Кутак за труднице

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ujedam u naletima-kaze moj muz. Uglavnom sam OK, ali mi je fitilj znatno kraci nego pre trudnoce, pa brzo pobesnim, ali se daleko brze i smirim. :)

Uuuuu i meni je fitilj jako kratak,Planem za tren.Muz cuti,sta ce drugo,sinoc mi kaze,sta ti rade ovi hormoni:roll:

Inace mi smo jos jednu noc prespavali bez plakanja,juce nije spavao celi dan.Sinoc zagrlio tigrica,pozeleo laku noc i glas mu se nije cuo.Tata je ustao dva puta,ja sam spavala kao top :rumenko:Jutros opet utrcao kod mene u krevet oko 9 sati.I bas je bio zadovoljan sto je spavao sam i kao pravi veliki decak nije plakao:D:dontunderstand:

Zna li neko da li ima veze kada se pije Mamavit?Na njemu pise ujutru posle dorucka.Ali kad ga ujutru popijem ubije me mucnina.Poslednjih par dana ga pijem uvece posle vecere,i nije mi toliko lose,ali od kako sam pocela da ga pijem tako kasno imam problem sa stolicom.Da li to ima veze:think:meni se cini da ima,ali ne razumem

Zna li neko da li ima veze kada se pije Mamavit?Na njemu pise ujutru posle dorucka.Ali kad ga ujutru popijem ubije me mucnina.Poslednjih par dana ga pijem uvece posle vecere,i nije mi toliko lose,ali od kako sam pocela da ga pijem tako kasno imam problem sa stolicom.Da li to ima veze:think:meni se cini da ima,ali ne razumem

I ja ga pijem uvece zato sto kad ga popijem ujutru ceo dan me bukvalno boli zeludac od gladi (zbog B-kompleksa koji sadrzi, a ti vitamini jako uticu na apetit). Jedem na 15 minuta, ne mogu da postignem. :zcepanje:
Kakvih konkretno problema sa stolicom imas?
Ako je promenila boju u tamno-zelenu, nista strasno, to je zbog gvozdja.

Za boju znam i to me ne buni.Nemam stolicu po dva dana,pa se ispraznim jedva:rumenko:pa onda opet nemam po dva dana.Nikad mi se to ranije nije desavalo.Bas se osecam grozno,ko da imam sto kg

To je u trudnoci cest problem, pre svega zbog hormona koji usporavaju prolazak hrane kroz creva.
Iz Mamavita, moze da ti smeta gvozdje, ima ga bas puno, bez obzira na to sto se lose apsorbuje 60 mg je mnogo.
E, ovako, ti treba da povecas unos vlakana, znaci integralni hleb, musli, neoljustene jabuke, kruske, dosta povrca,... i sto je najvaznije, dovoljan unos tecnosti. Voda se vise apsorbuje u trudnoci, a suva hrana tesko prolazi i tesko se izbacuje, dakle 6-8 casa dnevno, obavezno.
Kretanje je takodje jako bitno, sad je lepo vreme, pa mozes da setas. :)
Kad ti izostane stolica par dana, mozes da uzmes laneno seme, ono je odlicno. Mleveno, umesas u jogurt (1-2 kasike), samo ili dodas u musli i to pojedes. Inace, imas dosta vrsta hleba u koje dodaju laneno seme, pa mozes i to da jedes (ja npr. obozavam one integralne kifle iz Tempa, a one bas imaju puno lana). :)

Ja sam malo citkala vasu temu pa samo da dodam da sam imala isi problem i ta gore navedena varijanta jogurt+laneno seme je stvarno najbolja , dodaj i sto vise citrusnog voca u ishranu jer ono takodje razredjuje stolicu to verovatno znaju i ostale mlade mame kada su pocele sa uvodjenjem istog u ishranu.

E sad ja da se žalim. :D
Ja imam problema sa stolicom i hemoriodima stalno, a u trudnoći se baš zakomplikovalo.
Naročito je bilo gadno do pre 2-3 nedelje. Em se retko praznim, em tvrdo i bolno u PM!
I onda sam polako počela skoro svaki dan da idem na klonju, ali i dalje imam problem sa tvrdoćom i bolovima. Pa kontam, mora da je zbog gvožđa, zato je tako tvrdo. :rumenko:
Izvin'te što pričam o neprijatnoj temi, nego mi lakše da se izjadam.

A što se tiče nadutosti i sa tim sam znala da imam problema i pre trudnoće pa se više i ne sećam da li se nastavilo u trudnoći. Ja sam nekako navikla da živim sa svim tim problemima i više ni ne pokušavam da ih rešim. Zadnjih recimo mesec dana ni ne mogu mnogo da pojedem odjednom, jedem manje obroke nego pre trudnoće, ali nisam uopšte povećala broj obroka. I onda ispada da jedem isto ili čak i manje nego pre...
Jel to moguće ili mi se samo čini? :think:

ja jedem one lanene pločice iz zdrave hrane.. i inače mi pomažu, ali sad baš zastoj :roll:
moram da napravim 'kuglice'; to sam u prošloj trudnoći praviula, sad me nešto mrzi, ali na kraju ću morati
samelje se po 200g suve smokve, suvo grožđe i suve šljive. U sve to se umeša 100 g sene.
svako veče se pojede po kuglica veličine... veće pod graška, ne mogu da se setim prave veličine :lol:
i svako jutro redovna stolica

