Lažni sporazumi Nemaca sa četnicima

kakvim crnim memorandumima ti pricas kad je Djilas u svojim memoraima progovorio o martovskim pregovorima i potvrdio pricu iz knjige Walter Robertsa

Djilas's book confirms for the first time that Roberts
was correct and that negotiations between the Germans and
Tito's partisans actually took place. After Koca Popovic
returned to Tito's headquarters in Bosnia, Djilas and Velebit
were transported by a German plane from Sarajevo to Zagreb for
negotiations that could have led to the end of hostilities.

Da vidimo sta kaze Walter Roberts, koji o ovoj temi prica na str 106-112...na zalost zbog autorskih prava nema cele knjige pa su ovde ndostupne prve tri stranice....na zalost...

pa, procitaj ono sto si sam postavio , specijalno tekst na strani 112, gde roberts kaze sledece:

main enemies were the Cetniks and not the occupying Axis forces. No wonder that there is great sensitivity in Yugoslav Communist circles about that chapter in history. None of the official Yugoslav documents mentions the Velebit-Djilas trip to Zagreb, while every possible Cetnik-Axis meeting is duly recorded. Djilas himself refers to a Partisan-German parley but limits it to the Partisan aim of obtaining German recognition of the Partisans as combatants and does not mention his own participation in the talks.*0 It must of course be said that the accommodations reached between the Cetniks and the Italians (though not the Germans) went beyond a cease-fire; yet this episode nevertheless shows that nothing in a civil war situation is ever black or white—there is only an infinite variety of shades of grey. Add to this the methods of guerrilla warfare-hit-and-run attacks one day, avoiding battles the next, temporary accommodations with the enemy the day after—and one describes the situation as it then existed in Yugoslavia. This situation is not unique, as events in recent years have shown repeatedly.

znaci ne spominje svoje ucesce u pregovorima ( sto je istina, jer nije ucestvovao), i kaze da su partizani hteli da ih nemci priznaju pravo zaracene strane

medjutim ti tvrdis sledece:

o kakvim crnim memorandumima ti pricas kad je Djilas u svojim memoraima progovorio o martovskim pregovorima i potvrdio pricu iz knjige Walter Robertsa

djilas je u svojim memoarima , kao i u knjizi "razgovori sa staljinom" se ogranicio na istu izjavu , o razmeni zarobljenika i priznavanju prava zaracene strane.

ja, naravno imam strane koje si ti ,namerno izostavio (106, 107) . roberts nazalost ne koristi nemacke dokumente i pravi gafove , mesajuci djurisica u crnog gori sa mihailovicem. nije samo moja opaska nego opaska prof.vuchinich-a (stanford) . ukoliko te ineteresuje mogu da ti postavim njegovu kritiku robertsa.
roberts nije bio tamo, i jedan jedini izvor je nemacki memo. drugim recima in daje interpretaciju tog memoa, onako kako mu odgovara da sledi celinu njegove knjige. bilo bi fer da je postavio tekst, pa da citaoc moze da sledi njegov komentar, i eventualno da sam prosudi..:D:D...ali cetnici ne vole da ljudi misle..zar ne? ti si tako ocigledan primerak...
evo ti tekst originalni memoranduma...

"Gornji Vakuf, 11. ožujka 1943.
Pismeni prijedlozi delegacije Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije, koja je za to ovlaštena od Vrhovnog štaba ove vojske na temelju pisma gospodina majora Barthu od 10.3.43.

1) Krajem siječnja o. g. poslan je od strane NOVJ-a gospodin Leinschutz u Mostar da okonča pitanje razmjene ratnih zarobIjenika, koje je već ranije načeto u razgovorima s predstavnicima njemačke vojske. Trebao se vratiti do 1. veljače 1943, ali se do danas nije javio. Smatramo da se razmjena treba završiti što prije. Za razmjenu dolaze u obzir:

a) zarobljeni Volksdojčeri iz Jajca i posada oborenoga hrvatskog aviona o čijoj razmjeni je gospodin Leinschutz trebao pregovarati;
b) gospodin major Strecker za koga putem razmjene tražimo profesora Ivana Marinkovića iz Karlovca. On se nalazi u policijskom zatvoru u Zagrebu;
c) 25 njemačkih vojnika, koji su zarobljeni u Zagrebu;
d) oko 100 oficira, podoficira i činovnika Hrvatske vojske i države;
e) 15 talijanskih oficira;
f) oko 600 talijanskih vojnika i podoficira.

2) Mišljenja smo da bi njemačka vojska trebala u odnosu na NOVJ primjenjivati pravila medunarodnog ratnog prava. Ako bi njemačka vojska pristala na ovaj prijedlog, naroćito u pogledu na ranjene i zarobljene pripadnike NOVJ, što je u obostranom interesu, onda bi komanda NOVJ, sa svoje strane, dala punu garanciju za strogo pridržauanje ovih pravila.

3) Komanda NOVJ smatra:

a) da u danom položaju nema razloga da njemačka vojska poduzme ratne operacije protiv NOVJ i to s obzirom na položaj, na protivnike kao i interese jedne i druge strane. Prema tome, bilo bi u obostranom interesu da se neprijateljstva obustave. U vezi s tim, njemacka komanda i ova delegacija trebale bi dati svoje prijedloge o eventualnom području (zoni) i o pravcima privred-nih i drugih interesa.
b) NOVJ smatra četnike svojim glavnim neprijateljima.

4) Za vrijeme trajanja pregovora o svim ovim tockama predlažemo obustavu ratnih operacija njemačkih trupa i trupa NOVJ.
5) Ova delegacija je ovlaštena da zaključi prethodne pregovore, dok bi, za eventualni završni sporazum, bilo, potrebna potvrda naše vise komande. Naša visa komanda je naglasila hitnost zaključenja pregovora ove delegacije i traži da njemačka komanda odredi ovlaštene pregovarače.

