Kuvanje pirinca na šporetu

Nina

Veteran
Supermoderator
Poruka
411.700
Evo šta kaže poznata kuvarica Marta Stjuart a preneli mediji link

Pirinač se kuva tako što upije vidu, a zatim se dovrši na pari. Ako uradite tri ključne stvari kako treba – pogodite odnos vode, jačinu vatre i vreme odmaranja – teško da možete pogrešiti. Ispiranje pirinča pre kuvanja je prvi i veoma važan korak jer uklanja višak površinskog skroba koji može izazvati prekomernu lepljivost, posebno kod sorti kratkog i srednjeg zrna.

Tokom kuvanja, važno je da se pirinač lagano krčka kako bi ravnomerno upio tečnost. Nakon kuvanja, treba ga ostaviti da odstoji nekoliko minuta kako bi se vlaga ravnomerno rasporedila, što rezultira rastresitom i ravnomernom teksturom.Prvo isperite pirinač pod hladnom mlazom vode dok voda ne postane skoro bistra. Zatim ga stavite u šerpu sa dobro zatvorenim poklopcem, dodajte odgovarajuću količinu vode i prstohvat soli. Stavite šerpu na srednju vatru i sačekajte da voda proključa.

shutterstock_1177577932-e1769782820292-1000x560.jpg

Kada voda proključa, kratko promešajte da se pirinač ne zalepi za dno, a zatim odmah smanjite vatru na najslabije, pokrijte šerpu i ostavite da se pirinač lagano krčka dok ne upije svu vodu i ne omekša. Ne podižite poklopac jer je para neophodna za ravnomerno kuvanje.Kada je pirinač skuvan, sklonite šerpu
sa vatre i ostavite je pokrivenu 10 do 15 minuta. Na kraju, promešajte zrna viljuškom, dodajte još soli ako je potrebno i poslužite.

Pošto količina vode i vreme kuvanja zavise od vrste pirinča, dobra je ideja držati se proverenih smernica. Za beli pirinač kratkog zrna potrebno je oko 225 ml vode na 100 g pirinča, a kuva se 15 do 20 minuta. Beli pirinač dugog zrna kuva se u odnosu 100 g pirinča na 270 ml vode, takođe 15 do 20 minuta.
Za smeđi pirinač je potrebno 360 ml vode na 100 g pirinča i kuva se 35 do 40 minuta, dok se crni pirinač kuva u istom odnosu, ali nešto duže, 35 do 45 minuta.

Dve stvari mi nikada neće uspeti, ma ni u snovima : kiselo testo i rastresiti pirinač.
Kuvam ja pirinač i dalje ali se ne nadam nekom naročitom uspehu, na kraju prave i lepljivi po
istoku i jedu. Testo ne pravim, totalni bojkot.
pirinac proprzi na malo ulja na umerenoj temperaturi, mesaj stalno dok ne pocne da skripi i zvuk postane kao recimo pesak da mesas, onda dolij vode (ja stavim na solju pirinca - 2 ipo solje vrele vode), na tihoj vatri bez mesanja neka vri dok ne ispari voda (pocnu se stvarati rupice po povrsini pirinca) - makni sa vatre, poklopi i neka stoji tako 20, 30 minuta

ps, svakako pirinac doooobro oprati pre spremanja

Sve što ste napisali znam, pokušavala na sve moguće načine,
čak sam ga kuvala na pari, u cediljki okačenoj na šerpu sa vrijućom vodom.
Tjah, nije to to. Vremenom sam shvatila, nismo svi stvoreni za sve, linija
manjeg otpora znam, ali ne moram ni da budem najbolja u kuvanju pirinča,
pa da. :D

Bratja Kinezi su odavno smislili spravu koju i ja koristim, krnem unutra pirinac i ispritiskam dugmice te se ne zamaram da li sam nesto omanuo:

71v-+vp3uFL._AC_SL1500_.jpg

(nemam bas ovaj model, nesto je stariji ali je ista firma)

Mada moram priznati da ga i ne koristim suvise, za rizoto i sutlijas a jos redje za neko kinesko jelo... jedna od retkih sprava u kujni koja nam se nije isplatila :D

Back