Kura'n : Biblija - 1:0

ako je kuran toliko superioran, kako objasnjavas plagiranje SZ-a, toliko bavljenje NZ-om, Hristom?
zar iko na ovome svetu, ukljucujuci i muslimane misli da je i jedan jedini pravi hriscanin presao u islam zato sto je pronasao istinu u koranu, zato sto je spoznao po vama, da jevandjelje nije (cela) istina (buduci da vi tvrdite da Spasitelj nije raspet)?
zasto bezis od od pitanja: stav islama-kurana prema bibliji?
da li je istina ili je "talibanstvo" da neki od vas tvrde da je o muhamedu prorokovao i SZ i NZ, tj, sam Hristos? Ti kao poznavaoc islama-kurana, sigurno znas o kojim citatma je rec, pa bih te najljubazije zamolio da nam odgovoris koji je zvanican stav povodom toga.
 
Kazanova:
kako se vidi da se svemir siri to je 100 % i to je aksioma. to svi u svetu priznaju kao i big bang.

Nijedna naučna teza se sada ne može opovrgnuti, ali i nauka se bavi nagađanjem, mora od nekud početi... uostalom, ako si se uhvatio za nauku sadašnju, pusti onda kuran (i stari Grci imaju neke naučne teze koje se ni sada ne mogu opovrgnuti - ovo u slučaju da ti padne na pamet da je kuran neprikosnoven i sve sadržajan).

prihvatio si da zivis samo za ovaj svet pa zivi.

I hoću a za koji i koliko ćeš ti?

ja sam dao svoje dokaze

Svoje?! Pardon!

a ti nagadjanja

Je li? A zašto sve vas, koji ste krvlju i lozom Srbi, boli istina, pa nikada ne pogledate u oči i to ne priznate sebi? I samo omalovažavanjem mislite da drugi nije u pravu. Teško je biti protiv sebe, pogotovo kada je to pustilo korene.

Da li bih ja mogao biti sada Kinez, ako zavolim taoizam, zen-budizam, konfučijanizam... pa još promenim ime u Deng Sjao Ping (to mi pade na pamet) ili Ping Pong recimo...? Neću se probuditi žut niti progovoriti Kineski. Hajde polako: tvoj otac, deda, pradeda, čukundeda... askurđed... ko je kriv za tvoju stranputicu? Je su li oni iz Anadolije? Kako su došli? Je su li crni? Boja očiju? Je li ti prezime na , da bi se sećao porekla?


ti stvarno imas bujnu mastu , i izmislio si bajku koju si nam srucio za laku noc bez ikakvih dokaza.

Ovde mi dokazuješ (zar ne piše u kuranu ovako - dokazuje, a šta?) da sam neko ko ima objavu, mada, hvala Bogu nisam medicinski slučaj (epileptičar) pa je malo teže poverovati u ono što pišem.

Kazanova ne vrijedjaj mi kineze da te shlange ne ujede... :lol:
 
Сигурна сам, да у овој теме ми никад нећемо доћи до истине. Овде можемо причати дуго-дуго, да Куран је такав, а Библија је друга, али каква у крају ће бити корист? Стварно, незнам...

Срдачни поздрав свима!
 
ako je kuran toliko superioran, kako objasnjavas plagiranje SZ-a, toliko bavljenje NZ-om, Hristom?
zar iko na ovome svetu, ukljucujuci i muslimane misli da je i jedan jedini pravi hriscanin presao u islam zato sto je pronasao istinu u koranu, zato sto je spoznao po vama, da jevandjelje nije (cela) istina (buduci da vi tvrdite da Spasitelj nije raspet)?
zasto bezis od od pitanja: stav islama-kurana prema bibliji?
da li je istina ili je "talibanstvo" da neki od vas tvrde da je o muhamedu prorokovao i SZ i NZ, tj, sam Hristos? Ti kao poznavaoc islama-kurana, sigurno znas o kojim citatma je rec, pa bih te najljubazije zamolio da nam odgovoris koji je zvanican stav povodom toga.