N. Marković s.r., K. Popović s.r., V. Petrović, s.r."

ne izvalci iz konteksta i ne izvrci...

jasno pise

A zatim Walter Roberts

18824107.jpg

20871392.jpg

96877909.jpg

12497537.jpg

67474247.jpg

96357652.jpg

50726825.jpg

68107423.jpg

MORAM LI ZBOG TVOG STANDARDNOG ''EFEKTA POSLEDNJEG POSTA'' DA POSTAVLJAM ISTE STVARI VISE PUTA....TREBA LI DA TI PREVEDEM OVO STO JE OBELEZENO?

TREBA LI DA CITIRAM TEBE GDE TVRDIS GOTOVO ISTU STVAR...

ZAKLJUCCI SU JASNI I TO PRIZNAJE DJILAS....O MARTOVSKIM PREGOVORIMA NE GOVORI SE DECENIJAMA POSLE RATA....ZASTO SE O TOME CUTALO...ONDA JE NASTUPIO MISO LEKOVIC SA SVOJOM KNJIGOM I SVIM ONIM DOKUMENTIMA KOJE SA IZNEO DO SAD...

ZAKLJUCI:

1. KOMUNISTIMA SU GLAVNI NEPRIJATELJI CETNICI, A NE NEMCI, USTASE, ITALIJANI, ITD....JASNO JER JE GLAVNI CILJ KOMUNISTA REVOLUCIJA, TJ. VLAST, A NE BORBA PROTIV FASIZMA

2. KOMUNISTI SU SPREMNI DA ZAJEDNO SA NEMCIMA NAPADNU CETNIKE I SAVEZNIKE U SLUCAJU ISKRCAVANJA JER BI SAVEZNICI MOGLI DA PODRZE CETNIKE, JASNO JER GLAVNI CILJ KOMUNISTA JE VLAST, A NE BORBA PROTIV FASIZMA, I NE ZA SAVEZNICKU STVAR...

TREBA LI I PONOVO DA CITIRAM NAREDJENJA TITA, KOJIM SE NAREDJUJE DA SE NE NEPADAJU NEMCI, VEC DA SE SVE SNAGE USREDSREDE NA CETNIKE....NARAVNO JER SE CEO RAT KOMUNISTI NALAZE U OFANZIVI PREMA CETNICIMA I DEFANZIVI PREMA NEMCIMA...DO DOLASKA CRVENE ARMIJE KOMUNISTI NISU POVELI JEDNU OFANZIVU PROTIV NEMACA...

POSTAVI MI JEDNO NAREDJENJE TITA KOJE KAZE DA SE PRESKOCE NAPADI NA CETNIKE, DA JE VAZNIJE NAPADNUTI NEMCE NEGO CETNIKE....NEMA!

:bye:

pa, procitaj ono sto si sam postavio , specijalno tekst na strani 112, gde roberts kaze sledece:

znaci ne spominje svoje ucesce u pregovorima ( sto je istina, jer nije ucestvovao), i kaze da su partizani hteli da ih nemci priznaju pravo zaracene strane

medjutim ti tvrdis sledece:

djilas je u svojim memoarima , kao i u knjizi "razgovori sa staljinom" se ogranicio na istu izjavu , o razmeni zarobljenika i priznavanju prava zaracene strane.

ja, naravno imam strane koje si ti ,namerno izostavio (106, 107) . roberts nazalost ne koristi nemacke dokumente i pravi gafove , mesajuci djurisica u crnog gori sa mihailovicem. nije samo moja opaska nego opaska prof.vuchinich-a (stanford) . ukoliko te ineteresuje mogu da ti postavim njegovu kritiku robertsa.
roberts nije bio tamo, i jedan jedini izvor je nemacki memo. drugim recima in daje interpretaciju tog memoa, onako kako mu odgovara da sledi celinu njegove knjige. bilo bi fer da je postavio tekst, pa da citaoc moze da sledi njegov komentar, i eventualno da sam prosudi..:D:D...ali cetnici ne vole da ljudi misle..zar ne? ti si tako ocigledan primerak...
evo ti tekst originalni memoranduma...

Pored osnovnog cilja, a to je saradnja sa Nemcima, cilj razmene zarobljenika bio je osloboditi Titovu ribu hertu Has....malo da padnem na tvoj nivo...mada ovo jesu cinjenice...

Ovde sam nasao knjigu Walter Roberts....i lepo sam napomenuo da zbog autorskih prava nisu dostupne sve stranice...zato i ako si me tuzakao kod moderatora moram da te nazovem lazovom jer si me optuzio da sam namerno izostavio stranice...

izvoli uveri se, da li ima tih strana

http://books.google.com/books?id=43...i=3xu5SovKCY_-ywS22K3uDg#v=onepage&q=&f=false

i naravno postavi nam te strane, posto kazes da ih imas...

ne znam , koco , sta ti trebas..verovatno ni ti sam. mozda da se eutanizujes dobrovoljno i sacuvas ostale...:D
ali, vrlo ljubazno , polako i razgovetno za sve prisutne sam ti objasnio da si u krivu, postavio original teksta, citirao samog tebe, i opet nije dobro, jer , eto ne sledi tvoju zvezdu vodilju..:D

ZAKLJUCI:

1. KOMUNISTIMA SU GLAVNI NEPRIJATELJI CETNICI, A NE NEMCI, USTASE, ITALIJANI, ITD....JASNO JER JE GLAVNI CILJ KOMUNISTA REVOLUCIJA, TJ. VLAST, A NE BORBA PROTIV FASIZMA

2. KOMUNISTI SU SPREMNI DA ZAJEDNO SA NEMCIMA NAPADNU CETNIKE I SAVEZNIKE U SLUCAJU ISKRCAVANJA JER BI SAVEZNICI MOGLI DA PODRZE CETNIKE, JASNO JER GLAVNI CILJ KOMUNISTA JE VLAST, A NE BORBA PROTIV FASIZMA, I NE ZA SAVEZNICKU STVAR...

