Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Hvala devojke, baš ste brze:-)

Da, i meni je objašnjeno da se ide prvo na dabl test, pa na tripl i onda u zavisnosti od rezultata i na amniocentezu.
Ma ja uopšte nisam sujeveran i sl. tip, ali tako me je taj mališa nešto prodrmao... Valjda je to sve zbog trudnoće jer ne prepoznah sebe u par situacija:-)

Jexy1005: ja sam išla kod moje Dr privatno, pa sam slučajno videla da radi u DZ i sad sam se prešaltala u DZ. Kada sam joj rekla za trudnoću, sama mi je predložila da idem u DZ jer zašto da plaćam ako ne moram.
Onda me je uputila na Institut za majku i dete-rade te testove besplatno, ali je problem zakazivanje koje je praktično nemoguće jer je ogromna navala. Sad jurim vezu, ako uspem da tamo zakažem a ako ne radiću privatno.
Pozdrav i hvala;-)

Ja sam prvi put otišla kod dr-a u 8 nedelji, iskreno test sam uradila u 6 nedelji i tada saznala da sam trudna, ali nisam bila u svom gradu pa kad sam došla otišla kod dr-a u DZ i on mi potvrdio trudnoću, pa sam onda otišla i kod privatnog, jer osim potvrde trudnoće nikakvu drugu informaciju nisam dobila, samo "opusti se", a ja sam htela neki konkretan savet haha, a privatni mi je isto to rekao, uz to da izbegavam kontakt sa malom decom jer su prenosnici virusa ( a šta sa majkama koje imaju kući malu decu?), da se zdravo hranim i da ne dižem ništa teško a to sam znala i sama.
U 12 nedelji se radi 1 ekspertni UZ i dabl test (iz krvi), pa ukoliko dabl test nije dobar onda te šalju na triple (ja sam to izbegla jar sam odmah htela amnio kad sam videla da dabl nije dobar). Još je rano da razmišljaš o tome, prvo se posavetuj o svemu sa svojom dr, pa će ti ona lepo objasniti:cmok:. I opusti se, tako najbolje radiš za svoju bebu:heart:

Hvala devojke, baš ste brze:-)

Da, i meni je objašnjeno da se ide prvo na dabl test, pa na tripl i onda u zavisnosti od rezultata i na amniocentezu.
Ma ja uopšte nisam sujeveran i sl. tip, ali tako me je taj mališa nešto prodrmao... Valjda je to sve zbog trudnoće jer ne prepoznah sebe u par situacija:-)

Jexy1005: ja sam išla kod moje Dr privatno, pa sam slučajno videla da radi u DZ i sad sam se prešaltala u DZ. Kada sam joj rekla za trudnoću, sama mi je predložila da idem u DZ jer zašto da plaćam ako ne moram.
Onda me je uputila na Institut za majku i dete-rade te testove besplatno, ali je problem zakazivanje koje je praktično nemoguće jer je ogromna navala. Sad jurim vezu, ako uspem da tamo zakažem a ako ne radiću privatno.
Pozdrav i hvala;-)

Zdravo Nanu-Nana,

Evo i mene kao neka sto je radila amniocintezu pre 8 nedelja. Posto imam 40god, nisam radila nikakve double, triple i ostale testove posto se odmah znalo da cu na amnio. Ona se radi izmedju 16-19 nedelje (bolje oko 18-19). Privatno kosta od 300 do 500 eur. Ako zakazujes besplatnu u Palmoticevoj, sad ti je pravi trenutak jer sad zakazuju za kraj oktobra, rekla bih da ti je to pravo vreme. Ako hoces horionske cupice umesto amniocinteze, ona se radi oko 12 nedelje i brzo su gotovi rezultati, ali moj ginekolog kaze da je to rizicnije od amniocinteze jer je veci procenat pobacaja zbog vrlo invazivne intervencije. Meni kao nekom ko je pobacaj vec imao, bilo vrlo ne preporucljivo. Inace, Marge ti je puna saveta, i mene smirila tada, ziva sam se us...la. :cmok2: Hvala Marge!

P.S. Mene amniocinteza nije bolela, bilo kao vadjenje krvi iz vene, a i saznala bebin pol.

