Laš Kepler za ljubitelje psiholoških trilera

UltraVioletna

Iskusan
Moderator
Poruka
5.682

Лаш Кеплер​Лаш Кеплер (шв. Lars Kepler) је псеудоним шведског брачног пара Александре Коељо Андорил (шв. Alexandra Coelho Ahndoril, рођена 2. марта 1966) и Александра Андорила (шв. Alexander Ahndoril, рођен 20. јануара 1967), најпознатијих по њиховом књижевном серијалу о полицијском инспектору Јони Лини. Овај серијал, који засад броји седам делова, продат је у преко 14 милиона примерака и преведен на 40 језика. Пре него што су усвојили псеудоним Лаш Кеплер, и Александер и Александра Андорил били су већ познати писци са сопственим објављеним романима.

Александер Андорил и Александра Коељо Андорил, новембар 2012.
Серијал о Јони Лини прати детектива надзорника националне полицијске службе Јону Лину, оперативну надзорницу шведске службе безбедности Сагу Бауер, и Ерика Марија Барку (у "Хипнотизеру" и "Сенки"), квалификованог психијатра и психотерапеута специјализованог за психотрауматологију.
Издавачка кућа Алберт Бониер објавила је 18. фебруара 2020. да је пар под псеудонимом Лаш Кеплер постао најпродаванији аутор скандинавских детективских романа (познатих и као нордијски ноар) деценије, и у Шведској и на интернационалном нивоу. Њихов најновији роман у Јона Лина серијалу (објављен 21. октобра 2020. године у Шведској) номинован је за Адлибрис награду за детективски роман године.

Јона Лина серијал:

Самостални романи:

Екранизацијe​

Хипнотизер (шв. Hypnotisören) је шведски трилер из 2012. године, режиран од стране Ласеа Халстрема, заснован на првом роману у оквиру серијала о инспектору Јони Лини брачног пара под псеудонимом Лаш Кеплер. Овај филм био је један од кандидата за номинацију за Оскара за најбољи филм на страном језику на 85. додели награда, али није ушао у ужи избор. Главне улоге тумаче Тобијас Зилиакус у улози Јоне Лине и Микаел Пешбранд у улози Ерика Марије Барке.


https://sr.m.wikipedia.org/sr-ec/Лаш_Кеплер
 

Top