KUTAK, svrati na trenutak! / Da li neko zna?

  • Začetnik teme nakindjuren
  • Datum pokretanja
Perfomans stojana simica krpice"Oslanjanje na Boga"
Obavestena sam da je danas oko 15 sati,nakon sedenja sa urednikom Infanta Simonom Grabovcem,piscem Stevanom Vukajlovicem koji sve svoje tekstove zna napamet,Krpica ga zove FOLDERMEN i glumcem Srdjanom Simicem i jos nekim likom cije ime ne znam,posle ispijanja piva,coca-cole i kafe Stojan Simic Krpica (koga zovu PROTOCNI BOJLER obzirom da zivi neprestano u praznini iz koje ex nihila dolaze ideje)je sponatno izveo svoj perfomans "Oslanjanje na BOGA",koji mu je toga trenutka pao na pamet,naime iz njegovog desnog, ocito poderanog ,dzepa poceo je da ispada sitnis,on se sageo i Dunavskpog ulicom poesjao ga kazavsi da vise nema uopste nikakvih novaca i tako mu je preostalo samo da se osloni na Boga.Ljudi su posmatrali to sejanje poverenja prema Bogu.
 
KONKURS DRUGOG FESTIVALA ZA DECU OSTECENOG SLUHA 'RUZICA MIHAJILO'

Po ideji književnika Stojana Simića Krpice, u saradnji i uz podršku Organizacije za gluve Novog Sada, raspisuje se
konkurs za Drugi međunarodni memorijalni festival za decu oštećenog sluha "Ružica Mihajilo", za literarne radove u kategoriji pesme i priče, za likovne radove u kategorijama crteža u olovci, crteža u temperama i crteža u pastelnim bojama.
Pravo učešća imaju sva deca oštećenog sluha iz zemlje i sveta. Radove - literarne (do tri pesme, odnosno, do tri priče), slati na srpskom ,bosanskom,hrvatskopm odnosno na engleskom jeziku do 15 juna u tri primerka sa punim imenom i prezimenom učenika, odnosno, učenice, imenom škole, nastavnika i adresom. Radove - likovne (do tri crteža) slati sa nazivom rada, imenom učenika, odnosno, učenice, nazivom tehnike rada, dimenzijom rada, imenom nastavnika, nazivom škole i adresom.
Biće dodeljene diplome, plakete i novčane nagrade
radove treba slati na adresu:
Drugi međunarodni memorijalni festival za decu oštećenog sluha "Ružica Mihajilo" (za konkurs), Organizacija za gluve Novog Sada, Miletićeva 18, 21000 Novi Sad, Republika Srbija
 
PRVA MEDJUNARODNA KNJIZEVNA KOLONIJA NA SALAKSIJAMA

Prva medjunarodna knjizevna kolonija na Salaksijama
odrzace se u subotu 31.5.2008.
u cuvenom podrumu vina Milorada Jovicica Minje.
Ucestvuju:
Djordjo Sladoje,
Emsura Hamzic
Blagoje Bakovic,
Rajica Dragicevic,
Sasa Nisavic,
Marija Skornicki
Stojan Simic Krpica...

urednik i voditelj programa:Stojan Simic Krpica
 
MEDJUNARODNA NAGRADA ZA MULTIKREATIVNOST "BRANKO ANDRIC ANDRLA" Vladimiru Nedeljkovicu
MEDJUNARODNA NAGRADA ZA MULTIKREATIVNOST "BRANKO ANDRIC ANDRLA" Vladimiru Nedeljkovicu
Medjunarodna nagrada za multikreativnost "Branko Andric Andrla" ustanovljena je prema ideji i na inicijativu knjizevnika Stojana Simića Krpice ,koji svakodnevno i besplatno organizuje,uredjuje i vodi Scenu svih kreativnih ,uz podrsku i u saradnji sa mr Jovanom Mihajilom u cilju razvijanja multikreativnosti i o znak postovanja i secanja na multikreativnog umetnika Branka Andrica Andrlu..Nagrada je prestizna i sami dobitnik bira sledeceg dobitnika.Nema ziriranja ni lobiranja.

Branko Andric Andrla ,kako je jednom kazao Vladimir Kopicl , nije bio samo pisac, slikar ili muzičar, već je spajao razne medije i time bio daleko ispred svog vremena. Njegovo slikarstvo različitih perspektiva i optičkih varki najbliže je Ešerovim grafikama. Pored Pavića, kako je primećeno, Andrla je jedan od prvih pisaca koji se bavio hipertekstom i različitim načinima čitanja. Učmalu socijalističku javnost je prvi put šokirao 1968/69. godine kad je izašla njegova knjiga Ja sam mali mamin seksualac. Potom je objavljivao poeziju i prozu, čak i tzv. vizuelnu poeziju – Modern World Poetry (1972) i Erektion uber alles (1974). Napisao je roman Potonuli brodovi od hartije. Pesnik Vujica Rešin Tucić tvrdi da Andrlino književno delo "još uvek nije pročitano".

Andrla je studirao političke nauke, potom radio u novosadskom Dnevniku, a onda, kao mladi revolucionarni umetnik, 1972. godine otišao u Beč, "zato što mu je sve dosadilo". Otad je živeo u Beču, a dvaput godišnje kad bi dolazio u Novi Sad, okupljao bi ekipu muzičara i izvodio svoje koncertne performanse. Svaka svirka njegove grupe "Imperium Of Jazz" razlikovala se od prethodne. Kroz bend je prošlo više od 200 muzičara, a jedina konstanta je bio sam Branko Andrić Andrla. Iako je bio, kako je primećeno, antisluhista, njegov bend je već odavno ušao u anale istorije novosadskog rokenrola.

Postoji dvadesetominutni film James Dean Meets Yves Montand koji su režirali Oto Raiter i Branko Andrić, a u kome glavnu ulogu glumi sâm Andrla. Inače, Branko Andrić Andrla je sa Želimirom Žilnikom sarađivao na filmu SFRJ i Sloboda ili strip, a s Dušanom Makavejevim na ostvarenju WR ili misterije organizma. Postoje snimci zabeleženi na nastupima grupe "Imperium Of Jazz" od 1986. do 2005. godine, kao i izložba Andrlinih crteža.