TREBA LI I PONOVO DA CITIRAM NAREDJENJA TITA, KOJIM SE NAREDJUJE DA SE NE NEPADAJU NEMCI, VEC DA SE SVE SNAGE USREDSREDE NA CETNIKE....NARAVNO JER SE CEO RAT KOMUNISTI NALAZE U OFANZIVI PREMA CETNICIMA I DEFANZIVI PREMA NEMCIMA...DO DOLASKA CRVENE ARMIJE KOMUNISTI NISU POVELI JEDNU OFANZIVU PROTIV NEMACA...

POSTAVI MI JEDNO NAREDJENJE TITA KOJE KAZE DA SE PRESKOCE NAPADI NA CETNIKE, DA JE VAZNIJE NAPADNUTI NEMCE NEGO CETNIKE....NEMA!

dragi koco,
1.zamisli da si vojni komandant koji je zatvoren od strane nemaca, talijana , cetnika i ustasa na neretvi
2. cetnici na neretvi se ne bore protiv nemaca, i deo su talinakih vojnih formacija (MVAC) i pod talijanskom taktickom komandom. nemci imaju ideju da ih razoruzaju, sto i talijani znaju, ali partizani ne znaju, medjutim nemci imaju jednostavnu logiku; zasto da imamo dva neprijatelja, kada mozemo da ih eliminiramo jednog po jednog.
3. cetnici nisu partizanski prijatelji,a partizani imaju vrlo malo boraca i par hiljada ranjenika
4. demarkaciona linija izmedju nemacke i talijanske teritorije, upravo vodi neretvom. znaju i jedni i drugi, da nemci nece preci na talijansku stranu, niti talijani na nemacku. partizani se nalaze na nemackoj strani neretve. posto znaju da nemci nece preci na talijansku stranu, a na talijanskoj strani i cekaju cetnici, logicno je da ce ih rasturiti. to nema nikakve veze ni sa saveznicima, ni sa revolucijom, nego sa zdravim razumom. cetnici su vojno bili najslabija karika u vojnom lancu ( zahvaljujuci gospodinu podnaredniku, koji je potegao iz srbije da komanduje, a za koga nemacki komandujuci general, kaze da nije video veceg vola....)

dragi koco,
1.zamisli da si vojni komandant koji je zatvoren od strane nemaca, talijana , cetnika i ustasa na neretvi
2. cetnici na neretvi se ne bore protiv nemaca, i deo su talinakih vojnih formacija (MVAC) i pod talijanskom taktickom komandom. nemci imaju ideju da ih razoruzaju, sto i talijani znaju, ali partizani ne znaju, medjutim nemci imaju jednostavnu logiku; zasto da imamo dva neprijatelja, kada mozemo da ih eliminiramo jednog po jednog.
3. cetnici nisu partizanski prijatelji,a partizani imaju vrlo malo boraca i par hiljada ranjenika
4. demarkaciona linija izmedju nemacke i talijanske teritorije, upravo vodi neretvom. znaju i jedni i drugi, da nemci nece preci na talijansku stranu, niti talijani na nemacku. partizani se nalaze na nemackoj strani neretve. posto znaju da nemci nece preci na talijansku stranu, a na talijanskoj strani i cekaju cetnici, logicno je da ce ih rasturiti. to nema nikakve veze ni sa saveznicima, ni sa revolucijom, nego sa zdravim razumom. cetnici su vojno bili najslabija karika u vojnom lancu ( zahvaljujuci gospodinu podnaredniku, koji je potegao iz srbije da komanduje, a za koga nemacki komandujuci general, kaze da nije video veceg vola....)

cekaj bre kiseli, bez praznih prica-....kako ne kapirs da tvoje tacke nemaju nikakvu vrednost...nema argumenata, izvora, dokaza, nula...

znam ja da sada treba opravdati tu saradnju, ali suvise je ocigledna...
komunisti veliki antifasisti, beskompromisni u svojoj borbi protiv fasizma ....LOL

ocemo li videti ta Titova naredjenja?

i pusti sad to nego

postavi ove dve, tri strane koje kazes da sam namerno izostavio, a ti ih imas...

Ako ovako nastavis moraces da sedis na prilicnom odstojanju od monitora, jer ce ti nos udarati u isti :mrgreen:

Poslednja izmena:
....i Jel si procitao sta tamo pise, i navedi mi razlog zasto bi ih ja namerno izostavio...vec sam napisao da ih nema na google books...

odlicno da si postavio, da vidimo sta tamo pise? :D postavi i 108. ako imas, i ta nedostaje...

i nisi odgovorio na pitanje o pismu, koje pismo i koje zaglavlje?

strana 108

na dnu strane roberts kaze da je mihailovic dao istu izjavu nemcima, da su partizani njegovi neprijatelji, a ne nemci...:D
i roberts daje tekst te izjave na strani 124

izgleda da je ljubav cetnika i partizana uzajamna :D

sto se tice izjave o herti haas, kao sto rekoh, roberts preskace nisan. nacelno velebit je bio taj koji je izvukao hertu haas is nemacke bolnice (presekla vene), ali ne po naredjenju tita, nego na "incijativu" djilasa. tito je u ono vreme vec debelo delio krevet sa davorjankom paunovic ( "zdenka", njegova licna sekretarica), sin misa je bio u sloveniji na sigurnom mestu, pa ti vidi zasto na djilasovu incijativu....:D
herta haas nije razlog za martovske pregovore, ako je to tvoja sugestija, niti je spomenuta u memorandumu.
one ljude koje su drzale ustase, a nemci nisu mogli (ili nisu hteli, ili su bili mrtvi), su ostavile prazna mesta u razmeni zarobljenika, pa je herta ubacena

