KUPUS...slatki, kiseli, jela od kupusa...

scaled.php

scaled.php

scaled.php

scaled.php

:bye:

Sad ću ja zvučati ko' folirant, ali ja stvarno ne znam da skuvam - sarmu.
Imam listove kiselog kupusa u zamrzivaču, treba mi to mesto (a treba i da se potroši - još malo pa ću da stavljam ovogodišnji... ako rešim da ga stavim), vreme je takvo da se može preći na sarmu, al' za to je bila zadužena moja mama :(. Uglavnom smo se prećutno "podelile": ono što ona pravi ja nisam ni pokušavala, ono što ja pravim - pravila sam uvek ja.
Znam ja "otprilike" šta ide unutra i verovatno bi nešto ispalo i da samo "probam", ali nije zgoreg od nečeg krenuti...
Dakle, kako pravite sarmu?

Ja radim ovako: Prvo iz bureta izvadim dve glavice kupusa, odvojim vece listove za sarmu, a ono sto ostane u sredini iseckam.Imam veliku i duboku tepsiju koja ima i kapak (zgodna je za pecenje vece kolicine mesa) i na dno stavim seckani kupus i u to dodajem seckani praziluk, sargarepu, crni luk, vegetu, alevu papriku, bibera i sve lepo promesam, a odozgo poredjam suvo meso i na kraju preko toga sarme, nalijem vodu i ubacim u rernu i to krckam jedno 3 sata.Na kraju napravim zaprsku, prelijem preko svega i vratim u rernu da se jos malo krcka.
Fil za sarmu pravim tako sto iseckam crni luk, praziluk, sargarepu i to proprzim na ulju, dodajem mleveno meso, proprzim i njega i na kraju pirinac, proprzim i njega i sklonim sa vatre i dodajem alevu papriku, so, vegetu, biber i krupnu tucanu suvu papriku, sve lepo promesam i motam sarme.Motanje sarmi je umetnost i to se vezba godinama, a lepota sarmi zavisi od kvaliteta kupusa i od samog majstora. Ja stavim list kupusa na dasku, u sredinu stavim fil, savijem list kupusa sa obe strane do sredinu i zamotam u rolat i kad je stavim u serpu onaj zavrsetak uvek ide odozdo.
Ipak najbolje bi bilo da pozoves nekoga ko zna, jer tako ces i prakticno nauciti kako se uvija sarma.Ja bih rado dosla da ti odrzim neki cas, ali si mnoooogo daleko! Kisss
Zaboravila sam da napomenem da kad spremim ovako kupus onda tri dana uzivam, ima rucka dovoljno za sve.

Vera, obozavam tvoja objasnjenja. I sad dok citam kako pravis sarmu osjetim kao da mi mirisi tu u stanu. Samo sto ja imam jedan problem, moji Kordunasi se krstili i lijevom i desnom kada sma ja jednom stavila mrku u sarmu :eek: nema to kod njih, jos mi muz rece, pa sto zeno pokvari tako dobro jelo, sta ti bi, ti stalno nesto experimentises. Znaci, samo luk, zacini u zrnu, biber, paprika, so, meso i pirinac, naravno kiseli kupus, nista od povca drugo aj ne smijem staviti unutra, nece ni da je okuse, ili birkaju iz mesa to sto je druge boje, sta reci... A ja obozavam samo da ima raznog povrca, pa kako da praziluk i mrkva mogu bilo sta pokvariti, samo da obogate ukus

Ti tvoje Kordunase prevari malo pa sargarepu narendaj, a praziluk iseckaj sitno i kad se lepo uprzi nece oni poznati, samo to radi postepeno dok ne naviknu.
E kad sam navikla svekra na spinat, onda cu naglavackje da ih preokrenem. U ovih 12 godina braka svasta sam pravila novo za sta nisu ni znali da ide jedno uz drugo, ali kada je svekar jedne godine za Slavu rekao da ja za nas zamuljam malo onog zelenog, a svekrva napravila neku moju izmisljotinu u vidu krem super od mrkve, e to je bio uspjeh. A to sa sarmom, isprobacemo, hvala Vera

Чему вегета у рецепту? Ниједан прави кувар не ставља то у јела. И те глупости са шаргарепом и празилуком...Свашта.

