TanjaB:
Ja sam danas dobila kompliment da i nemam tako veliki stomak (31. nedelja) - na sta smo i muz i ja samo prevrnuli ocima, posto su mi vec odavno male trudnicke pantalone koje sam sebi kupila
Xmm... ne znam sta je tu kompliment, mislim nemati velik stomak, ali posto su ti male trudnicke pantalone onda verovatno i nije tako mali

Meni su moje trudnicke pantalone jako velike, a sta je velik stomak je oh, so individual. Moj doktor je izjavio da ja imam prilicno zgodan stomak, da nije tako velik jer sam jako visoka i zato imam vise prostora u stomaku, nego neka zena koja je metar i sumska jagoda.
Ali to nije bitno... nego spisak stvari za bebu. Napisacu sta ja imam, valjda cu se svega setiti i sta mislim o drugim stavkama na listi.
SPAVANJE
1. Krevetac OK
2. Dusek OK
3. Posteljina, to sam sasvim zaboravila, ali za pocetak dok ne nabavim pravu stvar stavljacu mu neki nas carsav na madrac, a pamucnih pokrivaca imam vise komada, pa smo OK sa tim dok ne dodje vreme da mu kupim jastuk.
4. moj dusek je dosao sa plasticnom presvlakom
7. Nocno svetlo sa muzikom koji se pricvrsti za krevetac
ma nema sanse, neka osram sijalica u hodniku, koja inace upaljena cele noci zbog nocnih poseta toaletu, a ona muzika za bebe, uzas to cudo ne dolazi u obzir, ako mi to iko ikad bude kupio ljubazno cu vratiti poklon nazad... necu da gajim retarda... moj sin odavno slusa Jazz i klasicne gitare... mada mu se vise svidja Funk, a ja ga zovem groovy baby jer je mnogo veseo i voli da djuska u stomaku uz vesele ritmove
8. Vrteska sa lutkicama za krevetac
Nema sanse... not in my house!
SOBA
1. Ormarcic za bebine stvari - sam kupila, to je ono na sta stavljam podlogu za presvlacenje bebe
2. Podloga za presvlacenje bebe - imamo
3. Sobni termometar - nemamo... ako je hladno naravno da cu ukljuciti grejalicu, ako je jako toplo ne mogu mu nista pomoci, zabranjuju klima uredjaje bebama, dobijaju neke upale
4. Nocna lampica - opet ta nocna lampica, spomenula sam vec
KUPANJE
1. Kadica (sto veca i bez anatomskog oblika)
Kadicu nisam kupila, ima vremena, kupicu... u pocetku i onako ne kupamo bebu, nego je brisemo vatom... ako polivas bebu onda ti i ne treba kadica, tj. poseban sud u koji ces da presipas vodu iz neke posebne posude... meni to kupanje beba nije bas najjasnija stvar, ali ima vremena, valjda ce mi neko objasniti.
2. Lezaljka za kupanje
Iz gore navedenog razloga ne vidim smisao i cilj te lezaljke, videla sam ih, ima vise modela, tvrde i meke, nista ne kapiram
3. Sundjer za brisanje kadice
sundjera imam brdo u kuhinji, pa upotrebicu nekih od obicnih Viledinih iz svojih zaliha, a nameravam da nabavim poseban deterdzent koji nije opasan po zdravlje da bih cistila bebine stvari
4. 4 Velika peskira (može i sa kapuljacom) svetlije boje za otkuvavanje
Meni je sestra rekla da je pelena mnogo bolja od peskira, meksa je i vise odgovara neznoj bebinoj kozi i ja sam je kao i obicno poslusala
5. Mali mekani peskirici
Ipak sam kupila neki set mnogo blesavih peskira, ali sumnjam u njihovu upotrebnu vrednost, kao sto rekoh, koristicu pelene, mozda ga nekad dodatno uvijem u te peskire
6. Posuda, bokal za ispiranje bebe
Imam vec dosta serpi u kuci
7. Termometar za vodu
Kupila sam.
SETNJA
1. Kolica- da su lagana, da se sklapaju, dupli tockovi, kocnice i na prednjim tockovima,polususkav materijal..
Dobila sam od sestre njena Peg Perego kolica (jedva koriscena, ima se moze se... divim se rasipnistvu svoje sestre)
2. Sediste za automobil
Kupili
3. Torba za bebi-opremu sa plastificiranom prostirkom za presvlacenje
Lepo sam mu oprala jednu svoju Nike torbicu sasvim dovoljno za njegove potrebe, plastificiranu prostirku nemamo, koristicemo pelene i peskire
4. Nosiljka ili marama za bebu
Nemamo, ne znam da li cemo nabaviti, pored toga sto je mnogo zgodno, nisam sigurna koliko dugo to moze da se koristi ako uopste... Ipak ce se beba roditi sa preko 3 kg, a onda vrlo brzo poceti da dobija na masi, pa ja nemam pojma koliko je to dobro za moju kicmu da ga tako teglim sa sobom. Sigurna sam da moj beba ne zeli da ja budem invalid do svoje 40. godine zivota
PRESVLACENJE I GARDEROBICA
1. 20 svedskih pelena, 50 tetra pelena, nepromocive gacice
8 svedskih pelena, 20 tetra pelena i nijedne nepromocive gacice
Mi cemo koristiti Pampers pelene za jednokratnu upotrebu. Mozda cu nabaviti jos malo tetra pelena.
2. Pampers
Da.
3. Korpa za prljave pelene
Ja to zovem kanta za otpatke i oduvek je imam negde u kuci.
4. Korpa za bebin ves
Imamo dve korpe za ves, zrtvovacemo jednu za njega
5. 6 tanjih benkica
Nemam nijednu benkicu, sestra mi je rekla da su neprakticne i da umesto toga koristim bodi.
6. 6 bodija
Uf, imam vise od 20 komada razlicitih modela bodija, sa dugackim, kratkim i bez rukava... moj beba ce celo leto provesti u bodiju jer zivimo na prilicno toplom ostrvu i leto je do novembra
7. 6 Zekica, pidzamice sa stopalima (na drikere, ne rajsfeslus)
zekica imam 4 komada, verovatno cu nabaviti jos neke
8. Jaknica pamucna
Nemam, ne treba mi.
9. 2 pamucne tanje
Nemamo
10. 4 para carapica
Imamo
11. Portiklice
Nemamo... ima jos dosta vremena do portiklica

