Lažljivi 5. oktobarski DOS

• Začetnik teme Začetnik teme SSSR_
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Da li biste opet glasali za stranke DOS-a?

• Da

• Ne

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.

SSSR_

Ističe se
Poruka
2.056
Da li se sećate kada su nakon 5 .oktobra perjanice DOS-a: Zoran Đjinđjic,Voja Koštunica,Čedomir Jovanović...itd tvrdili kako nisu dobili pare za rušenje Miloševića,kako je sve urađeno bez ičije donacije zahvaljujući jedino prikupljenim sredstvima pobunjenog naroda....E pa odlično,pročitajte samo ovaj intervju Vilijema Montgomerija bivšeg ambasadora USA u Srbiji.

http://www.pecat.co.rs/2010/11/vilijem-montgomeri-kako-se-amerika-borila-za-srpsku-demokratiju/

Izdvajam najzanimljivije delove:

Koliko su novca Sjedinjene Američke Države investirale u opoziciju, Otpor, nezavisne medije?U nekim javnim nastupima spominjali ste procenu da je reč o mnogo više od 100 miliona dolara.

Ne znam koliko je potrošeno tokom godina… Važno je bilo srušiti Slobodana Miloševića, to je bio glavni spoljnopolitički cilj vlade Sjedinjenih Država. Novac nije tu bio glavno pitanje.

Da li ste sigurni da je svaki dolar koji ste uložili, otišao baš u tu svrhu? Da li ste mogli da kontrolišete kako je novac trošen?

Ne. Ja sam apsolutno siguran da novac koji smo obezbedili kroz razne programe nije završio tamo gde smo želeli. Jedan od razloga bilo je i to što nismo imali ambasadu u Beogradu koja bi uspostavila normalnu kontrolu. A mi nismo imali nikoga na terenu.
Veoma je moguće da neki deo novca nije otišao tamo gde smo mislili da je otišao. Nikada to nećemo saznati.

Kako je to funkcionisalo u praksi? Opozicioni lideri bi došli kod vas i tražili pare, vi im date, oni potpišu priznanicu? Opisali ste kako vam je Boris Tadić, kao Đinđićev izaslanik, tražio novac za Sulejmana Ugljanina, što ste vi odbili.

Zavisilo je to od programa. Različite agencije naše vlade imale su sopstvene, različite programe, a često smo koristili i američke nevladine organizacije, čije smo programe prihvatali i davali im novac za sprovođenje tih programa.
Nacionalni Demokratski Institut je, na primer, radio sa Cesidom, da ih osposobi za nadgledanje izbora. Mi smo znali šta NDI radi, odobrili to i obezbedili novac, a oni su sprovodili. Na taj način je funkcionisalo mnogo takvih programa.

Pokret Otpor ne spominjete baš često, iako je odigrao veoma važnu ulogu u obaranju Miloševića. Da li su i oni finansirani i obučavani na sličan način?

Mnogo toga je rađeno na sličan način, na taj način radimo i širom sveta, preko nevladinih organizacija koje sastavljaju programe. Mi odlučujemo koje ćemo projekte finansijski podržati, dok je sav stvarni rad, svi direktni kontakti, na tim organizacijama.

Pa ovo je bre zlo,a najgore od svega je što su Miloševića proglašavali lažovom jer je tvrdio d srpski režim Zapad ruši iz Budimpešte:

Vaša priča o Srbiji počinje u Budimpešti u junu 2000. godine, kada je otvorena kancelarija SAD za Srbiju, pošto su diplomatski odnosi između naših zemalja bili prekinuti zbog NATO bombardovanja.

Kada je kancelarija osnivana, sve prognoze su govorile da će Slobodan Milošević ostati na vlasti u dogled budućnosti. Otišao sam tamo misleći da ću u Budimpešti provesti tri godine, gde ću pokrenuti neku vrstu ambasade u egzilu koja će ostvariti veze i kontakte ne samo sa Demokratskom opozicijom, već i sa nezavisnim misliocima, delovima civilnog društva, nezavisnim medijima… Ti kontakti do tada su ostvarivani kroz programe na ad hok bazi, kroz agencije, sa raznih strana sveta. Ideja je bila da napravimo jedan centar iz kojeg će te aktivnosti biti koordinisane. Budimpešta kao mesto gde će to biti rađeno, nametnula se kao logičan izbor.
Međutim, tek što smo počeli da radimo na ovom kompleksnom zadatku, Milošević je raspisao vanredne izbore. I to je sve promenilo, jer smo sve snage onda usmerili ne na pravljenje ambasade u egzilu, već na podršku demokratskoj opoziciji u Srbiji, u pokušaju da se sruši Milošević.

:rtfm:

Poslednja izmena:
Peti oktobar je repriza puca iz jogurt revolucije i antibirokratske revolucije...mislim...desavanja naroda su u oba slucaja jasno planirana i usmeravana...sto samo potvrdjuje tezu da je Sloba zasluzio da tako zavrsi vladavinu, a da su to sada zasluzili i zuti...Kostun je tu po meni uleteo kao neka vrsta tampon zone...privremene.

