Quantcast

KVANTNA MEHANIKA

darko darko

Ističe se
Poruka
2.567
Resio sam da otvorim ovu temu, jer nerazumem bas kvantnu mehaniku, takodje me bas impresioniraju kvantne cinjenice, koje su tako "suprotne" i "zapanjujuce" onome sto mozemo da "opipamo" u stvarnosti. Nikako da pronadjem kakve exsperimente su radili (KAKO SU USPELI DA NAPRAVE EXPERIMENT KOJI CE NESTO TAKO MALO DA "IZMERI"), i do kojih su dosli do zakljucka po kojima se danas zasniva kvantna mehanika, a verovatno postoji veliki broj clanova kojima nije sve bas jano u kvantnoj mehanici, nadam se da cemo u ovoj temi bar koliko toliko razjasniti, sta kazu teorije kvantne mehanike...........
 

zofr

Domaćin
Poruka
4.518
Можеш наћи много књига о квантној механици, а да не проникнеш у њену суштину, да ти се све време чини да је квантна механика нешто посебно.

Заправо, треба ти копча квантне механике са оним што ти је потпуно јасно и разумљиво.

До тога ћеш доћи ако схватиш да је материја на микро плану таласне природе.

Замисли електрон који се врти око језгра. Још боље, електрон који је дошао од негде и ушао у орбити око језгра атома. Питање је, да ли су могуће све орбите око језгра, ако нису зашто?

На микро плану електрон је талас одређене фрекфенције, а енергија му је сразмерна тој фрекфенцији. Када се енергија тог таласа подели са брзином светлости на квадрат добија се маса електрона. Када се тај електрон приближи језгру атома, долаз до интеракције између њих. Електрон је негативно наелектрисан а језгро позитивно. Тада се талас, који представља електрон, простире по орбити електрона. Да би орбита била стабилна, дужина орбите мора бити целобројни умножак таласне дужине, тада се ствара такозвани стојећи талас. Стојећи талас не губи енергију, на може да "зрачи". Према овом услову постоје само одређене орбите електрона. Ако се електрон нађе у некој нестабилној орбити (између могућих), он ће зрачењем ослободити део енергије и сместиће се на нижој орбити (наравно ако је слободна да прими електрон).

Ова илустрација би требало да буде довољно за схватање корена квантне механике, али није баш прецизна у делу који се односи на укупну енергију електрона.

Теорија струна, такође сматра да свака честица представља својеврсну вибрацију простора и т. д.

Поздрав.
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.