LDP pokušava da profitira na konfuziji u vladajućoj koaliciji

munjoliki

Domaćin
Poruka
4.324
LDP pokušava da profitira na konfuziji u vladajućoj koaliciji
21.08.2009.


Usvajanje izmena i dopuna Zakona o informisanju i dalje neizvesno

Sudbina Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i dalje je neizvesna. Za usvajanje zakona neophodni su i glasovi poslanika Liberalno demokratske partije, koji su i dalje neodlučni, dok socijalisti čvrsto stoje na stanovištu da će prilikom glasanja biti uzdržani.

LDP će, prilikom izjašnjavanja o izmeni Zakona o informisanju, voditi računa isključivo o zaštiti javnog interesa, izjavio je juče funkcioner te stranke Dejan Ranđić.

„I u ovom slučaju će se pokazati politika LDP, a to je zaštita javnog interesa. Pokušaćemo da utičemo na pronalaženje što povoljnijih rešenja za sve učesnike u tom procesu", rekao je Ranđić.

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar, kaže za „Borbu" da LDP pokušava da obezbedi dobru političku poziciju, sada kada je konfuzija u vladajućoj i nevladajućoj koaliciji.

„Ta stranka svojim postupcima stvara utisak nedorečenosti. Deo demokratske javnosti Srbije je protiv slova i duha tog Zakona, a LDP, ipak, mora da vodi računa o njihovoj podršci. Ukoliko pomognu vladajućoj koaliciji da zakon bude usvojen, određene primedbe LDP-a moraće da budu uključene u tekst. Time partija stiče dobru političku poziciju. Sva ova njihova neodlučnost podseća na slogan 'Od nas zavisi', jer LDP pokušava da profitira na temelju konfuzija u vladajućoj koaliciji", rekao je Stanković.

On je dodao da LDP sve ovo radi ne bi li sebe „nametnuo kao partnera vladajućoj koaliciji, a mora i da vodi računa o stavovima koji treba da budu u skladu sa politikom koju podržavaju njihovi birači".

Prema Stankovićevim rečima, DS i G17 plus sigurno će glasati za usvajanje zakona, dok je SPS po tom pitanju uzdržan.

„Usvajanje zakona je i dalje neizvesno. Sve zavisi od toga da li će DS i G17 plus izaći u susret uslovima LDP-a. Međutim, ukoliko se zakon ne usvoji vladajuća koalicija naći će se u nepovoljnoj političkoj situaciji, to bi za njih bio politički poraz. S obzirom na to šta sve sa sobom nosi takav poraz, DS i G17 plus trebalo bi da nađu kompromis sa LDP-om ili da omekšaju stav SPS-a, ukoliko žele da zakon bude izglasan", naglasio je Stanković.

Kada je reč o obećanju koje je vlast dala LDP-u, odnosno da će se zakon nakon usvajanja ponovo menjati amandmanima, Stanković je rekao da LDP neće pristati na to, jer to ne bi bilo racionalno.

„To obećanje dato na poverenje malo je verovatno da funkcioniše u srpskoj politici. LDP neće nikome dati podršku na poverenje jer za to moraju da postoje čvrste garancije. Sad je prilika da se zakon promeni ili da ga stave van dnevnog reda", istakao je Stanković.

Izvršni direktor Građanskih inicijativa Miljenko Dereta kaže za „Borbu" da Zakon o informisanju ne bi trebalo da predstavlja kamen spoticanja, već nešto što bi približilo sve partije na političkoj sceni Srbije.

„Svađe između i unutar partija oko tog zakona su sve učestalije kako se približava dan za glasanje. To pokazuje da je ceo proces pisanja tog pravnog akta bio ishitren i da je samo bilo bitno da se kaže da imamo zakon o informisanju, kakav god on bio. Umesto da se radi na zaštiti integriteta ljudi i slobode štampe, vlast sada obećava poslanicima LDP-a da će se zakon ponovo popravljati nakon eventualnog izglasavanja. Pa, to je u najmanju ruku smešno, zamislite samo novu vrstu pravnog akta - 'pripejd' zakon", rekao je Dereta.

