e pazi , e pa haj opovrgni tu naucnu istinu.
a to sto kaze MI raskomadali ili rasparcali ne misli se na mnozinu bogova.
Zasto Kur'an upotrebljava izraz "mi" u ajetima? -Stil arapskog jezika je takav da se covjek o sebi moze izrazavati zamenicom "mi" radi velicanja, zatim zamenicom prvog lica jednine "ja", kao i treceg lica "on". Sva tri nacina upotrebljavaju se u Kur'anu, jer se Allah dz.s. obraca Arapima njihovim jezikom. "Uzviseni Allah ponekad Sebe spominje u jednini, bilo kao da se radi o vidljivoj ili zamjenici koja se podrazumjeva, a ponekad to radi u obliku mnozine, npr:"Mi cemo ti dati sigurnu pobjedu." On Sebe nikad ne spominje u obliku dvojine. Oblik mnozine ukazuje na uzvisenost koju On zasluzuje, a mozda i na znacenja Njegovih imena; dok dvojina ukazuje na ogranicen broj od cega je On daleko."(Sejhul-islam Ibn-Tejmije, El-akidetut-tedmurije, str. 75)
Zamenica "ja", kao i "mi" i druge zamenice u mnozini koriste se kada covjek govori o skupini kojoj pripada, a njima se koristi jedna ugledna osoba, kao sto rade neki kraljevi kada izdaju naredbe. Oni tada kazu:"Mi smo odlucili", ili slicno tome. Radi se o samo jednoj osobi koja time ukazuje na ugled i velicinu. Allah dz.s., ima najvece pravo da se uzvisuje. Kada On u svojoj Knjizi kaze Mi, to ukazuje na uzvisenost a ne na broj. Ako neki ajet ovakve vrste stvara nedoumice tumacenje se mora traziti u jasnim ajetima. Ako krscanin pokusa * ajet:" Mi smo objavili Kur'an" u dokazivanju da ima vise bogova, odgovoricemo mu jasnim ajetom kao sto je:"Vas Bog je jedan Bog, nema boga osim Njega, Milostivog, Samilosnog", ili :"Reci:"On je Allah Jedan!' ili drugim ajetima koji imaju samo jedno znacenje. Tada ce nestati dilema kod onoga koji zeli istinu. Svi oblici mnozine kojima Allah Sebe naziva temelje se na velicini koju On zasluzuje I na mnostvu Njegovih imena, svojstava