da , vecina hriscana je presla na Islam jer je u Islamu naslo istinu i videli su da je biblija iskrivljena. Po Kur'anu , biblija je Bozija objava , ali je izmenjena. U staom zavetu , kao i u novom , najavljen je Muhammed a.s. kao poslednji poslanik. daj mi mail da ti posaljem text , jer bih trebao ovde da ga pustim u mnogo delova zato sto ne bi mogao stati u jednoj poruci. bolje da ti posaljem na mail , pa se sam uveri.
 
hahaha,
daj ovde deo Isaije i Jevandjelja, pa da vide ljudi muhamedansku apologiju koliko ne/vredi.

izmenjena? ni kad ni kako, samo onako kako pase pasi? e, pa da li je bas tako?
a da li bi ti voleo da tebi neko kaze da si ti autentican, ali da si malo pokvaren, izmenjen, falican, pa da treba da ti se opravi licni opis, jer upravo ti/vi muje to tvrdite za bible?
 
На мухамеданство су људи прелазили ради привилегија, баш као и неки твој предак. Јадо није хтео да плаћа харач, полакомио се за новцем, и прешао на мухамеданство. И сад његови потомци овде продају муда под бубреге. Свашта... :?
 
Hatidza Watson – Bivši misionar, pastor, profesor, magistar u kršćanskoj teologiji