Vladimir Nedeljkovic
Rodjen u Pancevu 07 01 1964. Zavrsio osnovnu i srednju školu u Pancevu. Diplomirao u Beogradu na Pravnom fakultetu.

Crta otkad zna za sebe. Sa 12 godina je imao svoju prvu samostalnu izložbu. U 14 godini pocinje da peva u lokalnoj rok grupi. Sa 17 godina osniva bend „Nedelja i prijatelji“. Bend „Nova Amerika“ osniva 1985 zajedno sa Novakov Dušanom na bubnjevima. U studio prvi put ulazi iste godine, a bio je to studio „Lubenica“ iz Vršca. Pesma „Ludi Turcin“ postaje hit na radio stanici „202“. Na kraju te godine casopis „Rok“ objavljuje da je „New America“ uz Psihomodo pop i Banana bend, najperspektivnija grupa te godine. Godine 1988 snima svoj prvi album, koji nikada nije objavljen, ali pesme sa albuma, kao što su „Sveti Sava“ i „Želim biti predsednik Jugoslavije“, nisu se skidale citavih 12 meseci sa najbitnije radio stanice u Srbiji – „Studija B“. Album je snimljen u studio BMR Vršac. Bend je svirao u medjuvremenu u Beogradu Dadov, Vršcu, Pancevu.....Na Gitarijadi u Pancevu dobija prvo mesto i svira te godine na velikom Rok Maratonu uz Cacadoo Look i Djavole Nano Belana. Od 1989 do 1991 ponovo je u studiju BMR zajedno sa Momirom Cvetkovicem i Aleksandrom Kozakijevicem. Od tih snimaka objavljen je Sveti Sava 14 godina kasnije.


U toku 1992 nastupa po Pancevu i komponuje nove pesme, a na pocetku 1993 sa gitaristom Kontrabande Vladimirom Kruskom snima album sa novim pesmama koji nikada nije izdat. Pridružio se grupi „Kontra-banda“ 1993 i sa njima je objavio prvi album „Kontra-bande“ . Sa Kontrabanodom je svirao po Pancevu i okolini a najvažniji nastupi su u Skcu - Brzi Bendovi Srbije 2003 zajedno sa Bracom Left, Bejsovima, itd..., kao i za novu godinu u Novom Sadu 2004 zajedno sa Plejbojima.

Godine 1993 i 1994 izdaje feljton u „Novom Pancevcu“ „Istorija rokenrola u Pancevu“ koji ce kasnije da preraste u knjigu. Tog feljtona nikada ne bi bilo da urednik u tom momentu nije bio Živoslav Miloradovic.

Osnovao bend „Zontag“ 1995 i snimio iste godine album u Novom Sadu. Bubnjeve je svirao Valda Funtek, bas i pratece vokale- Bosko Stanojevic, flauta - Vesna Bosic, gitara i prateci vokali - Mario Šeparovic. Zontag je predstavljao Jugoslaviju na drugom susretu bendova iz bivše Jugoslavije u Makedoniji 1997. – Kumanovo „Leten rok festival“. Iste godine pocinje da radi strip na osnovu 14 pesama sa albuma. To je uradeno iskljucivo zbog toga što nije imao para za više od jednog spota. U toku leta odlazi sa Nandorom Ljubanovicem na promotivnu turneju po Srbiji gde obilazi Niš, Kragujevac, Kruševac, Bor, Rumu, Leskovac, Beograd.., i tom prilikom svira na aukusticnoj gitari po radio stanicama. Ucestvuje i na „Zajecarskoj gitarijadi 1988 i ulazi u finale koji je prenosila televizija RTS, nakon višesatanog maltretiranja u policijskoj stanici, neposredno pred nastup. Maltretiranje pojedinih ucesnika iza bine je naredio, licno, Vlajko Stoiljkovic, samoubica i tadašnji šef srpske policije. Stvar je spasao jedan veliki i dobar covek koga nažalost više nema, a u pitanju je bubnjar Zontaga Dragan Boharevic - Bojs. „Mislim da samo bili drugi, neznam, zbrisali smo iz Zajecara pre dodele nagrade jer je bilo vruce“. Nastup u Kruševcu je snimljen i pojavio se na kompilaciji bendova snimljenih u organizaciji Ivana Rizingera. Krajem 1998 gostuje kod Pedje Vraneševica, u emisiji „Garaža“ u zgradi televizije Novi Sad, koju su srušili koji mesec kasnije - Nato bombarderi.

Prikljucuje se „Kuhinji“ strip radionici iz Panceva 1988 g. na osnivanju te umetnicke grupe. (www.aleksandarzograf.com). Sa njima nastupa 2001 godine na Belefu web gde je svirao i izlagao stripove, a iste godine nastupa na krovu opstine Pancevo u plavom šinjelu Titovog gardiste. Povod svirke je bio izdavanje albuma Kuhinja gde je Zontag ucestvovao sa pesmom Rokenrol na 100 nacina. U medjuvremenu je sa Kuhinjom obilazio neke gradove u Srbiji kao np. Kraljevo, Valjevo, Novi Sad, Beograd itd.... (Bilo je i dosta svirki i strip izlozbi u Pancevu u periodu 1998 - 2001.)

Godine 2000 izdaje samostalno album „Psiho-delija“ koji je pratio strip Zontag. Poezija sa albuma bila u stripu. Reklama za album pojavila se kao strip stranica u Rok expresu.

U decembru 2001 Zontag svira uživo tri pesme u tv-emisiji Telekaster – Aleksandra Žikica. Stripovi „Pancevac“ i „Baci Kosku“ objavljeni su na web casopisu „Ispod zemlje“ www.ispodzemlje.com) godine 2002.

Objavljivao stripove u ovim casopisima : „Kuhinja“, „Pop-kult“ - dodatak „Danasa“, – „Naša Krmaca“, „Pancevac“, „Rok ekspres“, „Šlic“ (Strip Tesla je prvo objavljen od strane „Šlica“ 2002 godine ), „Stripburger“, „Recycled Art“ (USA). Izlagao stripove u: Amsterdamu (1999), Beogradu, Novom Sadu (Exit 2005), Pancevu, Vršcu, Zrenjaninu, Valjevu, Subotici, Gornjem Milanovcu, Kraljevu.... Period 2000 2004.