"- Nikakvih političkih pregovora nije ni bilo. Niti su Nemci dobili ovlašćenje za to
odozgo, niti je Tito imao prostora za to. U svom redovnom izveštaju Kominterni
pregovore je pomenuo samo kao razmenu zarobljenika, pa su mu i za to natrljali uši.
- Doduše, Tito je naredio nekim svojim snagama da tokom aprila ne uznemiravaju
Nemce.
Da bi se ovo razumelo, treba imati u vidu nekoliko osnovnih stvari koje čine kontekst.
Tito i partizani borili su se u tom trenutku već duže od 15 meseci protiv koalicije koju su
sačinjavali Nemci, Italijani, snage NDH i četnici. Pri tome, Britanci su sve vreme pružali
propagandnu i materijalnu pomoć četnicima kao delu te koalicije, iako su posedovali
obilje podataka o njihovoj kolaboraciji - iz izveštaja svojih oficira na terenu, iz osovinske
štampe, iz obaveštajnih izvora i presretnutih radio-poruka.
Tito u tom trenutku nije ništa znao o ozbiljnim rezervama koje su Britanci već u tom
trenutku gajili prema Mihailoviću, kao ni o upozorenjima kraljevskoj vladi. Takođe, nije
ništa znao o tome da odnosi Nemaca i četnika nisu bili tako bliski. Takođe, nije ništa
znao o pravom cilju operacije Weiss 2. Sa njegovog stanovišta, ona je izgledala kao
savršeno organizovana i jedinstveno vođena operacija opkoljavanja u kojoj učestvuju sve
četiri protivničke strane - što nije bilo sasvim tačno. Štaviše, izgledalo mu je kao nacifašističko-
britanska zavera.
Međutim, predsednik britanske vlade Vinston Čerčil uputio je 28. marta 1943. oštru
notu jugoslovenskoj vladi, koja je uručena lično njenom predsedniku Slobodanu
Jovanoviću. U njoj je, pored ostalog, stajalo:
"Izveštaji koje je vlada Njegovog veličanstva dobila od oficira za vezu s generalom
Mihailovićem, i iz drugih izvora, ne ostavljaju sumnju da tamo još vlada potpuno
nepostojanje jedinstva među raznim elementima otpora, da se između snaga generala
Mihailovića i četnika, s jedne s trane, i drugih jedinica otpora, s druge strane, vodi
stvarno građanski rat i da se u toj borbi i sam general Mihailović povezao, direktno ili
indirektno, s italijanskom okupacionom vojskom... Vi ćete shvatiti da vlada Njegovog
veličanstva ne može preći preko ovog napada ni.ti prihvatiti, bez objašnjenja i prethodnog
pretresa, politiku koja je u celosti suprotna njenoj. Ona ne bi nikad mogla opravdati pred
britanskom javnošću ili svojim saveznicima svoju dalju pomoć pokretu čiji vođa ne
okleva javno izjaviti da su njegovi neprijatelji njegovi saveznici — da li privremeno ili
trajno, to nije važno — i da njegovi neprijatelji nisu Nemci i Italijani, upadači u njegovu
zemlju, nego njegovi sugrađani Jugosloveni, a na prvom mestu među njima ljudi koji se u
ovom času bore i daju svoje živote da oslobode svoju zemlju od jarma stranaca..."
Otuda je Tito ocenjivao svoju situaciju težom nego što je stvarno bila, i verovatno
"izgubio hladnokrvnost" i povukao jedan broj teatralnih i međusobno divergentnih
poteza. "Pregovori" su bili samo jedan od njih. Njihov osnovni taktički cilj bio je da
zbuni Nemce i da izbegne njihovu intervenciju otvorenim pravcem Sarajevo - Trnovo -
Kalinovik, koja bi presekla njegov put izvlačenja na istok od vitalnog značaja.
S obzirom, da do te intervencije nije došlo, Tito je jedno vreme bio pod utiskom da
taktika možda funkcioniše, pa je pokušavao da još neko vreme duva u vatricu i održava
plamičak pregovora živim.
Cela ova priča sa pregovorima međutim nije imala apsolutno nikakvog uticaja na
nemačke vojne operacije. Weiss 2 nikad nije ni trebalo da se protegne istočno od linije
Sarajevo-Mostar. Za tu oblast predviđena je nova operacija, za koju je bila u toku
koncentracija dodatnih snaga (1. brdska div, 4. puk "Brandenburg", razmeštanje 373
legionarske div u Bosni, preformiranje posadnih divizija...). Na drugim područjima,
Nemci su nastavili sa izvođenjem operacija prema planu (npr operacija Braun u Slavoniji
u martu, operacija Ott u Bos. Krajini u aprilu...)"
Da li bi partizani pomagali savezncima da je doslo do iskrcavanja u Dalmaciji
Od početka do kraja rata (izuzev, možda, kraćeg perioda krajem 1943) Tito i NOVJ su
bili eksplicitno protiv savezničkog iskrcavanja u Dalmaciji.
Čerčil je sve vreme pokušavao da se izbori za manju operaciju iskrcavanja, iz strateških i
političkih razloga.
Međutim sve dok je NOVJ vodila rat na strani Saveznika u Jugoslaviji, prema
savezničkim strateškim interesima, Čerčil nije mogao da predstavi dovoljno uverljivo
obrazloženje za iskrcavanje. NOVJ mu je pojela opravdanje.
Protiv eventualnog "velikog" iskrcavanja NOVJ naravno ne bi imala drugih opcija -
morala bi da se prikloni. Međutim, ideju o "velikom" iskrcavanju u Dalmaciji relativno
rano je "pojela" Operacija Overlord, prvenstveno na insistiranje predsednika Ruzvelta.
Problem odnosa Savezničkih i NOVJ-trupa živeo je sve do samog zaršetka rata, do
Tršćanske operacije. Čak i nešto kasnije.
NOVJ je pokušala da uspostavi okupacionu zonu u tršćanskom zaleđu, radi kasnije
aneksije, što su Saveznici poznatim ultimatumom iz juna 1945. sprečili, i naterali ih na
povlačenje iz Trsta, Gorice i mnogih drugih mesta.
Jedinice na terenu bile su u ponoj borbenoj pripravnosti, čekajući samo na naređenje na
otvaranje vatre.
Do toga, međutim, ipak nije došlo - Tito je popustio.
ono sto ostaje malo nejasno sa nemacke strane, je prisutnost osobe u uniformi hitlerjungenda , na tim pregovorima, o cijem imenu i prezimenu nema podataka i do sada su svi preskocili to....:D

