Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sto se tice razlike u godinama kod dece...hm ja 32, brat 26, sestra 25 i jos jedan najmladji 17. Mama pravila bas velike razlike.
Ja se najbolje slazem sa bracom, ovaj stariji je napokon odrastao pa se super razumemo, ovaj najmladji nam dodje kao dete i svi ga obozavamo...a sestra i brat sto je razlika 1 godina se stalno svadjaju. A ja evo ove godine treba da se porodim a bebac ce imati brata starijeg 15 godina (sin od mm iz prvog braka zivi sa nama) koji jedva ceka ali moli Boga da bude musko:D
Mojoj mami je bas bilo tesko sa nama, taman jedan poraste eto drugog:lol: ali mi je jako drago sto ce moj bebac imati puno ujaka i tetaka zato sto ja nisam imala pa cak ni strica.
Ako se zena super oseca samo napred, i ja bih ih vise ali eto jedva postidoh i ovu jednu. Ako nema nikakvih medicinskih prepreka godine po meni nisu vazne, samo da nije 70godina:lol:

Zene hvala na podrsci za radjati... videcu, vagam i razmisljam... ipak to nije odluka kao kupiti carape ili ne...
Bojim se kajanja sutra sta god da uradim, dok ja izvagam prodje voz pa cu se kajati sto nisam.... ali ipak gora je varijanta kajati se sto si rodila...
Mada mi to deluje nemoguce cujem zene da kazu, nju/njega nisam trebala radjati, pa mi to tako ruzno.

svasta...
ja nisam htela decu uopste...i slucajno sam zatrudnela posle 5 godina(vec smo mislili da ne mozemo da imamo decu,cim nam se do tada nije vec desila slucajnost :lol: ) i posto mi ne bi palo na pamet da abortiram ako je sve u redu sto se zdravlja tice, rodila sam Irinu
kajala sam se u trenucima kada me depresija udarala u glavu...s vremena na vreme, prva 3 meseca, kada bih naisla na neki problem
ali cim su se hormoni smirili i depresija prosla, prestala su i ta debilna razmisljanja
ne znam kako neko pri cistoj svesti moze da se kaje sto je rodio dete...mislim kad to dete vec postoji, odvratno je da se kajes sto postoji...:neutral:
misim tvoje dete jbte
heh jos ja hocu i drugo...a bila u fazonu ma koja bre deca :lol:

..mislim da u vecini zemalja imaju opcija koliko volish - 3 meseca im je full placeno, a mogu da produze josh tri za npr 80% plate,
pa josh 6 za 50%, pa tako dalje do tri pune godine,
koliko ih cheka radno mesto..

..i mislim da se time stimulishe radjanje u onom sloju drushtva koji mogu da opstanu sa jednom platom,
a destimulishe u onom koji ne mogu..

E to novka. meni kad je snaja pricala nisam verovala.
dobiju mesec dana pred porodjaj i tri posle. nakon toga 85% plate. meni to strasno.
Mislim kako bre da dojis kad ides na posao? Kako?
I ko da ti cuva bebu od 3 meseca!?

Ja bre polupoverenje imam u moje roditelje(salim se), ali menjaju se stvari, ono sto su oni davali nama sada se ne daje bebama, tipa duda u med itd...
A zamisli da ga ostavim tako malog nekoj tamo u neku grupu.
Pa ebote to dete jos nije ni posteno zapamtilo i videlo majcin lik

..u americi postoje sobe za izmuzavanje u vecini firmi.. :neutral:
..sa pumpama, friziderima i ormaricima za lichni pribor.. :neutral:
..pa na pauzi za ruchak natochish bebi za sutra, spakujesh u friz, prenesesh u rashladnoj torbi do kuce
i sutra sa bebom nosish u day-care ili ostavish onome ko ga/je chuva.. :(

..attachment parenting, my ass.. :roll:

..mislim da u vecini zemalja imaju opcija koliko volish - 3 meseca im je full placeno, a mogu da produze josh tri za npr 80% plate,
pa josh 6 za 50%, pa tako dalje do tri pune godine,
koliko ih cheka radno mesto..

..i mislim da se time stimulishe radjanje u onom sloju drushtva koji mogu da opstanu sa jednom platom,
a destimulishe u onom koji ne mogu..

Ja bih prihvatila taj sistem. Ili da radim od 1, do 2, godine npr pola radnog vremena (naravno sa pola plate), pa tek sa dve godine neka ide u vrtic (nadam se bez pelena i vec nauci da prica). Moja tetka je u USA morala da se vrati na posao posle 6 nedelja :sad2:. Strasno. U Irskoj je porodiljsko 6 meseci, samo ne znam koliko je nadoknada za to vreme :think: U stvari, u vecini zemalja EU ti se vise isplati ako imas 2-3 deteta da ostanes kuci, jer su vrtici jako skupi. Naravno pricamo o radnom mestu sa osrednjom platom.

