KVADRATURA KRUGA

Taj dokaz sigurno nije tacan.
Dokazano je, bez ikakve sumnje, da je problem neresiv (to ne znaci da nije resen, nego da ne moze da se resi) i to se ne moze promeniti proticanjem vremena. Svako ko to pokusava samo gubi vreme i niko ga nece shvatiti ozbiljno.

Upravo je tu problem:"I niko ga nece shvatiti ozbiljno".
Tu je problem.Ljudi misle ako Leonardo Da Vinci nije uspeo da resi,da to znaci da niko nemoze.

Nekazem da je tacno,ali sumnjam da nije.ZAMOLIO BIH LJUDE NA FORUMU AKO SE BOLJE RAZUMEJU U MATEMATIKU DA POGLEDAJU OVAJ SAJT KOJI SAM DAO U RETHODNOM POSTU.

Baš zanimljivo...

Vezu bih prvo potražio između broja Pi i 1.618... ako uopšte postoji tek tada bih se bavio vezom konstruisanja kvdrata i kruga...

nisam siguran i da je to pravi put tj,veza...

Upravo je tu problem:"I niko ga nece shvatiti ozbiljno".
Tu je problem.Ljudi misle ako Leonardo Da Vinci nije uspeo da resi,da to znaci da niko nemoze.
Ali ovaj problem jeste resen. Dokazano je da je nemoguce konstruisati takav kvadrat na trazeni nacin. Tu vise nema sta da se pokusava.

U drugom dokazu je duzin luka je na kraju izrazena samo preko r i kvadratnih korena celih brojeva sto bi znacilo da je Pi algebarski broj a to sigurno nije jer je transcendentan. Da ne pomeinjem kako nigde nije ni pokusao da dokaze da je OH stvarno jednako l nego je to uzeo kao nesto sto se podrazumeva (ono sto pokusava da dokaze je uzeo kao vec poznatu cinjenicu).

U prvom dokazu treci korak je besmislen. Prvo nije dokazao da su te dve povrsine jednake a onda bez ikakvog razloga zakljucuje da dva sabirka moraju da budu jednaka zato sto druga dva nisu. Rezultat je opet taj da je Pi algebarski broj.

@lightm

Izgleda mi da zboriš ipravno i logično,

,ali u primeni se dozvoljavaju i približne vrednosti. npr.ako konstruišeš piramidu po drevnom principu u njoj se krije i broj 1.6180na četvrtom decimalu , što može biti ok za debljinu olovke 0.05mm na hameru veličine 1m

?

možda grešim ?

Ne gresis. Nije problem uraditi priblizno (sa proizvoljno velikom tacnoscu). Postoji mnogo nacina da se konstruise kvadrat cija se povrsina kruga razlikuje za neku proizvoljno malu (ali vecu od nule) velicinu. Takodje postoje i potpuno tacni nacini da se takav kvadrat konstruise ali uz koriscenje nekih drugih pomagala osim lenjira i sestara.
Medjutim, kada se govori o problemu "kvadrature kruga" onda se misli iskljucivo na koriscenje matematickog lenjira i sestara i to je dokazano nemoguce.

Ali ovaj problem jeste resen. Dokazano je da je nemoguce konstruisati takav kvadrat na trazeni nacin. Tu vise nema sta da se pokusava.

Zbog ovakvog načina razmišljanja pojedine nauke zaista "napreduju".

Pomoću lenjira i šestara može se bez problema konstruisati krug koji je po površini jednak kvadratu, naravno postoje veoma mala odstupanja, jer taj način nije apsolutno tačan.
Ako se držimo stava da površina kruga ne može biti jednaka površini kvadrata zbog broja pi, koji ima beskonačan niz brojeva koji se ne ponavljaju u pravilnim periodima iza decimalnog mesta, ni to nije nerešiv problem, samo problem treba drugačije posmatrati.
Mada je to približnije filozofskom rešenju, nego matematičkom.

Kvadratura kruga ne postoji jer ne postoji ni krug. A krug ne postoji jer je sačinjen iz bezboroj tačaka koje nisu definisane, pa prema tome ne postoje, pa prema tome ne postoji ni krug, pa prema tome ni kvadratura kruga.
Tačke su definisane jer se sve nalaze na istom rastojanju od centra kruga. Bezbroj tačaka koje nisu definisane po veličini, ne znači da ne postoje, već samo da ih je beskonačno mnogo.

Dilan06:
Svako ko to i dalje pokusava da resi je pseudomatematicar.

KVADRATURA KRUGA
(zakljucak)

kapa2fc2.png

δ = 26.3026897˚ = ugao ulaznog hodnika Velike piramide, ugao hodnika ka Velikoj galeriji i ugao Velike galerije
Tangens = 0.494289195
Sinus = 0.443113275

β = 51.85399754˚ ugao uspona strana Velike piramide.
Tangens = 1.273240621
Sinus = 0.786439353

γ = 32.48165854˚ = ugao sjevernog "vazdusnog" kanala Kraljeve odaje.
Tangens = 0.63662031 = 1/2 tangensa Piramidinog uspona.

