Lavrov: Srbiji je oteto Kosovo

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je, u obraćanju Savetu ministara OEBS-a, da se ta organizacija nalazi u žalosnom stanju

Pogledajte prilog 1455891

https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2023&mm=11&dd=30&nav_category=11&nav_id=2442568

"Za nešto više od godinu dana Helsinški završni akt će navršiti 50 godina. Sa žaljenjem možemo da kažemo da OEBS ovu godišnjicu dočekuje u žalosnom stanju, i perspektive su mu nejasne", rekao je Lavrov.

On je naveo da su upravo zemlje NATO-a i Evropske unije uništile vojno-političku dimenziju OEBS-a, još 1999. godine. Tada je Severnoatlantska alijansa, podsetio je, izvršila grubu agresiju na Jugoslaviju, članicu OEBS-a i UN-a.

"A 2008. godine, kršenjem rezolucije 12 44 SB UN i principa o nepovredivosti granica u Evropi iz Helsinškog završnog akta, Srbiji je oteto Кosovo bez ikakvog referenduma", rekao je Lavrov.

Prema njegovim rečima, zapadne zemlje koriste OEBS za interese NATO-a.

"Ekspanzija NATO-a na istok je jedan od faktora narušavanja bezbednosti u Evropi", ukazao je Lavrov i naveo da je prošle godine, na pitanje upućeno SAD - kako komentarišu to da ne smeju da jačaju svoju na račun bezbednosti drugih – ostao bez odgovora.

Naveo je i da je Zapad, uvodeći sankcije Rusiji, želeo da uništi rusku ekonomiju, a da se EU pokorava Americi u tome.

"SAD i njihovi evropski sateliti uveli su hiljade sankcija Rusiji, čime su stavili tačku na široku praktičnu saradnju između Istoka i Zapada u našem nekada zajedničkom regionu“, rekao je Lavrov.

Naveo je da je cilj Кijeva iskorenjivanje svega ruskog, u čemu je, kaže, prevazišao sve do sada, jer se u Ukrajini poriče postojanje Rusa i njihova ključna uloga u stvaranju Ukrajine.

"Tamo se ljudima oduzima dodir sa ruskom kulturom, jezikom, knjigama i medijima, a OEBS o tome ćuti", rekao je Lavrov.

Ćutao je, kaže, a i dalje ćuti i Brisel, koji ne ističe da je potrebno poštovati prava svih nacionalnih manjina, kao što to predviđaju brojni dokumenti.

"Oni koji treba da obezbede slobodu medija ćute kada ih pitamo zašto se gase svi mediji koji pišu ono što se ne slaže sa ideologijom Zapada", rekao je Lavrov.


Zemlje NATO vojnog saveza se i dalje prave kao da se ništa nije desilo kada neko spomene da su napale i okupirale suverenu zemlju .
Gruba agresija koju su sporevele 99 bez odobrenja Saveta bezbednosti UN i objave rata prošla je nekažnjeno bez osuda i sankcija za agresore.
Još uvek na privremeno okupiranom Kosovu i Metohiji drže vojne baze i drže slovoo nepovredivosti granica suverenih država.
Arogancija LVL 100!
Da li je dobro za Srbiju što ih je Lavro podsetio na njihove zločine na KIM?
Problem je samo 25 godina.

Mana je i to da je svet u ratu, sve agresivnijem.
Čak i Rusija da bi opstala je morala da igra tu igru...

Svetski policajac se povlači.
Videćemo.

Poštujem čiku Lavrova iako je Rusija izabrala izolaciju a ne svet.
Zato je i odgovor proZapadnih Ukrajinaca takav kakav je. Pogrešan kao i dvogodišnja specijalna operacija.

Ali dobro, unipolarnost isto nije najbolje rešenje.
 
Poslednja izmena:
https://euractiv.mondo.rs/politika/a477/Cedomir-Antic-o-Kosovu-i-EU-intervju.html

