Ledeni breg veličine Londona odlomio se od ploče Antarktika

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
290.650
Ogroman ledeni breg veličine šire teritorije grada Londona, odlomio se od ledene ploče Antarktika u blizini istraživačke stanice, što je drugi takav slučaj odvajanja leda tokom prethodne dve godine, istakli su istraživači.

Ledeni breg veličine 1.550 kvadratnih kilometara odvojio se od ledene ploče Brunt od 150 metara, deceniju nakon što su naučnici prvi put uočili velike pukotine.
„Slično se dogodilo pre godinu dana kada se odvojio ledeni breg veličine 1.270 kvadratnih kilometara. Ovaj događaj je očekivan i deo je prirodnog toka lednika Brunt“, rekao je glaciolog Dominik Hodžson.

Britanska istraživačka stanica „Halej 6“ svakodnevno prati stanje ogromnog plutajućeg lednika, kao i ruptura u ledu koje utiču na stanje lednika.
Profesorka Dejm Džejn Frensis, direktorka BAS-a, izjavila je da su glaciolozi i operativni timovi očekivali da se to dogodi.

Mobilna istraživačka baza je premeštena u unutrašnjost iz bezbednosnih razloga još 2016. godine, jer su pukotine koje su se pojavile u ledu mogle da je preseku.
Zbog toga je osoblje u stanici samo tokom letnjeg perioda na Antarktiku, a to je od novembra do marta. U istraživačkoj stanici boravi 21 osoba.

Njihov zadatak je da održavaju napajanje i objekte koji omogućavaju daljinsko funkcionisanje naučnih eksperimenata tokom zime, kada je mrak 24 sata a temperatura padne i do 50 stepeni Celzijusa ispod nule.

link
Clip1.jpg
 

Top