α = 38.14600246˚ = ugao Piramidinog vrha.
Tangens = 0.7853975 = Pi/4

Ugao ω = 48.4517858˚
Tangent = 1.128379644 = √1.273240621 = ω

ζ = 41.5482142˚
Tangens = 0.886226551 = √0.7853975 = √Pi/4

HP = 0.443113275 = sinus 26.3026897˚

CB = 0.564189822 = poluprecnik kruga K = r

0.443113275 : 0.564189822 = 0.7853975 = Pi/4

CD = 0.5 = a/2

Konstanta za izracunavanje kvadrature kruga: ω

ω = 1.128379644

r = a/2 x ω

r/ω = r/1.128379644 = a/2

------------------------
PS Evo prilog. Dokazi da je to posao jednog psevdomatematicara! :P

Poslednja izmena:
pythagorasrt6.jpg

"Trabunjanje" o piramidi i silnim tangensima je iz dva razloga. Prvi je za obicne citaoce uvod u temu (ti si strucnjak i ,naravno, tebi je to nepotrebno). Drugi razlog je da se vidi da su krug, piramida i kvadrat djelo jednog stvaraoca, jer sve mjere i svi brojevi su im u lancanoj uzrocno-posljedicnoj sprezi.

Ovaj crtez i ovakve proracune nikad i niko u istoriji matematike nije uradio. Ovo je unikat geometrije i ovo je do sad najjednostavniji najtacniji nacin.
A ti, posto si strucnjak, pokazi ovdje sve tacnije i sve jednostavnije i bolje primjere kroz istoriju (ako ih ti znas, pokazi ih).

Kazes da to nije rjesenje? A sto nije rjesenje? Zbog nepotpunog broja Pi? Ne radi se sve to sestarom? Ne smijem da mjerim linijarom (narocito ne laserskim)? Ili na linijaru ne smiju biti obiljezene mjere (onda je to obicna letva, a receno je linijar *). Ili zbog nemogucnosti tacnog mjerenja linijarom?
Kako da raspravljamo o temi, ako ti ne pokazes sta nije u redu?

lenjirgu3.gif

Ako mislis da opovrgnes tacnost samo svojim stavom, uvrijezenim u glavu onih koji nisu uspjeli to rijesiti, cvrc Milojka, nece moci, jer se to tako ne radi! Strucnjaku nije dovoljno reci: "To nije rjesenje zadatog problema."
Strucnjak treba da dokaze zasto to nije rjesenje zadatog problema.
Hajde, mozes li ti to?

Ma mozes, mozes, sta jos ti ne mozes! Pa ti si strucnjak, zar ne (ili bjezi u misiju rupu ne javljaj se)? :hahaha:

Pozuuuuriiiiii! :mafijas:

--------------------
* Klasicni linijar:
http://sr.wikipedia.org/sr-el/Лењир:D

Poslednja izmena:
1. Lenjirom iz postavke zadatka ne moze da se meri. Sestarom moze vec konstruisana duzina da se prenese.
2. Pi je transcendentan broj.
3. Konstrukcija iz postavke zadatka zahteva konstrukciju velicine √Pi sto je nemoguce izvesti koriscenjem lenjira i sestara jer to nije algebarski ("konstruktabilan") nego transcendentan broj.

Sto se samog postupka tice on nije nimalo jednostavan a sigurno nije najtacniji.
- Nije jednostavan zato sto si preskocio ogroman broj koraka. Vec na pocetku si krenuo od nejedinicnih duzi cije su duzine zadate na 9 decimala a da ih nisi stvarno matematicki konstruisao. Isto tako i sve ostale velicine uvodis bez konstrukcije. Takvi nepotpuni dokazi nisu prihvatljivi ni u osnovnoj skoli.
- Nije najtacniji jer si stao na 9 decimala a priblizna konstrukcija je moguca na proizvoljno velik broj decimala tacnosti.

1. Lenjirom iz postavke zadatka ne moze da se meri. Sestarom moze vec konstruisana duzina da se prenese.
2. Pi je transcendentan broj.
3. Konstrukcija iz postavke zadatka zahteva konstrukciju velicine √Pi sto je nemoguce izvesti koriscenjem lenjira i sestara jer to nije algebarski ("konstruktabilan") nego transcendentan broj.

