Lažne "petstotke" u Beogradu

111111

Legenda
Banovan
Poruka
60.295
Iako srpska valuta nije baš na ceni, na ulicama Beograda prošle nedelje pojavila se veća suma falsifikovanih novčanica i to uglavnom od 500 dinara, piše "Press".

Tako je prošle nedelje nepoznati mladić u Bulevaru kralja Aleksandra "rasturao" falsifikate od 500 dinara kupujući stvari i hranu od starijih trgovaca.

Prema opisu prevarenih prodavaca, mladić ima oko 35 godina, a najčešće je novac poturao uličnim prodavcima sladoleda.

Takva jedna novčanica završila je u rukama prodavačice sladoleda Ljubice C. koja radi iznad Liona na Bulevaru kralja Aleksandra.

"Mladić je normalno izgledao, tako da nisam ništa posumnjala. Kupio je sladoled i dao mi novčanicu od 500 dinara, a ja sam mu vratila kusur. Pošto je bilo veče nisam dobro mogla ni da vidim šta mi je dao. Čim je uzeo sladoled zamakao je iza zgrade", kaže ova prodavačica.

Kada se požalila kolegi koji prevozi sladoled, saznala je da je isti mladić prevario još nekoliko trgovaca na Bulevaru, uglavnom kupujući sladoled.

Ona je sačuvala novčanicu koja izgleda dosta tamnije od originala, zaštitna traka je crna, a ne srebrna, a umesto holograma ima srebrnu farbu.

Stručnjaci ističu da je falsifikat verovatno urađen na običnom štampaču, a novčanica je bila izgužvana, kako bi lakše "prošla".

Saradnik Instituta za kriminološka i sociološka istraživanja Zlatko Nikolić kaže da je verovatno u pitanju sitni prevarant.

"Laserska štampa teško može da pogodi boju, a falsifikovanje novca veoma je ozbiljna stvar. Naročito zato što se sav novac štampa u samo nekoliko mesta na svetu, a veoma je teško nabaviti papir i ostalo, pa falsifikatori mnogo više "rade" kartice.

Kod nas se najčešće falsifikuju novčanice osd 1.000 i 5.000 dinara, jer se ostalo ne isplati", tvrdi Nikolić.

Detektiv Boža Spasić kaže da domaći falsifikatori novac "kupuju" u Bugarskoj.

"Jeftinim skenerom i štampačem mogu se odraditi loše kopije koje se obično rasturaju na Bulevaru, buvljaku i po beogradskim pijacama.

Radi se obično o "brzim" kupovinama, gde se novčanica zamaskira na određeni način. U Srbiji nema kvalitetnih štamparija. Međutim, naši idu u Bugarsku da falsifikuju novčanice, najčešće od 50 evra, a onda ih ovde rasturaju", ističe Spasić.

Kada se radi o dinarima, on kaže da falsifikatori naprave novčanicu od 1.000 dinara koju zatim prodaju dilerima za po 500 do 600 dinara, a oni tim novčanicama kupuju robu koju preprodaju i tako dolaze do pravog novca.

Inače, falsifikatori umeju da budu veoma maštoviti. Tako je zabeležen slučaj da je falsifikator cepao novčanice po pola, a onda falsifikovao samo jednu polovinu. Potom bi spajao dve polovine, original i falsifikat, i tako od jedne prave pravio dve lažne novčanice. Pretpostavlja se da je oktretao originalnu stranu novčanice žrtvi, kako bi poturio lažan novac, piše "Press".

http://www.mondo.rs/s249557/Info/Hronika_i_Drustvo/Lazne_petstotke_u_Beogradu.html
 

Back
Top