On ističe da mu je žao što se LDP cepa oko zakona, ali dodaje da mu je drago što napokon ima poslanika koji glasaju prema sopstvenom nahođenju, umesto što prate partijsku direktivu.

„To je naravno, drugi problem - dokle ćemo da biramo partijske liste, a ne pojedince. Doduše, i SPS je pokazala da uspešno odoleva pritiscima.

Smatram da DS i G17 plus neće uspeti da uplaše socijaliste pričama o rekonstrukciji Vlade, ali ni ministri iz koalicije SPS-PUPS-JS nemaju puno da izgube u toj Vladi, te će njihovi poslanici najverovatnije ostati pri svom principijelnom stavu da su protiv zakona", ocenjuje Dereta.

Poslanici Skupštine Srbije trebalo bi 31. avgusta da se izjasne o 24 zakonska predloga koji se nalaze na dnevnom redu jedanaeste vanredne sednice parlamenta, među kojima je i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, oko koga se gotovo dva meseca vodi polemika u javnosti.

Julski dogovor još na snazi

Demokratska stranka, LDP i G17 plus su 30. jula saopštile da su se dogovorile o odlaganju glasanja u Skupštini Srbije, kako bi bio postignut širok sporazum o usvajanju više zakona kojima bi bila normalizovala medijska scena u državi. Te stranke su tada navele da će o usvajanju tih zakona biti postignut dogovor sa udruženjima novinara, Republičkom radiodifiznom agencijom, udruženjima profesionalnih emitera, Savetom Evrope, Evropskom unijom i Misijom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Srbiji. Predlog izmena zakona o javnom informisanju prvobitno je predviđao da mediji moraju da imaju obavezan osnivački ulog od 50.000 evra, kao i rigorozne kazne za povrede tog zakonskog akta, ali je Vlada, posle kritika strukovnih udruženja, amandmanima ukinula obavezu osnivačkog kapitala i smanjila visinu predloženih kazni.

Jovanović kao tobožnja opozicija

Srpska napredna stranka zatražila je juče povlačenje iz skupštinske procedure Predloga izmene Zakona o javnom informisanju, jer se njime sprečava sloboda informisanja. Funkcioner SNS Nebojša Stefanović pozvao je predstavnike vlasti da „prestanu sa raznim političkim igrama koje igraju i da predstavljaju Čedomira Jovanovića, kao tobože opoziciju". „Igre koje igraju sa ovakvim i onakvim novinarskim udruženjima kako bi navodno menjali zakon, pa da ga usvoje, pa da menjaju i usvajaju neke druge zakone kojima će tobože da poprave dejstvo Zakona o informisanju, služi kao paravan i način da se opravda glasanje za ovaj zakon", rekao je Stefanović.

Vlast provocira Velimira Ilića

Nova Srbija osudila je juče „zlonamerne i tendenciozne" tekstove u pojedinim medijima, koji su usmereni protiv lidera te stranke Velimira Ilića, navodeći da iza njih stoji namera vladajuće koalicije da „isprovocira" NS da podrži izmenu Zakona o informisanju. „Više je nego jasno da iza ove prljave kampanje stoji vladajuća koalicija čiji je cilj da isprovocira NS da glasa za Predlog zakona o informisanju, ali naš stav je jasan - sloboda reči je osnovni princip demokratije", piše u saopštenju te stranke.

Zorica Nikolić
Ivan Kriška
http://www.borba.rs/content/view/8575/123/

LDP će izgleda da pomogne da se donese zakon o informisanju.
 
mislim da ce LDP 99% da glasa za nacisticki DS&G17 zakon o informisanju . Ceda sad samo tvrdi pazar i cenjka se sa Tadicem&Dinkicem da dobije sto vise para za podrsku tom gebelsovskom zakonu

chedosmrad ljigavi golum glasa za zakon kojem se suprotstavlja nuns i trio lezbejskih baba vucho-biserko-kandic!!!???

chedosmrad licemerni narkodiler glasa za zakon po kojem nece smeti javno za ratka mladica da se kaze da je ratni zlocinac!!!???

kakav pajdomanski prevrtach!!!???

AHHAHAHAHAHAHHHAHAHHAHAHAHAAHHAHHAHA!!!!!!!!
 

Back
Top