Zontag odlazi na turneju po Vojvodini 2002.

Knjiga-dokument "Devojcice i decaci sa Dunava", Vladimira Nedeljkovica , svojevrstan je prilog istoriji urbane kulture Novog Sada.

01 01 2006 Pesma Afrika grupe Zontag se pojavljuje sa na cd kompilaciji Crna Tacka 2006. U pitanju je kompilacija relevantnih pancevackih bendova. urbaniturbani@gmail.com



od 22 do 28 04 Organizuje turneju Dorit Chrysler.

28 04 2006 Skc Novi Sad objavljuje strip „Telsa Pancevo i druge price“ . Na promociji tog stripa u Novom Sadu svira Dorit Chrysler - Bunker mesto stripa, sto metara dalje, Singoga svirka Dorit Chrysler.




10 06 2006 Na Teslin jubilarni 150.ti rodendan otvara strip izložbu u Beogradu SKC posvecenu Nikoli Tesli (www.skc.org.yu). List politika na zadnjoj strani oznacava tri dogadjaja koji su obeležili dan, jedan od njih je i strip izložba „Tesla Pancevo i druge price“. Zbog interesovanja strip izlozba je produzena jos 4 meseca.

Dan nakon toga otvara istu izložbu u Pancevu, u galeriji Dvoriste.


Uvršten je nakon dve godine života u Novom Sadu u Enciklopediju Stripa Novog Sada jula 2006, a kao i web enciklopediju UPPS-a juna 2006 www.upps.org.yu

2005





1 maj. Izdaje knjigu o istoriji rok kulture u Pancevu pod nazivom

„Helikopter na glavi“ (1962 2004). Knjigu je objavio Tim za komunikaciju uz pomoc opštine Pancevo. Helikopter na glavi Istorija rokenrola u Pancevu 62 2004


jun. Krece feljton u Pancevcu "Istorija rokenrola u Pancevu 90s". devet brojeva www.pancevac.com


Za 25 - godišnjicu smrti Johna Lennona zove Sergeja Trifunovica i sa njim svira u Bunkeru Novi Sad. Povod je bio ukidanje ulice Johna Lennona u Novom Sadu. Ujedno je izlagao strip na temu John Lennon Street Novi Sad. Yoko Ono šalje beli bedz Imagine Peace.


Glumio i uradio muziku za film „Felna“, Zorana Marinkovica frontmena „Bjesova“. ( webmail bjesova i zorana marinkovica ) Taj fim je dobio nagradu žirija na festivalu kratkometražnog filma u Novom Sadu 2005.



12 do 14 01 Organizuje mini turneju Marka Brecelja – Novi Sad, Gornji Milanovac, Pancevo. Turneja je snimljena za potrebe filma "Sa pasošem kroz Srbiju".


Dorit Chrysler septembra objavljuje na svom sajtu strip "Tesla Time Machine" - Vladimir Nedelkovic (www.doritchrysler.com).




septebar ulazak u studio- Zontag snima deset novih pesma za novi album pod imenom "E, ja. kuliram"

Krajem septembra 2007. Dorit Krajsler organizovao koncerte u nekoliko gradova Srbije .
Nagrada ,koja se sastoji iz diplome i plakete ce biti urucena u sredu 11.6..2008.u 18 sati u kafeu Oblomov u Novom Sadu,u organizaciji Scene svih kreativnih
 
The Nonreturnable Song - Miroslav Antic

Once you step into the world
don’t ever look back.
Don’t mess around.
Don’t change your mind.
I am also running with no return.
I will never go back.
What does old sun mean,
old paths,
old doorsill?
That is what can make you grieve.
That is what you can give your heart to.
But if you ever go back
- you must know:
that is where you stop.
And stay.



It’s as dangerous as a snake,
as dangerous as a bullet,
when inside me forever buds
and tickles me, my new beginning.
And I wanna rush into the world.
I keep my heart still.
And close my eyes.
But once I set off - I wont stop,
because I only know to rush.
I don’t know where.
I don’t know why.
I don’t know what’s hidden there.
I only know that I can’t
here, where - the moment I stretch my leg -
someone ties me,
bridles me
puts horse-shoes on me.

It’s as dangerous as lightning.
As dangerous as a bullet
when my beginning forever snoozes inside me
and tortures me.
That’s why I elope.
Run.
Search.
Create dawn when it’s night.
Let life learn from me
to speak softly and to flow.
I am such kind of miracle
that can’t do anything little,
so, when I start - I start crazy,
impatiently,
curiously…
I don’t know what awaits for me there
in the far away fogs,
but even if i turn to gold,
or I pay a high, bitter price for all of it
I will always go forward.

I will never go back.
 
Names



You find somewhere some Misa,
some Goran,
Dragan,
Sveta,
you find friends like you
and you stop like that and you don’t believe
that there is somebody like you - the same,
in this different world.
And nothing has to be said.
It’s all known and understood in advance.
Maybe some Miras are looking for you know.
Maybe a Gordana can’t
without you,
Jelena,
Milica,
Vida,
reach some colossal sun.



And you don’t even know how many of those like you
tonight, again, don’t have somebody.
And you don’t even know how many of those like you
are preparing for a meeting with you at this very moment.
And you don’t even know who are those, like you - wonderful,
and who have made their pillows wet with tears.
And you could’ve simply met each other
if only you searched a little.
And you step into life with a wrong someone.
With a different someone.
With someone distant.
And Boris,
Vera,
Vladan
and Sanja
still dreams only of you.
 
Decision

Life is all something from the beginning.
Yesterday and the day before don’t count tomorrow.
There are no two the same Fridays in the world,
two the same Sundays,
two the same Wednesdays.

What are disappointments for then?
If one love is - blank,
dreams are immediately different and nicer.
And when you are the saddest and bitter
you think of some new eyes
and realize that you are flying… you’re more beautifully flying.