1941 godine u selu divci mihilovic je izveo taj isti manevar kada se sastao sa nemcima.ali je problem sto ga je on ponavljao periodicno tokom svih godina rata..

kiseli ne mozes da postavis stranice knjige Walter Robertsa, i to ovako stidfljivo, umanjene, pa ko klikne, i da onda dajes svoja standardna objasnjenja...vec smo konstatovali da ona nikog ne zanimaju, tj. nemaju nikakvu vrednost u istorijskoj raspravi....

i ti si pisao isto ono sto zakljucuju Djilas i Walter Roberts, izgleda se i toga ne secas...

Tvoje opravdavanje ovih pregovora, pa onda ubacivanje neke stranice koja nije imala veze sa trenutnom temom, ne mogu da prodju...i ta tvoja stranica se zavrsava naredjenjem da se uhapsi Draza...

nikada neces odgovoriti na pitanje zasto se o martovskim pregovorima tako dugo cutalo?

ili zasto su i sami partizani bili svesni da njima izdaju SSSR...itd...

Da vidimo koji su zakljucci Walter Robertsa, i to samo iz ovih stranica, koji standardnim pisanijem, pokusavas da pirkrijes....

- kao prvo navodi da partizani napadaju cetnike....

dalje i on je svestan da su tokom rata nesto cesto Nemci i partizani razmenjivali prilicno
nebitne zarobljenike...Hans Ot trazi da dostavi partizanskom stabu neku vaznu poruku, a onda zakljucuje da je Hans Ot koji je radio za Nemacku obavestajnu sluzbu bio zaduzen za kontakt sa partizanima, pre nego sto je bila u pitanju sama razmena zarobljenika, ili pod plastom razmene zarobljenika....i to sve pre martovskih pregovora...oni su bar jasna stvar...

Kasnije partizani ne dobijaju Sovjetsku pomoc, svesni da Britanci podrzavaju cetnike, a iz nemackih izvora ima naznaka da je neka vrsta saradnje moguca

Dalje zakljucuje:

Should this not be probed further so that the partisans could be free to pursue civil war and finish off the chetniks

Sto jeste glavni cilj...prica o antifasizmu je komunstima bila potrebna da podignu srpski narod koji ce potom iskoristiti za svoje ciljeve...zato su im odgovarale i nemacke represalije nad srpskim stanovnistvom, i ustaski pokolji...

pod plastom razmene zarobljenika ugovoreni su sastanci u toku 4. ofanzive...pa onda dolazi mart gde partizanska delegacija naglasava da ne vidi razlog da se bori sa Nemcima, da se sa Nemcima bore samo u samoodbrani ali zele da se bore sa cetnicima, da su orjentisani ka Sovjetskom savezu samo jer oni odbijaju svaku vezu sa Britancima, da ce tuci Britance ako se iskrcaju u Jugoslaviju....sto je ziva istina u toku citavog rata...

E tako izgleda nemacki memorandum, koji je potpisala partizanski delagacija, a ciji glavni cilj je prestanak neprijateljstva sa Nemcima i naglasavanje da su cetnici glavni neprijatelji...

Ta prica nema veze sa cetnicima...jer cinjenice su da tokom rata, cetnici se nalaze u ofanzivi protiv Nemaca, a partizani u ofanzivi protiv cetnika...Cetnici kao legalna vojska imaju svako pravo da uniste partizane kao bandite...

pa iz tvog posta se jasno vidi da si krenuo u opravdavanje, jer suvise je ocigledno

1. da su komunsti ceo rat muljali sa Nemcima, kalkulisali sve u skladu sa svojim ciljem, a to je revolucija tj. vlast, na cijem putu im stoje cetnici, pa cak i saveznici....jasno ko dan...

postavio sam ti desetine naredjenja Tita kojima jasno govori da je glavni cilj borba protiv cetnika, a da borbu protiv okupatora treba izbeci, a ti postavi samo jedan koji naredjuje obrnutu stvar[/B]

navedi jednu partizansku ofanzivu protiv Nemaca do zadnje faze rata, tj dolaska Crvene Armije?

vidim da si prilicno upucen u lokalne abrove, ko je koga, itd...malo neozbiljno za temu kojom se bavimo...ali dobar nacin da se skrene sa iste...

dakle sve pise, nemoj samo ti da nam objasnjavas sta je ko hteo da kaze...:mrgreen:

a s tvojom koalicijom se nesto ne slaze poternica za Drazom iz 43...:)
Takodje Walter Roberts jasno kaze u knjizi da saradnje cetnika i Nemaca nije bilo, ali komunista...

Poslednja izmena:
Takodje Walter Roberts jasno kaze u knjizi da saradnje cetnika i Nemaca nije bilo, ali komunista.

1.izgleda da nisi citao knjigu
2. saradanja cetnika i nemaca, talijana i ustasa, je toliko puta pokazana i dokazana, da nemam nikakvu zelju da ponavljam. postavio sam dosta dokumenata, ne zbog tebe, nego da drugi imaju prilike da citaju nesto drugo izuzev cetnicke literature
3.
postavio sam ti desetine naredjenja Tita kojima jasno govori da je glavni cilj borba protiv cetnika, a da borbu protiv okupatora treba izbeci, a ti postavi samo jedan koji naredjuje obrnutu stvar[/B]

navedi jednu partizansku ofanzivu protiv Nemaca do zadnje faze rata, tj dolaska Crvene Armije?