kada pocinju da jedu... sa 6 meseci... eeehh... to ce biti negde u oktobru...
12. 2-3 para pamucnih rukavica da se beba ne grebe
Imamo tri para rukavica.
Kapice nedostaju na tvojoj listi... toga imamo jedno 5-6 komada za sada, a ocekujemo uskoro i sesiric sa UV zastitom i naocari za sunce za bebe (sa velkro trakom) koje sam narucila na internetu u lime green zelenoj boji
HRANJENJE
1. Aventova manuelna pumpa za grudi
ja sam kupila Medelinu manuelnu pumpu za grudi, na preporuku strucnjaka koji se zaklinje u te pumpe
2. Posuda za dezinfikovanje flasica i pumpe
(ako se uz pumpu ne dobiju flasice, onda još 3 Aventove flasice)
Imam samo jednu staklenu flasicu, kupicu ako mi bude jos trebalo... ne planiram da hranim na flasicu za pocetak nista, a sto se tice sterilizacije, meni se cini da je najbolji onaj sterilizator na vodenu paru, ali nam nece trebati jer ce beba sisati... kada dodje vreme da jede nesto na flasicu, do tada vise nece trebati da mu se sterilizuje

jer ce uveliko lizati sve sto mu stigne do usta

3. 2 Cucle (silikonske) + lancic (ovo se ne koristi prvih mesec dana)
Necemo koristiti cucle
4. Aparat za grejanje flasica
Necemo grejati flasice
5. Cetka za pranje flasica
Kupili smo to
6. Kasicica za vitamine i vodu ili cucla kojom se to ubrizga
ufff... ovo ko portiklica, ima dosta vremena do tog dana
7. Konzerva ili kutija formule
Nece moci! Ima da sisa i tacka.
8. Jednokratni ulosci za grudnjak
Kupili smo.
9. Grudnjak za dojenje
Imam ih 5 komada, a inace preporucuju bar dva.
NEGA I KOZMETIKA
1. Kozmetika za bebu ili samo maslinovo ulje i kamilica za kupanje
Od dodatne kozmetike imamo ulja za masazu: jedno za opustanje sa etarskim uljem ruze, a drugo za masiranje bolnog stomacica. Jao kako ce moj beba da uziva, mnogo cu ga maziti i mazati, bice pravi cvetic. Ulja su odlicna da zastite kozu, a bice i cistiji, posto ja nisam bas nesto odusevljena tim kupanjima beba, mnogo me plasi ta akcija.
2. Decji neutralni sapun
Imamo Weleda sapun za bebe, ali se on ne koristi odmah, neko se beba pere sa vodom i malo ulja u vodi. Imamo i poseban BDIH sampon za bebinu glavu

3. Pavloviceva mast
Pavloviceva what? Ne hvala, preskocicu, samo najbolje za mog dasu.
4. Krema protiv ojeda
Imamo nevenov melen od najkvalietnijih sastojaka i najcistiji moguci.
5. Vlazne maramice
Narucili smo neke sa BDIH sertifikatom koje ce lepo da neguju kozu i da je ciste.
6. Pumpica za ciscenje nosa (ne koristi se prvih mesec dana)
Nemamo, ne znam da li nam treba, pitacu pedijatra.
7. Slane kapljice Salinex
Nemam pojma sta je to i za sta se koristi, ocigledno nemam...
8. Makazice za nokte
Imamo.
9. Mekana cetka za kosu
Oh, imamo mnogo dobru cetku sam mu nasla sa gustim prirodnim dlakama.
10. Toplomer
Nemam, to planiram da nabavim... digitalni iskljucivo.
11. Stapici za usi sa proširenjem
Nemam, ne planiram da mu guram u usi bilo sta
12. Obični stapici za ciscenje nosa
Nemam nameru da mu guram stapice u nos.
13. Vata, obična i u lopticama
Imamo puno vate.
14. 3%Hidrogen
Imamo.
15. 70% alkohol
Nemamo i ne planiramo da koristimo alkohol.
16. Fizioloski rastvor
ne i necemo
17. AD kapi vodeni rastvor
Ne i ne trebaju nam
18. Povidon jod
ne treba nam
19. Sterilna gaza
Ne, hoce biti povredjen? Sta ce mu gaza?
20. Papirni flaster za pupak
Nikakav flaster se ne stavlja na pupak, da bi se sto pre osusio... dakle, nemamo i ne treba nam.
21. Deterdzent za bebine stvari
Kupicemo neki ekoloski i neagresivan deterdzent koji je oko 10 puta skuplji od obicnog Ariela, ali kao sto rekoh, samo najbolje za mog bebu.
DODATNE STVARI
1. Ogradica za bebu (Play yard)
Ne, necu bebu stavljati u zatvor, to mi se cini nekako uzasno...
2. Stolica za ljuljuskanje bebe (Baby swing (bouncer))
Imamo, to je dobra stvar.
3. Punjac za baterije
To imam odavno.
4. Baterije koje se pune
I ovo imamo odavno.