Ladislav Nemet, novi beogradski nadbiskup?

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
333.530
0201foto-beogradska-nadbiskupija-1000x560.jpg


Posle dvogodišnjeg odlaganja penzije, u koju visokodostojnici Rimokatoličke crkve odlaze sa 75 godina, nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar – 12. novembra slavi 77. rođendan, zvanično je dobio zamenika u Beogradu u kome je proveo 21 godinu pastirske službe.

Izbor pape Franje pao je na “domaće snage” – dosadašnjeg zrenjaninskog biskupa Ladislava Lasla Nemeta koji će ovu dužnost obavljati kao apostolski upravitelj do ustoličenja za nadbiskupa beogradskog 10. decembra u Katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru.

On će biti sedmi beogradski nadbiskup u 98 godina dugoj istoriji Beogradske nadbiskupije i prvi Mađar koji dolazi na njeno čelo. U rimokatoličkoj zajednici u Srbiji njegovo imenovanje nezvanično je shvaćeno kao nespremnost Vatikana da od 1986. za nadbiskupa u Beogradu ponovo imenuje Hrvata.

Odukama pokojnog pape Jovana Pavla Drugog tri Nemetova prethodnika u Beogradu bili su Slovenci, što baš i nije bilo po volji vernika hrvatske nacionalnosti.

Bez obzira na te detalje, biskupa Nemeta čeka zadatak da održi standarde koje su u okolnostima raspada SFR Jugoslavije, NATO bombardovanja i tranzicije u Srbiji postavili svojim diplomatskim umećem pokojni nadbiskup Franc Perko i ambicijom, radom i brigom za sveukupunu društvenu, ne samo rimokatoliku zajednicu nadibskup Hočevar.

Biskup Ladislav Nemet rodom je iz Odžaka, 66. rođendan proslavio je 7. septembra. Obrazovanje je stekao u Subotici – biskupskom semeništu „Paulinum“, u Poljskoj je završio studije filozofije i teologije, a u Rimu je doktorirao dogmatiku na Papskom Gregorijanskom univerzitetu.

Sa 25 godina stupio je u monaški red verbita – Družbe Božje Riječi koja širi jevanđelje stvaranjem novih i utvrđivanjem postojećih rimokatoličkih zajednica kroz dušobrižništvo, Caritas, obrazovanje sveštenika i laika, prosvetu, nauku, izdavaštvo.

Pre četiri decenije u Poljskoj položio je večne zavete na redovničku službu, a godinu dana kasnije u Odžacima zaređen je za sveštenika.

Bavio se misionarskom službom na Filipinima, pedagoškim i pastirskim radom u Madlingu u Austriji i Zagrebu, kao i diplomatijom u miisji Svete stolice pri UN u Beču. Na katedru Zrenjaninske biskupije stupio je 5. juna 2008, odlukom pape Benedikta Šesnaestog, gde mu je među prioritetima očuvanje nacionalne svesti i identiteta zbog, kako javno ukazuje, “tendencije u društvu da i Mađari i Hrvati više govore srpski, ali i činjenice da svećenici koriste liturgijske knjige na hrvatskom jeziku”.

Inače biskup Nemet govori mađarski, srpski, engleski, nemački, poljski, italijanski i hrvatski, a vernicima se često obraća na svim jezicima koji se govore u ravnom Banatu, pozivajući ih da “zajedno rade i grade Crkvu na ovim prostorima”. U Zrenjaninu je rado primao političare iz Mađarske, a poznat je i po tvrdom stavu da svi sveštenici i redovnici ove biskupije moraju biti vakcinisani protiv virusa korona.
 
1671354232-Tan2022-12-1014242355_5-750x499.jpg


Beogradski nadbiskup: Sveštenici da traže vernike, a ne da čekaju da sami dođu

Novi beogradski nadbiskup Ladislav Nemet izjavio je da katolici u Beogradu postoje, ali da sveštenici moraju da se pokrenu i da ih lično traže.

„Moj zadatak nije da sedim kod kuće i čekam da neko uđe u moju crkvu, već ja idem napolje i tražim ljude tamo gde žive i s njima razgovaram i ako osećaju da im treba bogoslužje, oni će doći“, rekao je Nemet za portal RTS.

Nemet, koji je ustoličen prošle subote, rekao je da crkva treba da se okrene i novim medijima, društvenim mrežama i da može i treba da priđe mladima i na taj način.

Prema njegovim rečima, Fejsbuk je manje-više popularan, nije što je bio pre deset godina, a tek će se videti kako će biti sa Tviterom otkako ga je preuzeo Ilon Mask.

On rekao da je njegov prethodnik, doskorašnji nadbiskup beogradski Stanislav Hočevar 22 godine jako dobro vodio nadbiskupiju i da se vidi kako su crkve sređene i glavna katedrala i Crkva Кrista Кralja.

On je rekao da dekoracija može da se promeni, da bude „lepša, veća ili manja“, ali da je za sve hrišćane najvažnija molitva i da tu nema promena.
link
 

Back
Top