1.odluka za likvidaciju cetnika je vojno opravdana odluka; nema mogucnosti zajednickog taktickog delovanja, sto se pokazalo 1941 godine. cetnici su deklarisani neprijatelji. vojno nije prihvatljivo da imas naoruzanu, neprijateljsku formaciju u svojoj pozadini . zona koju kontrolises mora biti ociscena. to sto ti smatras da cetnici imaju vise prava nego partizani, je tvoj problem. bili su naoruzani , imali su priliku da vojno poraze partizane, i nisu uspeli. osnova ratovanja je staviti protivnika u podredjeni polozaj i unistiti ga. da su mogli , cetnici bi to napravili.
2.partizani nisu radili ofanzive protiv nemaca, jer nisu imali nikakvo tesko naoruzanje , niti brojcanu superironost da to naprave. oni su gerilska formacija. osnova gerilskog ratovanja je da napadas bokove neprijatelja, i ometas njegovu liniju snabdevanja. frontalni rat bi bio ravan samoubojstvu. 1944 godine, kada je snabdevanje vojnim materijalom, postalo konstantno, i kada su dobili tenkove, presli su sa gerilskog na frontalni nacin ratovanja.naravno da su izbegavali da napadaju superiornog protivnika, ako to mogu da izbegnu. ali ga jesu napadali. sta su po tebi radili na neretvi, sutjesci, uzicama, operaciji braun, kada su oslobadjali bihac, jajce, prozor,? igrali karte, trcali uokrug, ?
ti imas neku junacku koncepciju ratovanja, iz propagandnih filmova
3. cetnici nisu radili nikakve ofenzive protiv nemaca (izuzev kod samardjica ili nekog drugog cedoljubca, pod uslovima da onaj koji cita nema pojma o vojnim formacijama i ratovanju). naredjenje mihailovica i kraljevske vlade je cekanje povoljnog momenta, kada se saveznici iskrcaju , kada oni trebaju da se aktivisu. saveznici se nisu iskrcali, cetnici su u medjuvremenu odradjivali borbe sa partizanima, da ne bi morali deliti vlast s njima, i protiv kojih su imali relativne sanse, zahvaljujuci okupatorskom snabdevanju. cetnici su bili "legalizovani" za borbu protiv partizana (djurisic , djuic kod talijana, posle kod nemaca), dengic kod nemaca, jevdjevic kod ustasa, keserovic , kalabic kod nemaca...itd.
nemacki izvori tvrde da su cetnici mihilovica saradjivali sa njima.

Poslednja izmena:
Sto se tice saradnje cetnika i italijana ona se ispostavila kao najbolji politicki potez Srba u II sv.ratu....izmedju ostalog cetnici su italijanima bili most za prelazak na saveznicku stranu...

na sta se svodila ta saradnja pokazuje i to da Nemci organizuju akcije protiv cetnika bez obavestavanja Italijana, sto pise i Walter Roberts, a sta to govori?

Italijani su spasavali srpski zivalj od ustaskog pokolja, i danas ima dosta svedoka toga, naoruzavali lokalne cetnike u borbi protiv ustasa (zajednickog neprijatelja), za neke u pocetku nisu znali da su pod Drazinom komandom, kasnije ih nije bilo briga...Uostalom tu saradnju inicirali su i za nju znali i Vlada u Londonu i Saveznici...

1.izgleda da nisi citao knjigu
2. saradanja cetnika i nemaca, talijana i ustasa, je toliko puta pokazana i dokazana, da nemam nikakvu zelju da ponavljam. postavio sam dosta dokumenata, ne zbog tebe, nego da drugi imaju prilike da citaju nesto drugo izuzev cetnicke literature
3.

1.odluka za likvidaciju cetnika je vojno opravdana odluka; nema mogucnosti zajednickog taktickog delovanja, sto se pokazalo 1941 godine. cetnici su deklarisani neprijatelji. vojno nije prihvatljivo da imas naoruzanu, neprijateljsku formaciju u svojoj pozadini . zona koju kontrolises mora biti ociscena. to sto ti smatras da cetnici imaju vise prava nego partizani, je tvoj problem. bili su naoruzani , imali su priliku da vojno poraze partizane, i nisu uspeli. osnova ratovanja je staviti protivnika u podredjeni polozaj i unistiti ga. da su mogli , cetnici bi to napravili.
2.partizani nisu radili ofanzive protiv nemaca, jer nisu imali nikakvo tesko naoruzanje , niti brojcanu superironost da to naprave. oni su gerilska formacija. osnova gerilskog ratovanja je da napadas bokove neprijatelja, i ometas njegovu liniju snabdevanja. frontalni rat bi bio ravan samoubojstvu. 1944 godine, kada je snabdevanje vojnim materijalom, postalo konstantno, i kada su dobili tenkove, presli su sa gerilskog na frontalni nacin ratovanja.
3. cetnici nisu radili nikakve ofenzive protiv nemaca (izuzev kod samardjica ili nekog drugog cedoljubca, pod uslovima da onaj koji cita nema pojma o vojnim formacijama i ratovanju). naredjenje mihailovica i kraljevske vlade je cekanje povoljnog momenta, kada se saveznici iskrcaju , kada oni trebaju da se aktivisu. saveznici se nisu iskrcali, cetnici su u medjuvremenu odradjivali borbe sa partizanima, da ne bi morali deliti vlast s njima, i protiv kojih su imali relativne sanse, zahvaljujuci okupatorskom snabdevanju. cetnici su bili "legalizovani" za borbu protiv partizana (djurisic , djuic kod talijana, posle kod nemaca), dengic kod nemaca, jevdjevic kod ustasa, keserovic , kalabic kod nemaca...itd.
nemacki izvori tvrde da su cetnici mihilovica saradjivali sa njima.

1. nisi nista postavio, samo gole tekstove, bez pecata i potpisa, koji nemaju nikakvu vrednost....kao ova poslednja smejurija sa Kalabicem, i legendarnim kalabicevim potpisom :zcepanje:

oooo, pa mi to priznajemo da ne postoji ni jedna ofanziva protiv nemaca :rotf: pa sta bi na to rekla komunjarska istoriografija...

