Kuvarica će brinuti o teretnom saobraćaju

Poruka
22.606
Železnice: Kuvarica će brinuti o teretnom saobraćaju
Vladimir Spasić | 28. 01. 2011. - 22:00h | Komentara: 0

„Železnice Srbije“ primile su 142 nova radnika, bez konkursa, a mnogi od njih nemaju ni stručnu spremu, ni znanje za rad u ovom javnom preduzeću. Ko će biti primljen odlučili su sindikalni lideri i direktori, najvećim delom bliski SPS-u i DS-u. „Železnice“ su gubitaš i korisnik para iz državnog budžeta, a samo ove godine dobile su 16,5 milijardi subvencija od države.

Vlada odobrila plan zapošljavanja: Direktor Milovan Marković i premijer Cvetković

Većina novoprimljenih, kako saznaje „Blic”, ne zna da radi poslove zbog kojih su zaposleni. Kvote za primanje su podeljene između sindikata kojih ima više od deset, kabineta generalnog direktora i ostalih direktora. Novoprimljeni su počeli da rade od Nove godine, i to bez pripravničkog staža.

- Kuvarica će, sa tri godine srednje škole, na jednoj stanici brinuti o teretnom saobraćaju kao kolski otpravnik, mesto za koje je potrebna četvorogodišnja železnička škola. Invalid rada, bez železničke škole, biće zadužen za prevoz opasnih tereta, a rukovodilac transportno-komercijalne službe na stanici u unutrašnjosti biće rudarski inženjer iako je za to mesto potreban VII stepen železničkog smera. U jednom mestu je primljen magacioner, iako ih ima dovoljno, a u drugom je bez dana iskustva čovek zaposlen kao saobraćajni kontrolor iako je za tu funkciju neophodno 10-15 godina iskustva - kaže sagovornik „Blica” iz „Železnica Srbije”.


Povećanje broja radnika dozvolila je Vlada Srbije usvajanjem plana poslovanja za 2010. godinu, a razlog je ugroženost procesa rada. Javno preduzeće su prethodnih godina napustili mnogi zbog ispunjenih uslova za penziju ili uz stimulativne otpremnine, pa je posao počeo da trpi. Samo u decembru oko 600 zaposlenih je otišlo uz otpremnine.

- Umesto da dovedu ljude koji će moći odmah da rade, „Železnice“ od svega neće imati koristi jer većina njih ne može da radi ništa korisno. Više je zaposleno ljudi u administraciji nego radnika na terenu, što je paradoks jer trećinu od 18.500 radnika čine činovnici. Polovina njih je sada verovatno višak - kaže naš sagovornik.

http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/232261/Zeleznice-Kuvarica-ce-brinuti-o-teretnom-saobracaju

E kad se pročita ovako nešto onda treba zaista imati spreman dobar odgovor kad detetu treba da objasnite zašto treba da ide u školu.:neutral:
 

Back
Top