Moji dever i jetrva se dogovorili, ona se vratila na posao posle 2 meseca, on preuzeo brigu o maloj. Ona je inzinjer i zaradjuje mnooooooogo, a on je nas sljaker :) E zato oni imaju epidural i "svaki nacin" i ne vracaju se kuci sa bebom sedeci nakrivo u autu, poluzive, pa im treba 40 dana da dodju sebi. Imam snimak kad mi se snaja porodila: sedi u krevetu nasminkana i nasmejana okruzena porodicom, snimak se prekida, i onda je vidimo ponovo nasminkanu i nasmejanu, takodje okruzenu porodicom, ali sa bebom u rukama. Ma idi bre... Pa ih mi zalimo kako se vracaju posle dva meseca na posao od 8 hiljada dolara mesecno... Izuzev srecnih skandinavskih zemalja "blagostanja" koje imaju sistem najslicniji nasem u Titovo vreme (koje kudimo poslednjih 20 god), sve ostale imaju sistem "ili pare ili jare". U Svedskoj,vrtici su drzavni, i obavezni, sva deca do 18 primaju deciji dodatak, mozes na porodiljsko 3 god, ali brate, radis do 70...time omogucavaju da se zene vrate na trziste rada umesto da sede kuci i gaje decu, a oni da uvoze radnu snagu iz drugih zemalja.
E raspisah se...ovo mi je bolna tacka :)
Pitaju me moje americke rodjake kako sam se poradjala, a dok ja pricam one slazu uzasnute face, pa me na kraju pitaju "no drugs?" A ja se mislim...da nam vidite porodiliste za sardine, sto do stola...

Nesto razmisljam...
Sigurno je da su bolji uslovi u inostranstvu...
Ali zar je moguce da nemaju epiziotomiju(ili prirodnu)...
Da se bar ne oznoje pri porodjaju pa se bar malo rascupave,razlije sminka....

Ja sam na zalost otisla nespremna na porodjaj,taj dan kada sam se porodila planirala sam da idem na farbanje i feniranje kad ono cvrc.
Mada mi je sestra posle 3 sata od porodjaja rekla da izgledam super,kao da se nisam mucila uopste.Porodila se u 10.18 u 13h isla sama da piskim,u 14h bila sa posetom i gledala bebu kroz staklo.A dobila je tek u 19h.
Drugarice se iznenadile kako super zvucim preko telefona,a tek se porodila.Dok druga drugarica se tri dana nikom nije javljala.

Gledala sam ja na FB slike, drugarica moja iz osnovne
porodila se u Holandiji, sedi riba, nasminkana od do, frizura sve cakum pakum i drzi dete i rukama, i pise
'spremamo se da idemo kuci, 3 sata posle porodjaja'
ja gledam i ne verujem...
a porodiliste k'o spejs satl

tako ja gledala slike kume iz svecke i mislila da se porodila kuci, soba, tv, cvece, ....

btw devojke, dok razmisljate o drugom i trecem, molim vas recite mi kako ste se odlucile za prvo, ja lomim vec neko vreme, vazem i razmisljam, ali sta i da razmisljam kada realno ne znam sta me ceka, nisam pametna, jeste li vi bile? ili jednostavno znas i to je to, bez razmisljanja, srce i....

Posvadjah se sa muzem i ne mogu da spavam. Pih sto to mrzim...i svadju i to sto on moze da se okrene i zaspi do jutra a ja vesticarim...

Sto se tice prvog deteta, ja sam vec negde pisala da su mi se noge tresle od straha kad sam videla dve crte...a ono kao htela sam bebu...mislim da je taj strah od gubitka kontrole i prevelike odgovornosti na meni, doprineo da posle porodjaja budem na korak od depresije. Sve je proslo ok, mislim da ja nikad ne bih bila spremna za dete, u teoriji. U praksi sam se dobro pokazala :)
A sto se tice antibiotika, u prvom trimestru nisam cula da ih daju, vec od 12 nedelje daju eritomicin i jos ponesto. Treba da se raspitas za alternativne metode tipa Odmenjska voda (tako li se zove ?), uvin caj za trudnice i neznamstajos sto moze da pomogne. Eserihija dosadna brate...ali nije tako strasna...sto bi rekla moja baba: Bogorodica cuva trudnice...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back