Kutak za trudnice

Ja danas radila double test, na uz je sve ok, nt 1.5, nosna kost vidjena i tako dalje..rezultati krvi ce biti posle utorka..nego dr mi rece da bih mozda mogla na amniocentezu bez obzira na rezultate double testa, zbog godina.
U prvoj trudnoci je nisam radila, i nesto mi se ne radi, ne znam...
Jel radio neko ovde amnio? Jel boli? Koliko mora da se lezi posle? Ja bih pretpostavljam radila isto na Institutu za majku i dete, posto tu radim double..mada iskreno nemam pojma da li da radim.
Imam 34 godine.
Ja sam radila, ali meni dabl nije bio sjajan, nosna kost nije bila vidjena, malo su i godine uticale, isto 34 kada sam ostala trudna i u medjuvremenu napunila 35 kada sam radila dabl.
Kako su meni objasnili, a pre nego sto su stigli rezultati, kada sam otisla da zakazem (jer mi je doktorka isto rekla da se bez obzira na rezultate zbog godina preporucuje), da pravo na besplatnu amniocentezu, ukoliko nema nekih indikacija za istu, imaju samo zene koje su sa punih 35 ostale trudne. Ja, koja sam nakon dva i po meseca od poslednjeg ciklusa napunila 35, morala bih da platim da su rezultati bili dobri. Nisam sigurna da li svi strikno vode racuna o tome i koliko mozda moze da znaci da ti doktorka napise neki uput da se preporucuje, jer ce ti dabl biti sigunro dobar.
Epilog, na narednim kontrolama je vidjena nosna kost, vidjena je i na UZ kad je radjena amnicenteza i u otpusnoj listi mi pise da su razlog za intervenciju godine majke, nige ne stoji los dabl.

Inace ne boli, tacnije jako malo, vise je neprijatno, i kratko traje to dok ubodu i izvade plodovu vodu. Tada sam se lomila jer sam se plasila rizika koji je stvarno mali, ali ipak postoji. I prilicno mi je pao kamen sa srca kada sam videla rezultate i zato mislim da je dobro sto sam radila, ali tada u prvoj polovini trudnoce bila sam inace potpuno van sebe, sada vec nisam sigurna da li bih ponovo radila. Da mi je dobar dabl i da sam vec rodila jedno dete, tesko da bi me videli tamo. :mrgreen:
Radila sam u Frontu, mogu da ti opisem kako tamo stoje stvari, ali verujem da bi ti mnogo vise znacilo da se javi neko ko je radio u Institutu za majku i dete jer se razlikuje od bolnice do bolnice.
U svakom slucaju, ako budes i dalje u dilemi svejedno sto pre zakazi, koliko ovih dana, lose svi stoje sa terminima, pa ako neces mozes uvek da otkazes.

milice, drzi se, proci ce i to, samo da se oporavite sto pre, pa cete uzivati kad dodjete kuci.

Ja danas radila double test, na uz je sve ok, nt 1.5, nosna kost vidjena i tako dalje..rezultati krvi ce biti posle utorka..nego dr mi rece da bih mozda mogla na amniocentezu bez obzira na rezultate double testa, zbog godina.
Jel radio neko ovde amnio? Jel boli? Koliko mora da se lezi posle? Ja bih pretpostavljam radila isto na Institutu za majku i dete, posto tu radim double..mada iskreno nemam pojma da li da radim.
Imam 34 godine.
Ja sam bila trudna u 34-oj. Porodila se tri nedelje pre 35-og rodjendana. Dr rekla ako dabl I tripl budu u redu da ne radimo, I tako je I bilo I sve je proslo ok.