Hatidža 'Sue' Watson – Bivši misionar, pastor, profesor. Magistar u kršćanskoj teologiji
“Šta ti se desilo?” Ovo je obično prva reakcija koju sam dobivala od svojih bivših kolega, prijatelja i drugih pastora koje bih srela nakon prelaska na islam. Pretpostavljam da ih ne mogu kriviti, ipak je od mene bilo vrlo neočekivano da promijenim religiju. Ranije, bila sam profesor, pastor, misionar. Ako je iko bio radikalni fundamentalist, to sam bila ja.
Upravo sam bila dobila magistarsku titulu u teologiji pet mjeseci ranije. Nakon toga sam upoznala jednu ženu koja je radila u Saudijskoj Arabiji i koja je primila islam. Naravno, ja sam je ispitivala o statusu žene u islamu. Bila sam šokirana njenim odgovorom, to nije bilo ono što sam očekivala, pa sam nastavila da je ispitujem o Allahu i Muhammedu (s.a.w.s.). Ona mi je rekla da će me odvesti u Islamski centar gdje bih mogla dobiti bolje odgovore na moja pitanja.
Ono što su nas učili o islamu jeste da je to demonska i satanska religija. Pošto sam bila profesor evangelizma, bila sam prilično šokirana njihovim pristupom, ono je bilo direktno i izravno. Bez zastrašivanja, bez napadanja, bez psihološke manipulacije, bez podsvjesnog utjecaja! Nijedno od toga. Nisam mogla da vjerujem! Dali su mi neke knjige i rekli mi da ako imam neka pitanja, bili su mi dostupni u njihovoj kancelariji. Tu noć pročitala sam sve knjige koje su mi dali. To je bilo prvi put da sam pročitala knjigu o islamu koju je napisao musliman; mi smo studirali i čitali knjige o islamu samo od kršćanskih pisaca. Slijedeći dan sam provela 3 sata u njihovoj kancelariji, postavljajući pitanja. Ovo je nastavilo svaki dan u sedmici, a ja sam do tada već pročitala dvanaest knjiga i shvatila zašto muslimani od svih religija najteže prelaze na kršćanstvo. Zašto? Jer nema ništa da im se ponudi!! U islamu postoji veza sa Allahom, oprost grijeha, spas i obećanje Vječnog života.
Naravno, moje prvo pitanje odnosilo se na Allaha. Ko je ovaj Allah kojeg muslimani obožavaju? Nas kao kršćane su učili da je to neki drugi bog, lažni bog. Ali, on, zapravo jeste Sveznajući, Svemoćni, Sveprisutni Bog. Jedan Jedini bez drugova ili Njemu jednakih. Zanimljivo je istaći da su postojali biskupi u toku prvih 300 godina Crkve koji su podučavali da je Isus (s.a.w.s) bio poslanik i učitelj!! Tek nakon prelaska Imperatora Konstantina na kršćanstvo, on je pozvao i upoznao ljude sa doktrinom Trojstva. On nije znao ništa o kršćanstvu, a uveo je paganski koncept koji ima svoje korijene u Babilonskim vremenima. Sada neću ulaziti u detalje o ovome. Samo moram još istaći da riječ TROJSTVO ne postoji u Bibliji ni u jednom prijevodu, niti se nalazi u originalnom grčkom ili hebrejskom jeziku!
Moje drugo važno pitanje odnosilo se na Muhammeda (s.a.w.s). Ko je taj Muhammed? Saznala sam da se muslimani ne mole njemu kao što se kršćani mole Isusu. On nije posrednik; štoviše, zabranjeno je moliti se njemu. Muslimani donose salavat na njega nakon molitve (namaza), ali isto tako donose salavat na Ibrahima. On je Poslanik i Vjerovjesnik, posljednji Poslanik. Zapravo, ni do sad, 1418 godina kasnije, nije bilo poslanika poslije njega. Njegova poruka je za cijelo čovječanstvo, za razliku od Isusove ili Mojsijeve poruke (a.s.) koji su došli Jevrejima. “O Izrael.” Ali poruka je ista kao Allahova poruka. “Gospodar, vaš Bog je Jedan Bog i nema drugih bogova osim Mene.” (Mark 12:29).
Pošto je molitva bila vrlo važan dio mog kršćanskog života, ja sam bila i zainteresovana i znatiželjna da saznam kako su se muslimani molili. Kao kršćani, bili smo neznalice o ovom aspektu muslimanskog vjerovanja, kao i o drugim aspektima. Mislili smo, a tako smo i naučeni, da se muslimani klanjaju u pravcu Ka’be (u Mekki), da je bog bio tamo i da je to centar ovog lažnog božanstva. Ponovo, bila sam šokirana kad sam saznala da je način molitve naređen od samog Boga. Riječi molitve su slavljenje i uzdizanje Boga. Pristupanje molitvi (pranje ili abdest) u čistom stanju je naređeno od Boga. On je Sveti Bog i ne možemo stati pred Njega u bilo kakvom stanju, već je razumno da nam On kaže kako da budemo spremni stati pred Njega.
Na kraju te sedmice, nakon što sam provela 8 godina u teološkim studijima, znala sam intelektualno da je Islam istinit. Ali nisam prihvatila islam tada, jer nisam vjerovala u njega svojim srcem. Nastavila sam da se molim, da čitam Bibliju, da prisustvujem predavanjima u Islamskom centru. Iskreno sam željela i tražila Božiju uputu. Nije lahko promijeniti religiju. Nisam željela da izgubim nadu za spas, ako je postojao spas. Nastavila sam biti šokirana i zapanjena onim što sam učila, jer to nije bilo čemu sam naučena o islamu. Dok sam radila svoj magistarski rad, profesor kojeg sam poštovala kao autoritet u svom znanju o islamu i kršćanstvu, zapravo je imao mnogo pogrešnog znanja. On i mnogi kršćani kao što je on jesu zapravo iskreni, ali iskreno griješe.
Dva mjeseca nakon što sam ponovo zamolila Boga da me uputi, osjetila sam da je nešto došlo u moju dušu! Ustala sam (to je bio prvi put da sam izgovorila Allah) i rekla sam, “Allah, vjerujem da si Ti Jedan i Jedini Pravi Bog.” Osjetila sam mir u sebi. Sada, četiri godine nakon tog dana, nikad se nisam pokajala što sam primila islam. Ova odluka je imala svoje posljedice. Dobila sam otkaz na poslu (a predavala sam u dva koledža u to vrijeme), odbacili su me moje kolege, profesori i pastori, odrekla me se muževa porodica, a moja odrasla djeca nisu me razumjela. Moja država je počela da sumnja u mene. Bez vjere koja omogućuje čovjeku da se suprotstavi satanskim snagama, ne bih mogla podnijeti sve ovo. Tako sam zahvalna Allahu što sam muslimanka, molim Allaha da živim i umrem kao muslimanka.

