dunga, Kubik, Buso i Di Kjara. Inace te godine ljubicasti su i izgubili finale od Juventusa koji po meni nije imao bolji tim od Viole ali je ipak u tom dvomecu pokazao vise.Ili naprimer Parma kakav je sastav imala i onih finala evropskih kupova protiv Antverpena, Arsenala i Juventusa kada ih je igrom bukvalno gazila a kako i nebi kad je u timu bio jedan, Zola, zatim Asprila, Benarivo, Apoloni i nenadmasni fudbalski potencijal tog vremena Tomas Brolin koji je svi znamo na vrlo cudan nacin zavrsio fudbalsku karijeru. I da ne zaboravim reci da je Torino bas one godine kada je Djenova igrala zapazenu ulogu u Evropi igrao nezaboravno finale protov amsterdamskog Ajaksa ali ni Markedjani, Polikano, Martin Vaskez, Scifo, Kazagrande i Lentini nisu imali vise srece od djenovljana u dve utakmice finala protiv ovog kluba, dobro se secam na Dele Alpiju je bilo nereseno kao i u Amsterdamu ali je Ajaks osvojio Kup Uefa zbog gola vise u gostima.Eto to sve pokazuje na neki nacin koja je bila snaga italijanskih klubova tih godina i ovo sve govori da su sedam, osam klubova iz Italije tih godina prakticno pokoravali fudbalsku Evropu .Mozda se neko seca da 1990 godine italijanski klubovi osvojili sva tri evropska kupa ( Milan Kup Sampiona, Sampa Kup kupova i Juve vec smo spomenuli Kup Uefa) i time potvrdili dominaciju u Evropi i praktino vec tada najavili juris na svetsku titulu s obzirom da se World Cup te godine igrao u Italiji. I nakon toliko godina se evo vidimo desava da nijedan italijanski klub sada vec ne moze doci ni do finala nekog evropskog kupa, ne znam da li je tih godina u Evropi presudilo i koliko stranaca moze najvise igrati u nekom klubu pa su se tu najbolje snasli italijanski klubovi ili je ipak nesto drugo u pitanju. Odgovora moze biti raznih ali jedno je sigurno proci ce jos puno vremena dok se italijanski klupski fudbal vrati na ono mesto u Evropi koje mu pripada, a to je numero 1.

Sto se tice Parme istina je da je tih devedesetih imala najbolje italijanske igrace u svojim redovima, pa recimo kompletnu odbranu italijanskog reprezentativnog tima na Mundijalu u Americi 1994 su cinili prvotimci Parme, Benarivo, Apoloni i Minoti.Oni su svojim dobrim igrama te godine u Evropi i domacem prvenstvu zasluzili poziv selektora Sakija. Ono cuveno finale protiv Brazila u Pasadeni igrali su trojica prvotimaca Parme , Dino Badjo koji je bas te sezone nakon Mundijala napustio Juve i takoreci se proslavio u zutoplavima, Benarivo, dok je Apoloni usao u igru kao rezerva.Svakako tu jos treba pomenuti i Djanfranka Zolu i golmana Luku Bucija koji su inace te godine odusevljavali svakog na Tardiniju pa su i oni dobili poziv selektora Sakija. Ne znam da li je vjesto vrstiti neka uporedjenja igrackog kvaliteta kluba sa Enio Tardinija nekad i sad. Recimo proslo je vec dvadeset godina i logicno je da se mnogo toga i u fudbalu promenilo ali za sve fanove Parme ostaje jedan veliki zal za neosvojenim Skudetom jer u periodu od 1990 do 1996 kad nisu uspeli kako ce to uraditi onda u nekoj bliskoj buducnosti. Zaista tesko ali vredi cekati i mozda ce bas neki novi momci uraditi ono sto nisu uspeli svojevremeno Buci, Di Kjara, Benarivo, Minoti, Apoloni, Brolin, Sensini, Meli,Kripa, Zola, Asprila,Musi, Fernando Kouto, Fiore, Dino Badjo i da ne nabrajam dalje.

Немој тако, било је cумњиво против Роме, а већ у cл. колу Рома сумњиво побједи неког другог. А cви памте cамо ово прво.
Серија А је све неинтересантнија :( Рома неcпоcобна да побједи било кога - зато cе Јуве cмара већ 4 године :D

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back