KVIZ ZNANJA

Književni lik

Priča je o jednom pitom psu i njegovom životu. U postepenom buđenju iskonskih nagona i spoznavanja silovitog nagonskog delovanja prirode, odlazi u divljinu i na kraju se pridružuje čoporu vukova. Ostvaruje punoću svoga bića.

Kako se zove taj pas?
 
Ako hoce, neka postavi Konj_na_belom_princu, posto sam ja danas vec postavljala. Ako nece, postavicu ja. ;)


Ok. Onda ja.
Pisac. Rodjen u Indiji, ziveo u Pakistanu, Engleskoj, a trenutno zivi u SADu. Zbog nacina na koji je pisao o Muhamedu u jednoj svojoj knjizi, osudjen je na smrt od strane muslimanske zajednice, a knjige su mu bile javno spaljivane. S druge strane, proglasen je Britanskim vitezom. Podrzao je bombardovanje Srbje 1999.
 
LIK

Autor prvo nije imao u planu da on bude glavni lik jednog njegovog dela, ali se tokom pisanja nametnuo na mesto centralne figure.
On je mlad, pomalo buntovan, pomalo naivan, ali sa osećajem za pravdu i moral. Veliki oslonac nalazi u svojoj mladoj ženi, koja je inače druge veroispovesti od njegove. Bez posla je zato što odbija da bude marioneta ohole vlasti, koja kažnjava surovo čak i one koje im se samo rečju suprotstave... Tako u njihove kandže dospeva jedan student, a ovaj lik, mada mladića ne poznaje dobro, želi da ga nekako spase iz zarobljeništva...
 
Opis je za 5! ;) Volim Mešu, pa nisam mogla da odolim da se ne uključim.
:oops:


PISAC

Stvarao je između dva vijeka. U bogatoj, patrijarhalnoj porodici nije imao ni razumijevanje ni podršku za svoj književni rad. Pjesmom je priznao ljubav ženi koju je beskrajno volio, ali kojom nije mogao da se oženi jer je bila "nedostojna" njegove porodice. Njegova jedina sestra bila je udata za njegovog prijatelja iz djetinjstva, takođe poznatog pisca.:?:
 
Кад јекну звона с црквице старе,
Тихо и боно, кроз ноћни мрак,
А суво грање зашушти благо,
Љубећи први зорични зрак.

Светиње пуна, душа ми леће
Тамо, где вечни борави Бог,
Па му се моли молитвом благом;
О, чувај, Боже, анђела мог!
 
Smatra se najvećim mađarskim pesnikom 19. veka, poreklom po majci Slovak, po ocu Srbin, a i u krsnim knjigama upisan je srpskom varijantom imena i prezimena. Slavu je stekao pod mađarskim oblikom imena. Poginuo u revolucionarnim zbivanjima 1849.
Poznata pesma „Na kraj sela čađava mehana“ njegovi su stihovi.
 
Prilicno sam sigurna da sam pogodila, pa evo:

PISAC

Rodjen 1860. god. u velikoj porodici kao deveto od desetoro dece. U sedmoj godini nesrecnim slucajem izgubio je starijeg brata. Gubitak brata ostavio je dubok trag u piscevoj dusi. Ali, on je u tome nasao i nadahnuce za svoje najcuvenije delo. Umro 1937. godine.
 
Pomoć : škotski pisac, najpoznatije delo je ekranizovano više puta, a jedna od filmskih verzija
poznata je i deci i odraslima. Najpoznatiji lik, simbol večitog detinjstva. (Trebalo bi da je ovo više nego dovoljno).
 
Da se razumemo, nemožete da očekujete da se ljudi javljaju prečesto i da igra se odvija brzinom formule. Moramo biti tolerantni i čekati da onaj ko postavlja citat se pojavi u predviđenom roku, dakle - ima na raspolaganju 24h. Molim za malo više strpljenja.

Drugo: ako neko ZNA da neće da bude u prilici da pristupi netu u naredna 24h, prilično je nekorektno upuštati se u igrice i ostaviti druge da čekaju da postave zadatak... Blokada bez potrebe se stvara.

Jedni žure, drugi ne shvataju dobro da nije beskonačno vreme da se odazovu na ''obavezu'' postavljanja zadatka.

Neka neko drugi postavi. Ko god želi. Idemo dalje...
 

Back
Top