“Klanjanje moje, i obredi moji, i život moj, i smrt moja doista su posvećeni Allahu, Gospodaru svjetova, koji nema saučesnika; to mi je naređeno i ja sam prvi musliman.”
(Kur’an 6:162-163)
 
ZNACI MASS MEDIA LAZE DA SE ZENE U NEKIM ZABITIMA IRANA UBIJAJU SAMO AKO SE POSUMNJA DA SU BILE NEVERNE I TO IO RUKE ILI MUZA ILI BRATA ILI OCA, DOK SE MUSKARCIMA TOLERISE NEVERSTVO I TO DOKAZANO NEVERVSTVO.

SKORO JE POKRENUTA INICIJATIVA, TAKODJE JAVLJA MIDIJA DA SE POOSTRI, ZAPRAVO SPROVODI ZAKON KOJI JE DO SAD DO SKORO BUKVALNO GLEDAO KROZ PRSTE UBICAMA ZENA.

VEST JE OD PRE NEKI MESEC, OD OVE JESENI!!!
 
a sto se tice onih slika , to nema veze sa vezom . onde se neka zena raduje za ko zna sta , i oni kao napisali da se raduje zbog 11 septembra. pa to je i za malu decu glupo. one odsecene ruke su od lopova koji izvrse pljacke. znas li da se u arabiji izvede jedna ili nijedna pljacka u 2 godine? a vidi ameriku i vidi koliko samo neduznih ljudi strada tokom onih pljacki. samo procitaj statistiku ako negde nadjes. a sve se to moze spreciti samo odsecanjem desne ruke onih koji su izvrsili pljacku. znaci na hiljade mrtvih , koji su posledica raznih pljacaka po zapadu , se moze spreciti samo odsecanjem desne ruke onih koji su u pljacku pocinili. sto se tice onih vesanja zena , nisam siguran da islam to dozvoljava tako da ne mogu trenutno dati odgovor. sto se tice onih siita sto krvave svoje glave, to je njihov obicaj i nema nikakve potpore u Kur'anu niti praksi Muhammeda a.s. Zabranjeno je sebi nanositi bol i povredjivati svoje telo , koje nam je Allah dao na cuvanje.

a ovaj kastor hoce mene da uci sta islam propisuje. ko kada bi profesor srpskog jezika ucio hemiju profesora hemije.
sta mislite , kolika li je ta muka koja je onaj narod naterala da sebi okace bombu i krenu u napad?

ne opravdavam siije jer za ono samopovredjivanje nemaju potpore u Islamu .

sto imam da kazem jeste sto je rekao CAT STEVENS (sada Yusuf Islam): Britanac, bivši kršćanin i svjetski poznat pop pjevač. Prihvatio islam 1977. (6)

"Bilo bi pogrešno suditi o islamu u svjetlu ponašanja pojedinih loših muslimana koji su uvijek pokazivani u medijima. To je isto kao suditi automobil lošim ako je vozač auta pijan i slupa ga o zid. "
 
Ako je muskarac neveran zeni , i to se dokaze sa 4 validna svedoka ili on sam prizna , onda se kamenuje. isto vazi i za muskarca i za zenu , tako nemojte da pricate kad nesto ne znate. naravno u oba slucaja imaju sansu da operoste jedno drugom i da traze samo razvod.
 
Prava koja muz u muhamedanskoj sekti dobija nad svojom zenom
--------------------------------------------------------
Brak je vrsta zajednistva - ropstva. Ona je njegov rob. Zena mora da slusa muza u svemu sto se nje tice, izuzev ako to ne vodi neposlusnost Bogu.” [Abu Hamid al-Ghazzali 4:746]

Devojka pita "Bozjeg poslanika" (Muhameda): "O Bozji poslanice, koju vlast ima muz nad zenom ?" On rece: "Ako bi on bio prekriven od temena sve do stopala sa gnojom, i ona ga celog olizala, jo suvek mu nije dovoljno zahvalna." [Sahih Al-Bukhari 4:747]