Who has ever seen a boy suffer?
snoozing cranky and crying?
Every time, you must know again
to love better, to love stronger.
Not to find excuses.
Not to console yourself.
But to truly all the way to the sky smile.

There are no two the same Wednesdays in the world,
two the same Tuesdays,
two the same Fridays.
All new loves count differently.
We live, every time, from the beginning.
We live never to fall.
To be stronger after a storm.
And right now already, in your heart
a hundred golden stars can be heard.
 
Magic

To someone stars are forbidden.
To someone wings.
Or swallows

I don’t forbid anything.
Everything that is not allowed is allowed.
I have only one request:
try not to grow
not an inch, in spite of everyone,
until the end of this poem.
In the song you live
freely,
nicely
and crazy.
You can invent.
fantasize,
Do everything backwards.

In it, even the biggest miracle
stops being a miracle,
because everything you wish for
when you close your eyes
- remains forever like that.

Get those childish spites out
bravely and wonderfully
and lie to yourself.
Everything that is not allowed is allowed.

And more than everything is allowed!

My only one: don’t grow
in spite of you and me
until the end of this song.

And every time they brake you,
so you have to create a new dream,
don’t dream it in the dark
Run faster to the dawn.
At doorstep of this song
so wonderfully fight
and when you only blink
and smile slowly

Count till ten
and turn that into eternity.
And everything that you think of with your eyes closed
will stay like that always.
 
The Talk

I consider it a big weakness and I would really be
depressed if
I would have to explain to you, in plain language,
with words suspicious, raw, eaten up and useless
all this that I feel.
There are everyday, completely ordinary things,
that are a secret to many people.

“The strongest door is the one that is wide open,
according to an ancient Tibetan script.

There is a talk that someone will discover tomorrow, but
maybe nobody will even try to discover it.
But you must try already to embrace it with thoughts.
Because that is the language of meanings, and not dialect of names.

There are cultures of gestures, breathing and sight.
There is time of times and area of areas.
There is beauty of beauty. There is truth about truth,
reality of real, will of will and power of power.
There is movement of movement, thinking of thinking,
… there is also love of love, my son.

I dare to use words less and less often, because
they always have a different meaning to what I want them to mean.
They are further and further from the talk and I find it hard to understand them
in the noises of infinity.

Tissue gets tattooed by tissue with heritage marks. That is
what my silence with you is like tonight. Layer by
layer, shell by shell, mucus by mucus, fatigue
among us, civilizations of protozoans, eras of
viruses, cells of stones and air, and skin stuffed
with water and eternity.
It’s as if we were communicating in all
times, now in this moment, in which
we’ve found each other.

Instead of writing to you, I am writing to Snow White and Alice.
I’m sending telegrams to Pinocchio and The Little Prince.
I call Jonathan Livingston seagull and Cinderella on the phone
at least once a day. But there’s no answer.
Means that they think of us.
Those who know the signs of thoughts, rarely
use spoken language.
People respect each other with words, but love each other by silence.
 
A Poem For The Two Of Us

I know,
it must be like that:
the two of us have never met,
although we keep searching for each other
because of her happiness
and my happiness.
Drunk rain whips and strikes,
wind pulls willows’ hair out.

Where am I going?
Which town should I stop by?

The day is spilled over opaque fields.

I’m dragging around two empty eyes
staring into faces of passerbys.
Who should I ask, hungry and wet,
why have we never met?

Or it already happened?
Missed a step?
Maybe she came all the way next to me.
But me,
stopped by a pub, bitter,
and she
not knowing - passed by.

I don’t know.
We’ve been around the world
in passion, crazy
even,
and we missed each other for a step.

Yes, it must’ve been like that….
 
AN IMMORTAL POEM

If you hear: I died
and I was dear to your heart
Maybe something inside you will also suddenly turn gray…
Have you ever at all thought about the true meaning of life?

Like snow on your palm, childhood melting away in you.
Worries…. Are there any worries? Sorrows… Are there any sorrows?
On the ladder of imagination boldly climb up to your youth.

That beautiful but enticing rainbow is waiting for you over there.

And live your life.
Live it to the very last drop. Don’t nibble days like a mouse.
Chew the air with all your teeth.
Run faster than the winds and the birds. Overtake them all.

Because, in the end, nothing lasts for long.

Smiling faces, in some mirrors, all of a sudden become wrinkled.
Unexpected: at some corner, a tear ambushes you.
Troubles come tiptoeing. Years turn grayer.
All of a sudden, the world, while you’re walking
becomes more and more narrow
And your laughter quieter and quieter and somehow distorted

Therefore, live, but completely!


II

Really, have you sometimes thought about what does it mean to die?

And where in fact does a man disappear?

What is it that takes him away forever?

Don’t go to cemeteries.

You won’t understand a thing.

Cemeteries are the darkest fair and an ugly theatre.

You are not meant for such theatres, with no hope and fire,
the theatres of dried up tears, where graveyard rules reign,
where there are no quarrels and songs, and no applause.

And the end is known in advance.

When playing riots and your formlessness,
don’t you ever wish to secretly reach new dimensions of sense
in neighboring futures?

I’ll explain it to you one day. If you find me there.

You know what I’ll do: I’ll brake your toy,
the one called pain,
if you get up the courage.

I’m not lying to you - I invent
things that have to exist,
but you haven’t discovered them yet, because you haven’t even looked for them.

Remember: reality is more real if you add unreal to it.

You will know me by silence. The eternals don’t talk.

To outwit the wisdom, learn how to listen.
Great answers show themselves to you

After countless births and some petty deaths,
when you realize one day that all that breathing doesn’t make a life,

Really, come to me,
to touch you with light and turn you into thought.

Even the farthest future has its future that carries inside the voice of its future

And there are no empty worlds.

The thing that we are not aware of is not nonexistence
but existence without us.

III

If you hear: I died
here’s what it will really mean:

Thousands of colorful fish will be fluttering through my eye.
And the ground will hide me. And the weed will hide me.

And, in the meanwhile,
I’ll be flying high… High

Remember: there are no limits, but only temporary limits.

I’ll be sailing above you at downs. Downwind, slippery like silk.
I’ll be showing you horizons, outlines of rising era
and future sights with beauty of invisible wings.


I’ll be resting from unimportant, like galactic flocks,
that have grown together by pulsation ongoing in their souls.

I’ll be resting from unimportant, like deep forests,
that have grown together by branches into dense embraces.

I’ll be resting from unimportant like big birds,
that have grown together by wings and weaved a net in the entire sky.

I’ll be resting from unimportant like great loves,
that had grown together by lips, even before they met.

Do you really think that my hand, knee, or head,
could, tomorrow, turn into clay,
willow’s root
and grass?

Do you really think that a small secret, or a silly fear,
could, tomorrow, turn into silence,
darkness,
and dust?

You know I come from somewhere from the stars.
I’m all made out of light.

Nothing in me will
extinguish or shorten

I will only, as simple as that, at one random dawn,
return to my distant Sun, with gold in my eyes.

Because, I was meant for theatres
with plenty of heart and zeal, theatres of laughter and tears,
where there is no order, where there is quarreling,
and singing, and screaming, and applauses.
And the end is not known in advance.

Being punished for my every thought, let alone my every deed,
I’m suspected of tenderness
And found guilty for not extinguishing love with hatred
but with new, bigger love
and I don’t extinguish life with death,
but with something differently alive.

The last borders of infinity are just the beginning of more endless.

He who lasts longer than more lasting knows not for short term knowledge.

Never torture yourself with the question: how to survive,
But: how not to die after the final death.

IV

If you hear: I died
Don’t worry. In every century somebody mistakes me for
the tired and old.

There’s nowhere as many people as in one man.

There is nowhere as many differences as in the same things.

If you scratch through the spaces, you’ll dig me out of the wind.
I’m in the water, in the stones, in every dusk and dawn.

Being humanly versatile doesn’t mean being dehumanized

I am dividable by all sorts of things, but not destructible as well.

And all those miraculous states and renewal of myself
are nothing but a maelstrom
dull,
persistent,
long.

Do you know what are prophecies?
Molds of past occurrences and their breathlessness that chases itself around.

So why say goodbye? What are we sorry for?
I have lived a magnificent life
because I really knew how to do it
If you hear: I died,
- don’t believe it.
Because it’s something I don’t know how to do.

Love is the only air I’ve ever breathed
and laughter the only language in the world that I understand

I have just dropped by on this earth, to give you a wink.
To leave something behind
like a fluttering trace.

Therefore, don’t be sad.
The only thing I care for is
to remain silly in your eyes and strangely dear to your heart.
At night, when you look up to the sky,
you give me a wink too
let it be a secret.

In spite of gray days,
when you see a comet turning the horizon red,
remember: its me
still silly flying and living.
 
When the sun shines, we cry like crazy,
because, always, after a sun, we get a terrible rain.

When it rains, we sing like crazy,
because, always, after a rain, we get a beautiful sun.

After good, always bad comes,
because nothing better ever came after the best.

After bad, good must come,
because nothing worse ever came after the worst.
 
Luckily, I can not help you
and I’m tired of searching for solution,
that is always at reach of our short hands.
And time goes by, our hands get stronger,
but they don’t grow.

Maybe you should take a step?
No, you mustn’t do it first,
and I can’t be in front of you.
Maybe we should set off together?
Who would’ve thought of that?

Don’t steal my interim,
if you already don’t feel yours.
I will get cold and I will change,
but sooner or later I will explode.
Who will pick up the pieces? You?
You can’t even pick me up when I’m assembled.

Don’t steal my interim.
It’s not ours.
It is mine.
And it’s not between us.
It is between me and me.

Don’t steal my interim.
I’m scared - you will crash into it.
Don’t steal yourself from me,
you silly fool.
You will become interim
and stay forever with me without me.
 
Ako neko ima ovu knjigu i prodaje je bila bih zahvalna da me obavesti, kao i to ako ne prodaje da li bi mogao da je da na kopiranje. Mozete da me kontaktirate na pp, pretrazila sam ceo net ali je nema nigde sem u Borskoj biblioteci i ceka se po par meseci a osim toga iz Beograda sam pa mi Bor nekako ne odgovara :)
Znaci cak i na kopiranje samo ako moze
Hvala :)
 
Zna li neko sta uraditi kako bih naprimjer moj drug koji ima gotovo napisanih preko 100 njegovih pjesama
izdao zbirku.
Sve je sastavljeno.Pesme su gotove.
Znaci,sta treba da uradi?Kome da se javi?Izdavackoj kuci? kako ide taj princip,moze li neko da objasni?
da li se placa nesto ili kako???
postraf
Treba da se javi izdavacu. Da li i koliko treba da plati jestvar dogovora sa izdavacem. U svakom slucaju neka pokusa na vise mesta. Neka pokusa da se obrati lokalnoj biblioteci za pomoc! Zelim uspeh!
 
Po ideji knjizevnika Stojana Simica Krpice ,a u organizaciji novosadskog humanitarnog centra (NSHC) na Svetski dan izbeglica 20.6.2008,u 12 sati u prostorijama NSHC,Vojvodjanskih brigada 28 bice dodeljena medjunarodna nagrada za stvaralastvo u izbeglistvu i rasejanju slikaru Peri Mandicu .Nagrada se sastoji iz diplomei plakete .Prosle godine je dodeljena knjizevniku Cedomiru Sunjevicu koji je prognan sa Kosova.



Pero Mandic je rodjen 1938.godine u Zdeni kod Sanskog Mosta u kojem je ziveo do izbijanja rata u Bosni i Hercegovini.Pero Mandic je uspeo da nadidje ekstremne zivotne situacije kontinuirano ispoljavajuci svoju kreativnost-slikanje i to vrednih slika.
Pero Mandić je priredio bezbroj samostalnih i

kolektivnih izložbi širom bivše Jugoslavije i svijeta.

Zagovornik je jednog zanimljivog pravca u slikarstvu –

revizonizma.

Pero Mandic, poznat je i priznat slikar koji je svoje brojne radove izlagao na izlozbama medjunarodnog karaktera jos prije izbijanja rata u bivsoj Jugoslavije, Kada su ratna dejstva zahvatila i njegov rodni grad,Sanski Most on sa porodicom prelazi preko granice u Srbiju i nastanjuje se u jednom selu u Vojvodini, Feketicu ,kod Backe Topole, gde i danas zivi ostavljajuci iza sebe sav svoj imetak

Njegove slike mira i rata obuhvataju kako pricu njegovog zivota, tako i pricu zivota u BiH prije i nakon rata. On je kroz svoja djela prikazao ljude iz razlicitih etnickih grupa i religija koje su u ruralnim podrucjima zivjeli skupa. Kasnije su ova ista sela vidjela stravicne scene smrti i destrukcije.

Svojim slikama Pero Mandic koji u zadnjoj deceniji zadobiva sve vise priznanja i paznje na njemu doslijedan nacin je ostavio poruku poruku svijetu , poruku iz BiH.

Nagrada ce biti dodeljena 20.6.2008.u 12 sati u prostorijama NSHC,Vojvodjanskih brigada 28 uz izlozbu slika Pere Mandica ,uz odgovarajuci program i nastup prisutnih pesnikinja i pesnika.
 
U pitanju je neki engleski pisac, sa zanimljivim stavom o smrti, ne znam o kom delu je rec, ali sam uspeo da zapamtim (mada moguce i da gresim) njegovo ime odnosno prezime. Metju Endrjuz (Matthew Andrews) ili Andrew Matthews ... o kome je rec ne znam ali voleo bih da saznam, cuo sam da ima zanimljivo tumacenje o smrti u svom delu, kako je se ne treba bojati, kako to nije nista strasno... itd.
Unapred hvala svima koji se osvrnu na temu :)
 
ssk(scena svih kreativnih)od od 21.4.2008. do 2.6.2008.
ssk(scena svih kreativnih)
scena koju svakodnevno (besplatno) organizuje i vodi Stojan Simic Krpica iz ljubavi prema drugom ljudskom bicu,bolje reci prvom ljudskom bicu,u cilju
da kreativnost dopre do svakog ljudskog bica u svim prostorima a i za
marginalne grupe kako ih definisu(izbeglice,prognanike,romsku populaciju,
zatvorenike,vojnike,bolesnike,stare,iznemogle, invalide svih kategorija,,decu omladinu bez roditelja i bez roditeljskog staranja,decu i omladinu mentalno nedovoljno razvijenu...)

ponedeljak 21.4..2008.u 12 sati Oblomov kafe,Vojvodjanskih brigada 16 Dodela medjunarodne nagrade planete Zemlje Bozidaru Mandicu uz ucesce pesnikinja i pesnika Marine Zinic,Verice Turoman,Dobrile Obrovske,Jele Komazec,Jovana Mihajila,Jasmine Prodanov,Branise Djukica... i Stojana Simica Krpice organizatora i voditelja
utorak 22.4..2008.u 13.sati
u Drustvu za cerebralnu paralizu,Dimitrija Tucovica 3 odrzati
knjizevno popodne na kom nastupaju Milica Kalic i Stojan Simic Krpica

sreda 23.4..2008.u 11sati u Dunavskom parku,u saletli
knjizevno dopodne na kom nastupaju Zorica Music i Stojan Simic Krpica
cetvrtak 24.4.2008.u 16 sati
Njegoseva 24 ,na knijizevnom popodnevu Kud Isidora Bajica nastupaju njihove pesnikinje,pesnici ,Jovan Mihajilo,Ljubica Vukov i Stojan Simic Krpica
cetvrtak 24.4.2008.u 18 sati
u prostorijama 987 na knjizevnoj veceri Raleta Nisavica nastup Jovana Mihajila,Ljubice Vukov i Stojana Simica Krpice
Milica iz Beograda uz predstavljanje casopisa Horizont
uz ucesce pojca Srdjana Asanovica i Stojana Simica Krpice
i svih prisutnih pesnikinja i pesnika.
cetvrtak 24.4.2008. u 20 sati
Futog Galerija Doma kulture
na knjizevnoj veceri legendi iz Futoga Branise Djukica i Dusana Zivancevica nastup Jovana Mihajiloa,Ljubice Vukov i Stojana Simica Kkrpice
petak 25.4.2008.u 11 sati Zmajjovina ulica kod katedrale
nastup Lidije Jekic i Stojana Simica Krpice
subotu 26.4.2008.u 1o sati u Romskoj decijoj skolici knjizevni nastup na kom nastupaju Mica Jojic i Stojan Simic Krpica
a u nedelju 27.4..2008.u 10 sati
u Dunavskom parku kod jezerceta
knjizevno prepodne na kom nastupaju Ilinka Garic i Stojan Simic Krpica

ponedelajk 28.4..2008. u 10 sati
na mostu Slobode nastupaju , Dijana Pajic i Stojan Simic Krpica
utorak 29.4..2008.u 13.sati
u Drustvu za cerebralnu paralizu,Dimitrija Tucovica 3 odrzati
knjizevno popodne na kom nastupaju Kaca Rajic i Stojan Simic Krpica
sreda 3o.4..2008. u 11 sati
Na mostu Varadinska duga nastup
Ceca Bajic i stojan Simic Krpica

u cetvrtak 1.5..2008. u 12 sati
Kamicki park knjizevno podne Marije Kesic i Stojana Simica Krpice
petak 2.5..2008.u 1.oo sati
Zmajjovina i Lazeleckog nastup Tanje Draskovic,Jasne Djukic i Stojana Simica Krpice
petak 2.5.2008.u 1o sati
na Zezeljovom mostu nastup Edne Martic i Stojana Simica Krpice
subota 3.5..2008. u 10 sati,
na mostu Slobode nastup Milice Trbojevic i Stojan Simic Krpice
nedelja 4.5..2008.u 1o sati
Dunavski park kod jezerceta
Milica Dejanovic i stojan Simic Krpica

u ponedeljak 5.5....2008. 11 sati
Most Varadinska duga
Asja Lilic i Stojan Simic Krpica
utorak 6.6..2008.u 13 sati

u Drustvu za cerebralnu paralizu,Dimitrija Tucovica 3 odrzati
knjizevno popodne na kom nastupaju Milica Kozic i Stojan Simic Krpica
sreda 7.5.2008. u 11 sati
odrzati knjizevno prepodne kod klupa spomenika Jase Tomica,Dunavska ulica
nastupaju Ljubica Vesic i Stojan Simic Krpica,
cetvrtak 8.5.2008.godine u 19 sati na mostu Zezeljovom ucesce Stojana Simica Krpice prisutnih pesnikinja i pesnika i

u petak 9.4. 2007.u 8 sati
u Decijoj romskoj skolici,Boze Kuzmanovica 44 u Novom Sadu
biti odrzano knjizevno jutro na kom nastupaju Desa Nolic i Stojan Simic krpica
subota 10.4..2008. u 8 sati,
u Drustvu za mentalno nedovoljno razvijenu decu grada Novog Sada
nastupaju Nevena Kesic i Stojan Simic Krpica
nedelja 11.5..2008.u 1o sati
Dunavski park kod jezerceta
Jelena Mazic i Stojan Simic Krpica
u ponedeljak 12.5.2008. 11 sati
Saletla ,Dunavski park
Katica Bajic i Stojan Simic Krpica
utorak 13.5.2008.u 13 sati
u Drustvu za cerebralnu paralizu,Dimitrija Tucovica 3
odrzati
popodnevni susret
na kom nastupaju Ilija Petric i Stojan Simic Krpica,knjizevnik.
sreda 14.5.2008.u 11
Dunavska ulica klupe kod spomenika Jase Tomica
Sinisa Petric i Stojan simic Krpica
cetvrtak 15.5.2008.godine u 11 sati
pothodnik grada Novog Sada
o kojoj govore lANA iLIC i Stojan Simic Krpica
petak 16.5..2008.u 11 sati
Romska decija skolica nastup Olga Sajic i Stojan Simic Krpica
u subota 17.5.2008. u 8 sati,
u Drustvu za mentalno nedovoljno razvijenu decu grada Novog Sada
nastupaju Kornelija Bratic i Stojan Simic Krpica
nedelja 18.5.2008.u 1o sati
Dunavski park kod jezerceta
Jana Belic i Stojan Simic Krpica
ponedeljak 19.5.2008.u 13 sati
saletla Dunavski park ,Urula Cenic i Stojan Simic Krpica
utorak 20.5..2008.u 13 sati
Drustvo za cerebralnu paralizu,D.Tucovica 3
Milka Rajic i Stojan simic Krpica
sreda 21.5...2008.u 12 sati
Pivarij na limanu
dodela nagrade "Radomir Belacevic"Nenadu Stakicu
cetvrtak .22.5..4.2008.u 11
pothodnik Gordana Pejic i Stojan simic krpica
u petak 23.5. 2008.u 8 sati
u Decijoj romskoj skolici,Boze Kuzmanovica 44 u Novom Sadu
biti odrzano knjizevno jutro na kom nastupaju Ivana Jojic i Stojan Simic Krpica
subota 24.5.2008. u 8 sati,
saletla u Dunavskom parku
nastupaju Sanja Maric i Stojan Simic Krpica
u nedelju 25.5.2008.u 9 sati
kod jezerceta sa labudovima u Dunavskom parku Dijana Geric i Stojan Simic Krpica
ponedeljak 26.5.2008.u 10
most Slobode nastup Jagode Dacic i Stojana Simica Krpice
utorak 27.5.2008.u 1 sati
Drustvo ya cerebralnu paralizu
Marija Kesic i Stojan Simic krpica
sreda 28.5.2008.u 10 sati
Zezeljev most
Natalija Peric i Stojan |Simic Krpica
cetvrtak 29.5.2008.u 1o sati
Most Petrovaradinska duga
Ljiljana Bratic i Stojan Simic Krpica
petak 30.5.2008.u 1o sati
potkodnik
Nela Milardovic i Stojan Simic Krpica
subota 31.5.2008.u 10 sati
Prva medjunarodna knjizevna kolonija na Salaksijama
u cuvenom podrumi vina
Milorada Jovicica Minje:Djordjo Sladoje,Emsura Hamzic,Sasa Nisavic,Jelena Stojsavljevic,Blagoje Bakovic,Marija Skornicki,Rajica Dragicevic,Stojan Simic Krpica...
nedelja 1.6.2008.u 10 sati
kod labudova sa jezercetom u Dinavskom parku
Lidija Senic i Stojan Simic Krpica

a novoj Tv Melos u okviru jutarnjeg programa stojan simic krpica svakog radnog dana od 10 do 10.45 besplatno organizuje i vodi ssk(scenu svih kreativnih) dovodeci goste i gosce iz oblasti kreativnosti

Svako dobro svima koliko god vas ima!
Budite dobro sa sobom i sa drugima!
s_s_krpica@yahoo.com
063 550 681
vidi;
www.danas.co.yu
http://www.SrpskaTelevizija.com
www.naslovi.net
www.nscentar.com
www.seecult.org
www.srbijauzivo.co.yu
www.studentski-forum.org
www.krstarica.com
www.burek.co.yu
http://www.suffns.org.yu/forum/index.php
www.srpskadijaspora.info
www.artmagazin.co.yu/
www.trecitrg.org.yu
www.donstalens.com
www.personalmag.co.yu
www.suboticadanas.info
www.blogariat.com
www.creemaginet.com
www.planetoid.srpski.org
www.pionirglasnik.com
www.linuxo.org
www.scenasviihkreativnih.blogspot.com
www.scenasvihkreativnih.blog.hr
www.trebinjedanas.com
www.blogger.com
www.artija.net
www.netvodic.com
www.novine.ca/ni/
www.novisadtourism.com
wwwradio5.co.yu
www.plastelin.com

www.dnevnik.co.yu(nshronika)
www.novosti.co.yu
www.blic.co.yu
www.politika.co.yu
www.glasjavnosti.co.yu
www.virtualni.grad.co.yu
www.vesti24.info/
www.www.noovosti.co.yu
www.politika.co.yu
www.kurir,co.yu
www.press.co.yu
gradjanski list/kultura/novi sad/
vidi:
novi tv melos/jutarnji program/scena svih kreativnih/
tv kanal9/biber/
tv panonija
tv most
tv apolo
tv novi sad
tv panonija
tv beograd
tv jesenjin/nedeljno popodne/
www.radio021.info/
www.mediacenter.org.yu
www@rtvbih.ba
www.pionirovglasnik.com
www.radiograd.co.yu
www.eunet.yu
www.balkanmedia.tv
www.radiobuca.co.yu
www.knjigainfo.com
www.knjizara.com
www.nsparty.net
www.pretraga.co.yu
www.radio103.co.yu
www.radio5.co.yu
www.online24sata.hr
www.tvdelta.eunet.yu www.info.balkanmedia.tv
www.radiobuca.co.yu www.info.knjigainfo.com
www.knjizara.com www.nsparty.net
www.pretraga.co.yu www.radio103.co.yu
www.radio5.co.yu www.online.24sata.hr
www.radiosrna.panline.net www.redakcija.24sata.co.yu
slusati sve radio stanice u novom sadu,okolini i radio beograd
svi kreativci koji zele nastup mogu se javiti
direktno stojanu simicu krpici
Svako dobro svima koliko god vas ima!
Budite dobro sa sobom i sa drugima!
 
Prvi medjunarodni festival poezije "Djuro Papharaji"
Da bi se njegovalo knjizevno stvaralastvo dece i omladine i da bi se sacuvala uspomena na jednog od najvecih rusinskih knjizevnika Djura Papharaja, koji je nedavno umro ,

prema ideji i inicijativi i Stojana Simica Krpice,uz podrsku Mr Jovana Mihajila i Aleksandra Mudrog a u organizaciji Scene Svih kreativnih
Prvi međunarodni festival za decu, i srednjoškolsku,studentsku i omladinu do 30 godina“Djuro Papharai” objavljuje konkurs za literalne radove u kategoriji pesme i priče i
pozivaju se sva zainteresovana deca,srednjoškolska,studentska i omladina do 30 godina da svoje radove šalju na
Prvi međunarodni festival poezije
"DJURO PAPHARAJI"

(za konkurs)
Stojan Simic Krpica
Marka Miljanova 18/39
Novi sad
Republika Srbija

odnosno stojan.simic.krpica@gmail.com

o63 550 681

ili

Prvi međunarodni festival poezije
"DJURO PAPHARAJI"(za konkurs)
Aleksandar Mudri
blok 6/ab.b.b.
Kula 25230
Republika Srbija

ili email aleksandarmudri@yahoo.com

Pravo ucešća imaju sva deca,srednjoškolska,studentska i omladina do 30 godina iz zemlje i sveta.
Radove (do tri pesme, odnosno do tri priče) slati na srpskom,rusinskom,hrvatskom,bosanskom odnosno na engleskom jeziku do 1.avgusta 2008.u tri primerka punim imenom i prezimenom učenika odnosno učenice, imenom škole, imenom nastavnika, odnosno profesora i adresom telefonom,emailom...Za studentsku i omladinu do 30 godina ime i prezime,adresa,telefon ili email.


Dodela diploma i plaketa 13.avgusta 2008. u 18 sati u Oblomov kafeu,Vojvodjanskih brigada 16 u Novom Sadu.

Djuro Papharaji je rodjen 1936 u Ruskom Krsturu a umro je u prolece ove godine .Od prvih pesama iz 1956. Djuro Papharaji gotovo pola stoleca pronosi domete i trajanje rusinske književnosti i jedan je od njenih klasika. NJegov doprinos razvoju kulturnog života Rusina u Vojvodini ne zaustavlja se samo na književnosti, tako da je ta antejska vezanost za podneblje vidljiva u celokupnoj delatnosti.
Oslonjen na Kostelnika, Jesenjina, ali i Antica i citavu plejadu panonskih rapsoda, Papharhaji oseca ravnicu, zavicaj, sve njegove mene i vidike i o tome peva postojano i bez zadrške,on zna šta je lokalno ali i univerzalno. Citav niz pesama on ce posvetiti znanim ulicama, gradovima, ali i našim i svetskim piscima, pokazujuci težnju za biografijom bez stega i poezijom bez ograda. Zato ce širina i elegicnost ostati glavne odlike ovih stihova ciji slap još nije utihnuo.

Đura Papharhaji, jedan od najznačajnijih rusinskih pisaca, kritičara, urednika, jedno vreme i direktor Drame Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, čiji su književni radovi prevođeni na srpski, mađarski, slovački, rumunski, ukrajinski, engleski jezik, dobitnik mnogobrojnih društvenih, književnih, a i najvećih priznanja u Republici kao i dobitnik nacinalne penzije...

Društvo književnika Vojvodine štampalo je izabrane pesme Đure Papharhaje "I senkom i prahom". Đura Papharhaji više od pola veka prisutan je u književnosti koja se piše na području Vojvodine, a Draško Ređep u pogovoru naglasio je da je reč o pesniku "tople afirmacije života, u jezičkom obilju razapetom između folklorno-arhaičnog i urbanog sloja... zanavek".
 
Konkurs za antologije svetske poezije o zivotinjama --------------------------------------------------------------------------------

Konkurs za antologije svetske poezije o zivotinjama
U cilju razvijanja svesti o negovanju ljubavi prema zivotinjama Novosadski humanitarni centar (NSHC) raspisuje konkurs za antologiju pesama o zivotinjama koju sastavlja knjizevnik Stojan Simic Krpica i koja ce biti objavljena u izdanju NSHC.Konkurs za antologiju svetske poezije o zivotinjuama:
Pravo ucesca imaju svi stanovnci planete Zemlje svih godina i godista.

Salju se do 3 pesme do 21.9.2008,na srpskom,hrvatskom,bosanskom ili engleskom jeziku,
uz kratku biografiju autora,(objavljene knjige(ako ih ima),fotografiju,adresu,email adresu(ako ima),tel (ako ima
.
Radove slati na adresu:
stojan simic krpica
(za antologiju svetske poezije o zivotinjama)
Marka Miljanova 18
21000 Novi Sad
Republika Srbija


ili na email:
stojan.simic.krpica@gmail.com

381 63 550 681
Stojan Simic Krpica
 

Back
Top