Laringektomija i govorna proteza

Ken Adams

Početnik
Poruka
37
Pozdrav svima.
Pretraživao sam forum i nisam uspeo da nađem neku sličnu temu , pa zato sad otvaram ovu.
Moja tašta je imala rak glasnih žica i urađena joj je totalna laringektomija.
Kasnije su se ponovo pojavili čvorići i išla je na hemoterapiju.
Godinam je čekala na protezu i sad kad su snimci pokazali da je zdrava , proteza joj je konačno ugrađena, pre oko 2 nedelje (možda i više). Provox .
Ona je očekivala da će odmah moći lepo pričati , ali to baš i nije tako.
Muči se sa govorom i teško joj je da se navikne.
Govorimo joj da samo vežba i da će vremenom biti bolje. Biće manje šlajma i naviknuće se , pa će lepše pričati , ali ona je nestrpliva.
Pokušao sam da nađem na netu neke savete oko treninga , čišćenja , higijene... ali ništa.
Dobila je i određenu količinu provox kaseta ( http://www.webwhispers.org/news/images/provox-hme-and-colorer001.jpg )
i to mora svaki dan da menja i zato mora da štedi da bi izdržala zaliha do juna...
Molim ako neko ima iskustava sa ovim da podeli svoja iskustva.
Ili ako neko od moderatora nađe povezanu temu nek ovo sve tamo prebaci.
Pozdrav i hvala

Pozdrav svima.
Pretraživao sam forum i nisam uspeo da nađem neku sličnu temu , pa zato sad otvaram ovu.
Moja tašta je imala rak glasnih žica i urađena joj je totalna laringektomija.
Kasnije su se ponovo pojavili čvorići i išla je na hemoterapiju.
Godinam je čekala na protezu i sad kad su snimci pokazali da je zdrava , proteza joj je konačno ugrađena, pre oko 2 nedelje (možda i više). Provox .
Ona je očekivala da će odmah moći lepo pričati , ali to baš i nije tako.
Muči se sa govorom i teško joj je da se navikne.
Govorimo joj da samo vežba i da će vremenom biti bolje. Biće manje šlajma i naviknuće se , pa će lepše pričati , ali ona je nestrpliva.
Pokušao sam da nađem na netu neke savete oko treninga , čišćenja , higijene... ali ništa.
Dobila je i određenu količinu provox kaseta ( http://www.webwhispers.org/news/images/provox-hme-and-colorer001.jpg )
i to mora svaki dan da menja i zato mora da štedi da bi izdržala zaliha do juna...
Molim ako neko ima iskustava sa ovim da podeli svoja iskustva.
Ili ako neko od moderatora nađe povezanu temu nek ovo sve tamo prebaci.
Pozdrav i hvala

Što ne odete kod otorinolaringologa da je pregleda, možda bi je poslali kod logopeda a možete i to privatno.

Što ne odete kod otorinolaringologa da je pregleda, možda bi je poslali kod logopeda a možete i to privatno.

Pa da. To je najlogičnije rešenje.
Ali...neće ni da čuje. Kad je neko tvrdoglav.....
U junu će na kontrolu , pa do tad će da vežba kući.
U međuvremenu sam joj našao domaću grupu na Face-u , o životu posle laringektomije , pa tamo može da se dopisuje i razmenjuje iskustva.
Godine borbe protiv raka (prvo pobeđen rak grudi , pa pobeđen rak glasnih, pa silne hemoterapije....) i (pre)velika isčekivanja su dovele do toga da , nakon svega toga misliš da je sve gotovo i da nema više brige , izgubiš snagu za dalju borbu....a cilj je tako blizu. Jer, pokazivali smo joj na netu kako će to sve izgledati i kako lepo ljudi mogu da pričaju i ona teško prihvata da ne može tako da priča . kao neki.
Znači , dogovorili smo se da , ako već neće stručnu pomoć, uči sama , ili kad smo mi tamo... pa do kontrole.
Ali bilo bi lepo kad bi imala sa nekim da podeli iskustva.....
Inače hvala na odgovoru.
Pozdrav

Back