Божја наука из Библије:
----------------------------
(Ефе. 5)
25 Muževi! ljubite svoje žene kao što i Hristos ljubi crkvu, i sebe predade za nju,
26 Da je osveti očistivši je kupanjem vodenijem u riječi;
27 Da je metne preda se slavnu crkvu, koja nema mane ni mrštine, ili takoga čega, nego da bude sveta i bez mane.
28 Tako su dužni muževi ljubiti svoje žene kao svoja tjelesa; jer koji ljubi svoju ženu, sebe samoga ljubi.
29 Jer niko ne omrznu kad na svoje tijelo, nego ga hrani i grije, kao i Gospod crkvu.
30 Jer smo udi tijela njegova, od mesa njegova, i od kostiju njegovijeh.
31 Toga radi ostaviće čovjek oca svojega i mater, i prilijepiće se k ženi svojoj, i biće dvoje jedno tijelo.
32 Tajna je ovo velika; a ja govorim za Hrista i za crkvu.
33 Ali i vi svaki da ljubi onako svoju ženu kao i sebe samoga


Очигледна разлика, зар не ? :wink:
 
Да није тај ваш гуру секте мухамеданске малко контрадикторан, ха ? :wink:

Допунимо изјаве гуруа Мухамеда о женама:

Muhamed pita zene: "Nije li svedocenje zene upola vredno od muskog (svedocenje pred sudom) ?" One kazu: "Jeste." Muhamed rece: "To je zbog nedostatka zenske pameti." (3:826)

Muhamed kaze zenama: "Nisam video nikoga sa tolikim nedostatkom inteligencije i religioznosti kao sto ste vi." (2:541)

Muhamed rece: "Bio mi je pokazan pakao i vecina tamo su bile zene." (1:28)(2:161)(7:124)

Има их још, али за сада је и ово превише. :wink:
 
MaranAta:
Да није тај ваш гуру секте мухамеданске малко контрадикторан, ха ? :wink:

Допунимо изјаве гуруа Мухамеда о женама:

Muhamed pita zene: "Nije li svedocenje zene upola vredno od muskog (svedocenje pred sudom) ?" One kazu: "Jeste." Muhamed rece: "To je zbog nedostatka zenske pameti." (3:826)

Muhamed kaze zenama: "Nisam video nikoga sa tolikim nedostatkom inteligencije i religioznosti kao sto ste vi." (2:541)

Muhamed rece: "Bio mi je pokazan pakao i vecina tamo su bile zene." (1:28)(2:161)(7:124)

Има их још, али за сада је и ово превише. :wink:


vidi se da mrzis Islam i da se njega plasis jer sledbenike Islama nazivas muhamedancima, pa nije to oruzani usatanak da se svi koji slede Islam nazivaju tim imenom
 
Oh, nemojmo biti pristrasni! Pa nije uopšte sporno da se žene u islamu tretiraju po statusu negde između crva i otirača za noge. Nije ništa bolje u hrišćanstvu! Evo kako lepo Osija kaže, koliko vredi jedna žena:

2. И купих је за петнаест сикала сребра и гомор и по јечма.

Nije skupa, a? Ako valja... što da ne.

Ili moj omiljeni pasus iz Nauma 3:

4. За мноштво курварства љупке *****, веште бајачице, која продаје народе својим курвањем и племена врачањем својим.
5. Ево ме на те, говори Господ над војскама, и узгрнућу ти скуте твоје на лице, и показаћу народима голотињу твоју и царствима срамоту твоју.
6. И бацићу на тебе гадове и наружићу те, и начинићу од тебе углед.

Kako Bog kažnjava žene, nego? Tri kurvanja u jednom pasusu! Ala je pisac imao mašte, nemam komentara. I uopšte nema seksizma u hrišćanstvu, ne, nemojte se zanositi...
:wink:

Kako se lepo da zaključiti iz poslanice apostola Pavla Rimljanima, ipak je Bog ljudima dao žene da se seksualno zadovolje, da ne bi nasrtali jedni na druge

"27. Тако и људи оставивши путно употребљавање женског рода, распалише се жељом својом један на другог, и људи с људима чињаху срам, и плату која требаше за превару њихову примаху на себи."

