KUPUS...slatki, kiseli, jela od kupusa...

U zemljane posude slaze se kupus,vec ukiseljen.
Na sloj tog kupusa sipa se zaprska veoma
tanka,sastavljena od crnog luka,svinjske masti i aleve paprike.
Tako se u ovaj lonac sve do vrha slazu naizmenicno
slojevi kupusa ove zaprske i nekoliko vrsta
mesa koja dele slojeve kupusa, dimljena rebra,slanina, svinjsko,
telece i ostala.
Na slaboj vatri se dugo krcka pet­sest sati, a moze i duze.
Ovaj recept je proveren,
spremao sam ga prosle godine za slavu i prvi dan je sve otislo

U zemljane posude slaze se kupus,vec ukiseljen.
Na sloj tog kupusa sipa se zaprska veoma
tanka,sastavljena od crnog luka,svinjske masti i aleve paprike.
Tako se u ovaj lonac sve do vrha slazu naizmenicno
slojevi kupusa ove zaprske i nekoliko vrsta
mesa koja dele slojeve kupusa, dimljena rebra,slanina, svinjsko,
telece i ostala.
Na slaboj vatri se dugo krcka pet­sest sati, a moze i duze.
Ovaj recept je proveren,
spremao sam ga prosle godine za slavu i prvi dan je sve otislo

uh sto bi ovo probao! samo nisam razumeo jel zaprska ide na svaki red kupusa ili samo na kraju

uh sto bi ovo probao! samo nisam razumeo jel zaprska ide na svaki red kupusa ili samo na kraju

Prvo se namaze zemljani lonac sa svinjskom masti, pa se slaze red kupusa isecenog na cetvrtine, pa se prelije sa zaprskom,
pa stavis red mesa i sve tako do vrha naizmenicno kupus,zaprska i meso.
Ja pravim kupus u zemljanom loncu od 13 - 14 kg za toliki lonac napravim oko 3-4 litre zaprske,
napravljene od 5, 6 glavica crnog luka, kesica aleve i 2 - 3 kg masti
i dok se krcka dodas malo vode 2 - 3L to se dodaje po malo 3, 4dc vode dok se krcka a moze i od zaprske ako nesto ostane

To što je on pisao liči na valjevske prokule......a, to je najjednostavnije jelo od kiselog kupusa koje postoji. Isečeš kiseli kupus na krupnije komade, poslažeš ih u lonac, na njega staviš veće komade mesa, slanine...butkica, kolenica...već šta od toga imaš, mogu i dimljena špic rebra, i tako redjaš dok ne napuniš lonac. Naliješ vodom, poklopiš i krčkaš. Kad je na pola gotovo, ugreješ dobro kašiku masti i tucanu ljutu papriku, promešaš kratko na šporetu i preliješ preko kupusa da zacvrči. Protreseš lonac da ta "zaprška" prodje dole u kupus, ponovo poklopiš, i nastaviš da krčkaš dalje. To je cela nauka.

pa Slani a nemoraju biti jako komplikovani a ni jako jednostavni ali izgleda da mi niko nece pooci !

Pomocice ti, naravno.Nemoj da ocajavas.Evo na primer jedan fini jednostavan i ukusan recept, kako si trazio SLAN. I naravno da cemo ti poslati jos, ili jos bolej ako hoces na privatnu poruku ako ti ej ovde problem.

ZAPECENA SARMA posto je sad sezona zarmi :)
Izdinstati ribani kiseli kupus, staviti na dno vatrostalne cinije.
Preko toga sipati prokuvanu rizu
pa svinjske snicle,
pa pikantnu domacu kobasicu
i ceo postupak ponavljati dok imamaterijala.
Od gore obilato preliti pavlakom i peci u rerni na srednjoj vatri dok ne porumeni.
Napomena: i snicle treba prodinstati!

Ako ti se dopada, javi da ti poslajem jos koji.
Veliki pozdrav!

To mi govore mnogi, ali ja ne mogu da uočim vrednosti kupusa. Volim sarmu i kiseo kupus, kao salatu. I pita sa kupusom može biti ok, ali to je sve. Ali ostalo. Smrdi. Jedeš, a kao da ništa nisi jeo. Nateram se zbog vitamina ponekad da ga pojedem, ali mi baš treba volje.

Ali zato karfiol, brokole, spanać, svakakav zeleniš obožavam.

To mi govore mnogi, ali ja ne mogu da uočim vrednosti kupusa. Volim sarmu i kiseo kupus, kao salatu. I pita sa kupusom može biti ok, ali to je sve. Ali ostalo. Smrdi. Jedeš, a kao da ništa nisi jeo. Nateram se zbog vitamina ponekad da ga pojedem, ali mi baš treba volje.

Ali zato karfiol, brokole, spanać, svakakav zeleniš obožavam.

Jedna od vrednosti svežeg kupusa u ishrani su njegova diuretička svojstva.

Salata od kiselog kupusa, da, ali samo ako je stavljen sa morskom solju. Inače, velike količine kuhinjske soli, puno hlora nije zdravo.

Back