Biblija ima više vrsta. Kur'an je jedan original na Arapskom.
pa sta je problem da mi nabrojis koje su to vrste? koju ti vrstu Biblije sledis? a sto se tice Kur'ana slazem se da sada postoji jedna verzija, ali to nije oduvek bilo tako... kao sto sam rekao u ranom Islamu spaljivane su sve verzije Kur'ana dok nije ostala samo jedna
Alija je imao neki svoj kur'an, jedan hafiz neki drugi, drugi hafiz treci itd... ima gomila hadisa koji svedoce o tome
uostalom sam Kur'an dozvoljava Muhamedu da ga ispravlja -
I spomeni u Knjizi Merjemu: kada se od ukućana svojih na istočnu stranu povukla 19:16
ako je Kur'an savrsena i zavrsena Bozija objava, otkud onda da u istom tom Kur'anu se naredjuje Muhamedu da ubacuje nesto novo?
Možda je postojao problem, ali evo jednog jednostavnog pitanja. Zašto to nije uspela Crkva sa Biblijom, a neki beduini Arapi su uspeli da iskorene sve druge primerke drugačijeg Kur'ana?
i sta je tu pozitivno? sta ako su iskorenili pravu verziju Kur'ana?
sto se tice Crkve, ona je kao osnov za sud imala Stari Zavet... ukoliko su se novi zapisi odudarali od zapisa u Starom Zavetu, jednostavno nisu mogli biti prihvaceni
evo ti sad na primer pronadji nesto u Novom Zavetu sto ti zvuci nemoguce i nelogicno, a ja cu pokusati da pronadjem osnovu za to u Starom Zavetu... garantujem da sve sto postoji u Novom Zavetu postoji i u Starom.
Allah ne kaze da ce samo Kur'an biti zasticen, vec kaze da njegove reci niko ne moze izmeniti (18:27, 6:115), a Tora, Psalmi i Jevandjelje su priznati kao njegove reci... takodje Kur'an kaze da se Boziji zakoni ne menjaju, a Tora u prevodu upravo znaci 'zakon'.
uz to ne postoji nikakakva naznaka da je sam Muhamed verovao da su te Knjige izmenjene, a Isus je ucio da se ni jedno slovo u Tori nece promeniti dok god nebo i Zemlja stoje
dakle vi idete protiv ucenja Kur'ana i Isusa i spominjete nesto sto Muhamed nikada nije... po biblijskom ucenju to je jedno od najvecih bogohulnistva
Obrezivanje se ne odnosi na celo čovečanstvo, već prevashodno na jevreje, i deo hrišćana koji u verij slede Avrama, i na Arape, potomke Ismaila, ali i na druge muslimane koji se obrezuju zavetom vere.
pa dakle odnosi se na celo covecanstvo, preciznije na covecanstvo koje pripada pravoj veri, a Islam tezi da ga celo covecanstvo prihvati... oni koji ne pripadaju pravoj veri njima obrezivanje nista ne vredi
sve skole Islama podrzavaju obrezivanje svakog coveka koji predje na Islam... neke smatraju to obavezom, neke samo pozeljnim, ali svejedno time idu protiv ucenja jer je jasno zapisano kome je obrezivanje odredjeno
Isto tako ga slede je Ismailovi potomci Arapi i dan danas. Ista tradicija od dva Avramova sina.
ali Arapi nisu imali nikada, pa ni sada zakon koji nalaze obrezivanje... Jevreji jesu
Seti se da je Avram video u snu da treba da žrtvuje sina (Ismaela), čime ga je Bog stavio na najveće iskušenje. Avram i Ismail su bili spremni da izvrše ovu naredbu, ali je Bog iskupio ovu žrtvu kroz klanje jagnjeta, ali se iskupljenje nastavlja i zavetom obrezivanja.
ne mogu da se setim iz prostog razloga jer u Bibliji ne pise da je Ismael trebao da se zrtvuje, vec Isak... ti kao neko ko tvrdi da je bio hriscanin bi morao da znas te neke biblijske osnove
Piše u Bibliji da je Ismael otac Arapa, a ja sledim i Bibliju. Te po tome, ako se u Kur'anu ne odbacije Ismail kao predak Arapa, onda nema razloga da odbacim tvrdnje iz Biblije. Isto tako, ako se u Kur'nu ne spominje obrezivanje i zabrana obrezivanja, ja obrezivanju u Bibliji pralazim kao istini.
a sta sada ti nije dovoljna jednostavnost Kur'ana? priznajes da je Kur'an nepotpun bez Biblije? to onda znaci da Biblija ima autoritet nad Kur'anom, a ne obrnuto kako ti govoris
u Kur'anu ne pise da se Jakov rvao sa Bogom, a u Bibliji pise... jel i to priznajes?
ako dajes primat Kur'anu i tvrdis da je Biblija izmenjena, ne mozes tek tako prihvatati sve sto pise u Bibliji, a ne pise u Kur'anu... zasto je Bog prvo smatrao da je to vazno spomenuti, a kad je dosao Kur'an menja misljenje?
podsecam te da sam Kur'an kaze da je najpre poslan paganima iz Meke, a oni ne znaju sta pise u Bibliji.
Citiraj mi taj stih molim te --- NIKADA RANIJE --- ?
