Kuvao sam krompire sat ipo, i ne skuvaše se.

Krenuli su da se rumene .
20250216_182914.jpg

U čemu je problem.
Mi smo prošle godine sadili na selu i super je na izgled (ne pršćemo ničim), ali kad ga presječeš na pola, mnogo ih je bilo trulo iznutra. Ne samo kod nas, narod se žalio da je generalno podbacio. Iz radnji kako gdje naletiš, crveni i nekako da valja, bijeli -nije neka sreća. Skoro nekad sam uzela bijeli i ista stvar nikako da se skuva. Hoće to i kad je mnogo prskan.

Naletao sam na teze kuvljive krompire, 2 puta..., oni su teski i kad se ljuste, imaju onaj miris i hrskavi su i kad su svezi , a smeta mi miris korice takvih krompira...

E sad, kod mene su se skuvali , samo su duze kuvani, ja dodam malo vegete u vodu , so razara sve organsko, ali opet skuvali su se a ne znam koliko dugo jer ja probodem viljuskom pa tako znam...

Isto kao sto naletim na crveni da se duze kuva od belog...ali ovi su bili beli a dugo se kuvaju....
Do sorte je i do gajenja...

Ja bih voleo da svaki krompir stavim u frizider na 5C da odstoji par sati ili vise, ali zaboravim...to pretvara skrob u secer i lakse se kuvaju....ali to retko radim...
Ovo za so u vodu to radim...da bolji ukus krompiru, a kazu ubrza kuvanje...

Nikad nisam duze od 2h...to znam..
A jesam jedan stari pasulj , sine tu je bilo bitno da ga prvi sat ne kuvas jako, ako je slabo on se ne skuva ali ostane jak i onda mozes satima da ga kuvas, ja kuvao 6h i nistas...ko klikeri....kuvan je kad ga jedes, ali nije mek...nego malo meksi od krastavca nema sanse da se neko zrno raskuva....kuvao sam ga posle naknadno kuvanog jjos 6h i nista..znaci 12h , kuvan je, ali zrno ko kamence....
Ali to je pasulj , to nisam video kod krompira duze od 2h..

I ne znam šta ga kuvaš satima, imaš ekspres lonac, ja to riješim za 10 min. Savršen.
Obicno za krompir ne treba puno pa je ekspres suvisan....ja nisam nailazio na ekstra brzo kuvane krompire a jesam u maxi na ekstra brzo kuvan pasulj , i dan danas je rekorder taj iz maksija, 20 min i kuvan pasulj....
A dobar ukus i dobar ovako..a 20 minuta...i to sam kupio 10 puta i svi isti lako kuvljivi..

Back