Laptop problem

Marko_smt

Aktivan član
Poruka
1.083
U pitanju je matoroština stara 15 godina, HP Compaq 8510p.
Ubacio sam SSD, Win 7 radi super, Win 10 onako, Linuxi sa Xfce DE isto super.
Problem se iznenada javio kad butujem sistem sa fleša.
Naime, kad selektujem fleš iz boot menija stoji donja crta (ili Win logo) par minuta i laptop se ugasi.
Kad izvadim bateriju treba mu oko 20 minuta da učita i sve.
Zanimljivo je to da Linuxi rade sporo nakon instalacije, dok Windows radi dobro.
Baterija je loša, tako da najviše sumnjam na punjač, ali kako to da Win radi dobro a Linux usporeno?
Boot baterija je dobra, drži sat po nekoliko dana, koliko je najviše bio bez glavne baterije.
Ne bih ništa da ulažem, samo me interesuje šta može da stvara problem.

U pitanju je matoroština stara 15 godina, HP Compaq 8510p.
Ubacio sam SSD, Win 7 radi super, Win 10 onako, Linuxi sa Xfce DE isto super.
Problem se iznenada javio kad butujem sistem sa fleša.
Naime, kad selektujem fleš iz boot menija stoji donja crta (ili Win logo) par minuta i laptop se ugasi.
Kad izvadim bateriju treba mu oko 20 minuta da učita i sve.
Zanimljivo je to da Linuxi rade sporo nakon instalacije, dok Windows radi dobro.
Baterija je loša, tako da najviše sumnjam na punjač, ali kako to da Win radi dobro a Linux usporeno?
Boot baterija je dobra, drži sat po nekoliko dana, koliko je najviše bio bez glavne baterije.
Ne bih ništa da ulažem, samo me interesuje šta može da stvara problem.
Au bre, sta ce ti laptop star 15 godina? Ja to kad omatori poklonim :P

Probao, treba mu večnost da pokrene instalaciju bilo kog sistema, nakon koje Linuxi rade usporeno a Windowsi dobro. To me najviše buni.

Da, fleš nije oštećen, probao sam tri različita, uvek se ponaša isto.

Butovanje i instalacije sa DVD-a rade najnormalnije.
Проблем спорог подизања система је процесор, рам и диск. Пошто си променио диск, остају ти процесор и рам.
Тешко да процесор из 2008 може подржати десетку: https://learn.microsoft.com/en-us/w...ed/windows-10-21h1-supported-intel-processors
Ако и подржава, можеш пробати десетку али 32 битну са подршком једног језика и са минимум 4гб рама али је и она тешка у односу на седмицу стартер.
У преводу, нема од бабе девојке!

Au bre, sta ce ti laptop star 15 godina? Ja to kad omatori poklonim :P
Neće niko da uzme ni džabe 😄
Проблем спорог подизања система је процесор, рам и диск. Пошто си променио диск, остају ти процесор и рам.
Тешко да процесор из 2008 може подржати десетку: https://learn.microsoft.com/en-us/w...ed/windows-10-21h1-supported-intel-processors
Ако и подржава, можеш пробати десетку али 32 битну са подршком једног језика и са минимум 4гб рама али је и она тешка у односу на седмицу стартер.
У преводу, нема од бабе девојке!
Radilo je sve ok, desetka je bila upotrebljiva.
Nije problem brzina sistema nego butovanje sa fleša. Da bi učitao Linux live treba mu oko 20 minuta, za šta je pre mesec dana trebalo oko 2 minuta. Butovanje Windowsa sa fleša nije moguće jer se ugasi.

Neće niko da uzme ni džabe 😄

Radilo je sve ok, desetka je bila upotrebljiva.
Nije problem brzina sistema nego butovanje sa fleša. Da bi učitao Linux live treba mu oko 20 minuta, za šta je pre mesec dana trebalo oko 2 minuta. Butovanje Windowsa sa fleša nije moguće jer se ugasi.
Вероватно да немаш ништа више од USB2.0 од портова и још ако то је флешка матора, ето могућег узрока, слаб проток.
Може бити и до програма? Шта користиш за прављење бутабилне флешке.
Ја користим Руфус и нисам никада имао проблема.

Вероватно да немаш ништа више од USB2.0 од портова и још ако то је флешка матора, ето могућег узрока, слаб проток.
Може бити и до програма? Шта користиш за прављење бутабилне флешке.
Ја користим Руфус и нисам никада имао проблема.
Takođe koristim Rufus. Probao sa više fleševa, jedan kupljen pre nekoliko dana. Čudno mi je što je sve radilo normalno i odjednom presek.

Back