zene jel ima mesta za jos jednu trudnicu ovde na temi? evo sad cu da procitam malo unazad da propratim koga sve ima na temi... :) ja imam dete od 7 godina,i sada sam trudna 6 nedelja...tek 5.decembra imam sledeci pregled i ultrazvuk...nesto mi je sve toliko daleko i novo,davno bese kada sam zadnji put bila trudna..:)..neki osecaj srece i zabrinutosti zbog godina,imacu ravno 40 kada se budem porodila...:rumenko:

milice samo misli pozitivno...citam da si se porodila pre vremena sa blizancima....ne mogu ni da zamislim kako ti je,ali od srca ti zelim da sad krene sve na bolje,i da tvoje devojcice ojacaju a da i tebi saniraju ove probleme...:cmok2:
Cestitam! :super: Zabrinutost ostavi po strani, dobrodosla! :)

hvala ti puno brankich...eh i mene brine ta amniocenteza koju ce garant ginekolog reci da MORAM da uradim,jelte jer sam stara trudnica...vec vidim kako ce da mi pusi glava,a nekako i ja smatram ako su dabl i tripl rezultati dobri,sto bi da se bodem?

Hvala zene, pa ni ja nisam planirala da radim ako budu dobri rezultati, ne znam sto su napravili taj presek sa godinama, desava se down i ostali sindromi i mladim devojkama, od 25 pa i manje nazalost.
Ali ajde, kao i godine imaju uticaja.
Ne znam, bas se dvoumim, ali ajde sacekacu utorak-sredu da vidim rezultate lepo, pa cu videti jos sta mi kaze moja dr..jos se na Institutu lezi par dana ako se ne varam, ne ide se kuci odmah..a malo me plasi i taj rizik od pobacaja..jeste minimalan, ali opet..

Micimacko, dobrodosla :)

Milice, ne znam sta bih rekla, nemam iskustva sa oticanjem niti cr, zelim ti da se sto pre oporavis.

Vi rekoste da javljam dalje. Pa evo novog detalja mog stanja... Mnogim trudnicama oteknu noge i zglobovi u trudnoci, i sve se lepo sredi posle porodjaja 4-5 dana. E, meni su sada otekle noge!!! Napunile su se skroz koliko su mogle. Naravno da ne znaju od cega pa samim tim nj resenje :-(

MIlice, i meni su bile otekle noge posle carskog i to toliko da nisam mogla papuće da obujem. Katastrofa, slon sam bila, nebi verovala koliko je to bilo oteklo.
I posle nekoliko dana je samo splaslo.
Inače, i ja sam imala temperaturu, i to danima, i nakon otpusta kući... i rana je curela... I ustanovilo se da je to reakcija organizma na konce.
Ja ne znam koliko ti imaš, ja sam imala i do 38,5.
Ali mi je bilo dobro, bilo mi je vruće od tolike temp, ali nisam bila malaksala, bolesna, ništa...

E, sad, ko zna šta je kod tebe, ne kažem ja da je isto, taman posla.!
Ali se bar zbog tih oteklih nogu ne sekiraj.

- - - - - - - - - -

zene jel ima mesta za jos jednu trudnicu ovde na temi? evo sad cu da procitam malo unazad da propratim koga sve ima na temi... :) ja imam dete od 7 godina,i sada sam trudna 6 nedelja...tek 5.decembra imam sledeci pregled i ultrazvuk...nesto mi je sve toliko daleko i novo,davno bese kada sam zadnji put bila trudna..:)..neki osecaj srece i zabrinutosti zbog godina,imacu ravno 40 kada se budem porodila...:rumenko:

milice samo misli pozitivno...citam da si se porodila pre vremena sa blizancima....ne mogu ni da zamislim kako ti je,ali od srca ti zelim da sad krene sve na bolje,i da tvoje devojcice ojacaju a da i tebi saniraju ove probleme...:cmok2:

Miciiiiiii :zag:
Divno!!!! :heart::heart::heart:

E, baš si me sad obradovala :heart:

milice, drzi se, proci ce i to, samo da se oporavite sto pre, pa cete uzivati kad dodjete kuci.