28:46, 32:3, 34:44.
Tako je. Kao što današnja moja pravoslavna braća odbacuju mnoge naredbe iz Biblije, pa danas imamo paganske običaje u božiću i uskrsu, slave, ikone, molitve svecima, prasetinu i mnoge druge stvar i sujeverja koje Bibilija jasno zabranjuje. Ali i dalje idemo u crkvu, kao što su arapi obilazili oko drevnog hrama iako su bili pagani. Tragovi prave vere su bili prisutni, jer im je Ismail bio predak.
brkas babe i zabe... sa nekim stvarima koje si naveo mogu da se slozim, sa drugim ne... ali razlika izmedju pravoslavaca i Arapa je enormna... kao prvo pravoslavci ili bilo koji drugi hriscani nisu nasledili svoju veru, vec je to bila prvo tudja i nepoznata vera koju su oni prihvatili
s druge strane Arapi su imali od koga da naslede cistu veru u potpunsoti + Islam uci da su svi ljudi rodjeni kao muslimani, sto znaci da je neko svesno medju Arapima iskvario pravu veru iako je znao da je za to kazna pakao, a da su svi ostali svesno prihvatili te inovacije
dakle potpuno nelogicno
Obrezivanje se ne spominje u Kur'anu. Reč obrezivanje u Kur'anu ne postoji, pa samim ti ne postoji ni jasna zabrana.
postoji jasna zabrana... jasno pise da bilo kakve promene na Allahovim stvorenjima ne dolaze u obzir... ja ne znam zasto citiram te stihove uopste
Kur'an potvrđuje Bibliju kao Božju objavu, a Biblija jasno govori o obrezanju Avrama, i njegovih sinova Ismaila i Isaka.
ne mozes prvo govoriti da Islam uci da je Biblija izmenjena, a kad ti odgovara da tvrdis da je potvrdjuje kao Boziju objavu... to se zove licemerje... kako znas da bas taj deo o obrezivanju nije ubacen?
Ismail je praotac Arapa, pa odatle tradicija obrezivanja kod Arapa i dan danas, kao što ista tradicija postoji kod jevreja, Isakovog potomstva.
Jevreji imaju pismenu obavezu obrezivanja i znaju kad je i od koga je pocelo obrezivanje... Arapi pagani ne, jer da su znali za Abrahama i Ismaela ostali bi u njihovoj veri... to znaci da su oni imali neko svoje predanje o nastanku tog obreda kod njih
uostalom obrezivanje je karakteristicno bilo za ceo Bliski Istok... Egipcani pagani su dokazano se obrezivali i pre Jevreja, tako da obrezivanje nema veze sa tim ko je ciji potomak, ko veruje u pravog Boga i slicno
Ipak, budući da je obrezivanje zakon iz Biblije koji se odnosi na Avrama, a time i na Ismaila, a da Kur'an ne govori posebno o obrezivanju, sledi zaključak da se obrezivanje ne odnosi na rezanje ušiju stoci i menjanju stvorenja.
sta briga muslimane sta pise u Bibliji? jel se oni pridrzavaju Biblije ili Kur'ana?
ti upravo sada priznajes da je Biblija kompletnija knjiga od Kur'ana... ako Kur'an nije kompletan kao verski vodic, kako se onda moze nazvati verskom vodicem ili svetom knjigom uopste?
i ne valja ti tako da vadis zakljucak, da malo uzimas stihove iz jedne knjige, malo iz druge, pa da kazes 'ovde pise ovo, tamo pise ono, pa to i to moze zajedno...' to tako ne ide, jer kao sto sam rekao to su knjige koje pripadaju razlicitim religijama koje se medjusobno ne priznaju
uzmi samo primer da u Bibliji pise da je Bog stvorio sve stvari i dozvolio Adamu da ih imenuje, a u Kur'anu da je Allah stvorio sve stvari i imenovao ih i rekao Ademu njihova imena... dakle i u najsitnijim detaljima pronalazimo razlike
Sledi da je obrezivanje jedini izuzetak
uopste ne sledi... taj zakljucak do kojeg si ti dosao i nacin na koji si dosao do njega ti nijedan islamski ucenjak nece priznati... ti trazis u drugim svetim knjigama opravdanje za nesto sto muslimani cine, jer to ne mozes da ucinis sa njihovom knjjigom... sta reci na to?
a i zar stvarno mislis da bi Muhamed dozvolio da muslimani stavljaju Bibliju ispred Kur'ana kao sto ti to cinis?
dakle moja konstantacija i dalje stoji, a dokaz je da i sam priznajes gotovo sve sto sam napisao, pa onda pokusavas nekako iz ocaja da pronadjes opravdanje preko Biblije, u ovom slucaju Tore... ali Tora je veoma jasna da je poslana za Mojsijev, odnosno jevrejski narod, sto i sam Kur'an potvrdjuje, a ne za Arape pagane i druge nejevreje
a ja sto te vise citam sve vise mislim da si mnogo zbunjen... tu vatreno branis obrezivanje, pozivas se na Kur'an, Bibliju, Ismaela, higijenu, zdravlje, da bi zatim rekao da nisi obrezan niti planiras da to ucinis... ko si ti covece? u sta ti uopste verujes? iskreno mislim da ni sam ne znas...
Pozdrav.