November, hvala. Lakse mi je da ne idem bas skroz na slepo

nego, zvrcnem ti ja danas koleginicu koja je vec na trudnickom 17.je nedelja, da je pitam jel radila dabl test, koliko to kosta i tako to. Ocekujem i drugaricu iz Ukrajine da stigne, ona ide nedelju ispred mene, pa da idemo da se testiramo i tako to. Nego, saopstim radosnu vest ovoj prvoj, i posle salve odusevljenja, krene lavina pitanja: "pa jesi li bila kod doktora, jel ti radila pregled, mora obavezno da ti radi pregled, meni da Vrzicka nije radila pregled ja bih izgubila Akicu (njen sin prvenac prim.aut.), ne moze samo UZ, pa jesi li vadila krv, pa moras krvnu sliku, a urinokulturu, moras i urinokulturu, a nemoj da pijes folnu, folne imas svuda, ne treba da se kljukas vitaminima..." to je trajalo u nedogled.
Istripova me cura skroz. Pitanje: jel normalno onda da u 7.nedelji (danas sam usla u istu) meni dr odradi samo ultrazvuk, a da se ovo ostalo radi kasnije? Znam da moram da vadim krvnu grupu zbog Rh, mm je +, al jel i to ide kasnije?
Malo tako krenu da mi se vrzmaju pitanja po glavi, sorry zene, najlakse mi ovde da se izjadam.
Jos pricam ovde, opustite se ljudi, a onda ja krenem da panicim..:roll:

Jexy kod nas je praksa da se nakon konstatovanja drugog stanja, uradi kompletna krvna slika, urinokultura, vaginalni i cervikalni bris, krvna grupa, zatim testovi na hiv, zuticu i jos nesto ne znam tacan naziv.Meni je to radjeno oko 12nedelje znaci da nije kasno nemoj da se sekiras...Pozdrav za tebe..

A evo sta sam se ja danas nasekirala ne mogu da se smirim.
Ja i moja koleginica smo slicnih trudnoca, ona je 18+5, ali ima 36godina i druga trudnoca. Odrade joj sve testove napred navedene kao i tripl test 06.08 ciji su rezultati bili savrseni.
Juce se vidimo na poslu, sve je bilo ok, da bi posle dva sata ona prokrvarila, prebace je hitnom na ginekoligiju i oni konstatuju da je za samo dve nedelje plod nazadovao posto je napdnut nekim virusom, ne znam kako se zove, i danas su joj izazvali porodjaj.
I kazite vi meni kako covek da bude siguran da je sve ok pored svih uradjenih analiza i dobrih rezultata.Prosto ne znam kako je to moglo da se desi.Strasno..

Vidis Maki, ja se tih stvari plasim, ne mogu da ti opisem.
Mada, mislim da je to donekle normalno, plasiti se..isto kao sto sam se ceo svoj zivot plasila za reproduktivne organe pa trcala kod ginekologa za svaku sitnicu (majke mi moje) jer sam se plasila da mi se nesto ne desi pa da necu moci da imam decu....bez zezanja

I bas mi je zao zbog tvoje koleginice..:(

@jexy1005
Meni je Dr na prvom pregledu pored UZ dala uput za laboratoriju (krv i mokraća) i pitala da li znam svoju krvnu grupu.Pošto sam pre nepunih 2 meseca radila godišnji pregled (Papa, bris, kolposkopija) i sve je bilo ok, kao i uvek do sada, nisam ništa više radila. Sledeći pregled mi je 7.9.

Možda ne bi bilo loše da odeš u DZ kod ginekologa, čisto da se upoznate a tamo možeš i laboratoriju da uradiš.

@ maja_r baš mi je žao zbog tvoje koleginice :-(

pa jeste,s obzirom da mi je drugi carski znam sta me ocekuje ali sam ovaj put odlucila da cu biti budna tokom operacije...ali opet...frka mi

Koleginica je imala dva carska... pitala sam je kakva je razlika, a ona rece da nema razlike. Jedino sto joj je tokom drugog bilo lakse sto je znala sta je ocekuje...

Ja sam bila budna tokom mog carskog... nista ne boli (anestezija radi), a i ne vidis nista. Bices budna da pozelis dobrodoslicu bebici. :zaljubljena:
Samo hrabro! :heart:

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back