Sto se samog postupka tice on nije nimalo jednostavan a sigurno nije najtacniji.
- Nije jednostavan zato sto si preskocio ogroman broj koraka. Vec na pocetku si krenuo od nejedinicnih duzi cije su duzine zadate na 9 decimala a da ih nisi stvarno matematicki konstruisao. Isto tako i sve ostale velicine uvodis bez konstrukcije. Takvi nepotpuni dokazi nisu prihvatljivi ni u osnovnoj skoli.
- Nije najtacniji jer si stao na 9 decimala a priblizna konstrukcija je moguca na proizvoljno velik broj decimala tacnosti.

Ha-ha-ha! Linijarom ne moze da se mjeri? A sta to ne moze da se mjeri linijarom? Dakle, ipak nije linijar u pitanju, nego lijepo uglacana letva koja samo suzi za povlacenje linija? Bas cudno da Grci nemaju posebnu rijec za letvu, a posebnu za linijar!? :D

Broj Pi u ovom slucaju konstrukcije uopste ne igra bilo kakvu ulogu, osim za velicinu kruga. Ni broj Pi, niti njegov korijen, nego poluprecnik kruga i konstanta ω.

Po tvom shvatanju tacnosti ni jedan krug nije tacno konstruisan po zadatom precniku ili radijusu, jer se nikad ne upotrebljava potpuni broj Pi za zracunavanje obima kruga. To je ludost! :hahaha:

Apsolutna tacnost u svim naukama je samo teorijska, a ne i pakticna vrijednost. Tako je i sa ovim slucajem: postignuta je teorijska tacnost, koja se prakticno moze realizovati do 99.9%. To je dovoljno i za najpreciznije naucne dokaze (kad bi bilo 100% ti bi rekao da je netacno zbog debljine linije kruga :super:).

Preskocen ogroman broj koraka? Cemu svi ti koraci, kad je sve tako jednostavno?

Je li ovo kvaratura kruga? Jest! Koristio sam samo sestar i linijar sa dva obiljezena znaka: pocetak i kraj mjere! I to je sve!

Letvom, ma kako bila uglacana i prava, ne mozemo da se sluzimo u geometriji, niti letva spada u geometrijski pribor (za razliku od linijara, tj. lenjira). Grci su u svojoj dokonosti izmisljali zagonetke da ubijaju dosadu.

Ovo jeste kvadratura kruga. Je li ikada iko na ovaj nacin izracunao kvadraturu kruga? Nije, a ako neko zna da jest i da sam ja tek drugi, molim neka to pokaze.

Da je Aleksandar Makedonski slusao bukvaliste, nikada ne bi rijesio problem Gordijevog cvora:

alexandercutsthegordianhx6.jpg

Poslednja izmena:

Broj Pi u ovom slucaju konstrukcije uopste ne igra bilo kakvu ulogu, osim za velicinu kruga. Ni broj Pi, niti njegov korijen, nego poluprecnik kruga i konstanta ω.
Ta tvoja konstanta mora da bude 2/√Pi inace resenje nije tacno. Dakle koren iz Pi je tu.

Po tvom shvatanju tacnosti ni jedan krug nije tacno konstruisan po zadatom precniku ili radijusu, jer se nikad ne upotrebljava potpuni broj Pi za zracunavanje obima kruga. To je ludost! :hahaha:
Imas li ti pojma o icemu? Za konstrukciju kruga zadatog poluprecnika nije potrebno koristiti Pi.

Apsolutna tacnost u svim naukama je samo teorijska, a ne i pakticna vrijednost. Tako je i sa ovim slucajem: postignuta je teorijska tacnost, koja se prakticno moze realizovati do 99.9%. To je dovoljno i za najpreciznije naucne dokaze (kad bi bilo 100% ti bi rekao da je netacno zbog debljine linije kruga :super:).
Pa matematika nije kao druge nauke. I kao sto je vec receno, priblizna konstrukcija je moguca, i poznata vec vekovima, na proizvoljnu tacnost tako da nisi uradio nista novo ni pametno.

Je li ovo kvaratura kruga? Jest! Koristio sam samo sestar i linijar sa dva obiljezena znaka: pocetak i kraj mjere! I to je sve!
Ako si koristio takav lenjir onda nisi resio postavljeni zadatak nego neki drugi. Dovidjenja.

Ta tvoja konstanta mora da bude 2/√Pi inace resenje nije tacno. Dakle koren iz Pi je tu.

Ta konstanta je √1.273240621, tj. korijen tangensa Piramidinog ugla uspona. To je jednstavniji nacin dobijanja te konstante, nego li 2/√Pi. Ono sto je prostije je uvijek ispred onog sto je slozenije (broj 2 dobijemo tek mnozenjem moje konstante sa √Pi).

Imas li ti pojma o icemu? Za konstrukciju kruga zadatog poluprecnika nije potrebno koristiti Pi.

Konstruisati moze, ali mu mjere ne znamo. Ako ti mozes da saznas mjere kruga bez broja Pi (ili bez moje konstante :D), onda nam kazi. Pricamo o geometriji, a ne o djecijoj igri na pijesku!