Imam 34 godine.

ja nisam htjela
imam 37 god
ona nam je prvo dijete
imali smo docu kojem je uz specijalnost i ispratio mi je odlicno njen razvoj tako
double je bio dobar
a geneticar mi je na razgovoru rekao da ne brinem
al opet, to sama odlucit moras
bi smo bili spremni zadrzati bepca pod bilo kojim okolnostima kad je vec trudnoca toliko odmakla bila

MIlice, i meni su bile otekle noge posle carskog i to toliko da nisam mogla papuće da obujem. Katastrofa, slon sam bila, nebi verovala koliko je to bilo oteklo.
I posle nekoliko dana je samo splaslo.
Inače, i ja sam imala temperaturu, i to danima, i nakon otpusta kući... i rana je curela... I ustanovilo se da je to reakcija organizma na konce.
Ja ne znam koliko ti imaš, ja sam imala i do 38,5.
Ali mi je bilo dobro, bilo mi je vruće od tolike temp, ali nisam bila malaksala, bolesna, ništa...

E, sad, ko zna šta je kod tebe, ne kažem ja da je isto, taman posla.!
Ali se bar zbog tih oteklih nogu ne sekiraj.

- - - - - - - - - -

Miciiiiiii :zag:
Divno!!!! :heart::heart::heart:

E, baš si me sad obradovala :heart:

hvala ti Ata...ljubi tvoja srculenca,svo cetovoro :cmok2:

Eto, znaci nisam luda sto vise naginjem ka tome da ne radim, ukoliko rez budu ok. Javljam, naravno, kad saznam rezultate.

Jao, vragana o tome da li bih bila spremna ili ne da rodim bolesno dete, ne zelim ni da razmisljam, veruj mi. Posto nemam ideju sta bih i kako.

:cmok:
Čestitam
:vatromet:

Cestitam od srca [emoji324] [emoji323] [emoji322] [emoji320] [emoji93] [emoji8] [emoji76] [emoji182] [emoji259] [emoji257] [emoji307] [emoji180] [emoji179] [emoji178] [emoji177] [emoji176] [emoji175] [emoji7] [emoji7] [emoji122]

Jel se cuo neko sa milicom, ja nikako vremena.

:vatromet:

:klap: :heart:

Eto, znaci nisam luda sto vise naginjem ka tome da ne radim, ukoliko rez budu ok. Javljam, naravno, kad saznam rezultate.

Jao, vragana o tome da li bih bila spremna ili ne da rodim bolesno dete, ne zelim ni da razmisljam, veruj mi. Posto nemam ideju sta bih i kako.

ne znam sta da ti kazem
osim da je to svacija licna stvar i da mi na pamet ne bi palo da ti sugeriram bilo sta
napisala sam da smo mi i o tome razgovarali
dogovorili se i preskocili tu analizu jer smo smatrali da se radi prekasno
i da je rizik da naudimo djetetu samim zahvatom za nas neprihvatljiv

Ma naravno, nisam ni mislila da sugerises, nego komentarisem...prosto sigurna sam da je sve ok i ne bih ni da razmisljam o alternativi.

Da, rizik pobacaja zbog AC je 0.5%..ja sam nesto utripovala da je 5%, pa to bi bilo uzasno mnogo..
Rizik od pobacaja u najvecoj meri zavisi od strucnosti i iskustva lekara koji radi intervenciju, ako je lekar uhodan onda rizik stvarno pada prilicno. Kazu da se ranije rizik procenjivao na 1%, a od kada se AC izvodi rutinski, tamo gde se izvodi rutinski, pada na 0.1%. Bitno je jos da je trudnica zdrava, da nema nekih infekcija i zato je pamento uraditi analize neposredno pre AC, i na kraju strogo mirovanje 2-3 dana, i jos jedno dve nedelje bez truckanja i dizanja veceg tereta. Rizik stvarno nije veliki, ali je svejendo meni bilo ogromno psihicko opterecenje, od same intervencije do uzimanja rezultata. A na drugoj strani i rasterecenje je bilo veliko kada su rezultati dosli.