Jah.
 
хехехе... чуј ово... ја "мрзим" мухамеданство зато што само цитирам оно што је написано у њиховим сотонским књигама... Као да сам ја крив што то тамо пише. :wink:


Сизифе, пошто си оптужио Хришћанство за те цитате, зашто ниси навео референце из Библије ? Ха ? Јел зато што је то из Старог Завета ? Хајде... буди човек, па лепо поднеси референце. А успут, запитај Јевреје о томе. Важи ? 8)
 
Biblija opuzuje zenu zato sto je adam izbacen iz raja! Kur'an kaze da su oboje podjednako krivi.

Zena je osecajnije i emocionalnije bice od muskarca , tako da u njenom svedocenju moze biti pristrasnosti i osecanja nego kod muskarca.


Kruze velike rasprave i buka oko polozaja zene u Iislamu. Dosta puta se optuzuje Islam da umanjuje pravo zene na polju zivota, prava i postojanja. Radi svega ovoga se organizuju programi, simpoziji i rasprave u raznim mjestima. Najcesce se stavlja akcenat na umne sposobnosti zene, te da Islam smatra da je zena nepotpune pameti. To misljenje argumentuju hadisem koji je zabiljezen u dvije najtacnije hadiske zbirke, Buhariji i Muslimu, da su zene krnjave pameti. Da li je ono sto oni kazu doista istina i ispravno? Da li je zena krnjave pameti? Da li je Poslanik s.a.v.s. doista ovako opisao zene i pod tim mislio ono sto su neki razumjeli od ove izreke? Il’ je mozda stvar drugacija?


Hadis koji spominje krnjavost zenske pameti

Prenosi Imam Muslim r.a. u svom Sahihu, poglavlje vjerovanja, da je Poslanik s.a.v.s. rekao:
“O zene, dajite sadaku (milostinju) i sto vise cinite istigfar (trazenje oprosta) od Allaha, jer sam vidio da ste vi najbrojniji stanovnici vatre (dzehennema).”
Jedna od prisutnih i razboritih zena rece: A zasto smo mi Bozji Poslanice najbrojniji stanovnici vatre?
Rece Poslanik: “Dosta proklinjete i poricete pravo muza. Nisam vidio nekoga kao vas da ima krnjaviju pamet i vjeru a da vjestije nadvlada razumnog covjeka”.
Rece zena:''O Bozji Poslanice, sta se podrazumjeva pod nepotpunosti pameti i vjere?
Rece Poslanik: “Krnjavost mozga je kada svjedocenje dvije zene vrijedi kao svjedocenje jednog muskarca, to je krnjavost mozga. Ostaje nekoliko dana ne klanjajuci i ne posteci uz Ramazan, sto predstavlja kranjavost vjere.” (Prenosi ga Muslim)

Necemo moci razumjeti ovaj hadis ne osvrcuci se na “ajet duga” koji u sebi sadrzi mjerilo svjedocenja, kao sto stoji u sljedecem ajetu: "I navedite dva svjedoka, dva muskarca vasa, a ako nema dvojice muskaraca, onda jednog muskarca i dvije zene, koje prihvatate kao svjedoke; ako jedna od njih dvije zaboravi, neka je druga podsjeti." (El-Bekara ajet 282).

Pogresno i kontradiktorno razumijevanje hadisa
Prvu stvar koju uocavaju oni koji se raduju i slave optuzujuci Islam da smatra zenu krnjave pameti, jeste dio hadisa gdje Poslanik s.a.v.s. kaze: “Nisam vidio nekoga kao vas da ima krnjaviju pamet...''
Iz ovoga oni zakljucuju da su zene krnjave pameti, a krnjavost pameti znaci krnjavost umnih sposobnosti, sto bi znacilo da je sposobnost zene za razmisljanje slabija od sposobnosti ljudi. To bi znacilo da se zena razlikuje od muskarca u umnoj konstrukciji, jer je ona slabija po tom pitanju od njega i krnjavija.
Da su malo preciznije procitali hadis vidjeli bi da ovako shvatanje hadisa nije ispravno, jer je to razumjevanje kontradiktorno samom hadisu, iz nekoliko razloga:

-u hadisu se spominje da je razborita zena raspravljala sa Poslanikom, sto znaci da je ona pametna, razumna i stalozena. Kako moze ova zena da bude krnjavog uma, a da bude u isto vrijeme pametna i razborita? Zar ovo nije povod za kontradiktornost?