Da li se sećate kada su nakon 5 .oktobra perjanice DOS-a: Zoran Đjinđjic,Voja Koštunica,Čedomir Jovanović...itd tvrdili kako nisu dobili pare za rušenje Miloševića,kako je sve urađeno bez ičije donacije zahvaljujući jedino prikupljenim sredstvima pobunjenog naroda....E pa odlično,pročitajte samo ovaj intervju Vilijema Montgomerija bivšeg ambasadora USA u Srbiji.

http://www.pecat.co.rs/2010/11/vilijem-montgomeri-kako-se-amerika-borila-za-srpsku-demokratiju/

Izdvajam najzanimljivije delove:

Pa ovo je bre zlo,a najgore od svega je što su Miloševića proglašavali lažovom jer je tvrdio d srpski režim Zapad ruši iz Budimpešte:

:rtfm:

Znali smo to i pre nego sto smo rusili Milosevica.

Ponuda amerike preko DOS-a je bila ovakva

1. Ocete nekog kao sto je Milosevic pa da vas konstantno oprasujemo uranijumom , da vas uvlacimo u ratove da bi ginuli za nase interese u svrsi unsistavanja samog sebe. Da vam otimamo teritorije kad god pozelimo itd itd

ili

2. Ocete da budete nasi robovi i da vam okupiramo sve teritorije i da vas ponizavamo,(bukvalno sve isto kao pre) samo necete ginuti i necemo vas slati u ratove bar ne uskoro

BIRAJTE!!!

Narod izabrao ovo drugo!

Onima cije su oci bile zamazane DOS i americkom propagandom da cemo mazati marmeladu umesto onoga sto se ne maze na hleb mi je iskreno ZAO

Eto razlike izmedju zutih i crvenih. Mada sve je to isto nema preterano velike razlike.

Da li se sećate kada su nakon 5 .oktobra perjanice DOS-a
tvrdili kako nisu dobili pare za rušenje Miloševića,kako je sve urađeno bez ičije donacije zahvaljujući jedino prikupljenim sredstvima pobunjenog naroda....
Ne sećam se, mislim da uopšte nisu negirali pomoć od Vašingtona.

Poenta je da pošto ni nama nije odgovarao Milošević, onda je sva pomoć za njegovo rušenje dobrodošla, ahlan wa sahlan.

Izdvojila bih Kostunicu iz tog drustva i glasala za njega:)

Mislim isto.Ne iz razloga,kako bi moglo da se zaključi,što je on pravo rešenje,već iz krajnje banalnog razloga...
Boljeg nema,ili ga ja ne vidim...
Ali,taj gospodin bi morao ovoga puta,
ako bi bio izabran DEBELO da se zamisli.
Sve što nije bilo dobro,
a toga ima prilično iz
perioda njegove prve vladavine,
morao bi da koriguje i
da se napravi jedno
temeljno
čiščćenje stranke
od karijerista,foliranata,
profesionalnih aplaudera,
lopova,demagoga....
Tada bi nekako mogli da očekujemo
izlaz iz ove žabokrečine...:think:

srija nije ni psihicki ni fizicki zrela za demokratiju...ona mu dodje nesto kao nedonosce...pored toga narod srbije je naivan,poluobrazovan,iskljuciv,povodljiv....narod koim se izuzetno lako manipulise...narod koji bezrezervno danas voli i kune se u svog promasenog vodju...pa kad ga neko drugi ubedi da je bio slep od ljubavi on istog tog vodju mrzi do tacke kad je sspreman da ga lincuje...pa kad uvidi da je opet pogresio u izboru pocne da se kaje....i u svim tim lutanjima prolaze godine...od zablude do zablude prodje najmanje decenija...ponasamo se kao da nam zivot traje barem 1000 godina...pa smo spremni da oprostimo 10-20-30 bacenih godina olako...kao da nisu nase....koliko smo kao narod nezreli govori i cinjenica da nam treba barem 10 godina da bi uvideli da politicki vodja ima i mana i to kakvih....

Izdvojila bih Kostunicu iz tog drustva i glasala za njega:)

Грешиш, па на основу процене аналитичара из Вашингтона и протежирање политичара из САД Коштуница је именован за лидере ДОС-а, а не на основу интерне одлуке унутар ДОС-а.
Очигледно је да прошлост политичког живота у Србији површно познајеш.;)

Ne znam kako se dogodilo da Montgomeri ← američki ambasador - postane najveća uzdanica i ikona gubitnika tranzicije.

Vi biste po Montgomeriju kao Nato zlikovcu trebali drvlje i kamenje! A ne da ga citirate kao svog gurua.

