Kvadrat stana u Beogradu na vodi 10.400 evra, prodata i kuća za pet miliona evra

Cosmopolite

Zaslužan član
Poruka
105.885

Kvadrat stana u Beogradu na vodi 10.400 evra, prodata i kuća za pet miliona evra​

Biznis Autor:N1 Beograd25. okt 202209:1911 komentara

Beograd na vodi
Izvor: Shutterstock

Ukupan obim novčanih sredstava na tržištu nepokretnosti u Republici Srbiji u trećem kvartalu 2022. godine iznosio je 1,7 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 10,6 odsto u odnosu na isti period prethodne godine, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ).

Gde se najviše trgovalo?​

Ukupan broj kupoprodajnih ugovora na tržištu nepokretnosti bio je 34.503, što je za 0,9 odsto manje u odnosu na treći kvartal 2021. godine, saopštio je RGZ. Posmatrano po gradovima najveći broj kupoprodajnih ugovora zabeležen je u Gradu Beogradu – 8.013 ugovora.
„Kada je reč o područjima osnovnih sudova u Srbiji, najveći broj kupoprodajnih ugovora u trećem kvartalu 2022. godine zaključeno je na području Osnovnog suda u Novom Sadu i broji 3.367 kupoprodajna ugovora sa obimom novčanih sredstava od oko 236 miliona evra“, dodaje se.
Najveći obim novčanih sredstava uloženih u nepokretnosti je na teritoriji Prvog osnovnog suda u Beogradu i iznosi 422 miliona evra sa 2.894 kupoprodajnih ugovora.
„Najveći broj kupoprodajnih ugovora u trećem kvartalu 2022. godine zaključeno je u Kancelariji Javni beležnik Srbislav Cvejić i broji 491 kupoprodajni ugovor. Najveći obim novčanih sredstava uložen je u nepokretnosti kroz ugovore zaključene od strane Kancelarije Javni beležnik Srbislav Cvejić i iznosi 71 milion evra“, saopštio je RGZ.

Šta se najviše kupovalo?​

U trećem kvartalu 2022. godine najveći udeo u ukupnim novčanim sredstvima u prometu nepokretnosti u Republici Srbiji imao je promet stanova u iznosu od 935,2 miliona evra, od čega je u Gradu Beogradu za stanove izdvojeno 579,6 miliona evra, saopštio je RGZ.
„Učešće stanova u ukupnoj količini novca na tržištu u trećem kvartalu 2022. godine iznosio je 57 odsto, što je za jedan odsto više nego u istom periodu 2021. godine“, istakao je RGZ.
Za stambene objekte (kuće, vikendice i stambene zgrade) izdvojeno je 171,1 milion evra (11 odsto od ukupne količine novca na tržištu nepokretnosti), za građevinsko zemljište 122 miliona evra (sedam odsto od ukupne količine novca), za poslovne prostore 66,8 miliona evra (četiri odsto od ukupne količine novca), za poljoprivredno zemljište 52,5 miliona evra (tri odsto od ukupne količine novca) i dr, navodi RGZ.

Kako se plaćalo?​

Na osnovu prikupljenih podataka iz kupoprodajnih ugovora, u trećem kvartalu 2022. godine 10 odsto nepokretnosti je plaćeno iz kreditnih sredstava, što je za četiri odsto manje u poređenju sa istim periodom prethodne godine.
„Iz kredita se najčešće plaćaju stanovi. U trećem kvartalu 2022. godine 25 odsto stanova u Republici Srbiji je plaćeno kreditnim sredstvima, što je za osam odsto manje u poređenju sa trećim kvartalom 2021. godine“, saopštio je RGZ.

Najviše postignute cene​

Kako je saopštio RGZ, najskuplji kvadrat stana u Srbiji u prvom polugodištu 2022. godine prometovan je na lokaciji Beograd na vodi, na opštini Savski Venac i koštao je 10.400 evra po metru kvadratnom, površine je 97 m2 i to je stan u novogradnji.
Najviše novca u trećem kvartalu 2022. godine izdvojeno je za stan u novogradnji u iznosu od 1.280.350 evra, koji se nalazi na Vračaru i ima ukupnu površinu od 301 m2.
Najskuplja kuća prodata je na Savskom vencu za 5.100.000 evra, navodi RGZ.
„Najskuplji kvadrat poslovnog prostora prometovan je na beogradskoj opštini Stari grad za 10.110 evra, površine 179 m2, što je ujedno predstavlja i najvišu ugovornu cenu poslovnog prostora u iznosu od 1.810.000 evra“, dodaje se u saopštenju.
Najskuplje garažno mesto prometovano je na Savskom vencu po ceni od 45.000 evra.
„Najskuplji kvadrat poljoprivrednog zemljišta prometovan je na opštini Šabac po ceni od 25 evra/m2 za parcelu površine 56 ara. Najskuplje poljoprivredno zemljište u Srbiji u trećem kvartalu 2022. godine prometovano je u Kaću po ceni od 1.531.947 evra za 125,56 hektara“, saopštio je RGZ.

https://rs.n1info.com/biznis/rgz-o-trzistu-nekretnina-2/

Ko voli neka izvoli :p

Kako moze nesto biti kvitetno i da te sluzi ako teraš majstore da što pre završe ili sami majstori su priučeni preko noći ...
Toliko roma radi na tim gradilištima da mi je sve jasno...odakle oni odjednom experti za građevinu?!
Investitore treba kriviti a pre svega ove sto izdaju dozvole i prave one planove ...
Sve dolazi na naplatu.
Ja živim u zgradi koja je građena pre ww2 i jedina havarija je bila na cevi za vodovod u podrumu , morali smo novu instalaciju da radimo , ej bre posle toliko godina.
Ovo se sada raspada ne izdrži ni 10 godina.