-Bozji Poslanik s.a.v.s. se cudi sposobnosti zena kako moze jedna od njih da savlada jako pametnog covjeka? Pa ako je zena krnjavog uma kako onda moze da savlada jako pametnog covjeka?

-ovim se rjecima Poslanik s.a.v.s. obraca muslimanskim zenama, vezano za propise kao sto je namaz, post i uslovi ispravnog svjedocenja, pa sta ako bi neka jako pametna ne muslimanka primila Islam, da li bi cinom prelaska na Islam postala krnjavog uma?

Ovakav nacin razumijevanja hadisa je ogranicio “pamet” koja se spominje u hadisu na “umne sposobnosti”, ne uzimajuci znacenje hadisa u potpunosti, niti je povezao sve njegove djelove, kao sto nije povezao ovaj hadis sa casnim ajetom.
Hadis obrazlaze krnjavost uma kod zene kroz cinjenicu da svjedocenje dviju zena vrijedi kao svjedocenje jednog covjeka, a ajet to obrazlaze sa prisjecanjem i zaboravom. Casni hadis nije rekao da su zene krnjavog uma, niti da se razlog vrednovanja svjedocenja krije u tome da je zenino razmisljanje slabije od covjekovog.

Sta je to razmisljanje a sta je razum

Mogu da definisem razmisljanje na sljedeci nacin:
“Razmisljanje je umna operacija pri cemu se desava uzajamni uticaj opazanja sa iskustvom i inteligencijom radi postizanja odredjenog cilja, a postize se kod postojanja podsticaja na razmisljanje i eliminacijom faktora koja ga sprecavaju”.

Opazanje se sastoji od osjecanja stvarnosti i obracanja paznje prema njemu. Iskustvo je sve ono sto je sakupio insan od podataka o stvarnosti, njegovog zivota u toj stvarnosti, te sredstava i nacina razmisljanja.
Inteligencija predstavlja osnovne umne sposobnosti koje posjeduju svi ljudi ali u razlicitim stepenima.

Za razmisljanje je potreban podsticaj koji ce ga pokrenuti i uklanjanje prepreka koje odvracaju insana da stigne do cilja, sprecavaju da pocini pri njemu greske, te da tako pripremljen i psihicki sposoban pridje toj operaciji zvanoj razmisljanje.

Ovakav pogled na razmisljanje se veze sa svim ljudima, ne praveci razliku izmedju covjeka i zene, jer se ova operacija odnosi na njih oboje podjednako.

Naucna istrazivanja vezana za studije mozga, razmisljanja i ucenja nam ne ukazuju na jasnu razliku izmedju zene i covjeka po pitanju razmisljanja i ucenja. Isto tako ne ukazuju na razliku izmedju njih po pitanju sposobnosti cula i inteligencije, niti po pitanju sastava nervnih celija od kojih se sastoji mozak, niti po pitanju nacina postizanja spoznaje.
Sve ovo ukazuje da su covjek i zena od rodjenja izjednaceni po pitanju razmisljanja, gdje se ne razlikuju jedno od drugog osim po pojedinacnim primjerima.

Na osnovu svega ovoga mozemo zakljuciti da razumjevanje nije samo umna sposobnost ili intelektualna, nego je opseznije od svega toga u sto ulaze mnogi faktori i pri cemu prolazi kroz mnogobrojne etape, sto ukazuje da je razmisljanje jako slozena a nikako prosta operacija.

Isto tako, um u pogledu Casnog Kur’ana je nesto opseznije od samog razmisljanja, jer je um tu da privuce paznju na razmisljanje ciji se plod krije u okoristavanju od tog razmisljanja njegovom primjenom.