А ко су добитници транзиције имали их да су држављани Србије или све сами странци ?

srija nije ni psihicki ni fizicki zrela za demokratiju...ona mu dodje nesto kao nedonosce...pored toga narod srbije je naivan,poluobrazovan,iskljuciv,povodljiv....narod koim se izuzetno lako manipulise...narod koji bezrezervno danas voli i kune se u svog promasenog vodju...pa kad ga neko drugi ubedi da je bio slep od ljubavi on istog tog vodju mrzi do tacke kad je sspreman da ga lincuje...pa kad uvidi da je opet pogresio u izboru pocne da se kaje....i u svim tim lutanjima prolaze godine...od zablude do zablude prodje najmanje decenija...ponasamo se kao da nam zivot traje barem 1000 godina...pa smo spremni da oprostimo 10-20-30 bacenih godina olako...kao da nisu nase....koliko smo kao narod nezreli govori i cinjenica da nam treba barem 10 godina da bi uvideli da politicki vodja ima i mana i to kakvih....

Mi placemo za diktaturom. Mi smo glasali za promene samo zato sto nam se nije svidjao Mikin sistem, a publika je htela da pravi novi, Perin... sa nadom da ce moci lakse da zavrsava poslove, na nacin na koji ih mi obicno zavrsavamo... mutne radnje.

pa sta je poenta teme, ...ameri uvek daju pare da se ruse diktatorski rezimi, i tako je bilo i sa ludim slobom....
i hvala im na tome :super:

То за време Слобе није био диктаторски режим, националне мањине су имале у Србији већа права него ли у земљама Европске уније, социјална политика и здравство је било боље него у садашњој Србији, а о разноликости и бројности медија електронских и штампаних на којима се могло чути различито мишљење него што је сада у Србији и другим земљама Европске уније да и не пишем.
И то све у земљи која је била под економским санкцијама и над којом је стално висила агресија НАТО.

milosevic nije hteo da prihvati nijednu sugestiju iz sveta ni dobronamernu ni stetnu po srbiju...ali DOS prihvata sve sto mu svet kaze...apsolutno ga ne zanima ono sto narodu treba..ono sto narod trazi....i to su opet krajnosti o kojima stalno pisem...ne mogu da verujem da srbija nemoze biti zemlja koja je umerena i racionalna...ne shvatam dokle ce srpski politicari oni novi koji smene stare potpuno menjati sve u zemlji i ono sto je predhodnik odlicno imao samo i samo da se razlikuje od njega...govorim za pojedina resenja i zakone....ali se zato nijedan ne odrice mehanizama vladavine koji je predhodnik ostavio kako bi prigrabio sto vise apsolutisticke vlasti...sve mehanizme ostavi..svi metodi isti samo se nadogradjuju....i narod je slep za sve to...

Пре 5. октобра знала сам да су у питању лажови, хохштаплери, беспосличари, фолиранти, незналице, углавном људи без радне биографије, .................... сви у ДОС-у. Знала сам и да су организовани и плаћени споља да разоре земљу. Нисам им дала глас ни тада, нити бих икада гласала за некога од њих.

Ne znam kako se dogodilo da Montgomeri ← američki ambasador - postane najveća uzdanica i ikona gubitnika tranzicije.

Vi biste po Montgomeriju kao Nato zlikovcu trebali drvlje i kamenje! A ne da ga citirate kao svog gurua.

Ne razumes ili se pravis da ne razumes.Nije Montgomeri citiran niti je pravljen intervju sa njim zato sto ga narod voli,vec da bi iz prve ruke culi da je sve ono sto je Milosevic govorio bilo zapravo tacno.Milosevic je ismevan i nazivan lazovom,ali kako to obicno biva ispalo je da su funkcioneri DOS-a bili ti koji su obmanjivali narod.

milosevic nije hteo da prihvati nijednu sugestiju iz sveta ni dobronamernu ni stetnu po srbiju...ali DOS prihvata sve sto mu svet kaze...apsolutno ga ne zanima ono sto narodu treba..ono sto narod trazi....i to su opet krajnosti o kojima stalno pisem...ne mogu da verujem da srbija nemoze biti zemlja koja je umerena i racionalna...ne shvatam dokle ce srpski politicari oni novi koji smene stare potpuno menjati sve u zemlji i ono sto je predhodnik odlicno imao samo i samo da se razlikuje od njega...govorim za pojedina resenja i zakone....ali se zato nijedan ne odrice mehanizama vladavine koji je predhodnik ostavio kako bi prigrabio sto vise apsolutisticke vlasti...sve mehanizme ostavi..svi metodi isti samo se nadogradjuju....i narod je slep za sve to...

Mi nismo poznati po umerenosti u bilo cemu. Mi se ili necim ne bavimo, ili (u skoro svemu) tvrdimo da smo najbolji.

Inace, ko vise laze? Djindjic koji je otvoreno rekao da je za promene na taj i taj nacin... ili Kostunica koji je koliko god je mogao zadrzao Miloseviceve kadrove u vojsci, policiji i sluzbama...

Za mene je to velika razlika.

Rekao?

а шта је конкретно урадио, то је право питање.
И Чеда прича да је ЛДП опозиција и да следи Ђикија а са друге стране активно учествује у власти и другује са Ђикијевим убицама?
ДС (Ђикијев ДС) је вратио Слобин СПС на власт...........

а Ђинђић је тада имао сву власт у својим рукама..........Премијер који је ведрио и облачио....и ништа............рекао...........чујеш "рекао"

Back