Ле Пен иде у пензију

vracaracc

Buduća legenda
Poruka
38.315
Француска: Лепенова ћерка преузима Национални фронт
четвртак, 06. јануар 2011.

Француска странка Национални фронт, можда најуспешнији ултранационалистички покрет у Европи, средином овог месеца ће затворити важно поглавље своје историје - свог лидера Жана Марија Лепена испраћа у пензију и бира му наследника.

Новог председника странке, како јављају париски медији, директним гласањем бираће 75.000 чланова фронта, а у трци су два кандидата - Бруно Голниш и Марин Лепен, најмлађа Лепенова ћерка.

Њен отац Жан Мари је пуних 40 година предводио Национални фронт са доста успеха с обзиром на своју оријентацију. На врхунцу популарности, 2002. године, шокирао је Француску уласком у други круг председничких избора. Сада је, међутим, дошло време за растанак и 82-годишњи отац странке решио је да се повуче, али са жељом да га на челу Националног фронта замени кћерка.

"Иако сам се трудила да је избегнем, политика ме је на крају стигла. Желим да наставим очевим путем - да се борим за француски народ и за Француску. Јер, ако ми то не будемо чинили, бојим се да неће нико", рекла је Марин.

Она није нова Јованка Орлеанка, симбол побожности, чија слика краси амблем Националног фронта - увек је у фармеркама, разводила се два пута и има троје деце.

Присталица је абортуса и сасвим сигурно није по вољи ултракатоличког дела француског становништва. Али, они који су имали прилику да је упознају, слажу се да је јако симпатична и допадљива, што је за политичара велика предност.

Политиколог Нона Мејер каже: "Она је типичан припадник своје генерације - не пати од носталгије за Другим светским ратом, не занима је чак ни омиљена тема француских
националиста - Алжир, пошто је то прошлост, а она је окренута будућности".

"По питању имиграције дели ставове свога оца - сматра да су усељеници грађани другог реда. То јесте у супротности са уставом француске републике, али Марин Лепен уме да вешто запакује такве ставове и јако је популарна. Заиста
уме са медијима", каже Нона Мејер.

Препрека на путу ка челу странке за Марин је Бруно Голниш, посланик Европског парламента и годинама десна рука Лепена. Неки сматрају да је он стара гарда, а Марин ново лице Националног фронта, али по питању имиграције међу њима нема разлике.

"Заступамо концепт дискриминације по националној основи - сматрамо да је потпуно нормално да Французи имају предност у односу на странце у области запошљавања, стамбеног збрињавања, школовања и других бенефиција", говори
Голниш.

Према резултатима недавног истраживања јавног мњења, Марин Лепен би на председничким изборима заузела треће место, са 13 одсто гласова.

То је, међутим, пет процената више него што је њен отац добијао годину дана уочи избора 2002. Чини се, дакле, да док популарност председника Саркозија
драматично пада, а левица никако да се стабилизује, Марин Лепен израста у све опаснијег противника.
 
Па добро, није се баш показао као пријтељ према нама, па ни следио неке традиционално пријатељске везе Фр. и Срб, али ни та десница није што је била. Ле Пен је освојио треће место на изборима у Фр, ал је то све било по инерцији, као код нас "гласам контра".
То дефинитивно нису ни више изворне десничарске идеје , ова "мала" не осуђује абортус на пример, нису јој стране многе друге леве и неолибералне идеје.
 

Back
Top