Пропржи се млевено месо са луком и пиринчем, бибер, со. Умота се у листове, дода суво месо и налије вода. Кува се у лонцу, запршка је потпуно непотребна.

Ja sam pitala kako ko pravi sarmu... A šta je "glupost" a šta nije - vrlo je diskutabilno. Možda i nije...
Sva naša "domaća" jela se prave na milion načina i u onoliko verzija koliko valjda ima domaćinstava (i domaćica!).
Zato je i zanimljivo upoređivati i isprobati te različitosti...
Vera, hvala puno :heart:
Inače, sarma uredno krčka... ali u mojoj verziji eno je u ekspres loncu ;) (nikad nemam ta tri-četiri sata da uredno iskrčka).

Bas mi je drago sto si odlucila da napravis sarmu "u tvojoj verziji" i nadam se da ce biti ukusna.Bas me interesuje kako ce ti se dopasti i da podelis svoje iskustvo oko toga kako se kuva sarma u ekspres loncu.Uzivaj i neka ti je nazdravlje!
P.S. Ja odavno ne komentiram "svakojake" komentare jer nemam vremena za bacanje.

Bas mi je drago sto si odlucila da napravis sarmu "u tvojoj verziji" i nadam se da ce biti ukusna.Bas me interesuje kako ce ti se dopasti i da podelis svoje iskustvo oko toga kako se kuva sarma u ekspres loncu.Uzivaj i neka ti je nazdravlje!
P.S. Ja odavno ne komentiram "svakojake" komentare jer nemam vremena za bacanje.
Upšravo sam je ručala :) (mislim na sarmu :zcepanje:)
Meni se dopada... mada ja i nisam kompetentna: nisam još probala sarmu koja mi se ne dopada :zcepanje:
dakle... ništa specijalno. Izdinstala luk, ali na masti... dodala mleveno meso (ja imam juneće) i pirinač (njega sam mogla i malo više, a negde sam pročitala da je za sarmu bolji onaj okrugli, kočanski od duguljastog koji sam upotrebila pa bi se to moglo korigovati) , od začina biber, so i malo crvene paprike i propržila. Ok kupusa nije bilo posla (izvadila sam ga iz zamrzivača... mama je zamrzla već pripremljene listove), sećam se da mi je prošle godine kupus bio slaniji pa sam samo oprala listove.
Zavila sam ih bez problema, između stavila komad suve šunke i slalnine (onog što mi se zateklo u kući), premazala ekspres lonac sa malo masti (onako kao kad premažemo pleh da pečemo kolače)poređala listove kupusa i sarmu. E sad... Htela sam da je ređam "uzduž", tako da manja površina leži na dnu šerpe (negde sam pročitala da tako treba), ali kad sam ih tako složila - bilo je previše mesta (moji svi paketi u zamrzivaču su takvi da je to otprilike za 2 osobe... pa tako i kupus za sarmu), pa sam ih onda rasporedila tako da lepo pokriju površinu. Prekrila sam ih sa malo slanine i listovima kupusa, nalila vode, dodala biber u zrnu, lorber, sitne crvene paprike, zatvorila i ostavila da krčka. Kuvalo se možda 2-2 i po sata u ekspres loncu ... mada nisam sigurna (samo znam da sam isključila pred odlazak na spavanje).
Ja ne volim zapršku i ni jedno jelo ne zapržavam... tako da je to - to.

Poslednja izmena:

I ja te sarme lepo napravim u svojoj verziji.
Smotam Verku jednom,pa jos jednom,pa jos jednom...
I onda se to krcka,krcka,krcka...
Na kraju se tolepo filuje zaprskom,zaprzi se bas dobro,u ekstazi.
I bude dobro...:heart:

Back