Gdje se krije fenomen u svemu ovome

Fenomen hadisa o krnjavosti zenske pameti se krije u nacinu Poslanickog izlaganja, sto ljudi nisu mogli da dosegnu. Kur’anski i hadiski tekstovi ne prave razliku izmedju muskih i zenskih umnih sposobnosti, sto se jasno uocava u opstem vjerskom obracanju muskom i zenskom spolu.

Svemu ovome treba dodati tekstove koji govore o inteligenciji zene, te njihovim sposobnostima i razboritim stavovima, sto je vise puta spomenuto u Kur’anu i praksi Poslanika s.a.v.s.

Ako se naucno nije dokazala nikakva razlika izmedju muskih i zenskih umnih sposobnosti, sto ne dolazi u kontradiktornost sa Kur’anom i Poslanikovom praksom, onda mozemo zakljuciti da se krnjavost zenske pameti ne odnosi na umne sposobnosti.

Razmisljanje je slozena operacija u sto ulaze umne sposobnosti i drugi faktori kao sto je opazanje, podsticaj, prepreke i iskustvo.

Ako bi pogledali na ajet koji govori o svjedocenju ("I navedite dva svjedoka, dva muskarca vasa, a ako nema dvojice muskaraca, onda jednog muskarca i dvije zene, koje prihvatate kao svjedoke; ako jedna od njih dvije zaboravi, neka je druga podsjeti." El-Bekara ajet 282) vidjeli bi da je ajet obrazlozio potrebu za vrednovanjem svjedocenja kroz zaborav i podsjecanje, sto se usko veze sa opazanjem, podsticajima i preprekama . Ovo se odnosi na muskarce i na zene, ali sa isticajem zenske specificnosti gdje prolazi kroz odredjena stanja i gdje se izlaze odredjenim tjelesnim i psihickim promjenama (menstrualni ciklus , trudnoca , menopauza...), sto utice na nacin njenog razmisljanja.


Na kraju svega ovoga mozemo da zakljucimo da se pod krnjavosti zenske pameti ukazuje na to da postoje drugi faktori koji nemaju veze sa umnim sposobnostima. Oni koji jedva cekaju da osudjuju i “lijepe” optuzbe na racun Islama, odmah shvataju od hadisa da misli na manjkavost umnih sposobnosti, ne provjeravajuci ispravnost tih optuzbi ili mozda trazeci ispravno razumjevanje ovog hadisa. Doslo je vrijeme da se takvi ljudi okane toga i da budu realni naspram Islama, a obaveza zene je da se ne povodi za njihovim idejama, nego da se pouzda u svoga Gospodara i u svoju vjeru, te da se ponosi sa njima.
Dalje , u prirodi muskarca i zene postoje razlike. U nekim aspektima zivota , islam zeni daje prednost , a u nekim aspektima muskarcu. Kada se sve sabere i podeli , svodi se na to da su ravnopravni. Muskarcu daje prednost u nasledjivanju , dok zeni daje prednost u odgoju dece.


Mi smo naredili covjeku da bude poslusan roditeljima svojim. Majka ga nosi, a njeno
zdravlje trpi, i odbija ga u toku dvije godine. Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim,
Meni ce se svi vratiti.(Lukman , 14)


Dakle , naredjuje se poslusnost roditeljima , medjutim majka se posebno istice.


Allahovom poslaniku a.s. je dosao jedan covek i upitao ga: ' O , Allahov poslanice! Ko je najpreci za moje lijepo druzenje i ponasanje prema njemu?
Muhammed a.s. rece : "Tvoja majka.
Covek tada rece:"Ko posle nje?
"Tvoja majka" , odgovori on.
"Ko posle nje?" ponovo upita covek.
"Tvoja majka" , ponovo odgovori Muhammed a.s.
Covjek ponovo upita :" Ko poslije nje?"
Muhammed a.s. tada rece:" Tvoj otac."


mislim da ovaj hadis dovoljno govori o polozaju zene kod dece.

Kaze Muhammed a.s. : " Dzennet (raj) je pod majcinim nogama."
 

Back
Top