Ali zato ima naoruzanja da se tuku centici...:mrgreen:

gerilska vojska bili su cetnici....oni su vodili to gerilsko ratovanje i da nisu imali komuniste na ledjima vrlo bi ga uspesno, do kraja, sprovodili...partizani su bili mahom banditi, koji su izazivali nemacke represalije...

neverovatno kako menjas i izokreces pricu....pa ko je partizane pa mogao da nauci gerilskom ratovanju, jedan bravar...nabroj nam te gerilske akcije protiv Nemaca, a to nisu ubistva zandarma i po kojeg Nemca pa trk u sumu...Secas se sta sam Ficroj Maklin kaze o ''gerilskim akcijama'' partizana

Vidim da nemas nista konkretno da dodas na moj prethodni post, u vezi saradnje sa Nemcima...:D

Cetnici su imali 4 ofanzive protiv Nemaca, po jednu svake ratne godine...najveca je naravno bila odlucujuca u borbi za Afriku, sto priznaje sam Hitler, a potvrdjuju brojna priznanja saveznickih komandanta...

Dakle prica se bas fino razvija...

Zakljucili smo da partizani nisu imali niti jednu jedinu ofanzivu protiv Nemaca do poslednje faze rata, tj dolaska Crvene Armije...pa sta bi sa beskompromisnom borbom protiv okupatora...:zcepanje::rotf:

ali su zato i te kako bili u ofanziv i protiv cetnika :D

zakljucak, komunisti kalkulisu sa Nemcima i bore se protiv cetnika do poslednje faze rata, do dolaska Crvene Armije, a onda iz istog cilja, kada je otimacina vlasti vec stavljena pred svrsen cin, opet iz interesa ulaze u neku borbu protiv Nemaca koji bi i onako bili gotovi, sa ciljem da strada sto vise srpskog stanovnistva, kakav je primer Sremskog fronta...

ne mozemo da navedemo ni jedno naredjenje Tita gde kaze da su primarni neprijatelji okupator, a ne cetnici, obrnutih naveo sam desetak :lol:

jos malo kiseli pa cu te pustiti sam da pricas...popravljas se...

sta bi sa pismom i zaglavljem?

Poslednja izmena od moderatora:
Italijani su spasavali srpski zivalj od ustaskog pokolja, i danas ima dosta svedoka toga, naoruzavali lokalne cetnike u borbi protiv ustasa (zajednickog neprijatelja), za neke u pocetku nisu znali da su pod Drazinom komandom, kasnije ih nije bilo briga...Uostalom tu saradnju inicirali su i za nju znali i Vlada u Londonu i Saveznici...

1. ako pogledas vojno politicku mapu balkana, videt ces izuzev novostvorenih drzava (nediceva srbija i NDH) podelu interesnih sfera izmedju italije i nemacke
podelasferayugoslavia.jpg

ustase iz nemackog interesnog dela NDH ne mogu da prelaze na talijanski deo, bez pristanka talijanski vojnih vlasti. zato su talijani podelili svoju sferu (izuzev onog dela sto im je pripalo rimskim ugovorom ) u 4 , gde je postojala civilna i vojna uprava, u pravilu obe talijanske, ( ponekad je samo civilnu preuzimala NDH, kao u kninu). elem, srbi na talinaskom podrucju su bili zasticeni od ustasa , sa ili bez cetnika. medjutim, partizani su operisali u talijanskom delu, jer su talijani bili laksi protivnik za otimanje oruzja , a srpska sela u njihovoj zoni su ionako bila podeljean izmedju partizana i cetnika. cetnici su videli u saradnji sa talijanima priliku da dobiju oruzje i da se bore protiv partizana. situacija u nemackoj interesnoj sferi je bila malo drugacija; tamo su ustase mogle da rade sto su htele . u krajnjoj liniji oni su slali svoje vojnike na ruski front. tamo nije bilo cetnika da brane srbe ( oni iz talijanske zone se nisu priblizavali). da bi spasili svoja sela( cetnici su uvek bili lokalni, ...) oni su sklopili ugovor sa ustasama ( i preko njih sa nemcima), da se nece boriti protiv nemaca i ustasa, i da ce se boriti protiv partizana.ona sela koja su bila partizanska su ostala izvan tih ugovora.
gledano sa vojne strane, cetnici su operisali kao seoska straza ili lokalni odred, koji se nije udruzivao sa drugim selima/ odredima, sto je omogucavalo ustasama i nemcima da ih uniste, jedan po jedan. posto cetnicka vojna organizacija nije imala centralnu komandu sa cvrstim komandnim lancem (cetnicki komandanti su bili samostalni), ugovori sa neprijateljem su bili prihvatljivi ( cetnici su definisali partizane kao svog primarnog neprijatelja, nemci su bili nuzno zlo) ako bi pobedili nemci , cetnici bi profitirali jer su pridoneli nemackoj pobedi. ako se saveznici iskrcaju, cetnici bi presli na saveznicku stranu i uzivali u plodovima pobede. politicka logika je bila jednostavna

Poslednja izmena:
Cetnici su imali 4 ofanzive protiv Nemaca, po jednu svake ratne godine...najveca je naravno bila odlucujuca u borbi za Afriku, sto priznaje sam Hitler, a potvrdjuju brojna priznanja saveznickih komandanta...

popi malo vode, da se smiris....kada je bila ta cetnicka ofenziva na nemce "odlucujuca u borbi za afriku" ? ajde stavi datum te ofenzive ( nista vise od toga, samo datum)

a izvines mozes da palumudis do sutra...a konkretno i argumentovano nikad neces moci da odgovoris...

oooo, pa mi to priznajemo da ne postoji ni jedna ofanziva protiv nemaca pa sta bi na to rekla komunjarska istoriografija...

koliko je meni poznato komunisticka literatura govori o sedam neprijateljskih ofenziva, izvedenih od neprijatelja, na partizane.