"Kolika je energija bila upotrebljena da bi Srbija sarađivala sa Haškim tribunalom. Nismo videli tu vrstu pritiska od slučaja Janko Bobetko u Hrvatskoj. I kada je ovde napravljeno more kompromisa i kada je Hagu predat Slobodan Milošević i sam Zoran Đinđić, tadašnji premijer Srbije, tvrdio je da se demokratska opcija raspala zauvek zbog te predaje. Demokratska opozicija oborila je Miloševića sa vlasti ali zbog načina na koji su ga iz Haga potraživali, zbog nesposobnosti Zapada da prihvati Srbiju kao faktor barem onako kako prihvataju Kosovo čiji Ustavni sud poštuju, a naš ne, podelili su srpsku opoziciju koja je došla na vlast, pa su obarali vlade, zaustavljali evropske integracije, pa se ispostavilo da ništa od toga nisu primenjivali na Bosnu, Kosovo i Hrvatsku. Kada je 2011. godine isporučen i poslednji Srbin Hagu, u Srbiju je došla Angela Merkel i tražila integraciju severa Kosova sa Srbijom i prilikom razgovora sa tadašnjim predsednikom Borisom Tadićem ispostavilo se da ona misli da tamo žive samo Albanci koje mi terorišemo. To ne može biti slučajno, to su namerni propusti", naglasio je Antić i dodao da smo se mi suočili sa svojim greškama iako nas stalno opominju da nismo.
 

Francusko-nemački predlog i evropske perspektive​

"Kada govorimo o francusko-nemačkom predlogu, sada već evropskom, niko od nas tačno ne zna šta piše u njemu, a cilj bi trebalo da bude javan i jasan. Čekajući na rešenje deceniju, dve, tri, postali smo svedoci jednog zagrljaja, udava i sada čekamo da pukne poslednji ostatak kičmene kosti", opisuje ovaj trenutak Čedomir Antić i pojašnjava da to nikako ne može zvati istorijski predlog, jer ne nudi nikakvu prekretnicu ili modus vivendi.

"Predlog je samo završni čin. Objave ga mediji i mi ne znamo da li je to pravi plan. To se isto dešavalo i sa Briselskim sporazumom za koji smo u međuvremenu otkrili da je potpisom na njega prvi put, sever Kosova integrisan potpuno u entitet koji ne priznaje većina članica Generalne skupštine UN. Dve godine kasnije drugim potpisom Albancima je zaokuružena potpuna vlast nad severom. Srbima je obećana Zajednica srpskih opština ali nisu postavljeni rokovi za njeno uspostavljanje", pojašnjava Antić i naglašava da ZSO nije ustupak nama, nego implementacija Briselskog sporazuma potpisanog sa obe strane.

"Na Kosovu živi samo 100.000 Srba, a nekada je živelo 338.000 i oni su deo naše države. Nas teraju da menjamo Ustav i da se njih odreknemo, a Kosovo ne može da promeni svoj da prihvati jednu asocijaciju opština. Na sve načine pokušavaju da izignorišu tu obavezu, a onda im priskače u pomoć Fridrih Ebert fonadacije iz Prištine sa rešenjem kako da se nazove ZSO. Formuliše to kao Zajednicu građana i srpske zajednice koja deluje po ustavu Republike Kosovo. Je l' imamo posla sa psihijatrijskim slučajevima koji pokušavaju da nam dodatno zamagle vid, jer mi, kao, ne znamo da bez promene Ustava nema autonomije", istakao je Antić.

"Jasno je da tridesetogodišnji napori naše države nisu uspeli u pokušaju da po svaku cenu sačuvaju makar i formalni suverenitet Srbije. U svim tim vremenima tražilo se neko rešenje koje će makar koliko-toliko biti manje bolno za sve nas, ili kojim ćemo dobiti neki ustupak. U toj realnosti u kojoj mi zavisimo direktno od zemalja koje su podržale kosovski nacionalni projekat u raskoraku između činjenica i nametnutog rešenja, postoji li način da nas neko sankcioniše da pristanemo na nešto na šta nećemo, a što nam je nametnuto? Ima li Srbija suvereno pravo nad Kosovom kao što to ima Ukrajina nad istokom svoje zemlje, koji nije sveta zemlja već je prisajedinjena pod komunistima i nikada nije bila u toj istorijskoj Ukrajini? Jesu li granice svetinja za sve zemlje osim za Srbiju ili ovde može da ih pomera ko hoće", objašnjava Antić.
 
Jel vam rekao gospodin Lazov da planira da uvede zajednicu Srpskih opstina?

Ali ne onu iz vremena Cara Dusana, nego onu koju su potpisali AV i OVK komandanti u Briselu

OVK komandanti su u Hagu na sudjenju

Dal vam to govori kuda ide taj parobrod za srpsku vlast kad odsluze sta im je zadato da urade?
 
Oslobodićemo i MI Kosovo, kao što je Rusija Krim.
крим је укропима поклонио укрАЈинац хрупчов у име братсва совјетских савеза

нема браства , ни совјетског савеза , нема ни крима у украјини

док је косово шиптарским терористима поклонила уса и британија у име - СИЛЕ
 

Back
Top