Kako moze nesto biti kvitetno i da te sluzi ako teraš majstore da što pre završe ili sami majstori su priučeni preko noći ...
Toliko roma radi na tim gradilištima da mi je sve jasno...odakle oni odjednom experti za građevinu?!
Investitore treba kriviti a pre svega ove sto izdaju dozvole i prave one planove ...
Sve dolazi na naplatu.
Ja živim u zgradi koja je građena pre ww2 i jedina havarija je bila na cevi za vodovod u podrumu , morali smo novu instalaciju da radimo , ej bre posle toliko godina.
Ma pazi ta novogradnja je krsh kvalitet. Znam po ovome gde se moja bivsa firma uselila... stekuju na svemu, a naplacuju ne znam kako...
Ne bih ovaj moj prababin stan menjao za 3 u novogradnji...

E sad ima dosta bizarnih ljudi , prvi je moj drug.
On je uzeo stan na kredit a ima odgomnu kuću i solidan plac.
Uzeo je stan kako bi ga stavio u rentu i tako otplacivao kredit jednim delom...
Da li to moze u Pančevu pošto pored investitora nema toliko mesta za ponudu...ne znam.
Sada ko uzima stambeni baš se zahebao ...rate će biti sve veće.

Ima ljudi koji mogu zajedno da puste ratu od 500e , ima neko ko se muči i sa 300 ..

Neko ko ne može on i ne pomišlja da digne.
Ja preferirao kupovinu za keš, ne volim da dugujem.
A za nekretninu ne mislim , imam stan i kuću i to mi je dovoljno.
Stan sam nasledio kao i mnogi ljudi u Srbiji.
Objasni mi na koju foru. Kredit se uvek vodi na jedan racun.... zakonski kako?

Sve dolazi na naplatu.
Наши мајстори граде Немачку и Канаду, а нас граде домаћи трећеразредни практиканти и странци ко зна одакле.

Znas kako, na koju foru to moze? U medjuvremenu se nesto promenilo?
Posto sigurno znam da to nije moglo, daj referencu...
Kupac koji je u braku prilikom kupovine nepokretnosti treba da odluči da li će predmetna nepokretnost biti njegovo isključivo vlasništvo ili će na njoj posedovati pravo zajedničke svojine sa svojim supružnikom. Treća opcija je da se oba supružnika pojave u ulozi kupca, u kom slučaju je reč o susvojini.

https://cityexpert.rs/blog/pravni-s...ovina-kupca-ili-zajednicka-svojina-supruznika

Kupac koji je u braku prilikom kupovine nepokretnosti treba da odluči da li će predmetna nepokretnost biti njegovo isključivo vlasništvo ili će na njoj posedovati pravo zajedničke svojine sa svojim supružnikom. Treća opcija je da se oba supružnika pojave u ulozi kupca, u kom slučaju je reč o susvojini.

https://cityexpert.rs/blog/pravni-s...ovina-kupca-ili-zajednicka-svojina-supruznika
Nigde tu ne pise ono sto govoris, nego kako ce kupac da deklarise svojinu… dakle radi se o jednom kupcu...

Nigde tu ne pise ono sto govoris, nego kako ce kupac da deklarise svojinu… dakle radi se o jednom kupcu...
Ja sam i zapoceo pricu o tome da se rata deli na dva dela a ne o svojini , vrati se malo nazad.
Ti si tvrdio da nije moguce i da je rata velika , tu sam se nadovezao i da partner moze da ucestvuje sto je primer kod nekih.
Recimo baba i deda cuvaju decu a roditelji rade a plate su im po 800 i vise jura ... sto nije neka velika plata za BG.

Ja sam i zapoceo pricu o tome da se rata deli na dva dela a ne o svojini , vrati se malo nazad.
Ti si tvrdio da nije moguce i da je rata velika , tu sam se nadovezao i da partner moze da ucestvuje sto je primer kod nekih.
Recimo baba i deda cuvaju decu a roditelji rade a plate su im po 800 i vise jura ... sto nije neka velika plata za BG.
Ne postoji takva mogucnost, kredit se vodi samo na jednu osobu i prilikom procene ucestvuje samo jedna
osoba. Onaj link govori kako ce ta jedna osoba voditi imovinu...

Ne postoji takva mogucnost, kredit se vodi samo na jednu osobu i prilikom procene ucestvuje samo jedna
osoba. Onaj link govori kako ce ta jedna osoba voditi imovinu...
Cekaj ti ne razumes ni sta ja pisem , ti sam sebe blokiras.
Ajde ovako , stan je zajednicki i dele troskove rate kredita , sta je tu tebi nejasno ?

Ma pazi ta novogradnja je krsh kvalitet. Znam po ovome gde se moja bivsa firma uselila... stekuju na svemu, a naplacuju ne znam kako...
Ne bih ovaj moj prababin stan menjao za 3 u novogradnji...
Znas gde je zgrada Unikredit banke centrale na NBG , e to je kvalitetan biznis prostor , to je starija gradnja ne kao ovaj krs sto sada prave.

Back