Poslednja izmena:
ZASTO UPORNO IZBEGAVAS ODGOVOR NA PITANJE O PISMU I ZAGLAVLJU, SAM SI GA ZAPOCEO?...jeftin trik za usputne citaoce...po tome si poznat...ili sta?

tvoje pisanije nema veze sa istorijskim cinjenicama...

bitno da nemamo nista da dodamo na saradnju komunista i Nemaca, i na prvobitni ratni cilj komunista....to je valjda jasno ko dan...:mrgreen:

Dobices mnogo vise od datuma...samo sto ti ni ne razumes sta se podrazumeva pod ofanzivom kad je svodis na datum...

dakle za razliku od partizana, koji navodno pozivaju na beskompromisnu borbu protiv okupatora, i to smo imali prilike da ucimo u komunjarskoj istoriji...lol...a nisu izveli ni jednu ofanzivu na okupatora do poslednje faze rata, vec iskljucivo na cetnike kao cuvare drzavnog poretka, i sami priznali da nema razloga da se bore protiv Nemaca, i da se sa njima bore samo u samoodbrani, a da su im cetnici glavni neprijatelji, cetnici su poveli 4 ofanzive, po jednu svake ratne godine....

glavnu ofanzivu partizani izvode, onda, kada je ona besmislena, a koja ima za cilj guranje u smrt sprske mladezi, i ni ona se ne moze nazvati oslobodilackom vec srboubilackom...

o svakoj ofanzivi, sa zadovoljstvom...sledi u nastavcima...:)

Poslednja izmena:
:klap:

od tebe i tvojih lazi, vise se i nije ocekivalo...

1. ZASTO UPORNO IZBEGAVAS ODGOVOR NA PITANJE O PISMU I ZAGLAVLJU, SAM SI GA ZAPOCEO?

2. 4 velike ofanzive protive Nemaca, po jednu, svake godine:

1.1941. ustanak protiv formacija nacisticke hrvatske drzave u zapadnim krajevima i Nemaca u Srbiji

2. krajem 1942. i pocetkom 1943. opsezna akcija diverzije i sabotaza na zeleznicama, desetkujuci transporte za Africki korpus Ervina Romela, tokom bitke za Afriku.

3. u jesen 1943. ofanziva protiv Nemaca i ustasa prema Jadranskom moru, ocekujuci iskrcavanje saveznickih trupa

4. septembra i oktobra 1944. ponovnim ocekivanjem iskrcavanja zapadnih saveznika...

A do te, poslednje faze rata, komunisti nisu oslobodili ni jedno mesto od Nemaca, dok su cetnici oslobodli preko 30...Tokom 1941. to su bili Loznica, G. Milanovac, Stragari, Cacak....u jesen 43. Prijepolje, Visegrad, Zvornik, Bajinu Bastu, itd...u jesen 44. Krusevac, Lazarevac, Petrovac na Mlavi...itd....

a ti trazis datum za ofanzivu....:dash:

e pa o svakoj od tih, u detalje...:D

ta znameti ofanziva, kako kazes, a ocemu nemas pojma...

Intezivna naredjenja za izvodjenje sabotaza i diverzija na zeleznicama Draza je poceo da daje avgusta 1942. U depesi od 17.avgusta on majoru Radoslavu Djuricu, komandantu juzne Srbije i Milenku Reljicu, komandantu u niskom kraju, pise:

Saljite trojke da na bugarskoj teritoriji a u blizini sela koja nisu srpska skidaju srafove na krvinima i izazivaju iskliznuce vozova pod firmom komunista. Vazi za vas i Reljicev reon...

Zbornik dokumenata, tom 14, knjiga 1, 557.

za pocetak....

Poslednja izmena:
ta znameti ofanziva, kako kazes, a ocemu nemas pojma...

Intezivna naredjenja za izvodjenje sabotaza i diverzija na zeleznicama Draza je poceo da daje avgusta 1942. U depesi od 17.avgusta on majoru Radoslavu Djuricu, komandantu juzne Srbije i Milenku Reljicu, komandantu u niskom kraju, pise:

Saljite trojke da na bugarskoj teritoriji a u blizini sela koja nisu srpska skidaju srafove na krvinima i izazivaju iskliznuce vozova pod firmom komunista. Vazi za vas i Reljicev reon...

Zbornik dokumenata, tom 14, knjiga 1, 557.

ja se nadam da ostajes kod tog datuma 17 avgust 1942 godine.....

1. prva bitka kod el-alameina je pocela 1 jula 1942 godine. bitka kod alam el halfa 30 avgusta 1942 godine, a druga bitka kod el-alameina je bila 23 oktobra 1942 godine
2. nemacko snabdevanje;
Allied forces from Malta were, however, intercepting his supplies at sea and the Desert Air Force kept up a relentless campaign against Axis supply vessels in Tobruk, Bardia and Mersa Matruh. Most of the supplies reaching the Axis troops still had to be landed at Benghazi and Tripoli and the enormous distances supplies had to travel to reach the forward troops, meant that a rapid resupply and reorganisation of the Axis army could not be done. Further hampering Rommel's plans was the fact that the Italian divisions received priority on supplies, with the Italian authorities shipping material for the Italian formations at a much higher rate than for those of German formations. It seems the Italian HQ was uneasy with Rommel's ambitions and wanted their own forces, whom they at least had some control over, resupplied first.
(Liddell Hart. The Rommel Papers, p.268)

kao sto vidis ne ide preko balkana, nego brodovima

kada smo vec kod vozova i zeleznice, uzmi u obzir da moravsko vardarska dolina je bez tunela , i britanci koju uredno bombarduju rumuniju, nemaju nikakvih problema da razbiju vozove bombama, i uniste kompletnu zeleznicku mrezu prema grckoj, sto bi napravili da je to bila linija snabdevanja prema africi

nema nikakve operativne potrebe da se trazi od mihailovica da skida sarafe sa bilo cega. i to njegovo "skidanje sarafa" je bilo kada je sudbina nemaca i talijana u africi bila zapecacena, i bitke zavrsene

Back