LECANJE KRATKOVIDOSTI

Nisam sigurna da li smemo da pominjemo konkretne nazive klinika zbog reklamiranja i td. ali ako te zanima mogu ti reci putem privatne poruke gde je moja prijateljica operisala svoje oci, imala je dioptriju preko 5 ako se ne varam, sad vidi k'o soko ;)
 
Nosenje poveza se vezuje za ispravljanje nekih drugih oftalmoloskih problema, smanjivanje dioptrije mislim da ne spada u to, bar ne kod odraslog coveka.
Najbolje je naravno konsultovati oftalmologa, to je ipak usko specijalisticka stvar.
 
Mislim da Mirko misli na vježbe koje je izmislio neki Amerikanac, ideja je da se mišić koji skuplja i opušta sočivo može da se istrenira (da je na neki način došlo do nekog uljenjivanja) vježbe se sastoje od naizmjeničnog fokusiranja na bliske i udaljene predmete, praćenje ivica predmeta okoline i sl. Jedino je problem što znam neke ljude koji su probali i nisu postigli ništa.
 
Knjiga se zove Da li su vam naocare zaista potrebne, neka zenska je pisala, imam tu knjigu ali nije mi ovde, pa ne znam kako se tacno zove. Ja sam je uzela u onoj knjizari na kraju Knez Mihajlove, Plato valjda, ali vjerovatno mozes naci i drugdje. Kaze da treba puno vjezbanja i upornosti, pa ako si spreman...
 
Ko ima kratkovidost,kao ja,dioptrija -4 na oba oka,neka se bolje raspita kod strucnjaka sta moze da se desi ako se obavi operacija,koja ce da vrati vid na nulu ali posle odredjenog vremena dioptrija se opet pojavljuje a onaj pacijent koji je pre operacije nosio sociva nece vise moci nikad da ih stavi.Mozda nisam u pravu,ja sam takvu informaciju dobio,nosim sociva ali da operisem oci a da posle tolikog novca i rizika(pre operacije se potpisuje neki papir gde se lekar ogradjuje ako nesto podje kako ne treba)ne mogu kada se vrati dioptrija,da stavim sociva,ne pada mi na pamet.
Ko se bolje razume neka me ispravi ako ovo nije tacno.
 
Nijedan hirurg ne može da garantuje da će dioptrija poslije operacije da bude 0, što i nije problem međutim način zarastanja sočiva (starije operacdije su se i zasnivale na pravljenju zareza na sočivu koji kada zarastu dovode do veće ili manje konkavnosti istog) je individualan, a i kod modifikacije kompletnog sočiva postoje granice koliko puta je uopšte moguće uraditi takvu laserku operaciju, ako neko ima progresivnu miopiju tada cilj operacije i jeste da se pacijentu omogući koliko toliko normalan život
 
Upravo tako, intra, to sam mislio...znaci nista od toga.

Osim toga odnedavno se mogu nabaviti i naočale (od neke plastike) koje imaju finu mrežu proreza i navodno dovoljno je samo gledati kroz njih sat-dva dnevno,a da se postigne efekt sličan vježbama.
Ovo sa skidanjem dioptrije je povezano sa tim da čovjek starenjem prelazi lagano u plus tako da npr. neko sa 4 banke i da se operiše ne znači da će nakon nekog vremena opet morati nositi naočale...
 
cini mi se ste malo prosirili temu.

izvinjavam se moderatoru DR, ali on je ukinuo temu koju sam pokrenula
refaktivna hirurgija.

ja ovde ne nalazim konkretna iskustva i odgovore,
ko se zaista podvrgao operaciji.

da li neko moze da mi posaljeporuku o tome?

razgovarala sam sa mnogim oftamolozima i sve vise njih je za.

kao da kod nas jos to nije zazivelo....

imam dosta materijala o samoj operaciji a za pocetak
sjajan sajt gde cete naci sve sto vas interesuje o tome

http://www.fda.gov/cdrh/PDF2/p020050.html
 
Ja sam se javio mejlom jednoj klinici u Bg-u i odgovorila mi je žena na osnovu podataka koje sam poslao, ali je rekla da preciznije info može dati nakon pregleda. Nisam ja protiv, samo nikako da odvojim keš.
 

Back
Top