A znam dosta zena koje nisu htlele da rade AC zbog godina, ni zbog loseg dabla. Opet malo statistike, kod svega 3 ili bese 5% rezultata javi se neka hromozomska nepravilnost. Ostale su se trudnice traumirale bezveze. A opet kada sam radila AC i tamo pricala sa zenama, a pricala sam sa jedno 5-6, sve su tu bile samo zbog godina, jedino je meni dabl podbacio zbog nosne kosti. Na kraju svako odlucuje sam za sebe, zavisno od toga sto mu je predolzena AC, svojih strahova, sta bi u slucaju da su rezultati losi...Razgovor u genetskom savetovalistu stvarno moze biti prilicno od pomoci. I bas me raduje da u genetskom savetovalistu po difoltu ne preporucuju da se uradi AC samo zbog godina, vec da se gledaju neku siru sliku.

Ima i onaj harmony test, koji jeste potpuno bezbedna metoda koja daje rezultate za par najcescih sindroma, iako je cena barem za nase uslove velika u odnosu na ono sto test nudi. Ali ima kome je taj test bio srecno resenje izmedju AC i njenog odbijanja.

dobro jutro ženice! kako se odećate danas?

brankich molim te jel bi mogla malo bolje da mi pojasniš taj harmony test? jel se to vadi iz krvi???

i još jednom hvala svima na čestitkama!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ako ti nesto znaci, ja sam radila Nifty test umesto ac. Pokriva samo 3 hromozoma i 700 eura je. Poprilicno skupo, ali je meni dr savetovao da uradim ako mogu, zbog blizanaca i rizika... vadi se iz krvi.
Za harmony nisam cula.

Svi ti testovi se jednim imenom nazivaju Non invasive prenatal test NIPT, rade se jednostavno iz krvi trudnice i daju rezultate za Daunov, Edvarsov, Patauvov i Tarnerov sindrom i jos potvrdjuju pol deteta. Ali ima samo par centara za genetiku koja rade te analize, pa se salju uzorci tamo avinonski, plus placas usluge prakticno dve labaratorije, one koje redi test, i one koja je samo posrednik, sto prilicno povecava cenu testa, mada su genentski testovi svejedno skupi, pa otud i tolika cena spram amniocenteze koja privatno kosta oko 400e. I zavisno od toga koji centar radi drugacije se zovu, mozda se i cene malo razlikuju. Ja sam harmony zapamtila, ali ima vise opcija.
Ranije sam mogla da nadjem na sajtovima nekih vecih labaratorija cenu harmony testa, sada samo u jednoj (Konzilijum) i to kao NIPT test samo, ne pise gde ga salju, ali svejedno. Kosta 78.400 dinara i kazu ceka se 2-3 nedelje.

There are only a few companies / laboratories in the world currently offering NIPT the common companies, origin and their NIPT tests are listed below:

• Ariosa: USA: Harmony™
  • BGI Health: China: NIFTY™
  • Natera : USA: Panorama™
  • Sequenom: USA: MATERNIT21™ PLUS
  • Illumina : USA: Verifi®
Izvor : http://www.thisismy.co.uk/nipt-non-invasive-prenatal-testing/

Poslednja izmena:
Bravo brankich. Ja se nisam toliko detaljno raspitivala. Ja sam moj radila u Bg, slali za Hongkong i dobili rezultat za 2 nedelje. Hromozomi 18, 21 i... ne mogu da se setim. Ako nekom bude potrebno mogu da pogledam u pauzi infuzije i bapisem koji je taj jos jedan. Samo se secam da mi je jedan dr rekao da je dobro uraditi ga iako ne očekuje kod nas neki izazov, ali "trizomije" je dista tesko pratiti kod blizanaca i mog malog trupa. Ne ljutite se ako nisam bas ispravno napisala rec, jer mene ni tada nije zanimalo da zapamtim. Ja sam se za test odlucila jos pre double testa, samo sam sacekala adekvatnu nedelju.
Mi smo test plaćali u devizama preko banke na slovenacki racun.

Noge su mi i dalje otekle, nacelnici raznih odeljenja me obilaze i prate. Danas cu samoinicijativno uzeti hepatrombin, I nadam se da ce polako prolaziti.
I dalje sam pod agresivnom terapijom, vene mi se sporo oporavljaju, povećana doza antikoagulanta, i cekam dr da cujem kako su bebe.

Ovo je ukratko, da ne davim detaljima. :-)

Back