Ja imam problema sa stolicom i hemoriodima stalno, a u trudnoći se baš zakomplikovalo.
Naročito je bilo gadno do pre 2-3 nedelje. Em se retko praznim, em tvrdo i bolno u PM!
I onda sam polako počela skoro svaki dan da idem na klonju, ali i dalje imam problem sa tvrdoćom i bolovima. Pa kontam, mora da je zbog gvožđa, zato je tako tvrdo. :rumenko:

A što se tiče nadutosti i sa tim sam znala da imam problema i pre trudnoće pa se više i ne sećam da li se nastavilo u trudnoći. Ja sam nekako navikla da živim sa svim tim problemima i više ni ne pokušavam da ih rešim. Zadnjih recimo mesec dana ni ne mogu mnogo da pojedem odjednom, jedem manje obroke nego pre trudnoće, ali nisam uopšte povećala broj obroka. I onda ispada da jedem isto ili čak i manje nego pre...
mislim da je moguće, čini mi se da je i kod mene isto. Hvala Bogu, jer sam u prošloj trudnoći mogla da žderem non-stop...
sad uopšte ne jedem više... i još, ne prija mi ni doručak, ni večera samo neko voće ili nešto baš malo. Samo za ručak se najedem ko čovek - trudnjača :mrgreen:
inače i mene ubiše i hemoroidi; ali to mi se vuče još od porođaja :dash:

Nije neprijatna tema, zasto bi bila.
Moguce je, ali bi morala da povecas broj obroka na 5 manjih, to bi ti dosta uticalo na probleme koje imas. :)

ja jedem one lanene pločice iz zdrave hrane.. i inače mi pomažu, ali sad baš zastoj :roll:
moram da napravim 'kuglice'; to sam u prošloj trudnoći praviula, sad me nešto mrzi, ali na kraju ću morati
samelje se po 200g suve smokve, suvo grožđe i suve šljive. U sve to se umeša 100 g sene.
svako veče se pojede po kuglica veličine... veće pod graška, ne mogu da se setim prave veličine :lol:
i svako jutro redovna stolica

Ne radi to, sena ne sme da se uzima u trudnoci. Ne znam da li si citala rad za koji sam postavila link pre nekoliko dana, evo ponovo http://www.zdravljezena.org/download/bgd/tekst_bezbedna_primena_biljnih_lekova_u_trudnoci.pdf.
Sena moze da izazove kontrakcije materice. Probaj da regulises prirodno, onako kako sam napisala sanji. :cmok2:

..kistina, divna si, slazem se sa svim shto si napisala na ovim stranama.. :heart:
..vraca li se tvoj apetit u normalu i jesu li muchnine pri kraju? :)
..ja nisam (hvala bogu) imala problema sa probavom nikada do sada,
secam se samo prve stolice posle porodjaja, vishe po paranoji nego po problemima.. :sad2:

..dobro jutro, drage moje, ja se tek probudila.. :rumenka:
..malo dete mi je kod kuce, neshto je kilav, doruchkovao sam, napravio i mami
dva sendvicha i skuvao kafu, pa me tek onda budio.. :heart: :aha:

..kistina, divna si, slazem se sa svim shto si napisala na ovim stranama.. :heart:
..vraca li se tvoj apetit u normalu i jesu li muchnine pri kraju? :)
..ja nisam (hvala bogu) imala problema sa probavom nikada do sada,
secam se samo prve stolice posle porodjaja, vishe po paranoji nego po problemima.. :sad2:

..dobro jutro, drage moje, ja se tek probudila.. :rumenka:
..malo dete mi je kod kuce, neshto je kilav, doruchkovao sam, napravio i mami
dva sendvicha i skuvao kafu, pa me tek onda budio.. :heart: :aha:

:heart: :cmok2:
Dobro jutro! :)
Kako ti imas divno dete, srce malo! :heart:
Bolje mi je mnogo, nemam mucnine, ali mi sirovo voce i povrce i dalje smeta, valjda ce i to proci uskoro. :)

..ma hoce, samo polako.. :)
..ja htela da vas pitam (101x se ovo verovatno provlachi na ovoj temi)
mazete li stomak i chime?
..ja imam neshto strija iz predhodnih trudnoca, iako sam se mazala strietom 2x dnevno od 10-12 nedelja,
sad sam uzela obichno niveino mleko sa bademovim uljem ali malo malo pa preskochim.. :roll:
..uveche mi hladno, ujutru me mrzi.. :confused:
..stomak mi nije mnogo veliki, tachnije ja sam visoka pa ne shtrchi mnogo :lol:
ali vec osecam zatezanje i svrbuckanje povremeno.. :(

..ma hoce, samo polako.. :)
..ja htela da vas pitam (101x se ovo verovatno provlachi na ovoj temi)
mazete li stomak i chime?
..ja imam neshto strija iz predhodnih trudnoca, iako sam se mazala strietom 2x dnevno od 10-12 nedelja,
sad sam uzela obichno niveino mleko sa bademovim uljem ali malo malo pa preskochim.. :roll:
..uveche mi hladno, ujutru me mrzi.. :confused:
..stomak mi nije mnogo veliki, tachnije ja sam visoka pa ne shtrchi mnogo :lol:
ali vec osecam zatezanje i svrbuckanje povremeno.. :(

Neke zene se ne mazu uopste i ne dobiju strije (moja tetka-tri trudnoce bez strija, nikad se nije namazala u zivotu, ne trpi mackanje po telu), a neko se maze non stop i opet bude u linijama. Nema pravila, mislim da je genetika presudna. Ja se mazem obicnim mlekom za telo kao i do sad, ne bas redovno. :rumenko:
Cula sam da je najbolje mazati se Pavlovicevom, ali ona mi trenutno ima nepodnosljiv miris.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back