Pa matematika nije kao druge nauke.

Bez obzira na sve poznate decimale broja Pi, niko ne moze konstruisati tacan krug. Posto je Pi beskonacan broj, niko ne moze konstruisati krug tacne mjere, zar ne? Ali i sa nekoliko decimala broja Pi kazemo da su mjere tog i tog kruga tolike i tolike!
Visis da je i matematika kao i druge nauke: nema apsolutne tacnosti!
I kao sto je vec receno, priblizna konstrukcija je moguca, i poznata vec vekovima, na proizvoljnu tacnost tako da nisi uradio nista novo ni pametno.

Ja sam pokazao jos jedan nacin (priblizne) konstrukcije kruga pomocu mjera Velike piramide. I to je i novo u svijetu matematike kroz sve vijekove i nista manje nije vazno od konstrukcije sa korijenom broja Pi.

Ako si koristio takav lenjir onda nisi resio postavljeni zadatak nego neki drugi. Dovidjenja.

Rijesio sam konstrukciju kvadrature kruga pomocu brojeva (mjera) Velike piramide. To je za mene dovoljno, kao sto je za Aleksandra bio dovoljan mac da razdrijesi gordijev cvor: vazno je rjesenje zadatka, a ne nacin njegovog rjesenja!

Evo, ovo je novo i ovo je pametno (samo zbog tvog rugackog tona):

kapa2fc2.png

γ = 32.48165854˚ = iz baznog Piramidinog ugla pokazuje centar kruga = ugao sjevernog "vazdusnog" kanala Kraljeve odaje.
Tangens = 0.63662031 = 1/2 tangensa Piramidinog uspona.

β = tangens ugla uspona Velike piramide = 1.273240621

Dijametar kruga AB = 1.128379644 = √1.273240621

1.273240621 godina = 412.1316378 dana = u ichima duzina Kraljeve odaje i pomocu tog broja dobijamo duzinu Zemljinog ekvatora.

GF = 1/2 jedne strane kvadrata L = 0.5

δ = ugao svih prolaza Velike piramide je 26.3026897 stepeni, a sinus tog ugla je 0.443113275

0.5 : 1.128379644 = 0.443113275

0.5 x 1.1283279644 = 0.564189822 = poluprecnik kruga

0.564189822 : 0.443113275 = 1.273240621

√3.14159 = 1.772453102

1.772453102 : 0.443113275 = 4

4 : 3.14159 = 1.27324062

1,772453102 : 1.273240621 = 1.392080234

1.392080234 : 3.14159 = 0.443113275

Svrha svega ovoga je pokazivanje da je Velika piramida savrsenstvo geometrije i da je njen arhitektonski plan direkno iz centra geometrije. U Piramidi je temelj geometrije.

I kad vam neko kaze da je piramidologija paranauka, ne vjerujte mu, nije u pravu! Ovo je samo jedan od dokaza.

Od mene ovoliko! A sta si ti pronasao novo u bilo kojoj nauci? :hahaha:

Reference:

http://books.google.ca/books?id=2BY...&hl=en&sa=X&oi=book_result&resnum=1&ct=result

http://books.google.ca/books?id=sxx...&hl=en&sa=X&oi=book_result&resnum=1&ct=result

http://www.ronaldbirdsall.com/gizeh/index.htm

http://books.google.ca/books?id=sxx...&hl=en&sa=X&oi=book_result&resnum=1&ct=result

.

Poslednja izmena:
Rijesio sam konstrukciju kvadrature kruga pomocu brojeva (mjera) Velike piramide. To je za mene dovoljno, kao sto je za Aleksandra bio dovoljan mac da razdrijesi gordijev cvor: vazno je rjesenje zadatka, a ne nacin njegovog rjesenja!
Tako je. Vazno je resenje a ne nacin, ali samo ako je ispravan. Ti zadati problem nisi resio. Resio si neki drugi koji si sam sebi postavio, a koji su i mnogi drugi vec odavno resili i to matematicki korektno za razliku od tebe koji nisi shvatio ni sta je problem.

Problem je u obicnoj letvi, kojoj samo oni kojima fali jedna daska pridaju univerzalno znacenje u matematici!

A to da su neki drugi rijesili na nacin na koji sam ja rijesio, to treba da ovdje da pokazes, inace cu ti reci das lazes (ja vec znam da si slagao). :lol:

Poslednja izmena:
Problem je u obicnoj letvi, kojoj samo oni kojima fali jedna daska pridaju univerzalno znacenje u matematici!

A to da su neki drugi rijesili na nacin na koji sam ja rijesio, to treba da ovdje da pokazes, inace cu ti reci das lazes (ja vec znam da si slagao). :lol:
Ne znas ni da citas. Nisam rekao da su resili na isti nacin nego isti problem.

Back