SSSR_
Ističe se
- Poruka
- 2.056
Da li se sećate kada su nakon 5 .oktobra perjanice DOS-a: Zoran Đjinđjic,Voja Koštunica,Čedomir Jovanović...itd tvrdili kako nisu dobili pare za rušenje Miloševića,kako je sve urađeno bez ičije donacije zahvaljujući jedino prikupljenim sredstvima pobunjenog naroda....E pa odlično,pročitajte samo ovaj intervju Vilijema Montgomerija bivšeg ambasadora USA u Srbiji.
http://www.pecat.co.rs/2010/11/vilijem-montgomeri-kako-se-amerika-borila-za-srpsku-demokratiju/
Izdvajam najzanimljivije delove:
Pa ovo je bre zlo,a najgore od svega je što su Miloševića proglašavali lažovom jer je tvrdio d srpski režim Zapad ruši iz Budimpešte:

http://www.pecat.co.rs/2010/11/vilijem-montgomeri-kako-se-amerika-borila-za-srpsku-demokratiju/
Izdvajam najzanimljivije delove:
Koliko su novca Sjedinjene Američke Države investirale u opoziciju, Otpor, nezavisne medije?U nekim javnim nastupima spominjali ste procenu da je reč o mnogo više od 100 miliona dolara.
Ne znam koliko je potrošeno tokom godina… Važno je bilo srušiti Slobodana Miloševića, to je bio glavni spoljnopolitički cilj vlade Sjedinjenih Država. Novac nije tu bio glavno pitanje.
Da li ste sigurni da je svaki dolar koji ste uložili, otišao baš u tu svrhu? Da li ste mogli da kontrolišete kako je novac trošen?
Ne. Ja sam apsolutno siguran da novac koji smo obezbedili kroz razne programe nije završio tamo gde smo želeli. Jedan od razloga bilo je i to što nismo imali ambasadu u Beogradu koja bi uspostavila normalnu kontrolu. A mi nismo imali nikoga na terenu.
Veoma je moguće da neki deo novca nije otišao tamo gde smo mislili da je otišao. Nikada to nećemo saznati.
Kako je to funkcionisalo u praksi? Opozicioni lideri bi došli kod vas i tražili pare, vi im date, oni potpišu priznanicu? Opisali ste kako vam je Boris Tadić, kao Đinđićev izaslanik, tražio novac za Sulejmana Ugljanina, što ste vi odbili.
Zavisilo je to od programa. Različite agencije naše vlade imale su sopstvene, različite programe, a često smo koristili i američke nevladine organizacije, čije smo programe prihvatali i davali im novac za sprovođenje tih programa.
Nacionalni Demokratski Institut je, na primer, radio sa Cesidom, da ih osposobi za nadgledanje izbora. Mi smo znali šta NDI radi, odobrili to i obezbedili novac, a oni su sprovodili. Na taj način je funkcionisalo mnogo takvih programa.
Pokret Otpor ne spominjete baš često, iako je odigrao veoma važnu ulogu u obaranju Miloševića. Da li su i oni finansirani i obučavani na sličan način?
Mnogo toga je rađeno na sličan način, na taj način radimo i širom sveta, preko nevladinih organizacija koje sastavljaju programe. Mi odlučujemo koje ćemo projekte finansijski podržati, dok je sav stvarni rad, svi direktni kontakti, na tim organizacijama.
Pa ovo je bre zlo,a najgore od svega je što su Miloševića proglašavali lažovom jer je tvrdio d srpski režim Zapad ruši iz Budimpešte:
Vaša priča o Srbiji počinje u Budimpešti u junu 2000. godine, kada je otvorena kancelarija SAD za Srbiju, pošto su diplomatski odnosi između naših zemalja bili prekinuti zbog NATO bombardovanja.
Kada je kancelarija osnivana, sve prognoze su govorile da će Slobodan Milošević ostati na vlasti u dogled budućnosti. Otišao sam tamo misleći da ću u Budimpešti provesti tri godine, gde ću pokrenuti neku vrstu ambasade u egzilu koja će ostvariti veze i kontakte ne samo sa Demokratskom opozicijom, već i sa nezavisnim misliocima, delovima civilnog društva, nezavisnim medijima… Ti kontakti do tada su ostvarivani kroz programe na ad hok bazi, kroz agencije, sa raznih strana sveta. Ideja je bila da napravimo jedan centar iz kojeg će te aktivnosti biti koordinisane. Budimpešta kao mesto gde će to biti rađeno, nametnula se kao logičan izbor.
Međutim, tek što smo počeli da radimo na ovom kompleksnom zadatku, Milošević je raspisao vanredne izbore. I to je sve promenilo, jer smo sve snage onda usmerili ne na pravljenje ambasade u egzilu, već na podršku demokratskoj opoziciji u Srbiji, u pokušaju da se sruši Milošević.

Poslednja izmena: