Quantcast

Кустурица и напредњаци граде – Краљевград

s_O_k_O

Domaćin
Poruka
4.227
Према основној идеји краљевачких напредњака, будући град, налик на средњовековни, био би аутентична туристичка понуда. Траже савете и подршку од Емира Кустурице

Краљево – Руководство СНС-а у Краљеву, странке која ће највероватније бити стожер будуће власти у овом граду, упутили су новинарима неку врсту елабората, студије о изградњи Краљевграда у Краљеву. На ту идеју су дошли, свакако, подстакнути реализацијом замисли познатог филмског режисера Емира Кустурице у Вишеграду, али имају и своје разлоге и објашњење.

Тако се, у тој студији наводе чињенице да на подручју Краљева и околине постоје значајни духовни центри попут манастира Жиче и Студенице, да је ту и Ибарска долина у којој је настала прва српска држава у којој се чува дух Немањића, да је у Жичи крунисано седам српских краљева. Све то допуњавају и природне лепоте од лековите воде и три познате бање, три планине... Али, држава а и појединци нису или су веома мало уложили у развој верског, здравственог, ловног и спортског туризма.

Зато је, објашњавају, неопходнo нешто учинити у смислу јединствене и аутентичне туристичке понуде и одговорити на поменуте ,,дарове” природе и историје. То би, сматрају, био Краљевград. Према поменутом нацрту простирао би се на око десетак хектара површине, а за то је погодно више локација. У таквом граду, који би био нека врста реплике средњовековног града, постојале би улице музејa, књижевних клубова, галерија слика, улица старих заната, радионица за израду сувенира, улица позоришта....

– Ова студија би требало да постане општи циљ свих у локалној власти, али очекујемо помоћ државе, као и учешће домаћих и иностраних инвеститора. Стога би део будућег Краљевграда био и комерцијалног карактера у коме би се саградио комплекс мањих хотела од око хиљаду лежајева, биле би понуђене и локације за градњу апартманског насеља, а ту би се налазиле крчме, ресторани, тржница... Углавном, рачунамо на посету триста, четири стотине хиљада гостију годишње, јер би овај град био отворен и жив током целе туристичке сезоне – истиче Небојша Симовић, председник Окружног одбора СНС у Краљеву.

Како дознајемо, напредњаци су израчунали да би реализација ове идеје, у случају да она добије општу подршку, трајала око шест година, а неопходно улагање је око педесет милиона евра.

Амбициозна и, рекло би се, за овај тренутак неостварљива замисао, али Милош Милишић, председник комисије за културу СНА-а у Краљеву, напомиње ,,да сваки пут, био он и најдужи, има први корак”.

Као тај ,,први корак”, краљевачки напредњаци рачунају и позив упућен Емиру Кустурици, познатом филмском режисеру, коме се, како објашњавају, ,,идеја изузетно допала”, а о свему ће са њима детаљније разговарати 6. јула, када је Кустурица, поводом тога, и најавио долазак у Краљево.

http://www.politika.rs/rubrike/Srbija/Posle-Drvengrada-i-Kamengrada-Kraljevgrad.sr.html
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.