Mislim da su najveci problem nedovljna sredstva koja se izdvajaju za zdravstvo (citaj neko ozbiljno krade tamo gore). Koliko citam utiske sa porodjaja i sl. vecina porodilja ocenjuju zaposlene sa ocenom 4-5, a samo stanje porodilista sa 2-3. Naravno i zaposlenih ima svakakvih, kao i svuda, ali mislim da je ova ocena prosecna.
Kada sam ja bila u Betaniji pre 2 godine na patologiji, dr  i sestra su bili ne za 5 nego za desetku, narocito kada se pogleda pod kojim uslovima rade. Kada se sve zavrsilo, i sestra je pakovala instrumente i pripremala nove, trazila je neku vrstu pelene ili krpe da sve pokrije. Sramotno je sta je imala na rapolaganju. Svaka je bila ili busna ili rdjava. Videlo se na njoj da joj je sram, ali znam da nije to do nje. Sve je to dobro oprano i dezinfikovano, ali u strasno losem stanju. 
Mislim da mi u Srbiji mozemo samo sanjati porodjaj u kadi, a mozda nasa deca koju sad cekamo dozive da im i to bude na raspolaganju.
Koliko znam nema privatnih porodilista jer je prevelika odgovornost dr-a i babica na porodjaju, a i nema sanse da neko isfinansira porodiste. Ipak u nasim drzavnim porodilistima (kakvo god da je stanje 

) ima i dovoljno zalihe krvi, opreme (koja je od pre sto godina ali je ima) i svega sto je potrebno u slucaju komplikacija. 
Druga opcija je (ja sam je razmatrala) da se porodimo negde "vani". Ali kada sam videla kolike su cene ako nemas osiguranje 

(UK oko 5000-11000 Funti).
Sve u svemo ostaje nam da se dobro pripremimo psihicki i fizicki i da se nadamo da ce sve proci bez vecih komplikacija.
Zaboravih reci. Danas ulazim u 31 nedelju. Jos mi je ostalo 70 dana do VTP. Samo da sve bude ok, pa vam javljam svoje utiske iz prve ruke